Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Analiza mersului.pptx

 1. ANALIZA MERSULUI
 2. ANALIZA MERSULUI Analiza mersului este studiul calitativ si interpretativ al locomotiei umane Ortopedie Reconstructie articulara Inlocuirea articulatiei (endoprotezare) Paralizie cerebrala Exoprotezare Design si montaj Evaluarea calitatii exoprotezei Reeducarea mersului Medicina sportiva Disfunctionalitati in mers/alergare Evaluarea ortopedica a membrului inferior Evaluarea unei activitati functionale Neurologie Calitatea miscarii Leziuni cerebrale Boli neuromusculare Geriatrie Artrite/artroze Boala Parkinson Evaluarea activitatii zilnice Aplicatii ale Analizei mersului
 3. 1. Parametri temporo-spatiali – viteza, cadenta, lungimea pasului, miscarea corpului in spatiu fara a face referiri la forte 2. Fortele implicate in producerea acestui tip de miscare 3. Electromiografie – identificarea unor tipare a activitatii musculare in timpul mersului Analiza mersului presupune masurarea urmatorilor parametri:
 4. 1. Parametri temporo-spatiali Fazele pasului dublu sunt urmatoarele: Faza de sprijin: Faza I sau faza de amortizare (faza de călcâi) începe din momentul în care piciorul posterior ia contactul cu solul prin călcâi și durează până la momentul vertical. Faza a II-a sau momentul verticalei piciorului de sprijin (faza de rulaj) – corpul trece un timp foarte scurt prin aceasta poziție, fiind sprijinit pe un singur picior. În acest moment corpul are înaltimea maximă, iar centrul de masă este ușor deplasat lateral, către piciorul de sprijin, pentru menținerea echilibrului Faza a III-a sau faza de impulsie (faza de vârf) începe imediat după trecerea corpului prin momentul verticalei piciorului de sprijin și durează până la desprinderea de pe sol a acestuia.
 5. Faza de pendulare Faza a IV-a sau pasul posterior al piciorului oscilant – se execută liber ca oscilație în articulația coxofemurală, concomitent cu o ușoară flexie în genunchi și o ușoară flexie dorsală în articulația talocrurală; flexia de genunchi și cea talocrurală au ca scop realizarea unei ușoare scurtări a membrului inferior care oscilează, înlesnind astfel mișcarea, mai ales în momentul trecerii la verticală. Faza a V-a sau momentul verticalei piciorului oscilant – piciorul oscilant trece ușor flectat la verticală, încrucișându-se cu piciorul de sprijin, aflat, de asemenea, la momentul verticalei. Faza a VI-a sau pasul anterior al piciorului oscilant, care oscilează de la verticală către înainte, pregătindu-se să ia contact cu solul, adică să înceapa un nou ciclu al pasului dublu.
 6. Deplasarea (oscilația) pe verticală a centrului de greutate cu: - maximul în timpul fazei de rulaj (momentul verticalei piciorului de sprijin;) - minimul în timpul suportului dublu (concomitența fazei de călcâi pentru un picior și a fazei de vârf pentru celalalt picior).
 7. Pelvisul se înclina înspre în jos (oblic) pentru a crește lungimea efectivă a pasului între momentul contactului cu calcâiul și cel al desprinderii de pe sol al vârfului piciorului. Bazinul se înclină în jos și lateral către membrul inferior care se află în faza de oscilare, ceea ce înseamnă rotație în jurul unei axe anterio-posterioare. Acolo unde acest lucru nu este posibil (de exemplu, prin leziuni), sunt evidente atât absența înclinării pelvine cât și mișcări pronunțate ale corpului superior (mișcări compensatorii).
 8.  Pelvisul se rotește anterior la faza de călcâi și posterior la faza vârf pentru a crește lungimea efectivă a piciorului în aceste momente.  Aceasră rotație în jurul unei axe verticale permite realizarea unei anumite lungimi a pasului cu o cursă verticală mai mică a trunchiului.  Alternativ, se pot realiza lungimi mai mari ale pașilor pentru aceeași mișcare verticală.
 9. În timpul fazei de pășire are loc o mica flexie a genunchiului prin care centrul de greutate este coborât.  Pe măsură ce articulația șoldului trece peste picior (pe deasupra piciorului) în timpul fazei de sprijin, există o oarecare flexie a genunchiului.  Acest lucru reduce mișcările verticale la nivelul șoldului și, prin urmare, ale trunchiului și capului – consum mai mic de energie.
 10.  Glezna este ușor dorsiflexată la la faza de călcâi și plantară-flexată la faza de vârf.  Ambele acțiuni măresc lungimea pasului – modelul pendulului inversat.
 11. În ultima parte a fazei de sprijin, flexia antepiciorului servește la creșterea lungimii efective a pârghiei piciorului. Acest lucru este îmbunătățit și de flexia plantară la nivelul gleznei.
 12.  Se produce prin abducția-adducția șoldului realizându-se, astfel, o bază de mers îngustă, adică picioarele sunt mai apropiate decât șoldurile.  Prin urmare, se folosește mai puțină energie prin mutarea șoldul dintr-o parte în alta (este necesară mai puțină mișcare laterală pentru a echilibra corpul).  Activat și maximizat de angulația valgusului la genunchi
 13. Rotația transversală a segmentelor piciorului Membrul inferior este lungit prin rotație externă și scurtat prin rotație internă.
 14. În picior, aceste rotații sunt facilitate de efectul de convertor de moment: • prin care pronația la contactul calcâiului cu solul este convertită în rotație tibială internă (și, in consecință, femurală) • iar rotația externă a femurului la desprinderea vârfului piciorului de sol este convertită în supinație a retropiciorului. Aceste acțiuni sunt o consecința a orientării axelor de la nivelul articulațiilor talo-crurala și talo-cacaneala (subtalara).
 15. La faza de impact a călcâiului cu solul: • articulația gleznei este într-o poziție ușor flectată plantar; • bolta plantară suferă o extensie până la piciorul plat (pentru a maximiza contactul cu solul); • de la faza de impact (călcâi) până chiar înainte de piciorul plat, tibia se rotește medial; • pe măsură ce flexia gleznei crește, antepiciorul se deplasează medial (adducție); • doesiflexia gleznei determină pronația la nivelul articulației subtalare și, implicit, pronația calcaneului. Acest lucru se datorează faptului că greutatea corporală este transmisă medial pe axa articulației gleznei. În timpul pronației, axa calcaneocuboidului și talonavicular sunt paralele, ceea ce deblochează articulația pentru a crea un antepicior hiper-mobil.
 16. În sprijinul terminal, tibia se rotește în exterior. Aceste forțe de rotație determină: • supinația piciorului • mărirea stabilitatea la nivelul articulației tarsale transversale și de-a lungul arcului longitudinal al piciorului. • supinația face ca ambele axe articulare (gleznă și subtalară) să fie convergente, ceea ce blochează articulația tarsială și • crește stabilitatea articulației tarsiale transversale. • după ridicarea călcâiului, articulația gleznei suferă flexie plantară determinând flexia dorsală a articulației metatarsofalangiene. Aponevroza plantară se contractă și ridică arcadele longitudinale prin efectul său de troliu asupra capetelor metatarsiene care mărește stabilitatea piciorului. Piciorul este foarte stabil în acest moment și este pregătit pentru balans.
 17. Determinarea reacţiunii din partea solului Platforma dinamometrica Inregistreaza atat fortele verticale si orizontale cat si momentele care apar pe cele trei axe.
 18. Contact inițial (faza de călcâi) Funcționarea mușchilor • Șoldul este stabilizat prin acțiunea muschilor extensori, în speta mușchii ischiogambieri și mușchii gluteus maximus; • Genunchiul este stabilizat prin contracția simultană a mușchilor cvadriceps și ischiogambieri; • Mușchii peritibiali (soleus și tibial anterior), poziționeaza glezna în dorsiflexie pentru contactul inițial. Flexie Extensie Ușoară dorsiflexie ACȚIUNEA MUȘCHILOR ÎN TIPMUL MERSULUI
 19. Contactul initial si verticala membrului inferior (faza de calcai – faza de rulaj) Funcționarea mușchilor • Mușchii abductori stabilizeaza pelvisul în plan frontal; • Mușchii extensori contrabalansează flexia trunchiului şi flexia pasivă a şoldului; • Muşchii cvadriceps controlează flexia pasivă a genunchiului şi asigură preluarea şocurilor; • Mușchii tibiali anterior şi posterior deccelerează mişcarea de pronaţie a retropiciorului. Flexie Flexie Flexie plantară
 20. Verticala membrului inferior (faza de rulaj) Funcționarea mușchilor • Muschii abductori continuă să stabilizeze pelvisul în plan frontal; • Muşchii cvadriceps anulează tendinţa de flexie a genunchiului până când proiecţia centrului de greutate trece de aria de sprijin, după care, devin inactivi; • Muschii soleus şi gastrocnemius controlează mişcarea de înaintare a tibiei. Extensie Extensie Dorsiflexie
 21. Verticala membrului inferior – desprinderea călcâiului de sol Funcționarea mușchilor • Muschii flexori (iliopsoas) opun rezistență tendinței de hiperextensie pasivă a şoldului; • Muşchii tensor fascia lata acționeaza în sensul anulării balansului pelvisului; • Muşchii ischiogambieri au o activitate minimă; • Muşchii extensori ai gleznei se opun alunecării anterioare a tibiei şi contribuie la ridicarea călcâiului printr-o tensiune pasivă (elasticitate musculară). Uşoară flexie Extensie Flexie
 22. Desprinderea plantei de sol – pendularea iniţială Funcționarea mușchilor • Flexia femurului este datorată gravitaţiei şi uşurată de muşchii drept femural şi gluteus minimus (elasticitate musculară); • Muşchii abductori stabilizează trecerea greutăţii pe celălalt picior; • Muşchiul drept femural restricţionează flexia rapidă a genunchiului; • Mușchiul triceps sural generează o ușoară extensie a gleznei. Flexie Flexie Extensie
 23. Pendularea iniţială Funcționarea mușchilor • Flexia femurului este dată de flexorii şoldului; • Muşchii adductori aduc membrul inferior pe linia mediană; • Muşchiul tibial anterior iniţiază dorsiflexia pentru evitarea contactului antepiciorului cu solul. Flexie uşoară Flexie Extensie
 24. Pendularea medie - pendularea finală Funcționarea mușchilor • Flexia femurului este dată de flexorii şoldului şi de acţiunea momentului de inertie al femurului; • Muşchii ischiogambieri au rol în decelerarea extensiei genunchiului dată de momentul de inerție în sensul rotației tibiei; • Muşchii tibiali anteriori se contractă concentric pentru menţinerea piciorului în poziţie de flexie zero. Flexie Flexie Neutru
 25. Pendularea finală - contact inițial Funcționarea mușchilor • Muşchii ischiogambieri continuă decelerarea mişcării de inertie (flexie) a șoldului; • Muşchii cvadriceps femural se contractă pentru extensia genunchiului în vederea contactului călcâiului cu solul; • Muşchii tibiali anteriori se contractă pentru mentinerea pozitiei de flexie zero a gleznei în vederea contactului călcâiului cu solul. Flexie Uşoară dorsiflexie Extensie
Publicité