Publicité

Molusqe 01

2 Jun 2014
Publicité

Molusqe 01

 1. Kl. Scaphopoda • Kafshe detare; rreth 200 lloje. • Jetojne ne funde te buta. • Guaske e zgjatur, konike, pak e harkuar, e hapur nga te dy anet. • Nga vrima e perparme e guaskes del kemba ne forme kupe. • Koka e reduktuar,ne 1 kon gojor dhe dy pala anesore me tentakula me fryrje ne maje (kaptokula). • Ap. Tretes ne forme “U”. • Branshi te reduktuara; frymemarrje me lekure. • Ap. qarkullimit te gjakut eshte i reduktuar. • Nefridi i djathte kryen rolin e kanalit gjenital. • Gonad tek; gjini te ndara.
 2. Dentalium, gjinia me e perhapur e skafopodeve.
 3. Kl. Bivalvia Lamellibranchia; Acephala; Pelecypoda. Shumica detare; me pak ne uje te embel. Kafshe filtratore. Jete ndenjese, te ngulur ose rreshqitese. Shumica ne funde te buta; me pak lloje ne funde te forta. Mungesa e kokes (acefale). Simteri bilaterale; trupi i mbuluar nga guacka me dy kapake. Guacka ndryshon nga ajo e brakiopodeve: - kapaket jane anesore (jo barkor–kurrizor); - perbehet nga 3 shtresa periostraku, astraku, hipostraku (jo nga 2); - nuk pershkohet nga kanale pingule; - ka vetem 1 çift muskujsh mbylles; - hapja behet me ane te ligamentit.
 4. • Guacka • Dryni: heterodont (te paket dhe jo te =); taksodont (dhembet te shumte e te =) me primitiv. • Dhembet : kardinale, laterale.
 5. • Maja e gauckes (apeksi). • Skulptura e guackes: brazdat e rritjes, vija gjatesore, vija rrezore, gjemba, gunga. • Gjurmet e muskujve: izomiare, anizomiare, monomiare. • Vija paleale; gjiri paleal; gjurmet e sifoneve; • Kapaket: ana kurrizore; ana barkore.
 6. 11
 7. 12 Siphon
 8. 13 Oysters
 9. Umbonet (gungat e apeksit). Lunula.
 10. • Manteli; 2 lobet simetrik; 2 sifonet. • Kemba: si sepate per germim; me sholle per rreshqitje; me gjendrren bisus per t’u fiksuar ne funde te forta. Ap. ekskretimit: 2 nefride te lidhura me perikardin dhe te rrethuara nga ene gjaku. • Sistemi nervor: ganglionar, i thjeshte. • Organet e shqisave: jo shume te zhvilluara.
 11. • Branshite: lamelare; ktenide ne format primitive; • me zgjatime, me qerpike, me lidhje nderfletore; me ostie (vrima), me ene gjaku, me dhome mbibrankiale. • Branshi te reduktuara; branshi dytesore.
 12. Ap. Tretes (mungon radula); fig 15.67
 13. Ap. qarkullimit te gjakut
 14. • Ap. i riprodhimit: i thjeshte, 2 gonade shume te degezura, gonodukti qe hapet ne zgavren paleale. • Pllenimi: brenda zgavres paleale, ose ne uje. • Inkubimi i vezeve: ne zgavren paleale, ose ne branshi. • Larva: veliger, pelagjike. Tek bivalvet e ujrave te emba: Larva gllohid: me dy kapake, grepa, fije te gjate. Bie ne uje, kapet tek peshqit, transportohet, kthehet ne indivit te ri.
 15. Cikli i gllohidit tek bivalvet e ujrave te embla
 16. Kl. Cephalopoda • Klasa me e evoluar e molusqeve. • Kafshe detare, nektonike, bentonike, grabitqare. • Guaske e brendeshme, e reduktuar. • Kemba e shnderruar ne krahe (tentakula) dhe hinke. • Mantel i trashe, me muskulature, me qeliza pigmentare. • Homokromia dhe mimetizmi. • Qeska e bojes. • Penda e notimit.
 17. Guacka e cefalopodeve Tek cefalopodet e rinj: e reduktuar, e brendeshme. • Tek sepia: 3 pjese, proostraku, fragmokoni, rostrumi. • Tek kallamaret: vetem proostraku. • Tek oktapodet: guacka mungon. • Tek Nautilus: e jashtme, e spiralizuar, me dhomeza, me sifon.
 18. Krahet e cefalopodeve Per kapjen e ushqimit dhe notim • Ne format primitive: 100 krahe. Te shkurtra, te tkurreshme, pa ventuza. • Ne format e reja: 8 – 10 krahe. Te gjata, me ventuza dhe grepa, te patkurreshme, me perjashtim te 2 kraheve gjuajtes (sepiet dhe kallamaret).
 19. Aparati tretes goja, nofullat si sqep, radula, gj. e peshtymes, faringu, ezofagu, stomaku, cekumi pilorik, hepatopankreasi, anusi.
 20. Aparati i qarkullimit te gjakut Pothuajse i mbyllur. Zemra: 1 barkushe, 2 – 4 veshore. Aorta e perparme dhe aorta e pasme. Sistemi arterial; sistemi venoz. Zemrat brankiale. Venat brankiale aferente. Venat brankiale eferente. Gjaku pa ngjyre permban hemocianine. Aparati i ekskretimit 2 – 4 veshka, qe komunikojne me perikardin dhe me ap. qarkullimit te gjakut (apendiset venoze).
 21. Sistemi nervor Shume i zhvilluar dhe i perqendruar ne koke, me shume ganglione te medha. Organet e shqisave Shume te zhvilluara dhe evoluara. Syte si te vertebroreve: kornea, irisi, koroidja, kristalini, trupi qelqor, retina, ganglioni optik, nervi optik. Osfradet, statocistet, organet e prekjes, te shijes, organet fotofore.
 22. Organet gjenitale mashkullore Testi, 1-2 spermidukte, fshikeza seminale, gjendrra e prostates, xhepi i spermatoforeve (Nidamit), vrima gjenitale. Organet gjenitale femerore Vezorja, 1-2 ovidukte, gjendrra e albumines, gjendrrat e Nidamit (deri ne 5 cope). Pllenimi: me ane te hektokotileve (krahe te mashkullit qe mbajne spermatoforet).
 23. Nautilus Anatomi

Notes de l'éditeur

 1. Fig. 16.26
 2. Fig. 16.28b
 3. Fig. 16.31a
 4. Fig. 16.34
 5. Fig. 16.38a
 6. Fig. 16.39
 7. Fig. 16.36b
Publicité