Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Programet kompjuterike

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 19 Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité
Publicité

Programet kompjuterike

 1. 1. PUNE ME PROJEKT TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE” LENDA: INFORMATIKE
 2. 2.  SISTEM OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E NDRYSHME PERDORIN HARDWARIN E KOMPJUTERIT DHE RREGULLON MENYREN SI PERDORUESI E KONTROLLON KOMPJUTERIN.
 3. 3. SISTEMI OPERATIV  SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PROGRAMET E TJERA APLIKATIVE. SO KUJDESET PER FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT SIC JANE NJOHJA E HYRJEVE PREJ TASTIERES DALJET NE PAJISJET DALESE.
 4. 4.  SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE PERBERE NGA NJE BASHKESI MODULESH, SECILI ME NJE FUNKSION TE CAKTUAR. MODULET E NDRYSHME TE SISTEMIT OPERATIV VEPROJNE MIDIS TYRE SIPAS RREGULLAVE TE PERCAKTUARA NE MENYRE QE TE REALIZOHEN FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT.
 5. 5.  DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE PERPUNIMIT.  LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT DHE KOMPJUTERIT.
 6. 6. 1) DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE. 2) DREJTIMI I MEMORIES RAM. 3) DREJTIMI I PROCESORVE. 4) DREJTIMI I NDERFAQES ( PARAQITJA GRAFIKE) SE PERDORUESIT. 5) PERDORIMI NJEKOHESISHT I SHUME PERDORUESVE NETE EJTEN KOMPJUTER. 6) KRYERJE NJEKOHESISHT E SHUME PROCESEVE NETE NJEJTEN MAKINE.
 7. 7.  GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN RIGRUPIMIN E SHUME DOSJEVE SE BASHKU QUHET DREJTORI . BASHKESIA HIERARKIKE E DREJTORIVE MUND TE PARAQITEN NEPERMJET NJE SKEME GRAFIKE TE DREJTORIVE.
 8. 8. EKZISTOJNE SO TE NDRYSHME POR I PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA QENE DOS-I (DISK OPERATING SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA “IMB” NE VITIN 1981. PASI QE PER TE PUNUAR ME TE ESHTE DASHUR QE SHFRYTEZUESIT TE JENE TE AVANCUAR NE NJOHURITE E KOMPJUTERIT.
 9. 9. SISTEMET E PRANISHME NE TREG  Ne treg jane te pranishme nje sasi e madhe sistemesh operative. Ne te kaluaren prirja e shtepive prodhuese te sistemeve te perpunimit ishte qe te zhvillonin sisteme operative per arkitekturen e tyre, prirja e sotme eshte ajo e sistemeve operative te perdorshem per platforme te ndryshme.
 10. 10. SISTEMET OPERATIVE ME TE NJOHURA  SISTEMI UNIX.  SISTEMI WINDOWS.  SISTEMI APPLE MAC OC X ETJ.
 11. 11.  Microsoft Windows është emri i sistemit operativ nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në vitin 1985 lancohet verzioni Windows 95 dhe dominon në treg, si sistemi operativ për komjuterët për përdorim personal. Në vitin 2004 Microsoft kishte 90% të tregut të kompjuterëve personal në duart e veta.krijimi i një sistemi operativ nga Microsofti (versioni i parë Windows) me siguri ishte i frymëzuar nga iniciativat e Xerox-it dhe Apple, në atë kohë në komjuterët e tyre kishin sisteme operative të cilët përmbanin grafikën.
 12. 12.  LINUX ESHTE NJE SISTEM SHFRYTEZIMI NE SHUME PROCESE TE NJEKOHSHME .  LINUX FILLOI TE NDERTOHEJ ME 1991 NGA LINUS TORVALDS NE HELSKIN TE FINLANDES.
 13. 13. LINUX  AI FUNKSIONON SI NJE SISTEM POTOTABEL NE ARKITEKTURA TE NDRYSHME KOMPJUTERIKE. LINUX SHKARKOHET LIRSHEM NGA INTERNETIT DHE I LEJON CDO PERDORUESI MODIFIKIM TE PAVARUR TE TIJ . SI TE TILLE NUK KA PRONAR.
 14. 14.  LINUX ESHTE NJE SISTEM OPERATIV QE ESHTE GJITHNJE E ME I PERHAPUR NE BOTE.  GJITHNJE E ME SHUME NJEREZ PO I HEDHIN SYTE NGA KY SISTEM SHFRYTEZIMI DUKE U NISUR NGA FUNKSIONALITETI DHE QENDRUESHMERIAE TIJ.
 15. 15. APPLE  APPLE ESHTE NJE KORPORATE AMERIKANE MULTINACIONALEQE DIZENJON DHE PRODHON PAJISJE ELEKTRONIKE.  HISTORIA ETIJ DATON NEVITIN 1976.  THEMELUESIT ETIJ ISHIN STEVE JOBS DHE STEVEWOZINAK.
 16. 16.  APPLE ISHTE KOMPJUTERI I PARE I CILI SOLLI RISI NE FUSHEN E TEKNOLOGJISE DHE KRIJUAN KOMPJUTERIN E PARE QE MUND TE PERDOREJ ME NDIHMEN E MAUSIT.
 17. 17. APPLE  APPLE KA QENE DHE ESHTE PARAROJE NE CESHTJET E SHFRYTEZIMIT TE SIPERFAQES GRAFIKE. SOT E KESAJ DITE ME VERSIONIN E TIJ 10 –TA AI ESHTE NJE SISTEM I BESUESHEM JO VETEM NE CESHTJET GRAFIKE POR EDHE NE PERDORIMIN E MULTIMEDIAVE.
 18. 18. UNIX  UNIX ESHTE NJE TJETER SISTEM OPERATIV I CILI OPERON NE TREG .  AI U THEMELUA NE VITIN 1969 NGA GRUPI AT&T QE PERBEHEJ NGA BELL LABS, KEN THUMBSON, DENIS RITCHIE JOE OSSANNA ETJ.
 19. 19. UNIX  UNIX SI TE GJITHA SISTEMET E TJERA TE OPERIMIT ESHTE I AFTE TE KRYEJE SHUME PROCESE NE NJE KOHE MJAFT TE SHKURTER.

×