Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
СЛЕДНИ ДИГИТАЛНИ ЧЕКОРИ
НАЈГОЛЕМИТЕ БАРИЕРИ
ПОТРЕБИ ЗА ХАРДВЕР
БЕЗБЕДНОСНИ ПРАКТИКИ
ПОТРЕБИ ЗА СОФТВЕР
БЕЗБЕДНОСНИ ПОДОБРУ...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Teхнолошките Потреби на Непрофитните Организации во Западен Балкан

123 vues

Publié le

Кризата предизвикана од КОВИД – 19 го принуди непрофитниот сектор во дигитална трансформација.

Истражувавме како непрофитните организации во Западен Балкан ја користат технологијата, нивните безбедносни практики и нивните најитни дигитални потреби.

  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Teхнолошките Потреби на Непрофитните Организации во Западен Балкан

  1. 1. СЛЕДНИ ДИГИТАЛНИ ЧЕКОРИ НАЈГОЛЕМИТЕ БАРИЕРИ ПОТРЕБИ ЗА ХАРДВЕР БЕЗБЕДНОСНИ ПРАКТИКИ ПОТРЕБИ ЗА СОФТВЕР БЕЗБЕДНОСНИ ПОДОБРУВАЊА Ова се топ 10 категории на софтвер што непрофитните организации од Западен Балкан имаат намера да започнат да ги користат или да ги користат поинтензивно во наредниот период. Албанија Босна и Херцеговина Хрватска Црна Гора Северна Македонија Србија Околу 20 проценти од анкетираните непрофитни организации веруваат дека недостатокот на дигитални вештини и знаења е најзначајната бариера за подобро и поефикасно користење на И покрај тоа што се помалку барани, на најмалку 50% од испитаниците им се потребни камери, сервери, проектори, паметни телефони и таблети. Непрофитните организации претежно користат разни технолошки решенија за антивирус, бекап и firewall. Сепак, тие користат ретко решенија за криптирање, VPN и откривање измами. Најпопуларните софтверски решенија кои непрофитните организации сакаат да ги користат се Zoom, Microsoft 365, WordPress, Photoshop, Google Drive и MailChimp. За подобрена дигитална безбедност, непрофитните организации веруваат дека на прво место им треба подобар софтвер, потоа подобри вештини и знаења во рамките на нивниот тим. Кризата предизвикана од КОВИД – 19 го принуди непрофитниот сектор во дигитална трансформација. Истражувавме како непрофитните организации во Западен Балкан ја користат технологијата, нивните безбедносни практики и нивните најитни дигитални потреби. Истражување од TEХНОЛОШКИТЕ ПОТРЕБИ НА НЕПРОФИТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ во Западен Балкан Zoom Photoshop 61,9% 67,4% 64,9% 70,8% 76,5% 73,1% 61,9% 69,8% 51,9% 75,0% 60,8% 69,0% 14,3% 18,6% 18,2% 25,0% 21,6% 22,1% 100,0% 89,5% 85,7% 87,5% 94,1% 95,2% 76,2% 72,1% 64,9% 79,2% 78,4% 71,0% 95,2% 77,9% 72,7% 79,2% 90,2% 81,4% 61,9% 55,8% 53,2% 66,7% 74,5% 74,5% 66,7% 51,2% 55,8% 79,2% 84,3% 62,1% 57,1% 50,0% 58,4% 75,0% 76,5% 62,8% 42,9% 37,2% 45,5% 58,3% 54,9% 51,7%52,4% 48,8% 57,1% 75,0% 70,6% 64,1% 38,1% 41,9% 45,5% 45,8% 60,8% 51,0% 61,9% 55,8% 58,4% 62,5% 43,1% 40,0% 90,5% 86,0% 79,2% 83,3% 72,5% 82,1% 52,4% 33,7% 50,6% 20,8% 41,2% 37,9% 52,4% 64,0% 54,5% 50,0% 58,8% 61,4% 76,2% 75,6% 55,8% 75,0% 82,4% 76,6% 71,4% 65,1% 68,8% 54,2% 60,8% 63,4% Конференциски повици и вебинари 57,1% 43,0% 45,5% 62,5% 54,9% 41,4% 42,9% 58,1% 50,6% 33,3% 52,9% 53,8% Управување со проекти 38,1% 44,2% 46,8% 54,2% 49,0% 44,1% Бази на податоци 47,6% 38,4% 31,2% 62,5% 43,1% 39,3% Управување со социјални мрежи 42,9% 40,7% 31,2% 33,3% 52,9% 36,6% Собирање на податоци Ресурси за купување хардвер Ресурси за купување софтвер Недостаток на знаење и вештини Десктоп компјутери Лаптоп компјутери Офлајн меморија Антивирус и антималвер Поддржано од Бекап Firewall Подобар софтвер Подобар хардвер Подобри вештини Google Drive MailChimp WordPress 33,3% 31,4% 29,9% 29,2% 56,9% 49,7% Управување со донации/грантови 61,9% 37,2% 33,8% 37,5% 37,3% 39,3% Складирање на податоци 28,6% 33,7% 46,8% 54,2% 45,1% 42,1% Дизајн 28,6% 41,9% 55,8% 50,0% 43,1% 35,9% Медиа клипинг 47,6% 41,9% 31,2% 33,3% 39,2% 33,1% Интернет безбедност Microsoft 365 givingbalkans.org

×