Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

αυτόχθονες λαοί

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

αυτόχθονες λαοί

 1. 1. ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΣΤ3 Παναγιώτης Τρακάδας & Γιώργος Τρακάδας
 2. 2. ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ Αυτόχθονες αποκαλούμε αυτούς που κατοικούν στη γη των προγόνων τους, που δεν ήρθαν από άλλο τόπο. Στις μέρες μας έχουν απομείνει λίγοι, γιατί οι "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι και άλλοι αποδείχτηκαν απολίτιστοι, αφού τους φέρθηκαν σαν "πρωτόγονους", τους εκμεταλλεύτηκαν και ή τους εξόντωσαν ή τους περιόρισαν σε μικρές εκτάσεις γης. Λέγονται και ιθαγενείς
 3. 3. Αφρική Βέρβεροι, Τουαρέγκ, Μασάι, Πυγμαίοι, Βουσμάνοι και Μπαντού
 4. 4. Βέρβεροι Ιθαγενείς πληθυσμοί λευκών που καταλαμβάνουν μια μεγάλη περιοχή της βόρειας Αφρικής και της Σαχάρας και περιλαμβάνουν περίπου 30 υποομάδες με κυριότερη αυτή των Τουαρέγκ. Ζουν μόνιμα στις πεδιάδες ή ως νομάδες στις ερήμους της βόρειας Αφρικής. Οι υποομάδες συνδέονται μεταξύ τους περισσότερο γλωσσικά παρά φυλετικά. Είναι απόγονοι των αρχαίων Λιβύων και σήμερα ξεπερνούν τα 14.000.000 στο Μαρόκο, στην Αλγερία , την Τυνησία , τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Στο πέρασμα της ιστορίας οι φυλές αυτές υποδουλώθηκαν από τους Καρχηδόνιους, τους Ρωμαίους, τους Βανδάλους, τους Άραβες, που συντέλεσαν κατά τον 11ο αιώνα στον εξισλαμισμό τους, και τους Τούρκους. Για ένα διάστημα οι Βέρβεροι υπήρξαν δεινοί πειρατές και καταδυνάστευαν τις γύρω περιοχές. Οι περισσότεροι Βέρβεροι είναι σήμερα μόνιμα εγκατεστημένοι αγρότες, μερικοί όμως ζουν ημινομαδικά καλλιεργώντας τις πεδιάδες τον χειμώνα και βόσκοντας κοπάδια το καλοκαίρι. Άλλοι τέλος είναι νομάδες όλο τον χρόνο και εξαρτώνται για την τροφή τους από τους σκλάβους, που μένουν στις οάσεις και στα οροπέδια. Τα κύρια προϊόντα τους είναι σιτάρι, κριθάρι, φρούτα, λαχανικά, καρύδια, και ελαιόλαδο. Τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες διατηρούνται σε κοπάδια, μαζί με τα μουλάρια, τις καμήλες και τα άλογα, που χρησιμοποιούνται ως υποζύγια. Οι μόνιμοι αγρότες κατοικούν σε μονώροφα πέτρινα σπίτια, τα λεγόμενα νταρ ή κσαρ των φυλάρχων «καΐντ», ενώ οι νομάδες κατασκευάζουν πύργους ή φρούρια από πηλό για προστασία και αποθήκευση, τα τιγκρέμτ. Όταν βόσκουν τα ζώα τους, ζουν σε σκηνές από κατσικοπροβιές. Οι οικογένειες ζουν σε χωριστά δωμάτια, που σχηματίζουν ένα τετράγωνο γύρω από μια κλειστή εσωτερική αυλή.
 5. 5. Τουαρέγκ ΟιΤουαρέγκ (Tuareg), είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική. Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει προφανώς "περιπλανόμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ (Imuhaγ). Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους που περιλαμβάνει τα κράτη ανά σειρά πληθυσμού: Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Λιβύη.
 6. 6. Οι Μασάι Οι Μασάι ζουν στην περιοχή των συνόρων Κένυας - Τανζανίας.
 7. 7. Μασάι Νομάδες κτηνοτρόφοι της ανατολικής Αφρικής, γνωστοί και ως Μαασάι, που μετακινούνται κατά μήκος της μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας της Κένυας και της Τανζανίας. Ανήκουν στη φυλή αυτή επίσης οι Σαμπούρου της Κένυας και οι ημικτηνοτρόφοι Αρούσα και Μπαραγκούγιου (ή Κουάφι) της Τανζανιάς. Οι ποιμενικοί Μασάι είναι γνήσιοι νομάδες. Ένα χωριό των Μασάι έχει τέσσερις έως οκτώ οικογένειες με τα κοπάδια τους και αποτελείται από έναν μεγάλο κυκλικό φράχτη από αγκαθωτούς θάμνους που περιβάλλει έναν δακτύλιο από σπίτια φτιαγμένα από λάσπη και κοπριά. Η πολυγυνία είναι συνήθης μεταξύ των γηραιότερων ανδρών. Συνηθίζεται επίσης η προσφορά συζύγων μεταξύ των ανδρών της ίδιας σειράς ηλικίας. Ο γάμος περιλαμβάνει την πληρωμή ενός σημαντικού ποσού σε ζώα για τη νύφη. Οι Μασάι έχουν έναν αριθμό πατρογραμμικών γενεών ομαδοποιμένων σε δύο κατηγορίες ή ημιφύλια. Ο βασικός θεσμός κοινωνικής ενοποίησης ωστόσο είναι το σύστημα των ομάδων ηλικίας. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ομάδες που έχουν την ίδια ηλικία μυούνται (περιτέμνονται) στη ζωή του ενήλικα την ίδια περίοδο μύησης. Έτσι, το σύνολο των ατόμων αυτών αποτελεί πλέον μια μόνιμη ομάδα για όλη τη διάρκεια ζωής των μελών της. Η κοινωνία των Μασάι είναι σε αξιοσημείωτο βαθμό εξισωτική. ποτέ δεν υπήρξαν σκλάβοι.
 8. 8. Μασάι Οι Μασάι είναι μια αφρικάνικη νομαδική φυλή, που έχουν σαν βασική απασχόληση την κτηνοτροφία. Ζουν κυρίως στην Κένυα και την βόρεια Τανζανία, όπου τους συναντήσαμε στο ταξίδι που κάναμε τον χειμώνα. Είναι φυλή στηριγμένη στην πατριαρχία. Στην κοινωνική ζωή κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι άντρες, σοφοί, που παίρνουν αποφάσεις για την ομάδα, και έχουν πολιτική και εκτελεστική εξουσία (δικάζουν πρόστιμα κλπ.) Κάθε άντρας Μασάι έχει δικαίωμα να παντρεύεται 7 ως και 10 γυναίκες. Για να παντρευτεί προσφέρει, σαν προίκα, στην οικογένεια της γυναίκας μια ή περισσότερες αγελάδες! Επομένως όσο περισσότερες αγελάδες έχει στην κατοχή του, τόσο περισσότερες γυναίκες μπορεί να παντρευτεί και προφανώς τόσο πιο ισχυρός είναι στην κοινωνία των Μασάι. Η δύναμή τους εξαρτάται όχι μόνο από τις αγελάδες αλλά και από πόσα παιδιά αποκτούν. Υπάρχει όμως και πολυανδρία ταυτόχρονα. Μια γυναίκα παντρεμένη μπορεί να δέχεται και άλλους άντρες στην καλύβα της και τα παιδιά, που ίσως προκύψουν, μεγαλώνουν μαζί με τα «νόμιμα», χωρίς διακρίσεις. Ο άντρες ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και διοίκηση και την ασφάλεια της ομάδας. Ενώ, οι γυναίκες με το «σπίτι», μάζεμα ξύλων και νερού, την προετοιμασία του φαγητού και τα παιδιά. Οι γυναίκες χτίζουν μόνες τους τις καλύβες τους, κάθε γυναίκα με τα παιδιά της έχουν την δική τους καλύβα σε έναν περιφραγμένο χώρο. Οι άντρες φτιάχνουν την εξωτερική περίφραξη με ξύλα μπηγμένα στο χώμα. Σε περιφραγμένο χώρο προστατεύονται και τα κοπάδια των ζώων. Η καλύβα φτιάχνεται από ξύλα, κλαριά, φύλλα σκεπασμένα από λάσπη, φτιαγμένη από χώμα, περιττώματα αγελάδας, ούρα και νερό! Το σχήμα της κάτοψης της καλύβας είναι κυκλικό (3 ως 6 μέτρα), για την ακρίβεια σχηματίζει μια σπείρα. Στο κεντρικό σημείο της σπείρας υπάρχει η φωτιά, για να ζεσταίνονται και να μαγειρεύουν. Η καλύβα έχει ύψος γύρω στο 1,5 μέτρο, πρέπει να μπεις σκυφτός, ενώ οι Μασάι είναι ψηλόλιγνοι. Όταν κάνει κρύο, στην καλύβα μπαίνει και η αγελάδα, όχι μόνο για να προστατευτεί το ζώο, αλλά για να προσφέρει ζωική θερμότητα και πρωτεΐνη. Τρυπούν λίγο τον λαιμό της και πίνουν το αίμα της για να τραφούν. Στην συνέχεια κλείνουν με λάσπη την πληγή του ζώου, για να μην μπει σε κίνδυνο η ζωή του… Βασικές τροφές τους είναι επίσης λίγο κρέας, το γάλα και το καλαμπόκι.
 9. 9. Πυγμαίοι Στην αυγή του νέου αιώνα, όλο και περισσότερο ψάχνουμε για άλλους ανθρώπους στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες. Ενδιαφερόμαστε να ανακαλύψουμε αν υπάρχουν, και να διαπιστώσουμε αν είναι περισσότερο προοδευμένοι από μας ή αν τώρα αρχίζουν να αναπτύσσουν κάποιο πολιτισμό.Κι αυτά σήμερα, 40.000 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο λογικός άνθρωπος εδώ στην εξελιγμένη, την προοδευμένη γη, σήμερα που περισσότερες από 50 φυλές ανθρώπων αποτελούν τους τελευταίους της Λίθινης εποχής.Ολες αυτές οι φυλές σιγά –σιγά εξαφανίζονται χωρίς να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξής τους, αφού δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη ζωή.*** Από όλους αυτούς τους ανθρώπους της σύγχρονης Λίθινης εποχής, μετά τους Ζουλού, πιο κοντά στον πολιτισμό είναι οι Πυγμαίοι, που ζουν στις δασώδεις περιοχές της Κεντρικής Αφρικής και τη νοτιοαφρικάνικη στέπα Καλαχάρι.Το ανάστημά τους δεν ξεπερνάει το 1,40μ. Οι Πυγμαίοι είναι ο πιο μικρόσωμος λαός του κόσμου. Ζουν σε καλαμένιες καλύβες – σκεπασμένες με φύλλα μπανανιάς για να μη μπαίνει μέσα η βροχή -, στα δάση του Ισημερινού και η εξέλιξή τους έχει σταματήσει στην παλαιολιθική εποχή. Εχουν όμως μεγάλη προσαρμοστικότητα και κατορθώνουν να επιζούν.Υπάρχουν πολλές φυλές πυγμαίων. Οι Ακα της Κεντρο-Αφρικανικής Δημοκρατίας, οι Μπάκα του Καμερούν, οι Τους- Τούα της Ρουάντα, οι Μπούτι του Ζαϊρ, οι Πυγμαίοι του Μπαγκαντού, του Ιτούρι και άλλοι .Συνολικά στην Αφρική ζουν 180-200.000 Πυγμαίοι.
 10. 10. Βουσμάνοι Είναι αφρικανική φυλετική ομάδα με πολύ μεγάλη ανθρωπολογική και κοινωνιολογική σημασία. Είναι άνθρωπο μικρού αναστήματος (1,52 μ.), με δέρμα ελαφρώς μαύρο, πολύ κατσαρά μαλλιά, πλακουτσή μύτη και μικρά μογγολοειδή μάτια. Επίσης, τα γεννητικά τους όργανα διαφέρουν σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Χαρακτηριστική είναι η γλώσσα τους που μοιάζει με κροτάλισμα. Φτιάχνουν περιδέραια από χαλίκια, αποθηκεύουν νερό σε αβγά στρουθοκαμήλου και ως όπλο χρησιμοποιούν τόξο με μια χορδή, η οποία γίνεται είτε από δέρμα είτε από τένοντα.
 11. 11. Μπαντού Οι Μπαντού είναι μια ομοεθνία (ομάδα συγγενικών εθνών) για πάνω από 400 εθνοτικές ομάδες (φυλές) στην Αφρική, που τις ενώνει μια κοινή γλωσσική οικογένεια (ομογλωσσία), οι γλώσσες Μπαντού, καθώς και πολλά κοινά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Μέσα στις εντοπισμένες περιοχές, οι Μπαντού γλώσσες μπορούν να είναι λίγο-πολύ αμοιβαία καταληπτές, αλλά οι Μπαντού γλώσσες συνολικά είναι τόσο διαφορετικές όπως Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες (γλώσσες της Ινδοευρωπαϊκής ομογλωσσίας, π.χ. ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, κ.τ.λ.). Ο πολιτιστικός χώρος των Μπαντού (κυρίως με βάση την ομογλωσσία τους) εντοπίζεται γεωγραφικά σήμερα στις ακόλουθες περιοχές της υποσαχάρειας (νότια της Ερήμου της Σαχάρας) Αφρικής: από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βόρειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική.
 12. 12. Ασία Μογγόλοι και Βεδουίνοι
 13. 13. Μογγόλοι Με το όνομα Μογγόλοι (Μογγολικά: Mongɣul. Κυριλλική γραφή: Монгол) εννοείται ένα σύνολο εθνικών ομάδων που κατοικεί σήμερα κυρίως στη Μογγολία, την Κίνα και τη Ρωσία. Βέβαια αυτός ο ορισμός δεν καλύπτει πλήρως τους μογγολικούς λαούς, οι οποίοι διαιρούνται κυρίως σε ανατολικούς και δυτικούς Μογγόλους. Σε μια ευρύτερη έννοια ο όρος μογγολικοί λαοί περιλαμβάνει όλους όσους μιλούν μία Μογγολική γλώσσα, όπως για παράδειγμα οι Καλμούχοι της ανατολικής Ευρώπης.
 14. 14. ΒεδουίνοιΗ ονομασία Βεδουίνος, που προέρχεται από την αραβική λέξη badawī (αραβικά: ‫ ,)​ بدوي‬που ), σημαίνει γενικά αυτόν που βαδίζει στην έρημο, αποτελεί έναν όρο που αποδίδεται κυρίως σε νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών, οι οποίες εντοπίζονται σε όλο το μήκος των εκτάσεων που καλύπτει η έρημος, από τις ακτές της Σαχάρα στον Ατλαντικό μέχρι τη Χερσόνησο του Σινά και ανατολικά την Αραβική έρημο.
 15. 15. Αμερική Ινδιάνοι( Σιου, Τσερόκοι κ.λπ..)
 16. 16. Ινδιάνοι Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία , ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί[1]. Με την εισβολή από την Ευρώπη εξαπλώθηκαν επιδημίες, όπως η ευλογιά, ο τύφος, η ιλαρά κι η διφθερίτιδα, οι οποίες αφάνισαν έως και 110 εκατομμύρια ιθαγενών της Αμερικής[2]
 17. 17. Ωκεανία Αβορίγινες(Αυστραλία), Μαορί (Νέα Ζηλανδία) και Παπούα (Νέα Γουινέα)
 18. 18. Αβορίγινες Οι Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας γνωστότεροι το όνομα Αβοριγίνες με κεφαλαίο "Α", (στα Αγγλικά "Aborigines") όπως προσδιορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, θεωρούνται όσοι κάτοικοι της χώρας κατάγονται βιολογικά από τους αυτόχθονες κάτοικους της ηπείρου.[1] Οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας που ήρθαν πιθανά από την ΝΑ Ασία τουλάχιστον πριν 40-45.000 έτη[2]. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 400.000 περίπου αυτόχθονες κατανεμημένοι σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί. Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καταλυτική, καθώς αποδεκατίστηκαν από τις νεοεισαχθείσες ασθένειες και οδηγήθηκαν σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μέσω του αλκοολισμού, της αυτοκτονίας σε νεαρή ηλικία, και κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολικών διαταραχών που επέβαλαν οι νέες διατροφικές συνήθειες[3] Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα. Τούτες οι πίστεις γιορτάζονται με θρύλους, τραγούδι, μίμηση, ξυλοτεχνία και ζωγραφική.
 19. 19. Μαόρι Η λέξη māori σημαίνει «κανονικός» ή «κοινός» στην Μαορί γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς. Η λέξη έχει συγγενείς όρους σε μερικές άλλες Πολυνησιακές γλώσσες όπως τα Χαβαϊανά στα οποία η λέξη maoli σημαίνει «ντόπιος, ιθαγενής, αληθινός ή πραγματικός». Είναι επίσης το όνομα των ανθρώπων και της γλώσσας των Νήσων Κουκ, που αναφέρονται ως Μαορί Νήσων Κουκ. Η Νέα Ζηλανδία ήταν μία από τις τελευταίες περιοχές του πλανήτη που έφτασαν οι άνθρωποι. Πολυνήσιοι ταξιδιώτες πιστεύεται πως μετανάστευσαν στη σημερινή Νέα Ζηλανδία από την ανατολική Πολυνησία κατά το τελευταίο μέρος της 1ης χιλιετίας. Επομένως οι καταγωγές των Μαορί δεν μπορούν να διαχωριστούν από αυτές των Πολυνήσιων προγόνων τους. Αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία υποδηλώνουν πως πιθανότατα υπήρξαν διάφορα κύματα μετανάστευσης από την Ανατολική Πολυνησία στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ του 800 και του 1300. Η προφορική ιστορία των Μαορί περιγράφει την άφιξή τους από την Χαγουαΐκι (μυθική πατρίδα στην τροπική Πολυνησία) με μεγάλα ωκεάνια κανό (waka). Κατά τον 19ο και αρχές του 20ού αιώνα, αναπτύχθηκε η ιδέα πως οι Μαορί είχαν ταξιδεύσει στη Νέα Ζηλανδία με τον αποκαλούμενο "Μεγάλο Στόλο του 1350 μ.Χ." που υποστηρίζει πως επτά κανώ έφτασαν ταυτόχρονα. Πιο πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πων η άποψη αυτή κατάγεται από Ευρωπαίους ερευνητές περιλαμβανομένου του Πέρσι Σμιθ που προσπάθησαν να συνενώσουν διάφορους άσχετους Μαορί μύθους. Έπειτα το πλαστό σενάριο του στόλου έγινε αποδεκτό από κάποιους Μαορί όπως ο Τε Ράνγκι Χιρόα (Σερ Πίτερ Μπακ), και κέρδισε γενική αποδοχή μέχρι την αναίρεσή του στη δεκαετία του 1960 από την έρευνα του Ντέιβιντ Σίμμονς και άλλων. Στην πραγματικότητα πουθενά στις αυθεντικές ταξιδιωτικές παραδόσεις δεν υπάρχει αναφορά σε κάποια κανό που έφτασαν όλα μαζί σε ένα μέρος την ίδια στιγμή.
 20. 20. Αρκτικές περιοχές Εσκιμώοι, Λάπωνες (λίγο χαμηλότερα) και Σαάμι
 21. 21. Εσκιμώοι Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας. Κατάφεραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Η φώκια τους είναι χρήσιμη και για τα κόκαλά της πάνω στα οποία χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται. Τα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς. Κύριος σύντροφος της ζωής τους είναι η βάρκα τους και τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά των Εσκιμώων έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και τους βοηθάνε στο κυνήγι τους. Η δύναμή τους επίσης είναι μεγάλη και βοηθάνε τον Εσκιμώο στη μετακίνησή του σέρνοντας το έλκηθρό του. Οι Εσκιμώοι κατοικούν μέσα σε σκηνές από δέρμα φώκιας ή τάρανδου. Το χειμώνα και σε ορισμένες περιοχές φτιάχνουν τα περίφημα παγόσπιτά τους, τα "ιγκλού". Για να ζεσταθούν, καίνε το λάδι της φώκιας
 22. 22. Λάπωνες Ευρωπαϊκή εθνότητα, που αυτοονομάζονται Σαάμοι. Παρουσιάζει μορφολογική διαφορά από τις άλλες εθνότητες της Ευρώπης. Έχουν χαμηλό ανάστημα, δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό, πρόσωπο πλατύ, κρανίο βραχυκέφαλο και μαλλιά σκούρα. Η μύτη τους είναι κοντή, πλατιά και λίγο ανασηκωμένη. Μιλούν τη σααμική γλώσσα. Ανήκουν στη λουθηρανική (Σκανδιναβοί) και στην ορθόδοξη (της Ρωσίας) Εκκλησία. Μερικοί πιστεύουν σε διάφορες ανιμιστικές δοξασίες. Πολλοί έχουν εκπολιτιστεί, άλλοι εξακολουθούν να ζουν νομαδική ζωή και να εκτρέφουν τάρανδους. Μένουν σε κινητές κωνικές σκηνές από δέρμα ταράνδων. Οι εγκατεστημένοι μόνιμα σκεπάζουν τα σπίτια τους με φλούδες δέντρων, με κλαδιά και λάσπη. Η μεταφορά γίνεται με έλκηθρα, που σύρονται από ταράνδους. Στη Ρωσία είναι όλοι μόνιμα εγκατεστημένοι και ασχολούνται με το ψάρεμα και το κυνήγι. Ζουν στην περιοχή του Μουρμάνσκ. Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό (από 1,20-1,50 μ) και ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα. Οι ίδιοι ονομάζονται Σαμπέ. Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο, το οποίο, εκτός από τα σκυλιά, το σέρνουν και οι τάρανδοι. Το δέρμα τους είναι μελαχρινό κίτρινο, το πρόσωπό τους πλατύ με εξέχοντα ζυγωματικά και το κεφάλι του βραχύ. Έχουν μικρά πόδια και χέρια και ίσια μαλλιά.
 23. 23. ΤΕΛΟΣ

×