Publicité
Memorjet E Kompjuterit
Memorjet E Kompjuterit
Memorjet E Kompjuterit
Prochain SlideShare
Memoria RAM-ROMMemoria RAM-ROM
Chargement dans ... 3
1 sur 3
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Memorjet E Kompjuterit

  1. Memoria (RAM dhe ROM dhe llojet e tyre) Sherben për të treguar pjesët që shërbejnë për ruajtjen e informacioneve që klasifikohen si lloje memoriesh RAM (Memorje me kapje te rastit).Kjo memorje eshte memorja baze e sistemit, ajo ruan informacionin vetem kur eshte ndezur kompjuteri dhe i humb ato pasi fiket. Memoriet ROM dhe RAM Dallojmë këto tipe të memorieve: DIP janë memorie me një çip individual që vendosen ne pllakën kryesore SIMM janë memorie me disa çipa DIMM eshte pllake e cila permbane çipa te memorieve SDRAM, DDR SDRAM dhe DDR2 SDRAM RIMM eshtë një modul që mbanë disa çipa RDRAM SODIMM është version i kompresuar i DIMM ROM memoria Modulet e kujtesës mund të jetë të njëanshme apo të dyanshme.. Single channel memoria është e aftë për transferimin e të dhënave në 64 bit. Dual-channel memoria e rrit shpejtësinë duke krijuar një normë transferimi e të dhënave prej 128 bit. Double memoria DDR2 ofron performancë më të shpejtë duke përdorur më pak energji. Në bazë të teknologjisë së përdorur për prodhimin e tyre memoriet RAM ndahen në kategori : DRAM : Rifreskon karikimin e kondensatorëve cdo 1/1000 e sec. EDO RAM : Është më e shpejtë se DRAM, është se është në gjëndje të dërgojë të dhëna edhe duke marrë instruksione për të dhënat që do të aksesohen nga program. VRAM : Është një memorie RAM e përshtatur për kartat grafike. Ka dy porta në mënyrë të tillë që të dhënat video mund të shkruhen. SRAM : Nuk ka nevojë të rifreskohet me ngarkesë elektrike të kondensatorëve. Është më e shpejtë se DRAM por edhe më e kushtueshme. SDRAM : Është memorje e projektuar për të ndjekur shpejtësinë e BUS-it të procesorëve të shpejtë. SIMM : Chipe memorjesh të montuara në një kartë të vogël. Është një nga meomorjet e para që ka qene e përhapur te PC. DIMM : Njësoj si SIMM, ndryshon vetëm chipet e memorjes dhe numri i lidhjeve me modherboardin. ECC : RAM që përdor bit shtesë për të gjetur gabimet e mundshme gjatë transmetimit të të dhënave.
  2. BJORNA PETRITI
Publicité