Organizmat e modifikuar gjenetikisht

amla hoxha
amla hoxhaasgje at asgje77 à asgje77
Organizmat e modifikuar gjenetikisht
Ushqimet me më shumë OMGJUshqimet me më shumë OMGJ
Produktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më tëProduktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më të
diskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apodiskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apo
mikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë dukemikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë duke
transferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodavetransferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodave
bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar”bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar”
ose “transgjenike”.ose “transgjenike”.
Edhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqimEdhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqim
transgjenik ose me OMGJ.transgjenik ose me OMGJ.
Ushqimet Bio, Forcat e Universit dhe OMGJ-te!
OMGJ ofrojne rreziqe të mundshme shëndetësore
Njeriu eshte ai c`ka ha ose me sakte me thuaj cfare ha te te them si duhet te jesh me
shendet. Keto perbenin filozofine baze te kohes se Hipokratit, ne periudhen e Greqise se lashte.
Qysh ne kohen e Indianeve, 12-15 mije vjet me pare eshte zbuluar se ekzistonte nje lidhje e
forte midis ushqimeve dhe organeve te trupit. Le te themi se, ushqime te caktuara ndikojne
fuqishem ne rendimentin e trurit dhe ne funksionet fizike te trupit, si ne kujtesen e njeriut,
gjumin, dhimbjet, depresionet deri ne aftesine e te mesuarit dhe te pershtaturit ndaj nevojave
te jetes. P.sh ushqimet e pasura me lecitin, qe ndodhet ne familjen e bishtajoreve, rrisin fuqine
mendore, ndersa ato te pasura me karbohidrate e te varfra me proteina, ne menyren me te
sigurte te tyre e bejne njeriun te pergjumur, te ngathet e te vrazhde.
Kerkimet, si ne ate kohe dhe ne kohet moderne sot kane vertetuar qe, ushqimi ose ushqyerja
e sakte e kombinuar me "mjekun" levizja, mund te kuroje, sigurisht per nje kohe me te gjate se
ilacet, por me te sigurte se ato, shumicen dermuese te semundjeve, per te mos te thene te
gjitha. P.sh. cregullimet nervore, cregullimet ne organet e tretjes, hemorroidet, henrie discalis
etj, mund te qetesohen nga medikamentet mjekesore, por kurre s`mund te sherohen prej tyre.
Perkundrazi, ato mund te sherohen totalisht vetem nga menyra e ushqyerjes. Atehere, ku
qendron forca magjike e sherimit prej dietes korrekte te ushqyerjes. Me diete, shpjegojme dhe
kuptojme mekanizmin natyral te te ushqyerit tek njerezit, jo sforcimin per te mbajtur diete
rraskapitese, c`mobilizuese deri ne semundje-ndjellese.
Organizmat e modifikuar gjenetikisht
Nuk kontrollohet ushqimi i modifikuar gjenetikisht
 Nëse mbi një produkt ushqimor nuk shkruhet që ai është gjenetikisht i modifikuar,
inspektorët e Drejtorisë së Ushqimit nuk mund ta dallojnë atë. Aq më pak, do të
kuptonin nëse produkti OMGJ është blerë i tillë, apo është rritur nga fara OMGJ. Ligji
thotë se mbi çdo mall duhet shkruar përcaktimi OMGJ, nëse ai i tejkalon 0,9 % të
modifikimit .Duhet të vendoset sistem rigoroz i kontrollit të OMGJ-ve në mënyrë që të
mos shndërrohemi në një farë fushe eksperimentale” tha Zoran Popovski, profesor
universitar. Gjysma e produkteve të sojës në botë është gjenetikisht e modifikuar.
Përveç sojës, kultura të tjera të modifikuara janë kungulli, patatja, pambuku, misri,
kanella dhe papaja. Sipas profesorit Popovski, përveç reagimeve alergjike të shkaktua
nga arra braziliane, nuk është regjistruar ndikim negativ ndaj shëndetit të njerëzve.
Punoi :Punoi :
AMLA HOXHAAMLA HOXHA
Punoi :Punoi :
AMLA HOXHAAMLA HOXHA
1 sur 7

Recommandé

OMGJ OMGJ
OMGJ Natty S
8.7K vues10 diapositives
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K vues18 diapositives
OMGJOMGJ
OMGJMehmet Emiri
6.8K vues11 diapositives
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
22.5K vues17 diapositives

Contenu connexe

Tendances(20)

Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife5.3K vues
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
Darla Evangjeli55.5K vues
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K vues
Mjedisi pune projekt qytetari Mjedisi pune projekt qytetari
Mjedisi pune projekt qytetari
kostantina ibrushi23.6K vues
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.4K vues
Ese: 100 vjet PavaresiEse: 100 vjet Pavaresi
Ese: 100 vjet Pavaresi
Chriss Kocibelli13.3K vues
 turizmi ne shqiperi  turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8105.9K vues
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K vues
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K vues
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K vues
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
Diana Rama82.6K vues
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.4K vues
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi8.9K vues

En vedette(20)

QytetariQytetari
Qytetari
Valiana Rama13.6K vues
Bimet Transgjenike (biologji)Bimet Transgjenike (biologji)
Bimet Transgjenike (biologji)
Doris Jonuzaj9.5K vues
Inxhinieringu gjenetikInxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
Ardian Hyseni13.2K vues
Bioteknologjia moderne dhe klasikeBioteknologjia moderne dhe klasike
Bioteknologjia moderne dhe klasike
Blerta Berisha5.6K vues
Gjenet dhe ADN-jaGjenet dhe ADN-ja
Gjenet dhe ADN-ja
Adelina Dani2.2K vues
Inxhinieringu gjenetik  Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
Genta Jusufi1.5K vues
Genetics!Genetics!
Genetics!
Er! Haxhiaj4.1K vues
OMGJ byirenakotobelliOMGJ byirenakotobelli
OMGJ byirenakotobelli
irena kotobelli325 vues
CAP ne BE dhe SHBACAP ne BE dhe SHBA
CAP ne BE dhe SHBA
Anita Dogani937 vues
DietologjiDietologji
Dietologji
Kolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë16.1K vues
KarbohidratetKarbohidratet
Karbohidratet
Azem Zogaj14.3K vues
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
Marinela Abedini14K vues
ProjektProjekt
Projekt
Mersild Barci16.1K vues
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
Jetmira Sula15.8K vues
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Altin Emiri24.8K vues

Similaire à Organizmat e modifikuar gjenetikisht

Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
5.4K vues13 diapositives
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
3.9K vues17 diapositives
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6Betta BeTta
521 vues21 diapositives

Similaire à Organizmat e modifikuar gjenetikisht(20)

Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Ervis Cara1.5K vues
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K vues
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
Arens Rapushi3.9K vues
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6
Betta BeTta521 vues
Al genetic tests_bdAl genetic tests_bd
Al genetic tests_bd
Ganiel Licka673 vues
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K vues
Projekt by Alket SelimajProjekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket Selimaj
Tekla Jamiles483 vues
Leksione prodhimi shtazor 1Leksione prodhimi shtazor 1
Leksione prodhimi shtazor 1
erdipulaj356 vues
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Kristjana Llolli7.7K vues
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugs
alban1shabani929 vues
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
AndiBuqinca221 vues

Organizmat e modifikuar gjenetikisht

  • 2. Ushqimet me më shumë OMGJUshqimet me më shumë OMGJ Produktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më tëProduktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më të diskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apodiskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apo mikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë dukemikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë duke transferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodavetransferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodave bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar”bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar” ose “transgjenike”.ose “transgjenike”. Edhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqimEdhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqim transgjenik ose me OMGJ.transgjenik ose me OMGJ.
  • 3. Ushqimet Bio, Forcat e Universit dhe OMGJ-te! OMGJ ofrojne rreziqe të mundshme shëndetësore Njeriu eshte ai c`ka ha ose me sakte me thuaj cfare ha te te them si duhet te jesh me shendet. Keto perbenin filozofine baze te kohes se Hipokratit, ne periudhen e Greqise se lashte. Qysh ne kohen e Indianeve, 12-15 mije vjet me pare eshte zbuluar se ekzistonte nje lidhje e forte midis ushqimeve dhe organeve te trupit. Le te themi se, ushqime te caktuara ndikojne fuqishem ne rendimentin e trurit dhe ne funksionet fizike te trupit, si ne kujtesen e njeriut, gjumin, dhimbjet, depresionet deri ne aftesine e te mesuarit dhe te pershtaturit ndaj nevojave te jetes. P.sh ushqimet e pasura me lecitin, qe ndodhet ne familjen e bishtajoreve, rrisin fuqine mendore, ndersa ato te pasura me karbohidrate e te varfra me proteina, ne menyren me te sigurte te tyre e bejne njeriun te pergjumur, te ngathet e te vrazhde. Kerkimet, si ne ate kohe dhe ne kohet moderne sot kane vertetuar qe, ushqimi ose ushqyerja e sakte e kombinuar me "mjekun" levizja, mund te kuroje, sigurisht per nje kohe me te gjate se ilacet, por me te sigurte se ato, shumicen dermuese te semundjeve, per te mos te thene te gjitha. P.sh. cregullimet nervore, cregullimet ne organet e tretjes, hemorroidet, henrie discalis etj, mund te qetesohen nga medikamentet mjekesore, por kurre s`mund te sherohen prej tyre. Perkundrazi, ato mund te sherohen totalisht vetem nga menyra e ushqyerjes. Atehere, ku qendron forca magjike e sherimit prej dietes korrekte te ushqyerjes. Me diete, shpjegojme dhe kuptojme mekanizmin natyral te te ushqyerit tek njerezit, jo sforcimin per te mbajtur diete rraskapitese, c`mobilizuese deri ne semundje-ndjellese.
  • 5. Nuk kontrollohet ushqimi i modifikuar gjenetikisht  Nëse mbi një produkt ushqimor nuk shkruhet që ai është gjenetikisht i modifikuar, inspektorët e Drejtorisë së Ushqimit nuk mund ta dallojnë atë. Aq më pak, do të kuptonin nëse produkti OMGJ është blerë i tillë, apo është rritur nga fara OMGJ. Ligji thotë se mbi çdo mall duhet shkruar përcaktimi OMGJ, nëse ai i tejkalon 0,9 % të modifikimit .Duhet të vendoset sistem rigoroz i kontrollit të OMGJ-ve në mënyrë që të mos shndërrohemi në një farë fushe eksperimentale” tha Zoran Popovski, profesor universitar. Gjysma e produkteve të sojës në botë është gjenetikisht e modifikuar. Përveç sojës, kultura të tjera të modifikuara janë kungulli, patatja, pambuku, misri, kanella dhe papaja. Sipas profesorit Popovski, përveç reagimeve alergjike të shkaktua nga arra braziliane, nuk është regjistruar ndikim negativ ndaj shëndetit të njerëzve.
  • 6. Punoi :Punoi : AMLA HOXHAAMLA HOXHA
  • 7. Punoi :Punoi : AMLA HOXHAAMLA HOXHA