Ce diaporama a bien été signalé.

Kalaja e petreles

2

Partager

Prochain SlideShare
Kalaja e petreles
Kalaja e petreles
Chargement dans…3
×
1 sur 11
1 sur 11

Plus De Contenu Connexe

Kalaja e petreles

  1. 1.  Faza e 1: I perket kulla e 1 e cila perbehet nga 3 kate,2 kate kane sherbyer per luftim , ndersa kati I 1 ka sherbyer si stere per uji. Sipas autoreve ajo ka nje gjatesi prej 18-20 m lartesi. Muret ne pjesen me te madhe jane ndertuar me tulla.  Stera qe ndodhet ne katin e 1 ka nje diameter prej 2.90 m dhe eshte e mbuluar me kupole sferike.  Faza e 2: ky mur eshte ndertuar ne anen veriore te kalase, dhe pjeserisht nga lindja dhe perendimi pasi ketu terreni eshte I pjerret. Ky mur ka nje gjatesi prej 37 m , gjeresi 1.05 m dhe lartesi prej 5 m. per ndertimin e murit jane perdorur gure te cilet jane vendosur ne menyre te cregult. Per ta bere me te qendrueshem eshte perdorur edhe lende drusore. Faza e 3: per ndertimin e mureve te kesaj faze jane perdorur gurje te papunuara gelqerore dhe kane vendosje pak a shume te regullt.  Faza 4: I perket murit rrethues te jashtem. Muri I jashtem eshte ndertuar me gur te vegjel lidhur mes tyre me llac te nje cilesie te mire.  Faza 5: per ndertimet qe jane bere kesaj faze jane perdor mur te vegjel te papunuar, si dhe fragmente tjegullsh te hedhur ne menyre te cregullt.
  2. 2.  Kalaje e Petreles nga zbulimet e bera eshte kala mesjetare e ndertuar ne kohen e sundimit te perandorit bizantin, Justinianit te 1 ne shek. e Vl pas Krishtit. Kjo qe nje prej kalave te ngritura prej tij ne sistemin mbrojtes te perandorise. Eshte nje kala e ngritur ne shpate te pjerrta, madje nga pjsea jugore dhe juglindore te thepisur, te cilat e kane bere kalane shume te mbrojtur. Kalaja e Petreles kontrollonte rrugen Egnantia Durres-Tirane-Elbasanee cila per kohen kishte rendesi te vecante. Pikerisht ketu qe ne periudhat me te hershme kane kaluar rruge te cilat kane pasur rendesi ushtarake por edhe ekonomike. Ajo kishte nje pozite mjaft te favorshme gjeografike, pasi nga Petrela mund te shihej Kruja, si dhe sistemi I fortifikimeve mbrojtese perreth Durresit, pjese e te cilave ishte dhe vete kalaja e Petreles. Ajo kishte nje trren mjaft te pershtatshem edhe per zhvillimin e ekonomise bujqesore.  Hyrja e vetme e keshtjelles perbehet nga nje korridor I ngushte dhe i shkurter. Prane portes jane rrenojat e nje kulle vezhgimi ndersa afer kulles lindore jane identifikuar gjurmet e dy ambienteve qe mund te kene sherbyer per banim.  Pjese e sistemit fortifikus te kalase jane edhe 3 stera uji. Ne brendesi te murit te periudhes antike qe permenda me lart ndodhet nje Nymfe I po te njejtes periudhe.Nga ai na eshte ruajtur vetem baseni ujembledhes. Per ndertimin e tij jane perdorur tulla te pjekura mire si edhe llac hidroizolues , I cili ka sherbyer per suvatim si edhe per ndertimin e plote te steres. Duke pare se mungonin rampat e shkalleve , autoret mendojne se ngjitja dhe zbritja behej me shkalle te levizshme edhe komunikimi midis ambienteve te brendshme behej po nepermjet shkalleve te lehta.  Pra ne kete faze te pare kemi te bejme me nje kulle te fuqishme e pajisur edhe me rezerva te fuqishme per t’i rezistuar edhe pushtimeve te gjata. Per ndertimin e murit jane perdorur gure te lidhur me llac ne menyre te crregullt te nje cilesie te mire. Per ta bere kete mure sa me te qendrueshem eshte perdorur edhe lenda drusore. Ne shek e xv kalaja e petrelesd ishte kthyer ne nje kala te vogel por edhe mjaft te fuqishme. Barleti na le te kuptojme nje gje te tille. Ai e cileson kalane e petreles si te papushtueshme. Eshte po Barleti qe na jep te dhena per kohen epushtimit te kalase. Sipas tij kalaj eshte ndertuar nga te paret e familjes se Topiajve.
  3. 3.  Marin Barleti –Informacion per Kalane e Prezes.  Dokumentar per rendesine e Kalase se Prezes.  Informacion nga interneti.  Guidat turistike.

×