Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Uw huishoudtoestel en de energielabels

872 vues

Publié le

 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Uw huishoudtoestel en de energielabels

 1. 1. De energielabels De energielabelsSeptember 2011
 2. 2. Agenda• De principes van een slimme aankoop• Waarom is het verbruik van het toestel belangrijk?• Het nutteloze verbruik in de waakstand• Waarom moet er een energie-etikettering zijn?• Nieuwe energie-etikettering• Gebruikstips van 1 tot 8
 3. 3. Principe van een slimme aankoop (1)1ste basisprincipe = ik koop wat ik nodig heb en niet wat men mij wil verkopen.Met andere woorden: om te bepalen wat een goede aankoop is, stel jejezelf de volgende vragen:1. Is mijn elektrische huishouduitrusting echt al aan vervanging toe?2. Als 1 = ja, dan: “Wat heb ik nodig?” (vermogen, prestaties, …)3. Waar ga ik het toestel plaatsen?4. Ik koop een toestel dat in de beschikbare ruimte in kan.
 4. 4. Voorbeeld: ik koop volgens mijn behoeften1ste basisprincipe = ik koop volgens mijn behoeftenEen Ferrari kopen als u vooral tijdens de piekuren rijdt en dus veel inde file staat, is een zeer slechte keuze. Andere voorbeelden:• De kinderen zijn het huis uit = ik kan de wasmachine, de droogkast, de koelkast, de diepvriezer vervangen door een kleiner model.• De wasmachine moet vervangen worden; ik wil ze plaatsen waar de huidige versleten machine staat. Welke afmetingen mag ze hebben? De diepte niet vergeten te meten!• We zijn met 4 om TV te kijken: zal ik dan maar een toestel kopen dat in 3D kijken mogelijk maakt? (beschikbaarheid en bijkomende uitrusting)
 5. 5. Principe van een slimme aankoop (2)2de basisprincipe = welke is de beste aankoop in termen van prijs/kwaliteitverhouding?Hoeveel een elektrisch huishoudtoestel kost, wordt niet alleen bepaalddoor de aankoopprijs. Daarbij speelt ook mee: de levensduur, hetenergieverbruik, het gebruik en wat de producten kosten die nodig zijnom het toestel te kunnen gebruiken.1. De levensduur komt in de buurt van die van de grote merken;2. Nodige producten zijn niet noodzakelijk toestelgebonden;3. Blijft het verbruik en het gebruik van het toestel...
 6. 6. Waarom is het energieverbruik belangrijk?• Waarom? Laten we een voorbeeld nemen met twee droogkasten: de ene verbruikt 3 kWh per cyclus, de andere 3,95 kWh. Kostprijs? Als u de droogkast eenmaal per week gebruikt... Kost per jaar: Vermogen (kWh) x Aantal cycli per jaar x Prijs per kWh 3 kWh x 52 x (0,22€)= 34,32 €/jaar 3,95 kWh x 52 x (0,22€)= 45,53 €/jaarHet tweede toestel kost 11 € meer, als de machine onmiddellijk na het gebruik uitgeschakeld wordt en eenmaal per week gebruikt wordt.
 7. 7. Het nutteloze verbruik in de waakstand (TV, videorecorder,computer, wasmachine...) kost u ook geld• Het nutteloze verbruik door toestellen in de waakstand (stand-by) is zo groot dat de Europese Commissie een limiet vastgelegd heeft: een huishoudtoestel in stand-by of afgezet mag nog maximum 1W verbruiken. In 2013 zal die regel verstrengd worden naar 0,5W. Maar 1 op de 5 toestellen overschrijdt nog de limiet die voor 2010 opgelegd is. Als we de nieuwe regel toepassen, die voor 2013 voorzien wordt, wordt dat aandeel zelfs ongeveer 1 op de 2 !• Probleem: die regel geldt niet voor alle toestellen (niet voor de decoders, bijvoorbeeld).• Een toestel dat in waakstand 1W verbruikt, kost u 2€... voor niets !
 8. 8. Gebruikstips: laat uw toestellen (TV, videorecorder, computer,wasmachine, …) niet in de waakstand staanDe nutteloze kost – per jaar – van een aantal toestellen: Elektro en verbruik in stand-by Jaarlijkse kost in stand-by Radio of luidsprekers van pc 1,5 W 2,54 € Elektrische tandenborstel 2 W 4,05 € DVD-recorder/-speler 4,5 W 8,01 € Ingebouwde stereo 5 W 8,90 € Desktop, modem, router 5,5 W 9,79 € Subwoofer 7 W 12,47 € Spelconsole 11 W 20,52 € Dus: met de hierboven genoemde toestellen alleen geeft u al meer dan 66 € per jaar uit… voor niets !
 9. 9. Gebruikstips: laat uw toestellen (TV, videorecorder, computer,wasmachine, …) niet in de waakstand staan• Er zijn ook toestellen die in de waakstand 300 à 500 kWh per jaar verbruiken. Die kosten u dus minstens 300 X 0,22 €= 66 €  Het gaat hier om een minimum, tests wijzen uit dat het verborgen verbruik van de toestellen in de waakstand u tot 75 € per jaar kan kosten.  De transformator en de «dimmer» van lichten op laagspanning verbruiken bijkomende energie.  Om er zeker van te zijn dat een toestel niets verbruikt, is de beste oplossing de stekker uittrekken (of schakelaar op multistekkerblok afzetten).
 10. 10. Controleer het elektriciteitsverbruik vóór de aankoopvan een elektrisch huishoudtoestel: bijv. koelkast• De recente koelkasten verbruiken gemiddeld 40% minder dan de modellen van 15 jaar geleden. Voor de best presterende toestellen kan het minder-verbruik tot 60% oplopen, wat overeenkomt met een jaarlijkse besparing van 40 à 45 €. Daar ligt het nut van de energie-etikettering Opmerking: twee toestellen die tot dezelfde klasse behoren, kunnen een sterk verschillend verbruik hebben; het is dus belangrijk om te kijken naar het «Energieverbruik in kWh/jaar»• Kies een toestel dat aangepast is aan uw behoeften zodat het niet te vol (overconsumptie) noch te leeg moet werken.
 11. 11. De nieuwe energie-etikettering: belangrijkste veranderingen Hetzelfde etiket, per product, overal in Huidige etikettering Nieuwe etikettering Europa Er werden tot 3 bijkomende energie- efficiëntieklassen toegevoegd Energieverbruik per jaar; het gaat hier om een harmonisatie aangezien het verbruik soms per wascyclus uitgedrukt werd Er verschijnen logo‟s op het etiket Er wordt met het lawaai rekening gehouden Er zijn sub-energieklassen, hier voor het droogzwieren Waterverbruik per jaar in liter
 12. 12. Belangrijkste veranderingen: de energieklassen, i.c. voor TV• Het aantal energieklassen blijft op 7. Maar de schaal van de energieklassen wordt een dynamische schaal, gespreid in de tijd, met doelstellingen die tegen datum X gerealiseerd moeten worden. Concreet betekent dit dat er in 2014 geen televisietoestellen van klasse G meer verkocht zullen mogen worden. M.a.w.: in 2014 zal men de apparaten die op vandaag het meest verbruiken, niet meer mogen verkopen.• In de tweede kolom van de tabel staat het verbruik binnen de verschillende klassen in functie van het maximaal toelaatbare verbruik (klasse G) voor deze soort van toestel. Voor de TV‟s spreken we van de EEI (Energy Efficiency Index): hoe lager die is, hoe minder het toestel verbruikt. Zo verbruikt een apparaat van klasse A maar 23 à 30% van wat een toestel van klasse G verbruikt. Anders gezegd: het verbruikt 70 tot 77% minder dan een toestel van klasse G.
 13. 13. Gebruikstip (1): laat uw wasmachine, droogkast, vaatwasserenkel werken als ze vol zijn Winst = 20€Wasmachine:• Doe de was op de laagst mogelijke temperatuur. Een cyclus op 30/40°C verbruikt driemaal minder energie dan een cyclus op 90°C.• Om het verbruik van de droogkast terug te schroeven, moet u de was op de hoogst mogelijke snelheid doen droogzwieren.Droogkast: Winst = 30€Op een jaar tijd verbruikt uw droogkast driemaal meer dan uw wasmachine !• Gebruik ze enkel als het niet anders kan. Eén „opbergklare‟ droogcyclus per week kost u tussen de 30 en 60 € per jaar.• Laat uw was, indien mogelijk, drogen in de garage, de kelder of de badkamer. Vermijd dat de vochtigheid in de muren en de plafonds gaat condenseren.
 14. 14. De nieuwe energie-etikettering: de wasmachine De energieprestatie, bijvoorbeeld: klasse C verbruikt tot 20% minder dan klasse D, enzovoort Energieverbruik in kWh per jaar Lawaai in decibel Lawaai in decibel (gevulde machine) Waterverbruik per jaar in liter Klasse van droogefficiëntieInhoud van de machine,hier in kg
 15. 15. Gebruikstip (2) : wasmachine, vaatwasser Winst = 8€Vaatwasser (30-40 €/jaar):• Laat uw wasmachine, droogkast, vaatwasser enkel werken als de machine vol is.• Gebruik het spaarprogramma: het elektriciteitsverbruik zal 11 tot 18% lager liggen.• Gebruik het intensieve wasprogramma enkel voor zeer sterk bevuilde vaat.• Laat de was in open lucht drogen: zo vermijdt u de droogfunctie te moeten gebruiken.
 16. 16. De nieuwe energie-etikettering : de vaatwasser De energieprestatie, bijvoorbeeld: klasse C verbruikt tot 20% minder dan klasse D, enzovoort Energieverbruik per jaar in kWh Lawaai in decibel Klasse van droogefficiëntie Inhoud van de machine Waterverbruik per jaar in liter
 17. 17. Gebruikstip (3) : televisietoestelTelevisietoestel (50 €):• Een groot scherm is aantrekkelijk, maar hebt u wel plaats om het te zetten? En zo ja, bevinden uw zitplaatsen zich dan nog wel op de gewenste afstand?• 3D beeld is aantrekkelijk, maar…• Verbruik: laat uw televisietoestel niet spelen als er niemand in de kamer is. – Televisietoestel dat 1u per dag voor niemand speelt = 23 €/jaar – Uw televisietoestel in waakstand = minstens 9 € /jaar
 18. 18. De nieuwe energie-etikettering : het televisietoestel De energieprestatie, bijvoorbeeld: klasse C verbruikt tot 20% minder dan klasse D, enzovoort Energieverbruik per jaar in kWhEnergieverbruik in waakstand Energieverbruik in werkende staat Diameter van het scherm
 19. 19. Gebruikstip (4) : koelkast en diepvriezer De huishoudelijke koudeproductie is duur (50-80 €): tussen een koelkast van klasse A (238 kWh/jaar) en één van klasse A (358 kWh/jaar) zal het elektriciteitsverbruik u 25€ meer kosten per jaar.Enkele andere tips:• Ontdooi geregeld het toestel want de ijslaag die zich vormt, is een vorm van isolatie. Een ijslaag van 5 mm = 30% meer verbruik en 1 cm verlaagt het rendement van het toestel met 75% !• Maak de binnenkant van uw toestellen geregeld schoon, alsook het rooster van de condensator achterop de koelkast (2 maal per jaar).
 20. 20. Gebruikstip (5) : koelkast• Dek alle bereide schotels af om te vermijden dat het vocht eruit ontsnapt. Doet u dat niet, dan zal het ontsnapte vocht een rijm- of ijslaag vormen in het toestel.• Zet nooit producten die nog warm zijn in de koelkast of diepvriezer.• Laat de deur van uw toestellen zo kort mogelijk openstaan, anders komt er meer warmte en vocht binnen in de koelkast of diepvriezer.• Stel de thermostaat zo laag mogelijk in: maximum 4 à 5°C voor de koelkast en - 18°C voor de diepvriezer (voordat u een grote hoeveelheid invriest, kunt u de temperatuur tot het maximum verlagen). 2°C in plaats van 5°C = 20% meer elektriciteitsverbruik.• Plaats uw koudetoestellen niet naast een warmtebron (radiator, fornuis, oven, …).• Bij afwezigheid van langer dan drie dagen doet u er best aan de stekker van uw koelkast of diepvriezer uit te trekken, als dat mogelijk is.
 21. 21. Gebruikstip (5) : diepvriezer• Zorg voor niet te veel verwarming in de kamer waar de koelkast staat: het elektriciteitsverbruik staat rechtstreeks in functie van de kamertemperatuur. Als de temperatuur in de kamer 18°C in plaats van 23°C bedraagt, zal uw koelkast 38% (=15€) minder verbruiken.Diepvriezer:• Zelfde principes als voor de koelkast.• De voedingsproducten goed opbergen zal u ook toelaten snel te vinden wat u zoekt, waardoor de deur minder lang zal moeten blijven openstaan.• Ontdooi voedingsproducten niet met de microgolfoven. Zet ze liever (op tijd) in de koelkast. U moet daar vooraf aan denken want het zal langer duren, maar het zal ook een grote besparing opleveren, namelijk geen verbruik voor de microgolfoven en minder verbruik voor de koelkast… want het bevroren product helpt mee het interieur van de koelkast afkoelen !
 22. 22. De nieuwe energie-etikettering : de koelkast De energieprestatie, bijvoorbeeld: klasse C verbruikt tot 20% minder dan klasse D, enzovoort Energieverbruik per jaar in kWh Inhoud in liter Inhoud van het vriesvak in liter Lawaai in decibel
 23. 23. De nieuwe energie-etikettering : de wijnbewaarkast De wijnbewaarkastenverbruiken meer energie dan de koelkasten. Vandaag de De energieprestatie, bijvoorbeeld: dag behoren ze tot de klasse C verbruikt tot 20% minder dan klassen D tot G en hun klasse D, enzovoort etiket omvat 10 klassen. Energieverbruik per jaar in kWh Inhoud uitgedrukt in aantal flessen Lawaai in decibel
 24. 24. De nieuwe energie-etikettering : datum van inwerkingstelling Huidige etikettering Nieuwe etikettering Hetzelfde etiket per product overal in Europa, dat zal voor de producten het geval zijn vanaf 20 december 2011. De toestellen die vóór die datum gefabriceerd werden, zullen echter het oude label mogen behouden, waardoor er dus gedurende enige tijd oude en nieuwe etiketten in gebruik zullen zijn...
 25. 25. Wat het OIVO het meest betreurtDe ontwerprichtlijn voorzag dat :• Elke reclame waarin het energieverbruik of de prijs van een specifiek model van een huishoudtoestel vermeld werd, de energieklasse van het product zou moeten opgeven. Uiteindelijk wordt die beschikking enkel toegepast voor de vaatwasser en zal ze pas op 1 april 2012 voor de publicaties in voege treden.• De energie-etikettering ook zou gelden voor nieuwe producten, zoals televisietoestellen, boilers en verwarmingsketels. Uiteindelijk werd enkel de televisie in de tekst opgenomen.• Wanneer krijgen we een energie-etikettering voor de elektrische kookplaten, de printers, de computers, …?
 26. 26. Nuttige linken• www.oivo.be• www.come-on-labels.eu• www.curbain.be
 27. 27. Editor : Marc Vandercammen OIVO/CRIOC Research and Information Centre for Consumer Organisations Foundation of public interest - NE 417541646 Boulevard Paepsem, 20 - 1070 BRUXELLES Tel. 02/547.06.11 - Fax. 02/547.06.01 www.crioc.be Edition 2011 Catalogue Ref. : 513-11 D 2011-2492-25Through its choice of activities as well as the information it distributes, the CRIOC contributes to the development of a more sustainable consumption.For its activities and projects it installed an eco-management system that meets the requirements of EMAS (Eco-Management and Audit Scheme (EMAS 1221/2009))and makes it possible to measure its ecological performances with a view to permanent improvement.The environmental declaration of the CRIOC is available on its website: see http://www.oivo-crioc.org/files/fr/page12-EMAS.pdf. ©CRIOC Reproduction for non-commercial purposes is allowed provided that the source is mentioned

×