Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
СЛЕДНИ ДИГИТАЛНИ ЧЕКОРИ
НАЈГОЛЕМИТЕ БАРИЕРИ
ПОТРЕБИ ЗА ХАРДВЕР
БЕЗБЕДНОСНИ ПРАКТИКИ
ПОТРЕБИ ЗА СОФТВЕР
БЕЗБЕДНОСНИ ПОДОБРУ...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Teхнолошките Потреби на Непрофитните Организации во Северна Македонија

348 vues

Publié le

Кризата предизвикана од КОВИД–19 го принуди непрофитниот сектор во дигитална трансформација.

Истражувавме како непрофитните организации во
Северна Македонија ја користат технологијата, нивните безбедносни практики и нивните најитни дигитални потреби.

  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Teхнолошките Потреби на Непрофитните Организации во Северна Македонија

  1. 1. СЛЕДНИ ДИГИТАЛНИ ЧЕКОРИ НАЈГОЛЕМИТЕ БАРИЕРИ ПОТРЕБИ ЗА ХАРДВЕР БЕЗБЕДНОСНИ ПРАКТИКИ ПОТРЕБИ ЗА СОФТВЕР БЕЗБЕДНОСНИ ПОДОБРУВАЊА Ова се топ 5 категории на софтвер што непрофитните организации од Северна Македонија имаат намера да започнат да ги користат или да ги користат поинтензивно во наредниот период. Околу 21 проценти од анкетираните непрофитни организации веруваат дека недостатокот на дигитални вештини и знаења е најзначајната бариера за подобро и поефикасно користење на технологијата. И покрај тоа што се помалку барани, на најмалку 50% од испитаниците им се потребни камери, сервери, проектори, паметни телефони и таблети. Непрофитните организации претежно користат разни технолошки решенија за антивирус, бекап и заштитен ид. Сепак, тие користат ретко решенија за Најпопуларните софтверски решенија кои непрофитните организации сакаат да ги користат се Zoom, WordPress, Microsoft 365 и Gmail. За подобрена дигитална безбедност, непрофитните организации веруваат дека на прво место им треба подобар софтвер, потоа подобри вештини и знаења во рамките на нивниот тим. Кризата предизвикана од КОВИД–19 го принуди непрофитниот сектор во дигитална трансформација. Истражувавме како непрофитните организации во Северна Македонија ја користат технологијата, нивните безбедносни практики и нивните најитни дигитални потреби. Истражување од TEХНОЛОШКИТЕ ПОТРЕБИ НА НЕПРОФИТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ во Северна Македонија Photoshop 70.6% WordPress 76.5% 62.7% 43.1% 41.2% 60.8% 58.8% Бази на податоци 49.0% Управување со донации/грантови Управување со проекти 76.5% Камери 60.8% Ресурси за купување хардверРесурси за купување софтвер 21.6% Недостаток на знаење и вештини Лаптоп компјутери 90.2% Офлајн меморија Десктоп компјутери Паметни телефони Access control 70.6% Сервери 60.7% Таблети 72.5% Проектори Антивирус и антималвер Бекап Firewall 7.8% 5.9% Енкрипција на податоци Откривање измама Виртуелна приватна мрежа (VPN) 17.6% 13.7% Спречување на хакирање Енкрипција на комуникација Подобар софтвер Подобри вештини Подобар хардвер Gmail 54.9% Конференциски повици и вебинари 52.9% Собирање на податоци Zoom 72.5% 82.4% 56.9% 52.9% 76.5% 94.1% 78.4% 70.6% 25.5% 13.7% 84.3% 74.5% Microsoft 365 givingbalkans.orgПоддржано од

×