Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Xhejms Xhojsi

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 1 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus récents (20)

Xhejms Xhojsi

  1. 1. A Xhejms Xhojsi (1882-1941) XhejmsXhojsi i përketëbrezittë shkrimëtarëve modernë të periudhësmesdyLuftërave Botërore,të cilëtpërtrinë mjetetshprehëse të poezisë,dramesdhe romanit. Ai bëri emernë gjinine vështirë të romanitdhe me novatorizmine guximshëmhapi përautorëtmodernëmundësi që as mundtë imagjinoheshinpërparaardhjessë tij në letërsi. Emri i Xhojsitubë i shenjëtpër shkrimtarëtdhe studiuesite letërsisë,njëlloj si përshkenctarëtemri i Ajnshtajnit.Ashtusi Ajnshtajni që nukudrejtohej elekticistëve të thjeshtë,por fizikantëve të nivelitmë të lartë,Xhojsi në veprate tij më të rëndësishme nuki drejtohej lexuesittë gjerë,pornjë elitë lexuesish të aftë përta kuptuar.Përkëtë arsye Xhojsi është quajturshkrimtari i shkrimtarëve,meqenëseshkrimtarëte rëndësishëmmodernqë erdhënpastij, e njohënpadiskutimsi mësuestë tyre. XhejmsXhojsi u lindme dyshkurt 1882,në Dublin,në një familje katolike Irlandeze,ku uedukuame ndjenjafetare e nacionaliste.Në moshëngjashtë vjeçare prindërite dërgojnëpërshkollim në një kolegj jezuitdhe përtre vjet qëndronlargfamiljes.Përshkaktë vështirësiveekonomike që pati në ato vite familja,ai udetyruatë largohetnga kolegji dhe ti vazhdojë mësimetnë një shkollë publikenë Dublin.Pasdyvjetësh me 1893,me ndihmene një ati jezuitqë e kishte pasurmësues,Xhojsiti jepet mundësiatë shkollohetfalasnë Kolegjin Belvedere në Dublin,kudotë mësojë deri në moshëngjashtëmbëdhjetë vjeç.Atymori bazate shkencave e të kulturesantike e moderne dhe uedukua me një frymë të lartë disiplinee kërkese llogarie ndaj vetes.Me 1898 Xhojsi ndoqi studimete lartanë KolegjinUniversitar të Dublinit,drejtuarponga etërit jezuit.Këtuai studionletërsi,histori e filozofi angleze,francezee italiane,mirepointeresate tij te shumëllojtanë lëmine dijesnukmarrin fundme kaq. Gjatë tërë jetësai u treguaaktivdhe punoi me zell përtë marrë njohuri të gjithëanëshme,të cilatdoti shfrytëzojë përtë ndërtuarveprëne tij origjinale: ndoqi kurse studimi përmjekësi,punoisi autodidaktnë matematikë,mori mësime muzike, uinteresuaposaçërishtpërfilozofinë greke dhe skolastikën,dukee plotësuarkështudenjësisht formimine tij në shkencathumane dhe në art.Botëkuptimi realiste dhe e kaluarae gjerë bënë që Xhojsi i ri të ndihej keqnë mjedisinDublinastë molepsurngaantagonizmat fetare dhe konflikti nacional. Portreti i artistit djalosh.Botuarnë dhjetor1916 në Amerikë e mbasdymuajshedhe në Angli,Portreti i artistitdjaloshar përbënë një kufi ndarësnë krijimtarine Xhojsit.Aipërgatitëkalimi ngaprozae thjeshtë,e shkruarnë stil të komunikueshëm klasik,në prozensimboliko-alegorike të "Përroittë ndërgjegjës",që kurorëzohetme botimine Uliksitme 1922.Deri me daljene Portretittë artistitdjalosh,përpublikunXhojsi është një shkrimtarsi gjithë të tjerët,pakose aspaki perfillshëm.Kyroman,me të cilinXhojsi nisi të bëheti njohurnë rrethetletrare,shërbensi veperkukalohetngae thjeshtateke komplikuara;mePortre tine artistitdjaloshjemi akomanë rendine letërsisëpërtë gjithë,e njëheritdallojmë ndërlikimete para,që do të bëjnë lidhjenme sagene madhe të Uliksitdhe Fineganeve.Vëllimi me novelaDublinasit(1914)vonoishtatë vjetëpërtë dalë ngashtypi,meqenëse Xhojsi nukpranoi t'i hiqte disaskenaqë asokohe quheshinimorale.Romani Portreti i artistitdjalosh(1916),përshkaktë konfliktittë heroitme familjen,kishen,atdheun,upenguapërmjaftë kohë të binte në duarte lexuesit.RomaniUlisi(1922),i botuar në Paris,ubllokuangagjykataamerikane,vetëmme 1934 Ulisi botohetnë Amerikë,kurse pasdyvjetëshedhenë Angli.Romani. Pikërishtë,hapi vendimtari Xhojsitdrejt lirisë ishte ndarjame katolicizmindhe nacionalizmin,çkanukmundtë realizohej ndryshe,përveçseduke undarë me Irlanden.Me 1904,bashkë me shoqene tij të jetës NoraBarnakel,ikënpërgjithmonë nga Irlanda.Në mergim,Xhojsidëtyrohettë shpërnguletsanë Trieste,Rome,Zyrihe Paris,kusipasrastitpunonsi mësues gjuhështë huaja,shpërndanëpostennë një bankë,jepkurse muzike,shkruannë shtypdhe mban konferencambi letërsinë e autorë të ndryshëm. Arlind Nishori

×