Publicité

Peshqit D.Bushaj

5 Nov 2017
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Peshqit D.Bushaj

 1. Peshqit TEMA: PESHQIT ESHTEROR PROF: GJERGJ BALAJ PUNOI: DRITON BUSHAJ
 2. Menyra e jeteses  Peshqit jetojnë në ujëra të ëmbla dhe njelmëta.  22.000 lloje  Peshqit jetojnë në kushte të ndryshme jetësore prandaj kanë edhe forma, ngjyra e mënyra të ushqyerit e të riprodhimit të ndryshme.
 3. Forma e tyre  FORMA Peshqit kanë kryesisht trup boshtor të shtypur anash e të mbuluar me luspa të shumta. Për lëvizje kanë pendët notuese. Forma dhe madhësia tyre ndryshon prej sipërfaqës së detit nga thellësia e tij. MË AFËR SIPËRFAQES peshku ka formë boshtore të gjatë, NË THELLËSITË MESATARE ka trup më të shkurtër dhe më të gjerë, NË THELLËSI TË MËDHA ka formën e shkopit të lodrës. Ngjyra Ngjyra e peshqve i përshtatet ngjyrës së mjedisit. PESHQIT QË JETOJNË NË SIPËRFAQE kanë shpinë me ngjyrë të kaltërt ndërsa barkun me ngjyrë të argjendtë, Në THELLËSI MË TË MËDHA ngjyra shkon duke u bërë më e errët.
 4. Prejardhja e peshqeve  Nuk është as sot plotësisht e qartë, megjithatë pak nga të dhënat mund të themi se kanë prejardhje të përbashkët me gojërrumbullakët.  Peshqit ndahen në dy grupe: KËRCOR dhe ASHTËROR.
 5.  Peshkaqeni është përfaqësues i grupit të peshqve kërcorë.  Peshkaqeni jeton në det e oqean dhe ka gjatësi trupore 1 deri 20metra.  Peshkaqeni merr frymë me velëza, uji hyn nga goja dhe del përmes velëzave. Temperatura e tyre ndërron sipas temperaturës së ujit.
 6. PESHQIT ESHTEROR  Këta peshq jetojnë në ujëra të njëlmta dhe të ëmbla dhe përbëjnë 90% të peshqve.  Kanë madhësi 1 deri 5 m.  Më të njohurit janë: krapi, qefulli, trofta, ngjala dhe siluri.  Trupin e kanë të mbuluar me luspa dhe në sipërfaqe të trupit lirohet një lëng veshtullor kjo iu mundëson mbrojtjen nga mikrobet dhe rrëshqitjen më të lehtë në ujë.
 7.  SILURI iu takon peshqve më të mëdhenjë që jetojnë në ujëra të ëmbël. Kanë gjatësi 4 deri 5 m dhe mund të jetojnë deri në 100 vjet.
 8.  MRENA është peshk me gjatësi deri 75 cm dhe ka dy palë mustaqe. Jeton në rrjedhat e mesme të lumenjëve.
 9.  NGJALA  është peshk me gjatësi (40 deri 50cm) meshkujt dhe (deri në 1.5 m) te femrat dhe kanë peshë mesatare 0.5kg. ka trup të gjatë elastik të cilit ngjyra u ndryshon sipas vjetërsisë prej asaj të verdhë në atë të kafenjtë apo zezë. Jeton në lumenjë që kanë të paktën një lidhje me detin ose oqeanin Atlantik. Ushqehen me peshk, gaforre e kërmij.
 10.  KRAPI është peshku më i përhapur i lumenjëve dhe liqeneve dhe është shumë i përshtatshëm për kultivim. Trupin e ka të përbërë prej kokës, trupit dhe bishtit. Në kokë ka dy sy të mëdhenjë, përpara dallohen vrimat e hundës, në gojë dallohet buza e sipërme ku ka katër mustaqe ndijore dhe anash janë kapakët velëzorë.
 11. KURIOZITET  PESHQIT FLUTURUES janë lloj i peshqve që janë emëruar kështu përshak të aftësive që kanë të dalin nga uji dhe të fluturojnë në distanca të largëta me krahët e tyre. Këta peshq fluturojnë rreth 50metra, ndërsa disa prej tyre deri në 200metra. Për të kërcyer mbi ujë e lëvizin bishtin e tyre rreth 70 herë në sekondë.
 12. Faleminderit per vemendjen  D.Bushaj
Publicité