Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

DOCUMENT GUERRA FREDA

802 vues

Publié le

Publié dans : Actualités & Politique
  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

  • Soyez le premier à aimer ceci

DOCUMENT GUERRA FREDA

  1. 1. Guerra freda i els conflictes dels darrers anys Som Rocío Trenado, Maria del Valle i Belen Magraner. En aquesta síntesi, anem a tractar de resumir un greu problema que afecta a la societat actual. Es tracta de les guerres que s’han patit els últims anys i les que encara perduren hui en dia i dels conflictes. La guerra freda va sorgir a finals de la Segona Guerra mundial a l’any 1945 amb la desaparició de l’URSS, unió soviètica. Havien dos diferencies que eres les econòmiques i polítiques. En les econòmiques els capitalistes defensaven una propietat privada, l’economia de mercat, l’acumulació del capital i la cerca del màxim benefici. En les polítiques els països eren capitalistes, es a dir, defensaven un sistema polític democràtic, la separació de poders, el reconeixement dels drets, llibertat als ciutadans i el pluralisme polític. Per a evitar l’expansió del bloc contris, els nort americans i els soviètics crearen institucions i organitzacions que els permeteissen establir aliances internacional com el Pla Marshall, que va ser un programa d’ajudes econòmiques que els estats Units van oferir a Europa, per la recuperació de la segona Guerra Mundial. Els beneficiaris varen ser: Gran Bretanya, Repuplica Federal de Alemanya, Itália i França. O també el COMECON que va constituir la resposta de la Unió Soviètica al pla Marshall. El objectiu era, coordinar les economies dels països satèl·lit i d’altres comunistes com Cuba o Moçambic. El bloqueig de Berlín va donar inici a la Guerra Freda. Alemanya queda dividida en 4 sectors d’ocupació: L’estatunidenc, el francès, el britànic y el soviètic. L’any 1948, Estats Units, Gran Bretanya i França, canviaren la moneda per reconstruir Alemanya, i això va provocar que L’URSS que el comerç entrara a Berlín per terra; això els va fer pensar que l’entrarien per l’aire. Finalment, Stalin ho va bloquejar. Alemanya es va dividir en dues parts: Republica Federal d’Alemanya i Republica democràtica d’Alemanya Al principi, Corea era colònia japonesa. Amb la derrota es va dividir en dos estats al nord es situava la República Democràtica Popular, al sud la República de Corea. En 1950 Corea del Nord va invair Corea del sud. Les tropes Nord-americanes varen defensar a Corea del Sud i això va provocar una Guerra. Finalment, en 1953 el país va tornar a la mateixa divisió.
  2. 2. En 1953, va morir Stalin, i va deixar el seu càrrec a NIkitaKhrushchov on va impulsar la indústria de béns de consum. Poc després va arribar a la presidència John Fitzgeraln Kennedy. El primer d’ells va ser la construcció del mur de Berlín l’any 1961. Hi havia grans diferències entre les condicions de la vida de la RFA i la RDA, la RFA era molt més rica i estava dirigida per un règim molt més democràtic que el de la RDA. En l’any 1960 això havia arribat a suposar una greu crisi socioeconòmica per a la RDA. El segon dels conflictes va ser la crisi dels míssils. En 1961, Cuba es va convertir en la primera república socialista d’Amèrica. El 1962, els Estats Units van iniciar un bloqueig polític i econòmic contra el País. El tercer conflicte greu va ser la guerra de Vietnam. Des de l’independència de França l’any 1954, el Vietnam es trobava dividit en dos estats: la República Democràtica de Vietnam, regida per un sistema comunista, al nord; i la República de Vietnam, règim dictatorial i anticomunista, al sud. La guerra de Vietnam va ser el conflicte més sagnat d’aquests anys. Els Estats Units van bombardejar i van utilitzar agents químics. Açò va provocar un rebuig de la política estatunidenca. Finalment, l’any 1968 va llançar un atac sorpresa que va provocar que els Estats Units es vegeren obligats a negociar la pau, que es va firmar a París l’any 1973. Aquets acords no van acabar fins al 1975, el país va quedar sota un règim comunista. En els anys vuitanta, l’URSS es trobava en desavantatge respecte als Estats Units per la ineficàcia de l’economia, que provocà greus problemes econòmics. Mikhaïl Gorbatxov va promoure un comunisme reformista. L’any 1985, Gorbatxov, va posar en funcionament la Perestroika, un programa de reformes liberalitzadores. Una de les més importants, va ser l’econòmica, que impulsà la iniciativa privada. Aquestes reformes de Gorbatxov, desencadenaren l’oposició al comunisme i a l’estat soviètic. En els següents anys, les repúbliques soviètiques no russes declararen independents i substituïnt els règims comunistes per democràcies parlamentàries. En 1989, el president dimití, el mur de Berlín es va obrir i Alemanya es va reunificar.
  3. 3. Ací acaba una de les peors guerres de la història , però en cara queden moltes més per solucionar, ja que pel que es veu, no sembla que vagen a solucionar-se . I açò, fa que pensar, ja que, si tot el món està en contra de les guerres, per què hi segueixen havent tantes? La resposta és senzilla, perquè darrere de cada conflicte s’amaguen molts interessos polítcs, econòmics i geogràfics. L’ 11 de setembre de 2001 els Estats Units van patir un atac terrorista. Dos avions es van estavellar contra els gratacels del WorldTradeCenter a Nova York. A partir d’aquest esdeveniment una guerra ocorregué. La organització terrorista responsable d’aquest esdeveniment ‘’Al-Qaida’’ , estava formada per islamistes radicals i liderada per Ossama bin Laden, que aquest era un dels delinqüents més buscats a l’escala internacional i té negocis per tot el món. Els Estats Units van bombardejar i envair l’Afganistan el 7 d’octubre de 2001 per a capturar a Bin Laden per l’atac que llançà a les torres bessones. Els EUA iniciaren els atacs contra el règim talibà i les bases d’Al-Qaida a l’Afganistan, encara que al principi sols tenien el suport de Regne Unit, més tard, l’ONU i gran part de la comunitat internacional es van unir per a participar en aquesta iniciativa. En l’Iraq començaren a ser atacats pels Estats Units el 20 de Març de 2003, açò va ser causat pels armes que Irac tenia amagades. Hi havia molts interessos econòmics i estratègics darrere de les invasions i posteriors guerres de l’Iraq i l’Afganistan per a controlar una de les regions més important del món en quant a recursos energètics. Israel i Palestina tenen un conflicte dels més antics, aquest es causat principalment per les disputes territorials. Des de 1991 en Somàlia es viu una guerra civil a causa del control polític del país. Iugoslàvia es va crear desprès de la Primera Guerra Mundial, açò el formaven diferents grups de persones que no compartien idees, com el que dominava era socialista, pactaren respectar les normes i idees que ell proposara, quan al 1991 el bloc comunista caigué i les guerres entre ella continuaren ressaltant de aquestes la brutalitat. En Ruanda un grau conflicte deixà 800.000 morts al 1994. En Darfur des de febrer del 2003 un grau conflicte avarca la regió, aquest es tracta de interessos oposats pel control dels recursos naturals, ressaltant entre aquesta l’aigua.

×