Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
MËSIMI 7
SI T'I MUNDIM TUNDIMET 7
MËSIMI 7
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 7
1) Sprovimi i njeriut
nga Perëndia
2) Provokimi i
Perëndisë nga njeriu
3) Joshja ...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7
●
Zan. 22:1 Mbas këtyre gjërave Perëndia e vuri
në prov...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7
●
Eks. 16:4 Zoti i tha Moisiut: "Ja, unë do të bëj
që t...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7
●
Jak. 1:2 Ta konsideroni një gëzim të madh, o
vëllezër...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7
Sprovimi nuk është për t'i dhënë
informata Perëndisë, p...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7
●
Eks. 17:7 Prandaj e quajti këtë vend Masa dhe
Meriba...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7
●
Vep. 15:10 Tani, pra, pse e tundoni Perëndinë,
duke ...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7
●
Kur e dyshojmë dashurinë ose fuqinë e Tij
●
Akte job...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7
●
Psalmi 106:29 E zemëruan Perëndinë me
veprimet e tyr...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7
●
Jak. 1:14 Secili tundohet i udhëhequr dhe i
ma...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7
●
1 Tim. 6:9 Por ata që dëshirojnë të pasurohen,...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7
1) Lutja e psalmistit në 139:23-24
1) Shembull p...
I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT
3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7
Asnjë tundim nuk ju ka gjetur juve, përveç
se tu...
MËSIMI 7
II. TRE BURIME TË JOSHJES 7
1) Djalli
2) Bota
3) Mishi
II. TRE BURIME TË JOSHJES
1) Djalli 7
1) Agjent aktiv i së keqes
2) Tunduesi (Mt. 4:3; 1 Thes. 3:5)
3) DJALL, “shpifës” os...
II. TRE BURIME TË JOSHJES
2) Bota 7
1) Sistemi joshës i vlerave, moralit dhe
ndikimeve të këqija
2) Jo planeti tokë ose ba...
II. TRE BURIME TË JOSHJES
3) Mishi 7
1) Njerëzimit në përgjithësi (Vep. 2:17)
2) Trupit njerëzor (Gjo. 1:14; 3:6; 6:51)
3)...
II. TRE BURIME TË JOSHJES
Dy natyrat – Mishi kundër Frymës 7
●
Gal. 5:17 Mishi ka dëshira kundër Frymës, dhe
Fryma ka dësh...
II. TRE BURIME TË JOSHJES
Dy natyrat – Mishi kundër Frymës 7
●
Asgjë e mirë nuk mund të vijë prej saj
(Romakëve 7:18).
●
K...
II. TRE BURIME TË JOSHJES
Dy ilustrime të joshjes 7
Dhe gruaja pa që pema
(1) ishte e mirë për t’u
ngrënë,
(2) që ishte e ...
III. FITORE MBI JOSHJEN
1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7
1) Mposhtja e Djallit
2) Mposhtja e Botës
3) Mposhtja e Mishit
III. FITORE MBI JOSHJEN
1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7
MPOSHTJA E DJALLIT
●
Princi i kësaj bote është
gjykuar! (Gjo. 16:11)
●...
III. FITORE MBI JOSHJEN
1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7
MPOSHTJA E DJALLIT
●
Jo më frikë!
●
Ai do të largohet nga
ne kur e
kun...
III. FITORE MBI JOSHJEN
1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7
MPOSHTJA E BOTËS
●
Merrni zemër, unë e
munda botën! (Gjoni
16:33).
●
N...
III. FITORE MBI JOSHJEN
1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7
MPOSHTJA E MISHIT
●
Mëso mirë këtë: njeriu
ynë i vjetër u kryqëzua
me ...
II. FITORE MBI JOSHJEN
2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7
1) Llogarit
2) Dorëzo
3) Kundërshto
II. FITORE MBI JOSHJEN
2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7
Llogariteni ose
“konsideroheni veten të
vdekur për mëkatin,
por të gja...
II. FITORE MBI JOSHJEN
2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7
Dorëzoni ose “tregoni
veten tuaj te Perëndia,
si të gjallë prej së
vde...
II. FITORE MBI JOSHJEN
2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7
Kundërshtoni Djallin
(Jakobi 4:7).
Pjesëmarrja tonë në
betejën frymëro...
MËSIMI 7
IV. RRUGËDALJE PËR DËSHTIMIN 7
1) Përvetëso ndihmën e
Krishtit.
2) Poho mëkatin tek
Ati.
3) Përvetëso faljen e
Pe...
MËSIMI 7
SI T'I MUNDIM TUNDIMET 7
1) Fryma e Shenjtë
brenda nesh
2) Krishti vetë që
ndërmjetëson për ne
3) Fjala e Perëndi...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Si t'i mundim tundimet

677 vues

Publié le

Asnjë tundim nuk ju ka gjetur juve, përveç se tundimi njerëzor; por Perëndia është besnik dhe nuk do të lejojë që t’ju tundojnë përtej fuqive tuaja, por me tundimin do t’ju japë dhe rrugë dalje, që ju të mund ta përballoni.

Publié dans : Spirituel
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Si t'i mundim tundimet

 1. 1. MËSIMI 7 SI T'I MUNDIM TUNDIMET 7
 2. 2. MËSIMI 7 I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 7 1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen
 3. 3. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7 ● Zan. 22:1 Mbas këtyre gjërave Perëndia e vuri në provë Abrahamin…. ● Eks. 15:25 Kështu ai i bërtiti Zotit; dhe Zoti i tregoi një dru; ai e hodhi atë në ujë, dhe ujërat u bënë të ëmbla. Atje Zoti i dha popullit një ligj dhe një dekret, dhe e vuri kështu popullin në provë.
 4. 4. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7 ● Eks. 16:4 Zoti i tha Moisiut: "Ja, unë do të bëj që të bjerë manë mbi juve nga qielli; dhe populli do të dalë çdo ditë për të mbledhur racionin e ditës, sepse unë dua ta vë në provë për të parë në se do të ecë ose jo simbas ligjit tim.
 5. 5. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7 ● Jak. 1:2 Ta konsideroni një gëzim të madh, o vëllezër të mi, kur ndodheni përballë sprovash nga më të ndryshmet, ● Jak. 1: 3 duke e ditur se sprova e besimit tuaj sjell qëndrueshmëri.
 6. 6. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 1) Sprovimi i njeriut nga Perëndia 7 Sprovimi nuk është për t'i dhënë informata Perëndisë, por për të provuar realitetin e besimit tonë.
 7. 7. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7 ● Eks. 17:7 Prandaj e quajti këtë vend Masa dhe Meriba për shkak të grindjeve që pati me bijtë e Izraelit, dhe sepse kishin tunduar Zotin, duke thënë: "A është vallë Zoti në mes nesh, apo jo?". ● 1 Kor. 10:9 Dhe të mos e tundojmë Krishtin, ashtu si e tunduan disa nga ata dhe u vranë nga gjarpërinjtë.
 8. 8. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7 ● Vep. 15:10 Tani, pra, pse e tundoni Perëndinë, duke u vënë mbi qafën e dishepujve një zgjedhë që as etërit tanë e as ne nuk mund ta mbajmë? ● Heb. 3:8 Mos i ngurtësoni zemrat tuaja si në provokim, në ditën e tundimit në shkretëtirë….
 9. 9. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7 ● Kur e dyshojmë dashurinë ose fuqinë e Tij ● Akte jobiblike që synojnë të detyrojnë ndërhyrjen e Tij (për të na shpëtuar) ● Përfitimi i hirit të Tij duke u rebeluar vazhdimisht.
 10. 10. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 2) Provokimi i Perëndisë nga njeriu 7 ● Psalmi 106:29 E zemëruan Perëndinë me veprimet e tyre dhe në mes tyre plasi murtaja. ● Isaia 5:25 Për këtë zemërimi i Zotit është ndezur kundër popullit të ti.
 11. 11. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7 ● Jak. 1:14 Secili tundohet i udhëhequr dhe i mashtruar nga lakminë e vet. ● Gal. 6:1 Vëllezër, në qoftë se dikush bie në ndonjë faj, ju që jeni frymëror, lartësojeni me frymë butësie. Por ki kujdes veten tënde, se mos tundohesh edhe ti.
 12. 12. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7 ● 1 Tim. 6:9 Por ata që dëshirojnë të pasurohen, bien në tundim, në lak dhe në shumë pasione të paarsyeshme dhe të dëmshme, që i plandosin njerëzit në rrënim dhe shkatërrim. ● 1 Thes. 3:5 Për këtë arsye edhe unë, mbasi nuk rezistoja më, dërgova të marr vesh për besimin tuaj, se mos ju kishte tunduar tunduesi, dhe mundimi ynë të kishte shkuar kot.
 13. 13. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7 1) Lutja e psalmistit në 139:23-24 1) Shembull për t'u ndjekur 2) Zotit Jezus i kërkohet të hidhet nga maja e tempullit në Luka 4:12 1) “Kokëkrisur” (ang. daredevil) 3) “Mos lejo të biem në tundim, por nga çliro nga i ligu” në Mateu 6:13 1) “Mos vallë e kemi lënë pas dore lutjen e dishepullit?”
 14. 14. I. TRE DOMETHËNIE TË TUNDIMIT 3) Joshja ose ngasja për të bërë të keqen 7 Asnjë tundim nuk ju ka gjetur juve, përveç se tundimi njerëzor; por Perëndia është besnik dhe nuk do të lejojë që t’ju tundojnë përtej fuqive tuaja, por me tundimin do t’ju japë dhe rrugë dalje, që ju të mund ta përballoni” (1 Korintasve 10:13).
 15. 15. MËSIMI 7 II. TRE BURIME TË JOSHJES 7 1) Djalli 2) Bota 3) Mishi
 16. 16. II. TRE BURIME TË JOSHJES 1) Djalli 7 1) Agjent aktiv i së keqes 2) Tunduesi (Mt. 4:3; 1 Thes. 3:5) 3) DJALL, “shpifës” ose “akuzues” (Zan. 3:5; Zbu. 12:10) 4) SATAN, “armik” ose “kundërshtar” (1 Pje. 5:8) 5) Hedh dyshim mbi Fjalën e Perëndisë. 6) I shtyp njerëzit fizikisht, mendërisht dhe frymërisht (Vep. 10:38). 7) APOLION/ABADON, “shkatërrues” 8) Vrasës i shpirtrave (Gjo. 8:44).
 17. 17. II. TRE BURIME TË JOSHJES 2) Bota 7 1) Sistemi joshës i vlerave, moralit dhe ndikimeve të këqija 2) Jo planeti tokë ose banorët e saj. 3) Satani është princi ose prijësi i këtij sistemi të lig (Gjo. 12:31; Efe. 2:2). 4) Miqësia me botën, armiqësi me Perëndinë (Jak. 4:4). 5) Në botë, por jo prej saj (Gjo. 13:1; 15:19). 6) Besimi ynë e mund botën (1 Gjo. 5:4)
 18. 18. II. TRE BURIME TË JOSHJES 3) Mishi 7 1) Njerëzimit në përgjithësi (Vep. 2:17) 2) Trupit njerëzor (Gjo. 1:14; 3:6; 6:51) 3) Dëshirave epshore ose lakmive që shkojnë përtej limiteve të përshtatshme të vendosura nga Perëndia (Gal. 5:16, 24; Jak. 1:14; Efe. 2:3). 4) Shembuj: seksi, ngrënia etj. 5) “kurorëshkelja, ... idhujtaria, … armiqësimi, grindjet, xhelozitë, mëritë, zënkat, përçarjet, tarafet, smira, …. të dehurit, grykësia” (Galatasve 5:21).
 19. 19. II. TRE BURIME TË JOSHJES Dy natyrat – Mishi kundër Frymës 7 ● Gal. 5:17 Mishi ka dëshira kundër Frymës, dhe Fryma ka dëshira kundër mishit; dhe këto janë të kundërta me njëra-tjetrën, që ju të mos bëni ato që dëshironi. ● Besimtari i shpëtuar; natyra e tij JO! ● “Natyra” është prirja, gatishmëria, karakteri ose kapaciteti për të bërë diçka. ● “Njeriu i vjetër” NUK mund t'i PËLQEJË PERËNDISË! (Rom. 8:7-8).
 20. 20. II. TRE BURIME TË JOSHJES Dy natyrat – Mishi kundër Frymës 7 ● Asgjë e mirë nuk mund të vijë prej saj (Romakëve 7:18). ● Kur lindim sërish, marrim një natyrë të re (2 Pje. 1:4) ● “Një krijim i ri”, “një njeri i ri”. ● Beteja ka filluar! (E REJA vs. E VJETRA) ● Rëndësia e disiplinës në jetë!
 21. 21. II. TRE BURIME TË JOSHJES Dy ilustrime të joshjes 7 Dhe gruaja pa që pema (1) ishte e mirë për t’u ngrënë, (2) që ishte e këndshme për sytë (3) dhe ... ishte e dëshirueshme për ta bërë të zgjuar dikë. (Zan. 3:6) gjithçka që është në botë, (1) lakmia e mishit, (2) lakmia e syve (3) dhe krenaria e jetës, nuk vjen nga Ati, por nga bota. (1 Gjo. 2:16)
 22. 22. III. FITORE MBI JOSHJEN 1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7 1) Mposhtja e Djallit 2) Mposhtja e Botës 3) Mposhtja e Mishit
 23. 23. III. FITORE MBI JOSHJEN 1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7 MPOSHTJA E DJALLIT ● Princi i kësaj bote është gjykuar! (Gjo. 16:11) ● Burgosja është burgosur (Kol. 2:15; Efe. 4:8) ● Vdekja është shkatërruar me vdekje (Heb. 2:14)
 24. 24. III. FITORE MBI JOSHJEN 1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7 MPOSHTJA E DJALLIT ● Jo më frikë! ● Ai do të largohet nga ne kur e kundërshtojmë! ● POR, le të mos i japim vend djallit! ● Zbulesa 12:10-11
 25. 25. III. FITORE MBI JOSHJEN 1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7 MPOSHTJA E BOTËS ● Merrni zemër, unë e munda botën! (Gjoni 16:33). ● Ndarje morale me botën (2 Kor. 6:14-17). ● Jo izolim nga jo të krishterët! Por nga ndotja, kompromisi dhe marrëdhëniet jo të barabarta.
 26. 26. III. FITORE MBI JOSHJEN 1. ÇFARË KA BËRË PERËNDIA 7 MPOSHTJA E MISHIT ● Mëso mirë këtë: njeriu ynë i vjetër u kryqëzua me Krishtin (Rom. 6:6, parafrazë) ● Dikur skllevër të mëkatit, tani jemi bërë të lirë në Krishtin!
 27. 27. II. FITORE MBI JOSHJEN 2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7 1) Llogarit 2) Dorëzo 3) Kundërshto
 28. 28. II. FITORE MBI JOSHJEN 2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7 Llogariteni ose “konsideroheni veten të vdekur për mëkatin, por të gjallë për Perëndinë, në Jezu Krishtin” (Romakëve 6:11).
 29. 29. II. FITORE MBI JOSHJEN 2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7 Dorëzoni ose “tregoni veten tuaj te Perëndia, si të gjallë prej së vdekurish, dhe gjymtyrët tuaja si mjete drejtësie për Perëndinë” (Romakëve 6:13).
 30. 30. II. FITORE MBI JOSHJEN 2. ÇFARË NE DUHET TË BËJMË 7 Kundërshtoni Djallin (Jakobi 4:7). Pjesëmarrja tonë në betejën frymërore është po aq pjesë e jetës fitimtare sa prehja në fitoren e Krishtit mbi armiqtë tanë. Masa aktive dhe pasive!
 31. 31. MËSIMI 7 IV. RRUGËDALJE PËR DËSHTIMIN 7 1) Përvetëso ndihmën e Krishtit. 2) Poho mëkatin tek Ati. 3) Përvetëso faljen e Perëndisë.
 32. 32. MËSIMI 7 SI T'I MUNDIM TUNDIMET 7 1) Fryma e Shenjtë brenda nesh 2) Krishti vetë që ndërmjetëson për ne 3) Fjala e Perëndisë që na ushqen dhe lufton për ne 4) Lutja – linjë e hapur për ne te Perëndia

×