Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 18 Publicité

Ngjala

 1. 1. Cikli jetësor i Anguilla anguilla
 2. 2. Sipas disa vlerësimeve, ngjalat janë shfaqur para 140 - 165 milion vitesh, kështu që në një mënyrë ato konsiderohen si bashkëkohëse të dinosaurëve. Një përfaqësues i rëndësishëm i ngjalave është Anguilla anguilla, e njohur ndryshe si ngjala europiane. Me klasifikimin sistematik të Anguilla anguilla, për herë të parë, u mor Karl Lineus (1758).
 3. 3. NDERTIMI I ANGUILLA ANGUILLA  Permasat arrijnë nga 60 – 80 cm deri në 1.5 m.  Trupi i zgjatur, cilindrik në pjesën anteriore dhe i ngjeshur në pjesën posteriore.  Koka është pothuajse e gjatë.  Sytë janë gjithmonë të rrumbullakët, të vegjël në ngjalat e reja dhe të verdha dhe të mëdhenj në ngjalat e argjendta.  Nofulla e poshtme është më e theksuar se nofulla e sipërme.  Penda dorsale dhe penda anale bashkohen me pendën kaudale. Penda dorsale e merr origjinën në një zonë shumë larg nga pendët pektorale, kurse penda anale e merr origjinën në zonën e anusit. Pendët pektorale janë të vogla dhe rrumbullakëta. Pendët në zonën e legenit mungojnë.  Lëkura përbëhet nga luspa eliptike. Pigmenti i ngjyrës së lëkurës ndryshon në varësi të fazave të zhvillimit të ngjalës.
 4. 4. Penda kaudale Penda dorsale Penda anale Vija anësore Pendët pektorale Ndërtimi i Anguilla anguilla Të carat brankiale
 5. 5. Syri i ngjalës
 6. 6. Nofullat e ngjalës
 7. 7. Dhëmbët e ngjalës
 8. 8. Ngjala mashkull Ngjala femër
 9. 9. METAMORFOZAT QË PËSON ANGUILLA ANGUILLA GJATË MIGRACIONEVE TË SAJ: I. Në fazën e saj laravare, Anguilla anguilla ka një formë të sheshtë dhe është transparente. Larva quhet Leptocephalus. II. Duke kaluar nga oqeani drejt ujërave të ëmbla, individi fillon t’i ngjajë më tëpër një individi të rritur. Vazhdon të mungojë pigmenti i lëkurës. Në këtë fazë ngjala njihet me emrin “Ngjala e xhamtë” dhe ka një gjatësi prej 2.5 inc. III. Duke kaluar në ujërat e ëmbla, bëhet ndarja e sekseve. Individët, që gjatë migrimit notojnë në afërsi të sipërfaqes, përfaqësojnë individët femra dhe ata që notojnë në thellësi përfaqësojnë individët meshkuj. IV. Më pas shfaqet pigmenti i lëkurës dhe përmasat e ngjalës rriten. Individi femër ka përmasa më të mëdha se individi mashkull. V. Individi merr një ngjyrë të verdhë dhe njihet me emrin “Ngjala e verdhë”. VI. Më pas, pigmenti i lëkurës ndryshon dhe merr një ngjyrë të argjendtë. Individët në këtë rast quhen “Ngjala të argjendta”. VII. Ngjalat e argjendta kthehen sërish në oqean, ku dhe shumohen dhe më pas vdesin. Gjatë këtij rrugëtimi ato pësojnë disa metamorfoza, si zmadhim të syve (10X), trashje të lëkurës dhe zmadhim të pendëve të notimit.
 10. 10. Cikli jetësor i ngjalave Anguilla anguilla Vezët Larva Ngjala e xhamtë Pllenimi Ngjala e verdhë Ngjala e argjendtë Oqeani Ujëra të ëmbëla
 11. 11. Larva që po del nga veza Vezë të ngjalës
 12. 12. Larva Leptocephalus
 13. 13. Ngjala e xhamtë
 14. 14. Ngjala e verdhë
 15. 15. Ngjala e argjendtë
 16. 16. Vendet që kultivojnë sot Anguilla anguilla
 17. 17. FALEMINDERIT !

×