Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Prochain SlideShare
What to Upload to SlideShare
What to Upload to SlideShare
Chargement dans…3
×
1 sur 11

Prezentacija-IKP-MEDICINA

0

Partager

Télécharger pour lire hors ligne

Some interesting things

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

Livres audio associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

Prezentacija-IKP-MEDICINA

 1. 1. PARABENI-KORIST ILI STETA?
 2. 2. STA SU TO PARABENI? Parabeni su konzervansi, supstance koje su u veoma širokoj upotrebi, a posebno u kozmetičkoj industriji. Izuzetno su efikasni u sprečavanju razvoja bakterija i gljivica, pa čak i u toplim i vlažnim sredinama, kao što je kupatilo.
 3. 3. MOGU SE JOS NAĆI U ... Ne samo u kozmetičkim preparatima (među kojima su preparati za kosu veoma zastupljeni), parabeni se koriste i u: hrani, a mogu se čak naći i u prirodnom obliku, na primer, nalaze se u borovnicama; proizvodima za domacinstvo i Farmaceutskim proizvodima.
 4. 4. PARABENI MOGU BITI: Metil- paraben Etiil- paraben Propil- paraben Butil- paraben Izobutil- paraben Benzil- paraben
 5. 5. • Posto se parabeni najcesce koriste u kozmetickoj industriji,da vidimo po cemu su poznati,po cemu se prepoznaju i kakve posledice mogu uzrokovati...
 6. 6. Parabeni se u kozmetičkim proizvodima koriste kao konzervansi. Stavljaju se u skoro svaku formulu u malim količinama da bi sprečili razvijanje mikroba, izazivača bolesti. Bez konzervansa kozmetika bi bila mnogo opasnija za korišćenje. Parabeni se koriste već 20 godina u kozmetičkoj industriji i veoma su efektni u uništavanju mikroba. Kozmetički proizvod može sadržati jedan paraben u svom sastavu ili kombinaciju više „vrsta“ parabena.
 7. 7. CEMU SLUZE PARABENI? Uloga parabena u kozmetici je da produže rok trajanja, prema tome parabeni spadaju u konzervanse. Mnogi proizvodi bi imali kratak rok trajanja da ne sadrže konzervanse. Oni bi se pokvarili za veoma kratko vreme jer mikroorganizmi kao što su bakterije i plesni, dospevaju u proizvod preko kože i lako se umnožavaju u kozmetičkim preparatima na bazi vode.
 8. 8. STA AKO NEMA PARABENA KAO KONZERVANSA? • Mnogi proizvodi bi imali kratak rok trajanja da ne sadrže konzervanse. Oni bi se pokvarili za veoma kratko vreme jer mikroorganizmi kao što su bakterije i plesni, dospevaju u proizvod preko kože i lako se umnožavaju u kozmetičkim preparatima na bazi vode.
 9. 9. OPASNOSTI • Propil paraben smanjuje koncentraciju sperme, nije u pitanju neka značajna brojka. • Butil paraben je pokazao slične efekte, ali samo u slučaju kada se ubrizga. • Jedna od opasnosti parabena, pronađena u ranoj studiji je da utiče na hormone. Postoji strah da ovakav uticaj na hormone može povećati rizik dobijanja nekih vrsta raka. • Na osnovu ekspertskih studija sumnja se da propil paraben utiče na muške hormone, dok izobutil paraben utiče na ženske hormone.
 10. 10. REZIME Parabeni su supstance koje sprecavaju stvaranje bakterija i gljiva; Bez njega proizvodi bi imali kratak rok trajanja; Parabeni takodje i lose deluju na organizam,i to na razlicite nacine..
 11. 11. KRAJ

×