Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Creeer Flow op Kantoor Deel 2 Kingman en wachtrijtheorie.pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 42 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus par BertTeeuwen1 (20)

Plus récents (20)

Publicité

Creeer Flow op Kantoor Deel 2 Kingman en wachtrijtheorie.pptx

 1. 1. CREËER KANTOOR Yokoten op 2
 2. 2. KINGMANS WACHTRIJ-THEORIE Yokoten en VERGELIJKING 2
 3. 3. o Hoe een klantvraag door een proces heen stroomt, namelijk o Zonder onderbrekingen (stilstanden, wachten, opstoppingen, haperingen) o Zonder vertragingen en versnellingen WAT IS FLOW? Twee toestanden: Gelijkmatig Stromen of stilstaan
 4. 4. Een systeem is perfect als: - Het stabiel is: De instroom per uur gelijk is aan de uitstroom per uur en - De bezettingsgraad 100% is HET PERFECTE SYSTEEM
 5. 5. UITSTROOM (OUTPUT) INSPANNINGS- INDICATOREN INSTROOM (INPUT) CAPACITEIT DOORSTROOM (THROUGHPUT) ONDERHANDEN WERK (WORK-IN-PROGRESS) INSTROOM: 100 UUR WERK PER DAG NETTO BESCHIKBARE CAPACITEIT: 100 UUR PER DAG UITSTROOM: 100 UUR WERK PER DAG DE BEZETTINGSGRAAD De bezettingsgraad bereken je door de instroom per dag (of uur) te delen door de nettocapaciteit per dag (of uur)
 6. 6. Bezettingsgraad = x 100% = X % X uur instroom per dag X uur nettocapaciteit per dag DE BEZETTINGSGRAAD De bezettingsgraad bereken je door de instroom per dag (of uur) te delen door de nettocapaciteit per dag (of uur)
 7. 7. Bezettingsgraad = x 100% = 100% 100 uur instroom per dag 100 uur nettocapaciteit per dag De perfecte DE PERFECTE BEZETTINGSGRAAD De perfecte bezettingsgraad is 100%. Hoger dan 100% is onmogelijk, tenzij de kengetallen niet kloppen of het team kan toveren.
 8. 8. Instroom = elke 10 minuten een klantvraag Afhandeltijd = 10 min per klantvraag 10 min 10 min 10 min HET PERFECTE SYSTEEM Dit is een visualisatie van een perfect systeem. Het is alleen perfect als De instroom precies 10 minuten is en de afhandeltijd ook.
 9. 9. 10 min 10 min 10 min 10 min 10 min 10 min IMPERFECTE SYSTEMEN Nu is het systeem niet meer perfect. Het instroomtempo heeft kleine variaties.
 10. 10. 10 min 5 - 15 min IMPERFECTE SYSTEMEN Nu is het systeem niet meer perfect. De behandeltijd per klantvraag varieert doordat de klantvragen verschillend zijn.
 11. 11. 5 - 15 min 15 min 5 min IMPERFECTE SYSTEMEN Nu is het systeem niet meer perfect. De behandeltijd per klantvraag varieert doordat de klantvragen verschillend zijn. En het instroomtempo varieert ook nog. Dubbelop imperfectie.
 12. 12. BATCH 5 - 15 min 15 min 5 min IMPERFECTE SYSTEMEN Nu is het systeem niet perfect. De behandeltijd per klantvraag varieert doordat de klantvragen verschillend zijn. En het instroomtempo varieert ook nog. En er zijn bovendien verstoringen, zoals telefoontjes tussendoor en batches. Drie dubbele imperfectie.
 13. 13. 1. Variatie 2. Variabiliteit 3. Verstoringen 3 REDENEN VOOR IMPERFECTIE Imperfectie komt door:
 14. 14. Yokoten KINGMANS VERGELIJKING
 15. 15. KINGMANS VERGELIJKING Wachttijd = x x BT B 1 - B ( ( 2 i VC 2 b VC 2 + ( ( Doorlooptijd = Wachttijd + Behandeltijd De Britse wiskundige John Kingman ontwierp aan de hand van verkeerskundig onderzoek een vergelijking. De lengte van de wachttijd of wachtrij is afhankelijk van drie factoren: 1. De bezettingsgraad van het systeem 2. De variatie en variabiliteit in een op het systeem 3. De duur van de behandeling van de klantvraag In een formule ziet het er zo uit: In het boek gaan we er dieper op in.
 16. 16. Boek: Creëer Flow op Kantoor Bert Teeuwen Uitgeverij Yokoten Elke (internet-)boekhandel Yokoten
 17. 17. EXPONENTIELE STIJGING Een van de belangrijkste bevindingen van Kingman is: Hoe hoger de bezettingsgraad van een systeem, hoe langer de wachtrij en dus hoe langer de totale doorlooptijd. Sterker nog: Die stijgt exponentieel.
 18. 18. EXPONENTIELE STIJGING Kijk maar in deze grafiek. De doorlooptijd bij een bezettingsgraad van 40% is 7 dagen. Bij 60, 20% meer dan 40% is die 10 dagen. En bij nog eens 20% meer, bij een bezettingsgraad van 80% is die 19 dagen. Hoe dichter naar de 100%, hoe steiler de curve. Boven de 80% bezettingsgraad is de doorlooptijd eindeloos lang.
 19. 19. De doorlooptijd stijgt exponentieel bij lineair stijgende bezettingsgraad (a.g.v. groter of sterk variërend instroomvolume)
 20. 20. Kingman: omdat er variatie en variabiliteit is, kan je maximaal 80% van de netto capaciteit gebruiken. Als de perfecte bezettingsgraad 100% is, en De maximale bezettingsgraad 80%. Hoe zit het dan met die 20%? 20% ?
 21. 21. Kingman: omdat er variatie en variabiliteit is, kan je maximaal 80% van de netto capaciteit gebruiken. Die 20% heb je nodig voor: - Het opvangen van variatie - Het opvangen van variabiliteit - Omstellen - Het herstellen van fouten - Het opvangen van verstoringen (telefonie, vragen) 20% ?
 22. 22. 1. Variatie 2. Variabiliteit 3. Verstoringen 3 REDENEN VOOR IMPERFECTIE Die 20% (minimaal 20%) heb je nodig voor het opvangen van de 3 redenen van imperfectie.
 23. 23. Variabiliteit: het aantal mogelijke varianten • Zoals bij soorten vissen (haai, goudvis, guppy) • Zoals de soorten klantvragen Variatie: verschillen in meetwaarden binnen een variant • Zoals de lengte van vissen • Zoals verschillen in de afhandeltijden van één bepaalde werksoort/klantvraag VARIABILITEIT EN VARIATIE
 24. 24. Yokoten VARIATIE Wat is
 25. 25. INSPANNINGS- INDICATOREN INSTROOM (INPUT) MIDDELEN DOORSTROOM (THROUGHPUT) WERK-IN-HET PROCES (WIP) WERK-IN-DE WACHTRIJ (WIR) VARIATIE IN HET SYSTEEM 2. Variatie in de beschikbare Netto Capaciteit 1. Variatie in het instroomvolume 3. Variatie in de behandeltijden Er zijn minimaal 3 soorten variatie die op een systeem inwerken.
 26. 26. VARIATIE IN INSTROOMVOLUME
 27. 27. Frequentie (aantal medewerkers) Gemiddelde = 39 minuten Gemiddelde behandeltijden in klassen van 5 minuten 10 5 15 20 25 30 Standaardafwijking = 13 minuten Variatie Coëfficiënt = 33% Mediaan = 34 minuten VARIATIE IN BEHANDELTIJDEN
 28. 28. ‘Iedereen kan leren schaken, maar we worden niet allemaal grootmeester.’ - Gebrek aan standaardisatie - Onvoldoende opleiding - Gebrek aan durf / risico durven nemen VARIATIE IN BEHANDELTIJDEN
 29. 29. Projecten, training, telefonie, etc Verzuim, vakantie Primair proces (klantvragen behandelen) Bruto capaciteit (uren) 1 2 3 4 5 6 7 Weken Netto capaciteit (uren) VARIATIE IN DE NETTO BESCHIKBARE CAPACITEIT
 30. 30. Er is altijd variatie in systemen
 31. 31. Yokoten VARIABILITEIT Wat is
 32. 32. EXPONENTIELE STIJGING Naast variatie is er variabiliteit. Dat is de diversiteit aan soorten klantvragen die het systeem in stromen. De exponentiele stijging zet veel eerder in als er meer variabiliteit door het systeem gaat. De maximale bezettingsgraad bij veel variabiliteit is zeker geen 80%, maar minder.
 33. 33. VARIABILITEIT IN DE INSTROOM Dit is de Volume-Variabiliteits- matrix. Met 6 typen instroom. Hardlopers zijn uniforme klantvragen die in grote aantallen het systeem in gaan. Onbekenden zijn allemaal unieke klantvragen waarvan pas na gedegen onderzoek duidelijk worden wat de klant precies wil.
 34. 34. De mate van variabiliteit in een systeem is een keuze. Je kan er voor kiezen om slechts één soort klantvragen in te laten stromen. Het resultaat is een hogere maximale bezettingsgraad.
 35. 35. Systemen met instroom bestaande uit een mix van klantvraagsoorten gedragen zich naar de minst voordelige
 36. 36. Hoe groter de variatie en de variabiliteit, hoe lager de maximale bezettingsgraad, hoe eerder de doorlooptijd exponentieel omhoog schiet
 37. 37. Systemen zijn nooit perfect Systemen zijn op z’n best stabiel
 38. 38. Instroom Uitstroom Voorraad STABIEL SYSTEEM Het hoogst haalbare: Een stabiel systeem Instroom = Uitstroom Als instroomtempo = Uitstroomtempo, Dan blijft de WIS gelijk en Blijft de doorlooptijd stabiel en voorspelbaar
 39. 39. DOEL 1. EEN STABIEL SYSTEEM DOEL 2.EEN ZO HOOG MOGELIJKE BEZETTINGSGRAAD CREËER FLOW OP KANTOOR
 40. 40. Boek: Creëer Flow op Kantoor Bert Teeuwen Uitgeverij Yokoten Elke (internet-)boekhandel Yokoten
 41. 41. 1 Het PERFECTE systeem en de Wet van Little Yokoten 2 Kingmans vergelijking / wachtrij-theorie 3 Het STABIELE systeem met buffers 4 Een hoge bezettingsgraad met bundels 5 De Waardestroom-analyse Alle 6 YouTube filmpjes (Slideshares) over FLOW OP KANTOOR: 6 Werk verdelen en het Pull-principe
 42. 42. HET STABIELE BUFFERS Yokoten met 3 SYSTEEM

Notes de l'éditeur

 • Verliezen toelichten en waarde creëren
 • In de perfecte situatie heb je de kortst mogelijke doorlooptijd. Die is 10 minuten, zo lang is de afhandeltijd.

  In het perfecte systeem is het instroomtempo gelijk aan het uitstroomtempo. Het is een stabiel systeem.
 • Nu bestaan er geen perfecte systemen. Een systeem is al snel imperfect.

  Imperfectie komt bijvoorbeeld van variatie in de instroom
 • Als er verschillende soorten klantvragen binnenstromen, leidt dat tot variatie in afhandeltijden. Je ziet nu dat het uitstroomtempo ook gaat varieren.
 • Als je het allebei hebt: variatie in instroom en in de afhandeltijd, dan is de wachtrij nog langer.
 • Hij wordt nog langer als er batches in het systeem geduwd worden. Een batch is als een bus met 60 scholieren die stopt bij een benzinestation langs de snelweg en die allemaal een blikje cola gaan afrekenen.
  Ook verstoringen, zoals telefoontjes tussendoor, leiden tot meer variatie in de afhandeltijden. En tot een langere wachtrij.
 • Bij lineaire stijging van de bezettingsgraad stijgt de doorlooptijd exponentieel. Dat komt omdat de variatie en de variabiliteit dan een steeds grotere verstorende werking heeft. Vergelijk het met file op de snelweg. Files ontstaan niet lineair. Maar pas bij een bezetting van de weg van ergens tussen de 70% en 80% begint een file te groeien. Het maakt voor de files niet uit om een snelweg voor 40% of voor 50% bezet is. Dicht bij 100% is de doorlooptijd oneindig lang.
 • Bij lineaire stijging van de bezettingsgraad stijgt de doorlooptijd exponentieel. Dat komt omdat de variatie en de variabiliteit dan een steeds grotere verstorende werking heeft. Vergelijk het met file op de snelweg. Files ontstaan niet lineair. Maar pas bij een bezetting van de weg van ergens tussen de 70% en 80% begint een file te groeien. Het maakt voor de files niet uit om een snelweg voor 40% of voor 50% bezet is. Dicht bij 100% is de doorlooptijd oneindig lang.
 • Vooral het opvangen van variatie. Systemen zonder variatie bestaan niet.
  Wat de werkelijke bezettingsgraad van de systemen van de SVB is, is lastig te bepalen omdat de spreiding tussen de individuele afhandeltijden te groot is en niet goed verdeeld.
 • Vooral het opvangen van variatie. Systemen zonder variatie bestaan niet.
  Wat de werkelijke bezettingsgraad van de systemen van de SVB is, is lastig te bepalen omdat de spreiding tussen de individuele afhandeltijden te groot is en niet goed verdeeld.
 • Vooral het opvangen van variatie. Systemen zonder variatie bestaan niet.
  Wat de werkelijke bezettingsgraad van de systemen van de SVB is, is lastig te bepalen omdat de spreiding tussen de individuele afhandeltijden te groot is en niet goed verdeeld.
 • Vooral het opvangen van variatie. Systemen zonder variatie bestaan niet.
  Wat de werkelijke bezettingsgraad van de systemen van de SVB is, is lastig te bepalen omdat de spreiding tussen de individuele afhandeltijden te groot is en niet goed verdeeld.
 • Huidig: de agenda vullen met projecten, trainingen, enz. Rest is gevallen behandelen.

  Beter: beschikbare uren voor gevalsbehandeling fixeren. Rest is projecten en trainingen. Team zou moeten zorgen dat de netto capaciteit per week beschikbaar is en niet fluctueert.

×