Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Ηγεσία Leadership
Ηγεσία Leadership
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 21 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (19)

Les utilisateurs ont également aimé (14)

Publicité

Similaire à ΗΓΕΣΙΑ (20)

Plus par Vassilis (BIll) Panopoulos M.B.A., M.H.R.M., M.M.M. (20)

Publicité

Plus récents (20)

ΗΓΕΣΙΑ

 1. 1. ΗΓΕΣΙΑ http://www.slideshare.net/BillPanopoulos
 2. 2. ΜΑΘΗΜΑ 1 ”ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ." Να είσαι Ηγέτης σημαίνει ότι έχεις ευθύνη για ένα σύνολο ανθρώπων και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην συμφωνούν με τις γενικές αποφάσεις. Το να προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να τους αρέσουμε είναι ένα σημάδι μετριότητας: Θα αποφεύγεις να παίρνεις τις δύσκολες αποφάσεις,θα αποφεύγεις να αντιμετωπίζεις τα άτομα που χρειάζονται αντιμετώπιση και θα αποφεύγεις να δίνεις αυτό που αξίζει στο κάθε άτομο, γιατί μερικοί θα στεναχωρηθούν. Με αυτό το τρόπο δεν θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από τους καλύτερους ανθρώπους.
 3. 3. ΜΑΘΗΜΑ 2 ” ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥΣ. Ή ΧΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΜΑΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, Ή ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΌΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ" Εάν αυτό ήταν ένα γενικό τέστ οι περισσότεροι ηγέτες θα έπεφταν. Ο λόγος είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κλείνουν τους δρόμους για συζητήσεις γιατί πιστεύουν ότι όταν κάποιος κατώτερος από αυτόν έχει μια ιδέα, αυτή η ιδέα είναι χαζή. Και δεύτερον, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ζητώντας βοήθεια από άλλους σημαίνει αδυναμία. Οι πραγματικοί ηγέτες είναι παντού και βάζουν τον εαυτό τους ανάμεσα στα ατομά τους και δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για την ομάδα τους.
 4. 4. ΜΑΘΗΜΑ 3 ”ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΕΙ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ." Μικρές εταιρείες δεν έχουν τα κεφάλαια να έχουν ειδικούς για ανάλυση. Αυτό που έχουν όμως είναι τους υπεύθυνους να απαντούν τα τηλέφωνα, να οδηγούν τα αυτοκίνητα, όταν χρειάζεται. Όλοι που είναι στην μισθοδοσία παρέχουν έργο που έχει αποτελέσματα και κέρδος. Εάν δεν γίνετε αυτό τότε έχουν πρόβλημα. Όπως γίνονται οι μεγάλες οι εταιρείες ξεχνούν ποιός πραγματικά, τους έχει φέρει σε αυτή τη θέση. Οι πραγματικοί αρχηγοί είναι άτομα που είναι στην πρώτη γραμμή συνεχώς.
 5. 5. ΜΑΘΗΜΑ 4 ”ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ." Μάθετε από τους ειδικούς, ακούστε τους, επιλέξτε τους σαν μέντορες και συνεργάτες. Αλλά θυμηθείτε ότι και αυτοί έχουν να μάθουν από εσάς. Ηγεσία δεν σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος να είναι τυφλά υπάκουος. Η καλή ηγεσία προκαλεί στην ανάπτυξη του ατόμου.
 6. 6. ΜΑΘΗΜΑ 5 ”ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΟΛΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟ, ΕΝΩ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΣ." Στρατηγική σημαίνει και εκτέλεση. Όλες οι καλές ιδέες και οράματα είναι άχρηστα, εάν έχουν την γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή. Οι καλοί αρχηγοί ενδυναμώνουν τους άλλους, αλλά και ταυτόχρονα προσέχουν και τις λεπτομέρειες κάθε μέρα. Προκαλούν τους άλλους για κάτι καλύτερο.
 7. 7. ΜΑΘΗΜΑ 6 ”ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ." Η παροιμία: Είναι πιο εύκολo να ζητήσεις συγχώρεση, παρά την άδεια να κάνεις κάτι. Είναι ατιμία. Οι καλοί αρχηγοί, δεν ζητάνε την ευλογία από κάποιους για να κάνουν κάτι. Είναι άνετοι και προσεχτικοί. Εάν δεν σου έχουν πεί όχι, είναι εντάξει να γίνει.
 8. 8. ΜΑΘΗΜΑ 7 ”ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ" Εάν δεν είναι χαλασμένο μην το φτιάχνετε. Είναι ένα ρητό που λένε αυτοί που φοβούνται. Είναι μία δικαιολογία για αδράνεια. Μία ευχή που ελπίζει ότι τα πράγματα θα είναι πάντα καλά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν θα βρείτε άτομα που περνούν βήματα για κάτι καλύτερο. Μην επενδύετε σε τέτοιες εταιρείες.
 9. 9. ΜΑΘΗΜΑ 8 ” ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ, ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΣΤΟΧΟΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΝΤΑΙ Ή ΑΠΟΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ. ΌΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ.” Σε μια οικονομία που βασίζετε σε άτομα με μυαλό, το καλύτερο κεφάλαιο είναι οι “άνθρωπο锨. Αλλά πόσοι ηγέτες κάνουν αυτά που λένε! Οι περισσότεροι ηγέτες σπαταλούν το χρόνο τους σε ανοργάνωτες συζητήσεις και τελευταίες μόδες για Μάνατζμεντ, παρά να αφοσιώνονται στην εντόπιση δυναμικών και ενθουδιώδων ατόμων για την επιχείρησή τους.
 10. 10. ΜΑΘΗΜΑ 9 ”ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ." Εάν οι άνθρωποι ακολουθούσαν οργανογράμματα σε μια επιχείρηση, τότε η επιχείρηση θα έκλεινε. Σε μεγάλες εταιρείες τα ονόματα που δίνονται σε κάθε θέση, είναι χωρίς αξία. Στην καλύτερη περίπτωση, δίνουν κάποια ευθύνη σε μερικούς. Έχετε δει μερικές φορές που θέλουμε να μιλάμε με ενθουσιώδεις άτομα και ας μην έχουν τίτλο, αλλά να ενδιαφέρονται για την επιχείρηση και τα προϊόντα της.
 11. 11. ΜΑΘΗΜΑ 10 ”ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΧΑΝΕΤΕ Η ΘΕΣΗ, ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ." Πάλι συχνά, η αλλαγή πνίγετε από άτομα που προσπαθούν να κρατηθούν από την δουλειά τους. Οι πραγματικοί αρχηγοί κατανοούν ότι για να υπάρχει πρόοδος, η κάθε δουλειά μπορεί να γίνει ανύπαρκτη. Οι σωστοί αρχηγοί δημιουργούν ένα περιβάλλον που οι άνθρωποι μαθαίνουν καινούριες τεχνικές συνέχεια και ταυτόχρονα έχουν περισσότερες ευθύνες. Δεν είναι το θέμα: πόσο καλά πηγαίνεις στην δουλειά σου, αλλά πόσο την άλλαξες.
 12. 12. ΜΑΘΗΜΑ 11 ”ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ! ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΔΑ MANAGEMENT. Η ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ." Ακολουθώντας την κάθε μόδα δημιουργείται μια αναστάτωση στην ομάδα, και ταυτόχρονα μειώνεται η αξιοπιστία του αρχηγού. Ακολουθώντας τυφλά μια συγκεκριμένη μόδα, δεν μας αφήνει να είμαστε ευελικτοι στις σκέψεις και στις πράξεις μας. Πολλές φορές η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική. Μερικές φορές ο ηγέτης χρειάζεται να είναι πολύ κοντά στο θέμα και μερικές φορές να παρακολουθεί από μακριά. Καταλαβαίνουμε ότι οι στρατηγικές Management δεν είναι μαγικές συνταγές επιτυχίας, αλλά εργαλεία που χρειάζονται για την επιτυχία.
 13. 13. ΜΑΘΗΜΑ 12 ”ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΕ." Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία ενός ηγέτη είναι κολλητική και πολύ δυνατή. Το ίδιο και η αρνητικότητα και απαισιοδοξία. Ηγέτες που συνεχώς γκρινιάζουν, εμπνέουν την ίδια συμπεριφορά και στην ομάδα τους. - Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα! - Μπορούμε να πετύχουμε τεράστιους στόχους! - Μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι!
 14. 14. ΜΑΘΗΜΑ 13 ”Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ POWELL ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΑΤΟΜΑ:” ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑΔΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΙΑ ΠΙΣΤΗ, ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΥΨΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ “ΕΓΩ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΛΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Πόσο συχνά κοιτάζουμε για αυτά τα χαρακτηριστικά στα άτομα της ομάδας μας; Κοιτάζουμε για τις δικαιολογίες και τις δυσκολίες σε μερικά άτομα και αγνοούμε τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι εύκολο να εκπαιδεύσουμε κάποιο καινούριο άτομο στα βασικά της δουλειά μας, αλλά είναι δύσκολο να εκπαιδεύσουμε κάποιον να έχει Πίστη, Ακεραιότητα, Ενέργεια, Ισορροπία και να Θέλει να Πετύχει.
 15. 15. ΜΑΘΗΜΑ 14 ”ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΛΑ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ.” Οι καλοί Ηγέτες γνωρίζουν τον Κανόνα KISS. Μιλούν για ξεκάθαρους Στόχους και Αρχές που χρησιμοποιούν, για να οδηγούν την συμπεριφορά τους και τις επιλογές τους κάθε μέρα. Βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία και ξεκάθαρα μεταδίδουν το μήνυμα τους, με συνέπεια και σύμφωνα με τις πράξεις τους.
 16. 16. ΜΑΘΗΜΑ 15 1ο ΜΕΡΟΣ: ”ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ Π=40 ΜΕΧΡΙ 70, ΚΑΙ ΤΟ Π ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ” ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ.” 2ο ΜΕΡΟΣ: ”¨ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ 40 ΜΕΧΡΙ 70, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΣΑΣ." Μην κάνετε κινήσεις εάν έχετε πληροφορίες για να πετύχετε από 40%, αλλά μην περιμένετε να έχετε και σιγουριά 100%, διότι μερικές φορές μπορεί να είναι αργά. Σήμερα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για να μαζευτούν όλες οι πληροφορίες, να ελεγχθούν, να γίνει η ανάλυση κ.λ.π. Οι αναβολές συσφάζουν το Ρίσκο.
 17. 17. ΜΑΘΗΜΑ 16 ”ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ." Άτομα όπως ο Richard Branson (Virgin), έχουν πολύ λίγα Υψηλά Στελέχη και έχουν περισσότερα άτομα στην Εξυπηρέτηση και στις Πωλήσεις. Η δύναμη έχει μεταφερθεί σε αυτούς που φέρνουν τα χρήματα και όχι σε αυτούς που τα μετράνε!
 18. 18. ΜΑΘΗΜΑ 17 ”ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ! ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ: ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ, ΠΙΕΖΟΥΝ ΠΟΛΥ." Ψάξτε για ανθρώπους που έχουν ισορροπία στη ζωή τους, είναι ευχάριστοι και μπορείς να τους κάνεις παρέα, τους αρέσει να γελούν και έχουν και άλλες ασχολίες εκτός της δουλειάς τους. Μη μου δίνεις άτομα που είναι άρρωστοι με την δουλειά τους και κάνουν τον επαγγελματία.
 19. 19. ΜΑΘΗΜΑ 18 ”Η ΗΓΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ." Μπορείς να προωθείς την συνεισφορά από όλα τα μέλη της ομάδας, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να βγάζεις αποφάσεις που δεν θα αρέσουν σε μερικούς, αλλά ταυτόχρονα θα προωθούν το γενικό σύνολο της ομάδας. Ακόμη και αν δημιουργήσετε ένα ωραίο ανοικτό περιβάλλον στην ομάδα, προετοιμαστείτε για λίγη μοναξιά.
 20. 20. “Η Ηγεσία είναι η Τέχνη του να πετύχουμε περισσότερο από ότι η Επιστήμη. Το Management λέει ότι αυτό, είναι δυνατόν να γίνει .”
 21. 21. http://www.slideshare.net/BillPanopoulos

×