Bimet Transgjenike (biologji)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Bimet Transgjenike (biologji)

le

 • 3,461 vues

 

Statistiques

Vues

Total des vues
3,461
Vues sur SlideShare
3,461
Vues externes
0

Actions

J'aime
1
Téléchargements
48
Commentaires
0

0 Ajouts 0

No embeds

Accessibilité

Catégories

Détails de l'import

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Droits d'utilisation

© Tous droits réservés

Report content

Signalé comme inapproprié Signaler comme inapproprié
Signaler comme inapproprié

Indiquez la raison pour laquelle vous avez signalé cette présentation comme n'étant pas appropriée.

Annuler
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Êtes-vous sûr de vouloir
  Votre message apparaîtra ici
  Processing...
Poster un commentaire
Modifier votre commentaire

Bimet Transgjenike (biologji) Presentation Transcript

 • 1. 1. Demet e ushqimeve te modifikuara.2. Organizmat e modifikuar gjenetikisht.3. Disa bime trasgjenike.4. Anet pozitive.5. Anet negative.
 • 2.  Përdorimi i organizmave të modifikuara dëmton: Aparatin tretës Krijon alergji Dëmton biodiversitetin Shkakton dëm ekonomik te fermerët Dëmton marrëveshjet e Tregtisë së Lirë me vendet e Bashkimit Evropian.
 • 3.  Bimët, kafshët apo mikroorganizmat, te cilave u janë ndryshuar veçoritë duke transferuar gjenet e një lloje tjetër me ane te metodave bioteknologjike quhen "organizma me gjenetike te ndryshuar" ose "transgjenike". Sot, inxhenieria gjenetike eshte mjaft e zhvillluar dhe ka gjetur aplikime ne shume fusha ,nga agrokultura tek mjekesia,deri tek ushqimet.
 • 4.  Eshte produkti me nje ndryshim te thell gjenetik. Gjenetika e sojës ndryshohet për :1. rritjen e imunitetit ndaj insekteve dhe kërpudhave,.2. pasurimin e produkteve nga ana e vitaminave, yndyrave dhe proteinave.3. mund të përdoret si ushqim për kafshët.4. në të njëjtën kohë soja përdoret edhe si kimikat në farmaci. Vaji kanola ose i njohur ndryshe si vaji i lakrës së egër është një nga lëndët më të përdorura. Gjenetika e kanolas ndryshohet për të rritur imunitetin ndaj disa ilaçeve bujqësore të përdora për të zhdukur bimët e dëmshme. Në këtë mënyrë kontrollohen më lehtë barërat e egër dhe përdoret më pak ilaç bujqësor dhe merret më
 • 5. 1. Nepermjet kesaj teknologjie prodhohen bime qe I rezistojne kushteve te keqija te mjedisit si shkretetira,permbytjet.2. Ndikon pozitivisht ne mjedis sepse nuk perdoren pesticide apo herbicide per ti mbrojtur nga faktore te demshem.3. Bimet transgjenike mund te perdoren per te rritur perberesit e vaksinave,duke plotesuar kerkesat e medha.4. Rrite produktivitetin dhe ul perdorimin e pesticideve.5. Rezistenca nga infektimet nga bakteret,viruset dhe kerpudhat,duke I bere me te sigurta per konsumim nga njerezit.6. Rritja dhe permisimi i vlerave ushqyese ne nje bime si psh: orizi I verdh ka lend shtes qe ndihmojne organismin tone.
 • 6.  Materiali gjenetik I ketyre bimeve mund te tejcohet ne bime te tjera jotransgjenike,te cilat do te demtonin ekosistemin. Keto bime mund te leshojne ne toke gjenin qe percakton rezistencen ndaj antibiotikeve,ku mikroorganizmat e demshem ne toke fitojne imunitet nga antibiotiket. Farat e bimeve transgjenike jane infertile,dmth qe nuk mund te perdoren per te prodhuar bime te tjera ne vitin pasues. Nuk dihet mjaftueshem nqs pesticidet e zhvilluara brenda bimeve jane te sigurta per konsumimin nga njerezit. Shija e ketyre produkteve nuk eshte e njejte me ato natyralet. Shartimi tradicional ka arritur te rrise produktivitetin e shume bimeve pa nevojen e inxhinierise gjenetike.