Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Eutrofikimi

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Ngrohja globale
Ngrohja globale
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 13 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité
Publicité

Eutrofikimi

  1. 1. PUNE E PAVARUR TEMA:FAKTORET KULTUROR TE EUTROFIZIMIT LENDA: BIOLOGJI
  2. 2. • Eutrofikimin , është përgjigja ekosistemit për shtimin e substancave artificiale ose natyrore, të tilla si nitratet dhe fosfatet , përmes plehrave apo ujërave të zeza , në një sistem ujor . Një shembull është "lulëzim" ose rritja e madhe e fitoplankton në një trup të ujit, si një përgjigje ndaj nivelet në rritje të ushqyesve. Efektet negative mjedisore përfshijnë, sosjen e oksigjenit në ujë, e cila indukton reduktime në peshq të veçantë dhe popullatat e tjera të kafshëve. Specie të tjera (të tilla si kandil deti Nomura në ujërat japoneze) mund të përjetojnë një rritje të popullsisë që ndikon negativisht në të tjera specie .
  3. 3. • Eutrofikimi mund të jetë shkaktuar nga njeriu apo natyrore. Ujërat e zeza të patrajtuara dhe bujqësore janë shembuj të eutrofikimit te shkaktuar nga njeriu. Megjithatë, ajo gjithashtu ndodh natyrshëm në situata ku grumbullohen ushqyesve (p.sh. mjedise depositional), ose kur ato rrjedhin në sistemet në një bazë kalimtare.Eutrofikimit në përgjithësi promovon rritjen e tepërt të bimëve dhe prishjen, duke favorizuar algat e thjeshtë dhe plankton mbi bimë të tjera më të komplikuara, dhe shkakton ulje të rënda në cilësinë e ujit
  4. 4. • Fosfori është një lëndë ushqyese e nevojshme për bimët për të jetuar, dhe është faktor kufizues për rritjen e bimëve në ekosistemet e ujërave të ëmbla. Shtimi i fosforit nxit rritjen algave, por jo të gjitha fosfateve në fakt ushqyejne algat. Këto algat asimilojne lende të tjera që janë të nevojshme për bimët dhe kafshët. Kur algat vdesin ato të fundoset në fund ku ata dekompozohen në formë joorganike nga bakteret.Procesi i zbërthimi përdor oksigjenin dhe privon ujërat më të thella të oksigjenit te cilat mund të vrasin peshkun dhe organizmat e tjerë.
  5. 5. UJRAT E OQEANEVE Eutrofikimi është një fenomen i zakonshëm në ujërat bregdetare. Në kontrast me sistemet e ujërave të ëmbla, azoti është zakonisht lëndë ushqyese kyç kufizimin e ujërave detare, pra, azoti . Nivelet kanë rëndësi më të madhe për të kuptuar problemet e eutrofikimit në ujë të kripur.
  6. 6. EKOSISTEMET TOKSORE • Ekosistemet tokësore janë subjekti i ndikimeve negative të ngjashme nga eutrofikimit. Nitratet e rritura në tokë janë shpesh të padëshirueshme për bimët. Shumë specie tokësore bimore janë të rrezikuar si pasojë e eutrofikimit tokës, të tilla si shumica e llojeve orkide në Evropë. Livadhe, pyje, janë karakterizuar nga përmbajtja e ulët lëndëve ushqyese dhe specie ngadalë në rritje të përshtatura për ato nivele.
  7. 7. • Forma kimike të azotit janë më shpesh shqetësuese në lidhje me eutrofikimin, sepse bimët kanë kërkesa të larta të azotit në mënyrë që futja e komponimeve të azotit do të stimulojë rritjen e bimëve. Azoti nuk është në dispozicion në tokë për shkak N 2 . Ekosistemet tokësore të mbështetet në fiksimit të azotit për të kthyer N 2 në forma të tjera të tilla si nitratet . Megjithatë, ekziston një kufi për sa i perket azotit mund të shfrytëzohen. Ekosistemet qe i marrin azotit më shumë se sa bimët kërkojëne quhen azotit-ngopur
  8. 8. Eutrofikimi kulturor • Eutrofikimit kulturor është proces që përshpejton eutrofikim natyrore për shkak të aktivitetit njerëzor. Për shkak të pastrimin e tokës dhe ndërtimin e qyteteve dhe qytezave, toka ka nxitur prodhimin e lendeve ushqyese të tilla si fosfateve dhe nitrateve.
  9. 9. • Eutrofikimit kulturor gjithashtu ndodh kur plehrave të tepërta të vershojne në liqene dhe lumenj. Kjo inkurajon rritjen e algave (lulëzim algal) dhe të tjera bimë ujore . Pas kësaj,ndodh mbipopullimi dhe bimët konkurrojnë për hapësirë, rrezet e diellit dhe oksigjen. Rritje e jashtëzakonshme e bimëve ujore gjithashtu bllokon rrezet e diellit dhe oksigjenin për jetën ujore , e cila kërcënon mbijetesën e tyre. Alga gjithashtu rritet lehtë, duke kërcënuar bimët tjera ujore pa marrë parasysh nëse ata janë lundrues, gjysmë-zhytur, apo të zhytur plotësisht. Algat mund të shkaktojne një rrjet prej më shumë efekte afatgjata në ujë të tilla si dëmtim të shkëmbinj nënujorë koral dhe kafshëve të detit të thellë jetës.

×