Inxhinieringu gjenetik

Ardian Hyseni
Ardian HyseniManaging Director à Ardian Hyseni
UNIVERSITETI SHTETËROR I TETOVËS 
PUNIM SEMINARIK 
Lënda : BIOLOGJIA MOLEKULARE 
Tema : Inxhinieringu gjenetik 
Prof. Dr. Nexhbedin Beadini Ardian Hyseni 
Mentori Kandidati 
Tetovë 2014
Termi inxhinering gjenetik shpesh mendohet se është term i njohur për 
shumicen e njerëzimit por shpesh përdoren edhe terme tjera si 
manipulimin me gjene, klonimin e gjeneve, teknologjinë rekombinante 
të AND-së, modifikimin gjenetik dhe gjenetiken e re. 
Thënë në tërësi, manipulimi gjenetik shfrytezohet në : 
-Hulumtimet bazike të struktures dhe funksionit të gjeneve, 
- Prodhimin e proteinave të dobishme me metoda të reja, 
- Krijimin e bimeve dhe të shtazëve transgjenike, 
- Diagnozen dhe tretmanin mjekësor.
- Krijimi i sasive të mëdha të ushqimit të kafshëve 
- Fitohen plehëra artificiale, rritet prodhimtaria bujqësore 
- Rritet efikasiteti i fotosintezës te bimet 
- Krijimi i sorteve që kanë vlerë të madhe ushqyese 
- Krijimi i sorteve që japin rendimente më të lartë 
- Sortet që janë të qëndrueshme ndaj sëmundjeve 
- Qëndrueshmëri në kushte jo të favorshme dhe në thatësi.
•Për dyfishimin dhe shumimin e ndonjë gjeni përdoren 
qelizat bakteiale 
•Ngase në kushte laboratorike mbahen relativishtë lehtë 
•Shumohen relativishtë shpejtë (çdo 30 min) 
•Së pari prehet ndonjë segment i caktuar i ADN (bimëve, 
shtazëve, dhe njeriut) 
• Prehet gjeni me enzime restriksionale 
•Instalohet në qelizën bakteriale, kryhet sinteza e proteinave.
Inxhinieringu gjenetik
Në kushte laboratorike prodhohet hormoni insulina nga 
gjenet e njeriut pastaj diabetikët mund ta përdorin pa 
kurfar pasoja sikurse ta kishin prodhuar vetë . 
Pastaj prodhimi i antibiotikeve , ilaqeve dhe agjensave 
diagnostik. 
Në këtë mënyrë fitohen edhe vaksinat ku në bazë të 
proteinave bakteriale ose virusale krijohen antitrupa ndaj 
këtyre mikroorganizmave.
Inxhinieringu gjenetik te bimët 
Për shkak të rëndësisë ekonomike bimet janë objekt i analizave gjenetike 
me qëllim të përmirësimit të varieteteve. 
• Vektori i vetëm i cili përdoret në krijimin e bimeve transgjenike i 
prodhuar nga një bakter i dheut i quajtur Agrobacterium tumefacies ‘’Ti’’ 
• Ky bakter shkakton tumorin në formë koke dhe bima prodhon tumor në 
mënyre të pa kontrulluar në pjesen e poshtme të saj. 
• ADN me interes lidhet në ADN –T atëherë i tërë paketimi instalohet në 
kromozomin bimor .
Pastaj qelizat e tilla bimore rriten në mediumin ushqyes prej të ciles 
zhvillohet e tërë bima e re. 
Përdorimi : 
• Kundër dëmtimit të larvave të isekteve, 
• Ky gjen e bënë misrin rezistent ndaj krimbit shpues, 
• Nuk ka efekt të dëmshem për njerëzit , 
• Miliona hektar të misrit, pambukut, patates përmbajnë gjenin për toksinë.
KLONIMI 
 Klonimi nënkupton fitimin e grupit të qelizave gjenetikisht 
identike ose të organizmit të tërë. Kështu mund të klonohet 
(shumohet) një qelizë e izoluar nga populacioni i qelizave, dhe 
fitohet kloni, përkatësishtë bashkësia e qelizave identike. Pra 
përmes klonimit krijohet një organizëm identik me një 
organizëm tjeter. 
 Në kushte natyrore procesi i klonimit identifikohet me krijimin 
e binjakëve monozigotë. 
 Nderkaq, në kushte artificiale arrihet me veçimin e 
blastomereve të para të embrionit dhe zhvillimin veçmas të tyre 
në organizëm të ri. 
 Në nivelin e molekulës së ADN-së procesi i klonimit nënkupton 
fitimin e numrit të madh të fragmenteve identike të ADN-së 
nga një fragment fillestar i replikuar shumë herë.
Klonimi Riprodhues 
Dolli u krijua nga teknologjia e klonimit riprodhues. Në një proces te 
quajtur ”transferimi i bërthamës somatike” (TIBS), shkencëtaret 
transferojn material gjenetik nga bërthama e një qelize të rritur 
donatore në një vezë bërthama e të cilës ështe larguar, e si rrjedhim 
dhe materiali i saj gjenetik, janë hequr. 
Veza e rindërtuar që përmban ADN nga një qelizë donatore duhet 
të trajtuar me kimikate ose me rrymë elektrike në mënyrë që të 
stimulohet ndarja e qelizës. Kur embrioni i klonuar arrinë në një fazë 
të përshtatshme, transferohet ne uterusin e një femre ku ajo 
vazhdon te zhvillohet deri në lindje.
Dolli apo dhe çdo kafshe tjetër e krijuar duke përdorur teknologjinë e 
transferimit te bërthamës, nuk është në të vërtete një klon identik i kafshës 
donatore. Vetëm ADN-ja kromozomike apo bërthamore është identike me 
atë të donatorit. 
Suksesi i Dollit është me të vërtete mbresëlënës sepse provoi që materiali 
gjenetik nga një qelizë e specializuar e rritur, mund të riprogramohet për të 
gjeneruar nje organizëm të tërë të ri. 
Para këtij demonstrimi shkencëtaret besonin se kur një qelizë behej e 
specializuar si veshka, zemra, kocka apo ndonjë tjetër lloj qelize, ndryshimi 
qe i përhershëm dhe gjene të tjera të panevojshme në qelizë do të bëheshin 
inaktive. 
Klonimi riprodhues mund të përdoret për të zhvilluar mënyra eficiente për ti 
dhënë përparësi riprodhimit të kafshëve me cilësi të veçanta. Për shembull, 
kafshe që prodhojnë droga (ilaçe) ose kafshë që kanë shërbyer gjenetikisht 
për studimin e sëmundjeve humane mund të prodhoheshin në masë.
-Gjenerata e fragmenteve të ADN-së 
- Lidhja për vektor ose për molekulë bartëse 
- Hyrja në qelizën e amvisit për amplifikim (shumim) 
- Selektimi i sekuencave të kërkuara.
Inxhinieringu gjenetik
KLONIMI HUMAN 
• Klonimi është një formë aseksuale e reprodukimit, të 
gjitha gjenet që i posedon femiu e kanë prejardhjen nga 
qeliza somatike e ndonjë individi.
JU FALEMINDERIT PËR VËMENDJEN
1 sur 15

Recommandé

Panelet diellore par
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet dielloreKlarisa Klara
78.1K vues8 diapositives
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi par
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
49.2K vues23 diapositives
Rruazoret par
RruazoretRruazoret
RruazoretRonaldo Marku
14.9K vues11 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Biodiversiteti par
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
64.7K vues16 diapositives
Energjia, llojet dhe perdorimi par
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
34.7K vues7 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Filozofia gjate shekullit XVII par
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K vues5 diapositives
Trashegimia natyrore e shqiperise par
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
23.4K vues20 diapositives
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.6K vues29 diapositives
turizmi ne shqiperi par
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K vues8 diapositives
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K vues23 diapositives
Sëmundjet gjenetike par
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K vues15 diapositives

Tendances(20)

Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
Trashegimia natyrore e shqiperise par melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.6K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vues
Semundjet e trashegueshme par An An
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K vues
Kimia ne mbrojtje te mjedisit par Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.5K vues
Energjia dhe ndotja e mjedisit par Eneo Petoku
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Eneo Petoku41.4K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Centralet Berthamore par Ergi Nushi
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi12.6K vues
Ndotja nga Hidrokarburet par arnoldbeqiri
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
arnoldbeqiri5.9K vues
Te drejtat e femijeve par 22062002
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200241.1K vues
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore par Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.2K vues
Metalet par EraldVula
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula17.9K vues

Similaire à Inxhinieringu gjenetik

Inxhinieringu gjenetik par
Inxhinieringu gjenetik Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik Genta Jusufi
1.5K vues53 diapositives
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA par
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONAJEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONAErmir Kuta
1.3K vues16 diapositives
Al genetic tests_bd par
Al genetic tests_bdAl genetic tests_bd
Al genetic tests_bdGaniel Licka
673 vues11 diapositives
Bioteknologjia par
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjiavalbona cani
19K vues53 diapositives
Gjenet dhe ADN-ja par
Gjenet dhe ADN-jaGjenet dhe ADN-ja
Gjenet dhe ADN-jaAdelina Dani
2.2K vues7 diapositives
Manipulimi i gjenomit njerezor par
Manipulimi i gjenomit njerezorManipulimi i gjenomit njerezor
Manipulimi i gjenomit njerezorUniversiteti i Prishtines
200 vues19 diapositives

Similaire à Inxhinieringu gjenetik(20)

Inxhinieringu gjenetik par Genta Jusufi
Inxhinieringu gjenetik Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
Genta Jusufi1.5K vues
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA par Ermir Kuta
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONAJEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
Ermir Kuta1.3K vues
Biologjia par nida63
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K vues
Fazat e gjenetikes moderne par An An
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne
An An17.8K vues
Bioteknologjia moderne dhe klasike par Blerta Berisha
Bioteknologjia moderne dhe klasikeBioteknologjia moderne dhe klasike
Bioteknologjia moderne dhe klasike
Blerta Berisha5.6K vues
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 ) par CleaInanis24
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
CleaInanis242.6K vues
Teknologjite e reja reproduktive dhe e drejta prindrore par ArtanAbrashi1
Teknologjite e reja reproduktive dhe e drejta prindroreTeknologjite e reja reproduktive dhe e drejta prindrore
Teknologjite e reja reproduktive dhe e drejta prindrore
ArtanAbrashi16 vues
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS par Marjan Dodaj
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
Marjan Dodaj851 vues

Plus de Ardian Hyseni

Si ndikon sporti në shendetin tonë par
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëArdian Hyseni
26.5K vues5 diapositives
KMPI, HLA, MHC par
KMPI, HLA, MHCKMPI, HLA, MHC
KMPI, HLA, MHCArdian Hyseni
2.5K vues13 diapositives
Seminar imunologji AIDS -i par
Seminar imunologji AIDS -iSeminar imunologji AIDS -i
Seminar imunologji AIDS -iArdian Hyseni
3.1K vues28 diapositives
Punim seminarik gjaku par
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuArdian Hyseni
14.5K vues64 diapositives
Evolucioni nje përrallë par
Evolucioni nje përrallëEvolucioni nje përrallë
Evolucioni nje përrallëArdian Hyseni
1.7K vues9 diapositives
Biologjia par
BiologjiaBiologjia
BiologjiaArdian Hyseni
42.8K vues35 diapositives

Plus de Ardian Hyseni(7)

Si ndikon sporti në shendetin tonë par Ardian Hyseni
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Ardian Hyseni26.5K vues
Seminar imunologji AIDS -i par Ardian Hyseni
Seminar imunologji AIDS -iSeminar imunologji AIDS -i
Seminar imunologji AIDS -i
Ardian Hyseni3.1K vues
Efekti I VitaminëS C Në Disa Parametra Biokimik Dhe Hematologjik Në Serum Të... par Ardian Hyseni
Efekti I VitaminëS C Në Disa Parametra Biokimik Dhe Hematologjik Në Serum Të...Efekti I VitaminëS C Në Disa Parametra Biokimik Dhe Hematologjik Në Serum Të...
Efekti I VitaminëS C Në Disa Parametra Biokimik Dhe Hematologjik Në Serum Të...
Ardian Hyseni1.8K vues

Inxhinieringu gjenetik

 • 1. UNIVERSITETI SHTETËROR I TETOVËS PUNIM SEMINARIK Lënda : BIOLOGJIA MOLEKULARE Tema : Inxhinieringu gjenetik Prof. Dr. Nexhbedin Beadini Ardian Hyseni Mentori Kandidati Tetovë 2014
 • 2. Termi inxhinering gjenetik shpesh mendohet se është term i njohur për shumicen e njerëzimit por shpesh përdoren edhe terme tjera si manipulimin me gjene, klonimin e gjeneve, teknologjinë rekombinante të AND-së, modifikimin gjenetik dhe gjenetiken e re. Thënë në tërësi, manipulimi gjenetik shfrytezohet në : -Hulumtimet bazike të struktures dhe funksionit të gjeneve, - Prodhimin e proteinave të dobishme me metoda të reja, - Krijimin e bimeve dhe të shtazëve transgjenike, - Diagnozen dhe tretmanin mjekësor.
 • 3. - Krijimi i sasive të mëdha të ushqimit të kafshëve - Fitohen plehëra artificiale, rritet prodhimtaria bujqësore - Rritet efikasiteti i fotosintezës te bimet - Krijimi i sorteve që kanë vlerë të madhe ushqyese - Krijimi i sorteve që japin rendimente më të lartë - Sortet që janë të qëndrueshme ndaj sëmundjeve - Qëndrueshmëri në kushte jo të favorshme dhe në thatësi.
 • 4. •Për dyfishimin dhe shumimin e ndonjë gjeni përdoren qelizat bakteiale •Ngase në kushte laboratorike mbahen relativishtë lehtë •Shumohen relativishtë shpejtë (çdo 30 min) •Së pari prehet ndonjë segment i caktuar i ADN (bimëve, shtazëve, dhe njeriut) • Prehet gjeni me enzime restriksionale •Instalohet në qelizën bakteriale, kryhet sinteza e proteinave.
 • 6. Në kushte laboratorike prodhohet hormoni insulina nga gjenet e njeriut pastaj diabetikët mund ta përdorin pa kurfar pasoja sikurse ta kishin prodhuar vetë . Pastaj prodhimi i antibiotikeve , ilaqeve dhe agjensave diagnostik. Në këtë mënyrë fitohen edhe vaksinat ku në bazë të proteinave bakteriale ose virusale krijohen antitrupa ndaj këtyre mikroorganizmave.
 • 7. Inxhinieringu gjenetik te bimët Për shkak të rëndësisë ekonomike bimet janë objekt i analizave gjenetike me qëllim të përmirësimit të varieteteve. • Vektori i vetëm i cili përdoret në krijimin e bimeve transgjenike i prodhuar nga një bakter i dheut i quajtur Agrobacterium tumefacies ‘’Ti’’ • Ky bakter shkakton tumorin në formë koke dhe bima prodhon tumor në mënyre të pa kontrulluar në pjesen e poshtme të saj. • ADN me interes lidhet në ADN –T atëherë i tërë paketimi instalohet në kromozomin bimor .
 • 8. Pastaj qelizat e tilla bimore rriten në mediumin ushqyes prej të ciles zhvillohet e tërë bima e re. Përdorimi : • Kundër dëmtimit të larvave të isekteve, • Ky gjen e bënë misrin rezistent ndaj krimbit shpues, • Nuk ka efekt të dëmshem për njerëzit , • Miliona hektar të misrit, pambukut, patates përmbajnë gjenin për toksinë.
 • 9. KLONIMI  Klonimi nënkupton fitimin e grupit të qelizave gjenetikisht identike ose të organizmit të tërë. Kështu mund të klonohet (shumohet) një qelizë e izoluar nga populacioni i qelizave, dhe fitohet kloni, përkatësishtë bashkësia e qelizave identike. Pra përmes klonimit krijohet një organizëm identik me një organizëm tjeter.  Në kushte natyrore procesi i klonimit identifikohet me krijimin e binjakëve monozigotë.  Nderkaq, në kushte artificiale arrihet me veçimin e blastomereve të para të embrionit dhe zhvillimin veçmas të tyre në organizëm të ri.  Në nivelin e molekulës së ADN-së procesi i klonimit nënkupton fitimin e numrit të madh të fragmenteve identike të ADN-së nga një fragment fillestar i replikuar shumë herë.
 • 10. Klonimi Riprodhues Dolli u krijua nga teknologjia e klonimit riprodhues. Në një proces te quajtur ”transferimi i bërthamës somatike” (TIBS), shkencëtaret transferojn material gjenetik nga bërthama e një qelize të rritur donatore në një vezë bërthama e të cilës ështe larguar, e si rrjedhim dhe materiali i saj gjenetik, janë hequr. Veza e rindërtuar që përmban ADN nga një qelizë donatore duhet të trajtuar me kimikate ose me rrymë elektrike në mënyrë që të stimulohet ndarja e qelizës. Kur embrioni i klonuar arrinë në një fazë të përshtatshme, transferohet ne uterusin e një femre ku ajo vazhdon te zhvillohet deri në lindje.
 • 11. Dolli apo dhe çdo kafshe tjetër e krijuar duke përdorur teknologjinë e transferimit te bërthamës, nuk është në të vërtete një klon identik i kafshës donatore. Vetëm ADN-ja kromozomike apo bërthamore është identike me atë të donatorit. Suksesi i Dollit është me të vërtete mbresëlënës sepse provoi që materiali gjenetik nga një qelizë e specializuar e rritur, mund të riprogramohet për të gjeneruar nje organizëm të tërë të ri. Para këtij demonstrimi shkencëtaret besonin se kur një qelizë behej e specializuar si veshka, zemra, kocka apo ndonjë tjetër lloj qelize, ndryshimi qe i përhershëm dhe gjene të tjera të panevojshme në qelizë do të bëheshin inaktive. Klonimi riprodhues mund të përdoret për të zhvilluar mënyra eficiente për ti dhënë përparësi riprodhimit të kafshëve me cilësi të veçanta. Për shembull, kafshe që prodhojnë droga (ilaçe) ose kafshë që kanë shërbyer gjenetikisht për studimin e sëmundjeve humane mund të prodhoheshin në masë.
 • 12. -Gjenerata e fragmenteve të ADN-së - Lidhja për vektor ose për molekulë bartëse - Hyrja në qelizën e amvisit për amplifikim (shumim) - Selektimi i sekuencave të kërkuara.
 • 14. KLONIMI HUMAN • Klonimi është një formë aseksuale e reprodukimit, të gjitha gjenet që i posedon femiu e kanë prejardhjen nga qeliza somatike e ndonjë individi.
 • 15. JU FALEMINDERIT PËR VËMENDJEN