Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Week 4: Bedrijfstak, concurrentie en distributie (SMMMAR01J1)

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
SPORTMARKTETING
Externe analyse: “Het gat in de markt!”
Week 4: Bedrijfstak (& Stakeholders), Concurrenten, Distributie
CO...
CONTENT
Terugblik
sportconsument
Bedrijfstak-analyse
Concurrenten-
analyse
0
4
6
Distributie-analyse
8
Opdracht13
Vorige week: Sportconsument
0

Les vidéos YouTube ne sont plus prises en charge sur SlideShare

Regarder la vidéo sur YouTube

Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 19 Publicité

Week 4: Bedrijfstak, concurrentie en distributie (SMMMAR01J1)

Télécharger pour lire hors ligne

Een les over de externe (ABCD) analyse, ingezoomd op de Bedrijfstak-, Concurrenten- en Distributieanalyse voor de studenten van de opleiding Sportmarketing & Management

Een les over de externe (ABCD) analyse, ingezoomd op de Bedrijfstak-, Concurrenten- en Distributieanalyse voor de studenten van de opleiding Sportmarketing & Management

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à Week 4: Bedrijfstak, concurrentie en distributie (SMMMAR01J1) (20)

Plus récents (19)

Publicité

Week 4: Bedrijfstak, concurrentie en distributie (SMMMAR01J1)

 1. 1. SPORTMARKTETING Externe analyse: “Het gat in de markt!” Week 4: Bedrijfstak (& Stakeholders), Concurrenten, Distributie COMMERCIËLE ECONOMIE SPORTMARKETING & MANAGEMENT SEPT’15 SMMMAR01J1
 2. 2. CONTENT Terugblik sportconsument Bedrijfstak-analyse Concurrenten- analyse 0 4 6 Distributie-analyse 8 Opdracht13
 3. 3. Vorige week: Sportconsument 0
 4. 4. Sportmarketing Wat is het? “Waar waren we?” Sterktes & Zwaktes Kansen & Bedreigingen Marketingomgeving Micro Meso Macro Intern Extern Organisatie audit Marketing audit Financiële audit Afnemers Bedrijfstak Concurrenten Distributie DESTEP 1
 5. 5. Meso en Macro 2
 6. 6. MACRO: DESTEP 3
 7. 7. MESO: Bedrijfstakanalyse 4
 8. 8. 5MESO: Bedrijfstakanalyse 5Stakeholderanalyse
 9. 9. Concurrentenanalyse 6
 10. 10. Concurrenten: niveaus 7
 11. 11. Concurrenten: benchmarking 8
 12. 12. Meso: Distributie 9
 13. 13. Distributie: Picnic 10
 14. 14. Distributie: (solo)mobile 11
 15. 15. Distributie: content 12
 16. 16. De toekomst: 3D-printer 13
 17. 17. Breng de kansen & bedreigingen van de Sperwers in beeld vanuit de; - Afnemersanalyse; - Bedrijfstakanalyse; - Concurrentenanalyse en de; - Distributieanalyse. Opdracht 14
 18. 18. COMMERCIËLE ECONOMIE SPORTMARKETING & MANAGEMENT

Notes de l'éditeur

 • Dit zijn de onderwerpen van vandaag.
  Na het doornemen van de spelregels van de marketinglessen, starten we met een Quiz (Kahoot).
 • Beeld: digitale samenleving, alles willen vastleggen, zelfs natuurrampen.

  Al besproken in week 2, herhalen en vooral de gevonden factoren vertalen naar de betekenis voor en de meso-omgeving van de SPERWERS. De macro-analyse wordt ook vaak toegepast binnen de bedrijfstakanalyse. Vandaar dat we deze hier nog even benoemen. De MACRo geeft input voor markttrends.
 • Wat is een bedrijfstakanalyse?
  De bedrijfstakanalyse is een onderdeel van de ABCD-analyse . Door middel van een bedrijfstakanalyse wordt de externe omgeving geanalyseerd. Deze analyse bestaat uit de volgende 3 onderdelen:
  Macro omgevingsanalyse vertalen van DESTEP-trends naar meso trends (zie vorige sheet)
  Analyse van algemene marktfactoren
  Concurrentieanalyse

  Wat is het doel van de bedrijfstakanalyse?
  Doordat een bedrijfstakanalyse inzicht geeft in de macro omgeving, de algemene marktfactoren en de concurrenten, wordt de aantrekkelijkheid van de bedrijfstak weergegeven (kan ook via 5-krachtenmodel van Porter). De bedrijfstakanalyse geeft zicht op kansen en bedreigingen uit de bedrijfstak. Deze kansen en bedreigingen dienen als input voor de SWOT-analyse, die gebruikt wordt bij het bepalen van een strategie.

  Hoe maak je een bedrijfstakanalyse? 
  DESTEP analyse
  Het eerste onderdeel van de bedrijfstakanalyse, is het analyseren van de macro omgeving. De macro omgeving kan geanalyseerd worden met behulp van de DESTEP analyse. Bij het uitvoeren van een DESTEP analyse is het van belang de relevante trends en ontwikkelingen, die binnen een termijn van drie tot vijf jaar van invloed zijn op de organisatie te analyseren. Na het analyseren van de macro omgeving wordt beter zicht verkregen op de aantrekkelijkheid van de bedrijfstak. Het gaat om dus om wat de DESTEP –trends betekenen in jouw markt.
   
  Algemene marktfactoren
  Het tweede onderdeel van de bedrijfstakanalyse, is het analyseren van de algemene marktfactoren. Onder algemene marktfactoren vallen o.a. de marktomvang, kostenstructuur, groei, levenscyclus, meso-trends, conjunctuur- en seizoensgevoeligheid. Na het analyseren van de algemene marktfactoren wordt beter zicht verkregen op de aantrekkelijkheid van de bedrijfstak.

  Met de marktfactoren vallen zaken als de geschiedenis van de bedrijfstak, de huidige productie en omzet in de bedrijfstak en de verschillende specialisaties in de markt. Hier wordt de bedrijfstak in haar geheeld beschreven.


  De concurrenten op de markt
  Het derde onderdeel is de concurrentieanalyse. Het verschil tussen een concurrentieanalyse en een concurrentenanalyse is het volgende:  Bij een concurrentieanalyse wordt de aanwezigheid van concurrenten op de markt waarin een organisatie actief is geanalyseerd. Bij een concurrentenanalyse wordt het daadwerkelijke gedrag van de betreffende concurrenten geanalyseerd. De concurrentieanalyse is onderdeel van de bedrijfstakanalyse en de concurrentenanalyse is onderdeel van de ABCD analyse.

  Hier gaat het niet om de concurrenten van het bedrijf maar over de concurrentie in de bedrijfstak. Om dit in kaart te brengen is het handig om het vijfkrachtenmodel van Porter te gebruiken. De krachten in dit model zijn: De macht van leveranciers;
  De macht van afnemers;
  De mate waarin substituten en complementaire goederen verkrijgbaar zijn;
  De dreiging van nieuwe toetreders tot de markt;
  De interne concurrentie van spelers op de markt (dieper onderzoek in concurrentenanalyse).


 • stakeholders
 • Wat is een concurrentieanalyse? En wat een concurrentenanalyse?
  Concurrentieanalyse: globaal inzicht krijgen in concurrentiekracht in de markt. Concurrentenanalyse: specifiek inzicht krijgen in geselecteerde concurrenten met als doel anders en beter zijn.

  Het is verstandig om een concurrentieanalyse uit te voeren, ongeacht in wat voor markt je onderneming zich beweegt. In een groeiende markt wil je uiteraard meegroeien, en in een krimpende markt is het zaak om jouw cijfers op peil te houden. Door de concurrentie in de gaten te houden, kun je je kansen vergroten. Een concurrentenanalyse is ook van belang maar deze volgt bij de C van concurrenten.
   
  Hoe ziet een goede concurrentenanalyse eruit?
  In een goede concurrentenanalyse besteed je aandacht over de specifieke eigenschappen van je merk en product en dat van je concurrenten. Daarnaast kijk je (voor zover mogelijk) naar de bedrijfsvoering van je concurrenten. Vergelijk je alleen op de relevante kenmerken, dit zijn de kenmerken waarop jij je wilt onderscheiden.

  Je stelt jezelf in ieder geval de volgende vragen in de concurrentieanalyse:
  Hoe groot is je huidig marktaandeel? Hoe stabiel en geconcentreerd is dit marktaandeel? Is er een trend in de evolutie ervan?
  In welk Levenscyclusstadium bevinden de belangrijkste producten zich? Hoe evolueren hun prijzen en marges?
  Wie zijn de concurrenten voor je (nieuwe) project?
  Hoe doorstaat je onderneming de vergelijking met de concurrenten?
  Met welke concurrentie heeft elke productlijn of dienst te kampen?
  Kan je product of dienst zich meten met andere producten of dienstverleners?
  Zal de concurrentie je proberen van de markt te dringen?
  Is er een marktleider of trendsetter in de sector?
  Er zijn verschillende manieren om de concurrentieanalyse vorm te geven. Je kunt de concurrentieanalyse bijvoorbeeld opstellen in de vorm van een checklist of tabel. Afhankelijk van de conclusies die je aan de uitkomsten kan verbinden kun je de strategie van je bedrijf wijzigen.
 • concurrentenanalyse… Wat is het? Heel eenvoudig: je analyseert wat de concurrent doet. Maar wie is je concurrent? Je kunt iedereen die hetzelfde doel voor ogen heeft (met jouw doelgroep) als concurrent beschouwen. Voorbeeld: jij bent bakker. Je doel is het lekkerste brood verkopen, en het liefst zoveel mogelijk! Praktisch gezien is iedereen die brood verkoopt je concurrent.
  Pfff… dat houdt in dat je in de gaten moet houden wat alle supermarkten en banketbakkers in de regio doen. Ik word alleen al moe bij de gedachte, jij?
  Maak onderscheid! Zo moeilijk is het gelukkig niet! Kijk niet naar wat de concurrent doet, maar kijk eens naar jezelf. Waar ben je goed in? Wat maakt jou onderscheidend? Ben jij de buurtbakker waar men naartoe komt voor een gezellig praatje? Of ben jij de ‘dure’ bakker met kwaliteit? Er zijn heel veel factoren waar je je alleen al als bakker mee kunt onderscheiden. Bijvoorbeeld: de goedkoopste, beste, overzichtelijkste, meest uitgebreide bakker. Bedenk waar je goed in bent en maak het onderscheid!
  Het allerbelangrijkste is dus weten waarin je uitblinkt. Al nagedacht over wat jou speciaal maakt en waarom de klant bij jou moet kopen? Zie je wel, ook jij kunt dit! Hoppa, pak pen en papier en noteer het!!
  TIPS? Versla de concurrent! Genoteerd? Hier nog wat extra tips om de concurrent definitief te verslaan!
  Emotie Combineer informatie die je verspreidt met emoties. Gebruik hierbij humor, verbondenheid en vertrouwen. Voorbeeld: een nieuwsbrief, flyer of folder met enkel zakelijke tekst is nietszeggend. Iedereen zegt de beste te zijn. Maak je tekst persoonlijk waardoor je vertrouwen creëert bij de lezer.
  Maak er een feest van! Creëer een belevenis. Verkoop de klant een belevenis en niet enkel een stuk brood. Jouw brood is bijvoorbeeld lekkerder omdat het door jou zelf gebakken wordt. Zet foto’s in de zaak waarop te zien is hoe aandachtig je bezig bent met het bereiden van het brood. Dit is een belevenis!
  Doe meer dan verwacht Net dat beetje extra maakt het verschil. Wat verwacht de klant als hij of zij brood komt kopen? Ze verwachten op een keurige manier geholpen te worden en met een zak brood naar huis te gaan. Hoe heerlijk voelt het als deze verwachtingen overschreden worden? Geef de klant tijdens het wachten iets om te proeven. Dit werkt ook nog in je voordeel, want grote kans dat ze het mee naar huis nemen!
  Nee, we zijn er nog niet… Weet je dat de klant kleintjes thuis heeft zitten? Geef er een kleinigheidje voor de kids bij! Pak het brood leuk in en de klant gaat 110% tevreden naar huis. Gegarandeerd dat ze volgende week weer bij je op de stoep staan!


  We onderscheiden 4 niveau’s van concurrentie:

  Concurrentieanalyse
  Houd de concurrentie net zo goed in de gaten als je klanten, inclusief de:
  * Merkenconcurrentie
  Andere merken van hetzelfde type product (Heineken versus Grolsch)
  * Productconcurrentie
  Verschillende producttypen of -varianten binnen dezelfde productgroep (pils versus bokbier)
  * Generieke concurrentie
  Alternatieve productgroepen die in dezelfde behoeften voorzien (wijn en rum)
  * Behoefteconcurrentie
  Producten en diensten die op verschillende behoeften inspelen (cruise naar Bordeaux versus de keuken verbouwen)


  Behoefteconcurrentie: concurrentie rond de consumenten euro
  Generieke concurrentie: concurrentie tussen alternatieven die in eenzelfde behoefte kunnen voorzien
  Product(type)concurrentie: concurrentie tussen producttypes binnen een bepaalde productgroep of –categorie
  Merkconcurrentie: concurrentie tussen merken binnen eenzelfde producttype

  1. Productvorm-concurrentie: concurrentie tussen producten binnen hetzelfde markt- segment.
  2. Productcategorie-concurrentie: concurrentie tussen producten met vergelijkbare eigen- schappen.
  3. Generieke concurrentie: concurrentie tussen producten die zich richten op dezelfde behoeften van consumenten.
  4. Budgetconcurrentie: concurrentie om het geld van de consument


  Hoe analyseer je de concurrent dan:
  Breng de concurrentie in kaart op alle niveaus
  Kies de belangrijkste concurrentie
  Breng beoordelingscriteria in kaart
  Beoordeel de concurrent
 • file:///H:/Mijn%20Documenten/Downloads/Benchmarking%20-%20hoe%20komt%20u%20tot%20concrete%20resultaten.pdf
 • Analyseren van de leveranciers (bedrijfskolom) en de verkoopkanalen (intermediairs, retail, eigen kanalen, etc.).

  Een distributiebeleid omvat de juiste producten op het gewenste moment en op de beste plaats met zo laag mogelijke kosten ter beschikking komt voor de doelgroep. Distributie-intermediairs (tussenpersoon, wederverkopers) spelen een belangrijke rol in de marketing van producten en diensten. Intermediairs (exporteurs, makelaars, importeurs, agenten, grossiers, detaillisten) zijn organisaties of personen die ergens in het kanaal tussen de producent en de consument in opereren.

  Distributie gaat over:
  hoe je de benodigde middelen krijgt (leveranciers) om je product/dienst te fabriceren én;
  over hoe jij je product bij je doelgroep krijgt (via intermediairs, retail of eigen kanalen?).

  Je (externe) verkoopkanalen kennen de volgende functies:
  -
 • Distributie gaat over hoe je de benodigde middelen krijgt om je product/dienst te fabriceren én over hoe jij je product bij je doelgroep krijgt.

  Picnic, supermarkt

  Picnic is nog niet eens begonnen en nu al is de online-supermarkt het onderwerp van een verhitte discussie in de media. Deskundigen vragen zich of het kan opboksen tegen de inkoopmacht van Albert Heijn en Jumbo. Potentiële klanten reageren daarentegen verheugd op het initiatief. 'Dag Jumbo!‘

  erard Rutte, supermarktspecialist: ,,Aan de ene kant word ik heel blij van het initiatief. Picnic wil iets doen aan de logistiek van online-bezorgen, die nu nog heel duur is, en wordt hopelijk klantvriendelijker dan de sites van Jumbo en Albert Heijn. Bovendien zitten er goede mensen achter Picnic. Iemand met poen, iemand met verstand van supermarkten en mensen met kennis van internet. Ze gaan uit van grootschaligheid en dat is meteen ook hun grote gevaar. Als ze er niet in slagen de massa te bereiken, is hun concept niet rendabel. Daar zit mijn scepsis.'' Foodmarkt Jumbo Supermarkten, woordvoerder: ,,Jumbo volgt nieuwe initiatieven met belangstelling, maar we varen onze eigen koers. Onze unieke formule, vertrouwde naam en het gegeven dat klanten bij ons kunnen kiezen om hun boodschappen te doen in een supermarkt, een foodmarkt of online, wordt door enorm veel klanten gewaardeerd.“

  Albert Jan Maat (LTO Nederland): ,,Wij zijn blij met elk initiatief dat voor verkleuring zorgt in het supermarktlandschap. Het is weer een extra partij waar we als agrariërs onze spullen kwijt kunnen. Maar tegelijk hoor ik meteen weer dat ze voor de laagste prijs gaan. Daar richten alle supermarkten zich op en daardoor krijgen de boeren niet altijd een eerlijke prijs voor hun producten. Ik zou liever horen dat ze de beste producten tegen een fatsoenlijke prijs leveren.'' Paul Moers, retailspecialist: ,,Ik geloof er niet in. Zo'n kleine partij kan nooit opboksen tegen de inkoopmacht van Ahold en Jumbo. Ahold heeft met Delhaize erbij een omzet van 55 miljard euro. Daar kun je als kleine partij echt niet tegenop. Daarnaast vind ik het concept van Picnic niet echt supervernieuwend. Ze moeten op een kleine markt concurreren met partijen die al jaren ervaring hebben en ook een landelijk distributienetwerk. Bovendien hebben Jumbo en Albert Heijn de sympathie van de klant.'‘

  Albert Heijn, woordvoerder: ,,Concurrentie is ons niet vreemd, dat houdt ons scherp en maakt ons sterk. Wij zijn daar waar de klant is. In onze winkels en online kunnen onze klanten terecht voor hun dagelijkse boodschappen. We bezorgen de online-bestellingen in vrijwel het hele land en als de klant dat wil, kunnen de boodschappen ook worden afgehaald bij onze 'Pick-up points'. Het online-domein groeit en vanzelfsprekend volgen we alle initiatieven op de voet. Tegelijkertijd zijn en blijven we zelf volop in ontwikkeling, zoals je dat van Albert Heijn mag verwachten." Kostendekkend Cor Molenaar, hoogleraar E-commerce: ,,Het is niet de eerste poging om zoiets van de grond te krijgen en eerdere pogingen zijn allemaal mislukt. Ook Albert Heijn probeert het al een aantal jaren en het blijkt moeilijk om een kostendekkend businessmodel op te zetten. Daarnaast hebben de concurrenten van Picnic grote inkoopvoordelen. Het argument dat gevestigde partijen veel kosten hebben aan hun stenen winkels snijdt geen hout. Dat weegt niet op tegen het inkoopvoordeel. Daarnaast heeft Picnic zelf ook distributiecentra die geld kosten.'‘

  fgelopen week werd de nieuwe online supermarkt Picnic 'gelanceerd'. Het nieuws zou zijn uitgelekt via de lokale krant PZC, maar gezien de snelle en professionele reacties en het feit dat de rondrijdende busjes en personeel er nou niet echt anoniem uitzagen, doet vermoeden dat ze bij Picnic slim gebruikgemaakt hebben van de komkommertijd in de media. En geef toe, van komkommer naar supermarkt is ook maar een klein bruggetje.
  Bij veel traditionele media kwam vervolgens een aantal traditionele retailexperts aan het woord. En die waren redelijk eensgezind in hun oordeel: kansloos. Een van de meest vocale verkondigers van de aanstaande dood van Picnic was Paul Moers. Hij tikte een lijstje met vijf redenen waarom Picnic geen succes kan worden. Als weerwoord vijf redenen waarom Picnic wél gaat slagen.
  De consument wil het
  Om maar direct met de belangrijkste reden te beginnen. De Nederlandse consument is al jaren online aan het shoppen. Van tweedehands producten tot de vakantie, van boeken tot elektronica, van kerstbomen tot schoenen. Bied het op de juiste manier aan en de Nederlander koopt het.
  Buiten Nederland is het online boodschappen doen overigens nu al groter dan hier. En ook daar zet de groei door. Kijk bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft de markt voor online boodschappen doen al een marktaandeel van 5 procent (IGD Research), hetzelfde als het marktaandeel van de ruim 300 winkels van COOP en Deen in Nederland bij elkaar opgeteld. En dan hebben we het nog niet eens over China. Daar wordt dit jaar al voor 41 miljard dollar aan online boodschappen verkocht, een omzet die naar verwachting doorgroeit naar 180 miljard dollar in 2020 (IGD Research), een groei van meer dan 400 procent in vijf jaar.
  Gratis, gratis, gratis!
  Bezorgkosten zijn een flinke conversiekiller, dus gratis bezorgen is een slimme zet. Zeker in een beginfase waarin de consument je nog niet (goed) kent. Als je daarnaast ook nog een laagsteprijsgarantie geeft, zijn er weinig drempels om de nieuwe dienst uit te proberen.
  Want dat prijs belangrijk is voor de Hollanders, weet de hele wereld. Online prijsvergelijkers zijn niet voor niets zo belangrijk in Nederland. Sterker nog, traditionele retailers klagen al jaren over mensen die een product in de bakstenen winkel komen bekijken en deze vervolgens goedkoper online kopen. En de vaderlandse supers concurreren elkaar al jaren de tent uit op centen achter de komma.
  Geen last van de bestaande distributieketen
  Wehkamp deed er jaren over om een e-commercebedrijf te worden. En dat terwijl het zo logisch leek om van een catalogus naar internet over te stappen, ze deden immers al aan verkoop op afstand. In de praktijk bleek online verkopen toch totaal anders. Lang bleef het een catalogusbedrijf met de mogelijkheid ook online te bestellen, met de daarbij behorende processen en dynamiek. Pas (te) laat wist het bedrijf zich om te vormen tot een e-commercebedrijf met ook nog een catalogus.
  Distributie voor online verkoop is fundamenteel anders dan voor fysieke retail. Die kennis hebben de bestaande supers niet of onvoldoende en zal het team van Picnic - dat o.a. bestaat uit de voormalige eigenaren van het onlineshoppingplatform Fredhopper - wel hebben. Daarbij heeft Picnic niet de ballast van al die dure vierkante meters op verkeerde plekken. Picnic kan hier een vliegende start maken. Ook doordat ze een slimme deal hebben met een supermarktketen (Boni), waardoor ze goedkoop kunnen inkopen en waarmee is afgesproken dat ze alleen inkopen wat nodig is. Dus geen meters stellingen met (onverkoopbare) voorraad of producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten.
  Data is de belangrijkste succesfactor tegenwoordig
  Diezelfde distributie kan door Picnic veel slimmer worden gedaan doordat ze in het kernteam ongetwijfeld een aantal dataspecialisten hebben zitten. Daarmee kan straks met grote nauwkeurigheid worden voorspeld welke klant op welk moment welke producten in huis wil. Consumenten blijken immers in hoge mate gewoontedieren, dus het overgrote deel van de boodschappen is straks al onderweg voordat de klant de bestelling heeft doorgegeven. Net zoals Uber al weet waar de taxi heen moet voordat er een oproep binnenkomt en Amazon al bestellingen verstuurt voordat de klant deze plaatst.
  Over Amazon gesproken, juist bedrijven die iets van data begrijpen zie je de laatste tijd actief worden op het gebied van online boodschappen doen. Zie ook hoe Google bijvoorbeeld voorzichtig aan het testen is met Google Express.

  Online marketing is echt anders voor een digitale winkel
  Bij Picnic is de app de winkel. Reken maar dat deze een optimale onlineshopper-ervaring zal bieden, maximaal gebruik zal maken van cross- en upsellmogelijkheden en verregaande conversie-optimalisatie zal bevatten.
  Maar ook buiten de app om zal de marketing in elk geval op het online vlak een stuk slimmer en beter moeten zijn dan die van de bestaande supermarkten. Gezien de expertise op de andere gebieden zal Picnic dit ook wel op orde hebben. En als ze slim zijn, betrekken ze ook leveranciers vanaf het begin bij het nadenken over het presenteren van producten en slimme promotie technieken. Zeker ook omdat uiteindelijk de concurrentie voor Picnic eerder uit de hoek van de producenten en merken zal komen, dan uit de hoek van bestaande traditionele supermarkten.
  Gaat Picnic het hiermee redden?
  Zijn deze redenen genoeg om ervoor te zorgen dat Picnic een succes wordt? Dat weet natuurlijk niemand. Maar ze hebben veel geld, waarmee ze kunnen investeren in mensen en groei, zonder direct winst te hoeven maken, ze beschikken over een ervaren team en ze gaan niet over een nacht ijs. Dat lijkt behoorlijk veel op de manier waarop Zalando van start ging.
  En als het eenmaal een beetje gaat draaien, dan wordt het pas echt leuk. Want waarom zou Picnic zich beperken tot de supermarkt (food) en Nederland?

  E-commerce: de 5 trends in logistiek voor 2015

  014 was een bewogen jaar voor de logistiek rondom e-commerce. Van bezorging op zondag tot de eerste operationele drones: er is veel veranderd. Ook in de opvattingen van consumenten en online retailers. Steeds meer webshop bieden extra bezorgopties. Wat betekent dit voor 2015? Een verzameling van de belangrijkste trends op het gebied van e-commerce-logistiek.

  1. De wedergeboorte van de lokale koerier
  Met afstand de belangrijkste logistieke ontwikkeling is de volwassenwording van same-day delivery: bezorging op de dag van bestellen. Aan de andere kant van de oceaan bezorgt Amazon inmiddels in vrijwel iedere grote stad op dezelfde dag, blijft Google maar investeren in bezorgdienst Express, en ontgroeien snelbezorgende bedrijven als Postmates en WunWun het predicaat startup.
  De winkel als binnenstedelijk distributiecentrum
  De drijvende kracht achter deze initiatieven? Lokale koeriersbedrijven. Met hetzelfde tempo waarin e-commerce globaliseert, lokaliseert het ook. Dit zet door nu steeds meer ‘traditionele’ retailers ontdekken dat hun winkelvoorraad al zo’n 90 procent van de weg naar de consument afgelegd heeft. Zodat alleen de ‘last (half-) mile’ overblijft. Dit maakt de weg vrij naar razendsnel, en toch relatief goedkoop, bezorgen in drukbevolkte gebieden. Waarbij de winkel fungeert als binnenstedelijk distributiecentrum.
  Lokaal bezorgen is via lokale koeriers vaak goedkoper dan via nationaal opererende partijen. En met fietskoeriers is het ook nog eens groener. Afgaande op alle retailers die interesse tonen naar aanleiding van een pilot die we momenteel draaien met fietskoeriers in Amsterdam, verwacht ik dan ook dat 2015 het jaar wordt van ‘thinking global, delivering local‘.

  2. Alternatieve(re) afhaallocaties
  Zowel koerier als kantoorklerk zijn niet gebaat bij bezorging onder werktijd. De klant krijgt z’n pakket niet, de vervoerder maakt onnodige kilometers en kosten. Dit leidde tot de groeiende populariteit van afhaalpunten onder de vlag van bijvoorbeeld PostNL, DHL, DPD en Kiala (die omgedoopt worden tot ‘Access Points’ van moeder UPS). Ook Click & Collect – het afhalen in een winkel van de retailer waar je online besteld hebt – zit in de lift. Toch zijn ook deze alternatieve afleverlocaties niet altijd open.
  Afhaalkluizen op stations en kantoorgebouwen
  Gevolg: de alternatieve afhaallocaties worden alternatiever. Zo zette PostNL de eerste negen afhaalkluizen neer op drukbezochte stations, nam DHL haar eerste kluis in bedrijf en kocht postbedrijf Sandd een meerderheidsbelang in de 50 kluiswanden van De Buren. Ook onbemande kluizen in kantoorgebouwen maken een opmars, nu recepties steeds vaker lijken op postkantoren. In Duitsland geeft DHL zelfs gas op ‘pakketbrievenbussen’, mede in samenwerking met Zalando. Ik verwacht dat architecten vanaf volgend jaar standaard een pakketkluis in nieuwe flats en huizen tekenen.

  Bezorgen in de kofferbak van geparkeerde auto’s?
  Voor wie dat niet alternatief genoeg is: in Groot-Britannië kan de online consument zijn kleding al afhalen in ‘luxe’ afhaalpunten van Collect+, waar je, omgeven door hoogpolig tapijt, je online bestelde kleding direct kunt passen en desgewenst retourneren. Het gekst, maar misschien wel geniaalst: DHL broedt op een samenwerking met Volvo, voor de bezorging van pakketten in de kofferbak van geparkeerde auto’s.

  3. De retailer als logistiek dienstverlener
  Inhakend op de eerstgenoemde trend, valt er nog een ontwikkeling te ontdekken: (online) retailers die zelf (een deel van) de last mile verzorgen. Bijvoorbeeld om in de regio rondom magazijnen same-day delivery aan te kunnen bieden, zoals de Amerikaanse computer-retailer Newegg doet rondom Los Angeles en chique fashionverkoper Net-a-Porter in London, New York, en The Hamptons.
  Amazon neemt zelfs afstand van haar vaste logistieke dienstverleners
  Grootschaliger, en voor bestaande vervoerders minder onschuldig, zijn de bezorgplannen van Amazon. In de Verenigde Staten neemt het warenhuis langzaam afstand van haar handvol vaste logistieke dienstverleners ten faveure van in-house logistiek. Zo bouwde het naast nieuwe 38 magazijnen al 15 sorteercentra, die de hubs van vervoerders vervangen. In Groot-Britannië wordt nu al 3 procent van alle pakketjes bezorgd door Amazon zelf. Als deze trend doorzet, dan raakt Royal Mail haar grootste klant langzaam kwijt, waardoor de schrik er bij het postbedrijf goed inzit: “When an online retailer of the size and scale of Amazon decides to build its own delivery network, that changes the market for everybody.”
  En Ahold dan?
  In Nederland zijn alle ogen gericht op Ahold. In de combinatie Albert Heijn-winkels, Albert Heijn-bezorgdienst en Bol.com schuilt een logistieke propositie die zelfs Amazon het nakijken kan geven. Moeten ze wel snel zijn, want het Amerikaanse warenhuis rammelt aan de Nederlandse poorten.

  4. 24 uur per dag, 7 dagen per week
  Het gros van de vervoerders heeft een geschiedenis als zakelijke pakketbezorger. Het gevolg? Een hardnekkige ‘9-tot-5-mentaliteit’. Gelukkig zagen we dit jaar de eerste vervoerders die bezorging buiten kantooruren omarmen. Zo begon PostNL met avondbezorging op dinsdag en donderdag en levert het postbedrijf (evenals DHL Parcel) sinds kort ook op zondag en maandag. Ook retailers zelf ontdekken het weekend, getuige de lancering van Bijenkorf’s Click & Collect op zondag. Deze trend doortrekkend, zullen we in 2015 meer weekend- en avondbezorging zien, beleverd door meer vervoerders.
  Bezorgbedrijven ontdekken de ochtend
  Verder verwacht ik dat de ochtend ontdekt wordt. Nu al bezorgt Coolblue voor dag en dauw via vervoerder Dynalogic, levert het Britse House Of Fraser in de ochtend, en kunnen Britten hun Amazon-bestellingen vanaf half 7 ’s ochtends(!) ophalen bij krantenkiosken.
  In afwachting van de veranderingen bij vervoerders, ontstaan in de Verenigde Staten al initiatieven zoals Parcel en myDoorman. Diensten die jouw pakketje overdag in ontvangst neem, en ’s avonds, als je wél thuis bent, afleveren via lokale (fiets)koeriers.

 • E-commerce trend nr. 1: Mobile wordt leidend
  Mocht jouw webshop nog niet responsive zijn, dan is 2015 hét jaar waarin dat zeker gaat gebeuren. Uit onderzoek blijkt dat diverse retailers (afhankelijk van de doelgroep) al meer dan de helft van hun verkeer via mobiele telefoons of tablets krijgen.
  Dat heeft Google ook gezien. Zo brachten ze vorige week nog het nieuws dat zij in de zoekresultaten gaan aangeven of sites ook voor mobiel gebruik geschikt zijn. En zullen mobiele sites ook worden meegewogen bij de waardering. Dat brengt consequenties met zich mee. Staat jouw webshop nu nog hoog in de ranking, maar is hij niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten? Dan zal jouw plek binnen de resultaten snel kunnen dalen.
  E-commerce trend nr. 2: Omni-channel
  Waren het eerst de traditionele retailers die niet wisten hoe snel ze hun producten live moesten zetten, nu zijn de rollen omgedraaid. Steeds meer webshops beginnen ook de voordelen van een fysieke winkel in te zien. In 2015 zullen dan ook steeds meer online retailers een fysieke winkel gaan openen. Op deze manier proberen zij hun doelgroep op de kanalen te bereiken waar deze zich bevindt.
  Ook wordt het aantal kanalen dat in 2015 gebruikt wordt per webshop verder uitgebreid. Zo zullen meer en meer online retailers kiezen voor een combinatie van verschillende affiliate programma’s, vergelijkingswebsites, socialmediakanalen, e-mailmarketingprogramma’s en marktplaatsen.

  E-commerce trend nr. 3: Personalisatie
  Niet alleen in de directmailbranche of e-mailmarketing is personalisatie erg belangrijk. Ook bij e-commerce is het van belang dat klanten individueel worden benaderd wanneer ze online shoppen. En dat brengt nogal wat wijzigingen met zich mee. Men moet doelgerichter te werk gaan en hiervoor zal de sales en klanttevredenheid gemaximaliseerd moeten worden.
  Daarnaast zullen vooral aan de technische zijde veel aanpassingen moeten worden doorgevoerd. Online personalisatie zal zo ver gaan, dat een webshop in plaats van alle producten te tonen, per bezoeker enkel het aanbod laat zien dat specifiek voor die consument interessant is. Nu zijn er al diverse applicaties op de markt die dit mogelijk maken, maar ik verwacht in 2015 een groei van dergelijke technische integraties en webshops die hier mee gaan starten. 

  E-commerce trend nr. 4: Wereldwijde concurrentie
  Waar traditionele retailers nog aan het concurreren waren binnen gemeente of stad, beconcurreerden webshops elkaar al binnen heel Nederland. Maar nu de consument niet meer bang is om in het buitenland zijn producten te bestellen, kun je als online ondernemer dan ook verwachten dat je in 2015 veel meer concurrentie van over de grens kan krijgen. Winkels met een goed distributiemodel kunnen worden vergeleken met elkaar zonder fysieke verbondenheid.
  Daarentegen biedt deze verschuiving ook kansen, want het wordt voor de consument in andere landen net zo gemakkelijk om bij jou te bestellen! Het is dus van belang om als online ondernemer te kijken naar twee zaken: een goede internationale distributie en het gemakkelijk aanleveren van producten bij buitenlandse vergelijkingssites of affiliateplatforms. Want als je deze punten goed hebt geregeld, en daar hoef je niets eens veel moeite voor te doen, dan kun je op een redelijk eenvoudige wijze een heel nieuw en internationaal exportkanaal opzetten.

  E-commerce trend nr. 5: Interactieve connecties – APIs
  Big data is echt zo’n term die we al jaren in ‘trends-blogpostings’ voorbij zien komen, maar dat is niet voor niets. In de e-commercesector worden deze grote hoeveelheden informatie voornamelijk gebruikt voor het welbekende ‘meten is weten’-principe. Dit zal niet veranderen.
  Maar wat wel gaat veranderen is de manier waarop deze data bereikt kan worden. 2015 zal het jaar van de APIs worden. Steeds meer informatie zal real-time benaderd én verstuurd kunnen worden naar allerlei kanalen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld realtime je voorraad koppelen aan het wel of niet weergeven van je advertenties of direct de orders binnenhalen van verschillende marktplaatsen.

  2015: saai wordt het zeker niet
  Al deze e-commerce trends samengevat, mogen we concluderen dat 2015 geen saai jaar zal worden. Je moet als webshop niet alleen mobile ready zijn, de consument verwacht zelfs maatwerk van het hoogste niveau. En oh, je mag ook nog eens de internationale concurrentiestrijd aangaan. Ook is het geen keuze meer tussen offline of online. Klanten willen het allebei. En direct.
  Maar voor je hier allemaal mee aan de slag gaat, wil ik adviseren om als webshop vooral eerst goed te kijken of de basis op orde is. Op welke kanalen bevindt je doelgroep zich en hoe kun je ze via die kanalen het best bereiken? Is jouw productinformatie up to date? Want als je geen continu overzicht hebt en landelijk niet eens de concurrentie aan kunt gaan, moet je vooral jezelf de moeite besparen om alle andere trends op te pakken. 

  SoLoMo
  SoLoMo: de gouden driehoek tot commercieel succes
  Marketeers willen altijd innoveren en proberen dat ook te labelen. SoLoMo is een ‘buzz’-woord dat alweer een tijdje de ronde doet. Moeten we zenuwachtig worden als we nog niet aan SoLoMo doen? Wat is SoLoMo eigenlijk?
   
  Social Local Mobile SoLoMo staat voor Social Local Mobile. Overigens hoor je ook de varianten MoSoLo en MoSoLo, maar dat terzijde.
   
  Vier redenen om SoLoMo serieus te  nemen:
  Sociaal: het succes van social media betekent dat mensen 24/7 met andere mensen, evenementen, merken in verbinding staan, over de hele wereld. Het gebruik van en ‘verblijf’ op internet neemt nog steeds toe. Facebook blijft nieuwe gebruikers aantrekken en de technologie biedt steeds betere connectiviteit tussen netwerken en apps onderling. Mensen zijn daaraan al zo gewend geraakt dat naar schatting meer dan de helft van de internetgebruikers nerveus wordt als ze niet hun e-mail of Facebookaccount kunnen checken.
  Lokaal: met de gps-functie op mobiele telefoons is het tegenwoordig gemakkelijk voor apps en andere toepassingen te signaleren waar iemand is en diensten in de buurt aan te bieden. 74% van smartphone-gebruikers in de US ontvangen real-time locatiegebonden informatie. 18% van smartphone-gebruikers in de US maakt gebruik van check-in-services volgens Pew Research.
  Mobiel: De penetratie van mobiele telefoons en tablets gaat door. 52% van de Nederlandse consument bezit een smartphone in het vierde kwartaal van 2011 volgens onderzoek van Telecom. Dit is een groei van 53% ten opzicht van het jaar ervoor. Een smartphone is het ultieme communicatiemiddel: het is altijd dichtbij en altijd aan. Tablets zie je nog niet veel ‘op straat’, maar dit is ook een kwestie van tijd. Nu lachen we nog een beetje als we iemand een foto zien nemen met een tablet op straat, maar straks niet meer. De tablet is dan niet alleen iets voor op de bank of op een kleedje in het park. Het mobiele gebruik buitenshuis in alle varianten zal toenemen.
  Veranderde behoeften van ‘de mens’. We spreken soms al over ‘Mens 3.0’ die nieuwe technologiën omarmt om met vrienden, relaties, merken, bedrijven en winkels te communiceren. Informatie en aanbiedingen ‘on the spot’ en meningen van anderen spelen een belangrijke rol in beslissingentrajecten.

  Toepassingen van SoLoMo Een voorbeeld van SoLoMo,die iedereen wel kent is Foursquare (20 miljoen gebruikers). Eerst kun je door middel van de Radar-functie in de applicatie kijken welke gelegenheden in de beurt zijn in de categorie die je zoekt (restaurant of hotel bijvoorbeeld). Je kunt dan de aanbevelingen bekijken die anderen hebben achtergelaten. Als je eenmaal bent waar je wilt zijn kun je inchecken, kijken wie er is geweest en welke aanbieding voor je in petto ligt als je incheckt. Je check-in deel je met je vrienden in Foursquare, maar bijvoorbeeld ook automatisch via Facebook of Twitter.
   
  Andere vormen van SoLoMo zijn Groupon (groepsaankopen), LivingSocial (aanbieding in je stad),GoShareThis (Nederlandse variant van LivingSocial), Foodspotting (verleid je met foto’s van het soort eten dat je zoekt naar eetlocaties in de buurt; je deelt natuurlijk ook weer je eigen foto’s op locatie), Instagram, Path en Facebook.
   
  Onderlinge koppelingen apps en sociale netwerken Twitter, Facebook, Foursquare, Pinterest: koppelingen van apps met deze sociale netwerken maakt de ‘So’ in SoLoMo steeds gemakkelijker en geeft de apps groot bereik onder het vriendennetwerk van gebruikers. Facebook speelt een belangrijke rol in de ‘So’ van SoLoMo.
   
  SoLoMo en het nieuwe winkelen Het winkel- en koopgedrag van mensen verandert (zie ook onderzoek ‘het nieuwe winkelen’) en met SoLoMo kun je daarop ideaal inspelen. Hoofdbedrijfsschap Detailhandel is zich daarvan bewust en heeft meerdere projecten opgestart in samenwerking met gemeenten en retailorganisaties. In Veenendaal kun je via een app of thuis op de website je winkelroute voorbereiden. Als je het winkelgebied betreedt kun je parkeren met de app, klantberichten ontvangen van winkels (‘uw bestelling ligt klaar’) of aanbiedingen (vandaag 10% korting bij onderneming X). Hiervoor heeft de consument wel een opt-in voor afgegeven. Voor de retail is het ideaal dat je een relevante aanbieding kunt doen aan een consument die een paar stappen van je onderneming vandaan is. Kijk wat mogelijk is met SoLoMo voor de retail in onderstaande video.

  Een stap verder is geofencing, waarbij je niet eens een app hoeft te openen. Bij geofencing wordt virtueel een gebied afgebakend. Als je met je mobiel (gps) een bepaald gebied binnenkomt, wordt dat ‘gezien’.
   
  SoLoMo en de reisbranche Ook de reisbranche ziet kansen voor SoLoMo. Mensen checken tijdens hun reis in op locaties en geven reviews, bijvoorbeeld via Foursquare of Tripadvisor. In Nederland ontwikkelde Delft een eigen app, waarmee je lokaal op je mobiel tips krijgt om Delft te ontdekken. Kijk voor meer trends en inspiratie naar dit artikel.
   
  SoLoMo en B2B SoLoMo is niet alleen voor B2C geschikt. B2B kan ook profiteren van location based services voor onder andere het vinden en ontmoeten van klanten op beurzen en promotie door eigen medewerkers.

  Op beurzen kun je de prospect of klant enthousiastmeren om naar je stand te komen door een bericht te sturen als deze in de buurt is, een agendafunctie te faciliteren voor het maken van een afspraak en/of een video aan te bieden die de bezoeker nieuwsgierig maakt naar je onderneming.
   
  Waarom zou je inchecken via een location based app? Bij het gebruik van apps zoals Foursquare wordt wel eens afgevraagd door marketeers en niet-gebruikers: waarom zou je inchecken? Ook hebben sommige mensen twijfels of het ten koste gaat van je privacy of veiligheid (bijvoorbeeld: heb je grotere kans op inbraak als je elders incheckt?). Het antwoord is: een app werkt omdat het toegevoegde waarde biedt aan de gebruiker en/of omdat al zijn vrienden er zitten. Het kan ook zijn dat hij of zij het spelelement leuk vindt: met check-ins kun je punten scoren en strijden om de eerste plaats op het ‘leaderboard’ met je vrienden. Je kunt ‘spelen’ tegen jezelf door badges te verdienen door bepaalde acties. Je kunt je vrienden laten weten waar je bent of je kunt zien waar zij zijn: zo kun je ze opzoeken en/of met je vrienden meeleven. De mens is een social wezen en dit is de nieuwe manier van communiceren…
  De grootste drijfveer die op dit moment genoemd wordt door gebruikers is het echter het verkrijgen van voordeel: als je ergens incheckt is het heel goed mogelijk dat de locatie waar je bent je korting geeft, een gratis presentje of een voorrecht (bijv: jij mag naar een speciale balie zonder wachtrij, je hebt recht op gratis parkerern of kunt gebruik maken van gereserveerde plaatsen). Kijk voor ‘specials’ naar deze blog.

  Motiveer gebruik Een leuke, actuele ‘special’ op Foursquare om te noemen is de campagnematige actie van het Olympisch Comité in samenwerking met Foursquare. Als je nu ‘Olympics’ gaat volgens op Foursquare en ten minste twee keer incheckt bij een fitnesscentrum dan ontvang je een speciale Olympische badge en maak je kans op een reis naar London. Deze actie geeft een vierdubbele motivatie aan de gebruiker: 1) om gebruik te maken van Foursquare, 2) om Olympics te gaan volgen, 3) om een reis winnen en 4) om zich fit te sporten. Dit laatste past perfect bij de kernwaarden van de Olympische Spelen en is een leuk speels zetje in de rug om gebruikers tot bewegen aan te zetten.
   
  Zorg voor een goede basis: mobiele website Je ziet dat dat er veel mogelijkheden zijn voor het koppelen van de elementen Sociaal, Lokaal en Mobiel. Hiermee streef je naar die nog belangrijkere koppeling: die met je klant. Zorg wel dat je basis goed is en dat je website mobiel goed toegankelijk is. Alle middelen in de mix moeten kloppen voor de beste mobiele experience van de klant. Soms zal iets een beetje meer SoMo zijn en de andere keer meer LoMo, maar één ding is zeker: de mobiel is altijd bij je klant en deze is daarop altijd bereikbaar. Pas je communicatiestrategie aan. Wees relevant. De gouden driehoek wordt pas goud als je klant in het midden staat.

 • Content is van essentieel belang in e-commerce:

  Bron: https://mediaweb.nl/blog/e-commerce-trends-2015/

  2015 zal voor webwinkels in het teken staan van mobile commerce (m-commerce), hyper-personalisatie, content marketing en nog 12 andere trends. Dit artikel is de eerste uit een serie van 5 over trends voor 2015 die van belang zijn voor online marketeers en entrepreneurs.
  De concurrentie tussen webwinkels en traditionele retailers neemt verder toe. En die laatsten krijgen meer troeven in handen. Alle winkels krijgen te maken met een klant die machtiger is dan ooit tevoren. De vraag die elke (r)etailer zich nu dan ook moet stellen is: ga ik groot, ga ik niche, of ga ik naar huis?

  Alles wijst op een verdere schaalvergroting van de e-commerce industrie in 2015. Eigenlijk gaat het nu pas echt beginnen. Daarbij speelt mobiel interneteen belangrijke rol. Er zijn nu eenmaal veel meer smartphones in omloop dan laptops en desktops. En de investeringen die nodig zijn voor de schaalgrootte van mobiel internet zijn enorm.

  Een andere trend is die van hyper-personalisatie. We weten steeds meer over onze klanten en we kunnen ze steeds persoonlijker en meer op maat bedienen. Dat, samen met de trend dat content marketing voor e-commerce steeds belangrijker wordt, biedt juist weer kansen voor pure niche-spelers. Die kennen hun klanten het beste, en dat is in 2015 van doorslaggevend belang.

  Maar kleine e-commerce spelers zonder duidelijke focus. Zonder een goed herkenbaar eigen publiek. Die zich eigenlijk alleen kunnen onderscheiden op prijs. Die gaan het bijzonder moeilijk krijgen. E-commerce in 2015 is dus een vraag van Go Big, Go Niche, or Go Home! 

  1) Mobiel wordt de norm
  Mobiele aankopen (m-commerce) groeiden het afgelopen jaar drie keer zo snel als desktop aankopen. De groei van m-commerce versnelt zelfs de laatste maanden. Business Insider Intelligence verwacht dat deze feestdagen in de VS 13% van alle online verkopen van smartphones en tablets afkomstig zullen zijn. Mobiel internet biedt dan ook grote kansen aan retailers.

  De reden hiervoor is dat steeds meer grote retailers in de VS hun webwinkels de afgelopen maanden geschikt hebben gemaakt voor mobiele gebruikers. Daarmee is het gemak om via je smartphone of tablet een online aankoop te doen flink gestegen.
  De consument maakt daar graag gebruik van. Volgens een rapport van The E-tailing Group geeft zelfs 50% van alle shoppers aan dat ze waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk deze feestdagen al kado’s online zullen bestellen via hun smartphone.
  Daar komt bij dat retailers steeds vaker digitale aanbiedingen en kortingsbonnen naar smartphones sturen. Dit scheelt flink in de kosten van drukken en distribueren, terwijl de ontvangers hun aanbieding of kortingsbon altijd bij zich hebben.
  Het belang van smartphones in de totale verkopen neemt daardoor verder toe. Sommige winkels zetten hiermee in op meer voetverkeer in fysieke filialen, terwijl anderen juist de online verkopen op deze manier stimuleren.

  Terwijl m-commerce een steeds centralere rol gaat spelen in de totale winkelervaring van de consument zullen we zien dat steeds meer retailers mobiel-vriendelijke webwinkels zullen lanceren, maar ook oplossingen die van het fysieke winkelen een fijnere ervaring zullen maken.
  “Als er een boodschap is waarvan ik wil dat iedereen die meekrijgt, is het dat mobiele apparaten steeds belangrijker worden bij e-commerce. We zien een snelle transitie van de desktop naar mobiel, maar deze wordt nog zwaar onderschat… het is waarheen het consumentengedrag zich beweegt.” - Martijn Bertisen (Google).

  olgens Bertisen komt deze feestdagen al meer dan 50% van alle retail gerelateerde zoekopdrachten bij Google van smartphones. De marketinginspanningen van retailers op het mobiele kanaal doen vooralsnog absoluut geen recht aan deze cijfers. Zijn advies: blijf continu innoveren en houd vooral ook de vaart erin. In Nederland zagen we de laatste maanden AH en Coolblue het voortouw nemen met de lancering van responsive webwinkels. Bol.com, Zalando, Hunkemöller, waar blijven jullie?

  2) Snelheid nog belangrijker
  Traagheid is een van de grootste conversiekillers voor webwinkels. Maar liefst 75% van de bezoekers van websites geeft aan dat ze niet meer terug gaan naar een website die er langer dan 4 seconden over doet om te laden.
  Op smartphones zijn zelfs die 4 seconden nog te lang. Google geeft aan dat op mobiele apparaten de content ‘above the fold’ zelfs binnen 1 seconde moet laden. Anders is de kans groot dat de bezoeker alweer is vertrokken voordat de website zichtbaar is.
  Wij deden onderzoek naar de snelheid van de websites van de 200 grootste bedrijven in Nederland. De uitkomst was met name voor gebruikers van smartphones zeer teleurstellend.

  Test daarom de snelheid van je website regelmatig met Google PageSpeed Insights. Deze test toont de resultaten voor zowel desktop als mobiel en geeft adviezen met verbeterpunten.
  Bij Mediaweb hebben we veel onderzoek gedaan naar hoe je websites kunt optimaliseren op snelheid. Volgens PageSpeed Insights scoren we met onze eigen site extreem hoog.

  Maar laat je niet helemaal gek maken door deze cijfers. Soms is het te rechtvaardigen dat een bepaalde beleving die je wilt overbrengen ten koste van de snelheid gaat. Bijvoorbeeld het tonen van grote afbeeldingen, speciale web fonts, of animatie. Die afwegingen zul je zelf moeten maken. PageSpeed Insights helpt je aan de data die daarvoor nodig is.
  Een aanpak waarmee je responsive webshops op langzamere verbindingen en tragere apparaten sneller kunt maken is ‘progressive enhancement’. Dat wil zeggen dat naarmate de verbinding en de snelheid van het apparaat van de bezoeker beter is, je een steeds rijkere ervaring kunt bieden.
  Lees als je over dit onderwerp meer wilt weten zeker deze case study van hoe we met behulp van Google PageSpeed Insights mediaweb.nl razendsnel wisten te krijgen.

  3) Content marketing wordt belangrijk voor webwinkels
  Consumenten zijn steeds vaker allergisch voor verkooppraatjes. Daarom zullen e-tailers in 2015 nog meer aandacht moeten besteden aan het vertellen van een onderscheidend verhaal. Aan het verkopen door minder te ‘verkopen’.
  Dit denken je bezoekers:
  Maakt deze content me slimmer?
  Geeft het me iets om over te praten?
  Dient het mijn belangen?
  Heeft het een verrassingselement of humor?
  Inspireert het mij?

  Wij verwachten dat content marketing ook voor webwinkels heel belangrijkgaat worden in 2015. Schrijfvaardigheid wordt dan ook van doorslaggevend belang.

  De beste e-commerce schrijvers hebben verstand van informatie-architectuur en interaction design. Met name van gestructureerde content geschikt voor responsive websites en distributie over meerdere kanalen.
  Ontwikkelaars van webshops doen er goed aan om content first te denken en daarom al in een heel vroeg stadium de content-mensen bij het proces te betrekken.
  Denk je dat jouw product te saai is voor content marketing? Geen zorgen. Elk product is interessant te maken voor het juiste publiek.

  Goede Content is:
  Verhalend (wat is het verhaal?)
  Bruikbaar en vindbaar.
  Actueel en pakkend.
  Flexibel en makkelijk te delen.

  Tot slot: content marketing is geen quick fix. Het is een investering voor de lange termijn. Zet door. Houdt vol. En je zult resultaat bereiken. Dat weten wij uit eigen ervaring.

  4) Hyper-personalisatie
  Als webwinkel verzamel je aardig wat data over je klanten. Dit biedt interessante mogelijkheden om je bezoekers op maat te bedienen. Een aanbieding precies op maat voor slechts één specifieke klant. En dat op grote schaal, oftewel hyper-personalisatie. Daar gaat het heen.
  In 2015 zullen we ook zien dat steeds meer webwinkels hun klanten in staat zullen stellen om een eigen dashboard in te richten. Gebruikers kunnen dan hun online shopping beleving naar eigen smaak aanpassen. Bijvoorbeeld door product-aanbevelingen, navigatie en kolommen anders in te richten.
  Ook het massaal, geautomatiseerd op maat maken van producten voor telkens één eindgebruiker (mass customization) is een ontwikkeling om in de gaten te houden.
  Persoonlijke aandacht zorgt voor een grotere betrokkenheid en loyaliteit van online klanten. Hij of zij voelt zich bij een webshop met personalisatie veel meer thuis en vertrouwd. Wel oppassen dat het geen ‘big brother’ gevoel oproept. 
  Zorg dat het belang van de klant altijd voorop blijft staan.

  5) Less is more
  Jarenlang kregen webshops dankzij de telkens groter wordende resoluties van beeldschermen ook steeds meer ruimte om producten te tonen. De typische webwinkel van vandaag is dan ook volgehangen met toeters en bellen.
  Door de mobiele revolutie van de laatste jaren is die ruimte ineens enorm gekrompen. Daarom moeten de meeste webwinkels in 2015 flink op de schop. De stofkam moet erdoor om alles wat de webshop onnodig ingewikkeld maakt te verwijderen.

  Daarbij komt dat ontwikkelingen als ‘mobile first’ en responsive web designwebwinkels dwingen om hun online verkooptraject ingrijpend te vereenvoudigen. ‘Less is more’ wordt het credo voor webshops in 2015.
  Een ontwikkeling die we daarbij zien is dat grote lappen beschrijvende tekst worden vervangen door foto’s en icoontjes. Daarmee blijft de nadruk op het product en wordt de content de navigatie op kleine schermpjes.

  6) Bezorgen zonder zorgen
  Klanten van webwinkels verwachten in toenemende mate dat hun bestellingen snel en flexibel worden bezorgd. In grotere steden zien we dan ook steeds vaker dat webwinkels nog dezelfde dag bezorgen.

  Ook blijven mensen niet graag een hele of halve dag thuis om op de pakketbezorger te wachten. Daarom zullen we in 2015 zien dat pakketbezorgers preciezer gaan aangeven rond welke tijd de klant de bezorging kan verwachten.
  Ook zullen meer webwinkels gebruik gaan maken van afhaalpunten en kluisjes waar bezorgers bestellingen veilig kunnen achterlaten.

  7) De magie gebeurt waar online en offline convergeren
  Pure offline spelers en pure webwinkels profiteren minder van de mobiele revolutie dan multi-channel spelers. De magie gebeurt in 2015 namelijk daar waar online en offline convergeren: de smartphone en de winkelstraat.
  Dankzij smartphones en beacons beschikken retailers in 2015 over realtime statistieken, vergelijkbaar met die van webwinkels, maar dan van de fysieke bezoekers in bijvoorbeeld een warenhuis. Op basis daarvan kunnen shopmanagers hun winkelpersoneel veel efficiënter inzetten. Ook krijgen ze een beeld van welk type klant op welke tijd waar aanwezig is.

  Retailers zijn zo in staat om heel gericht aanbiedingen te sturen naar bezoekers met een smartphone. Die aanbiedingen kunnen zowel online als offline zijn. Zo kan een klant in een warenhuis bijvoorbeeld een coupon scannen bij de kassa om de persoonlijke aanbieding te verzilveren. Maar hij of zij kan evengoed een kortingscode online verzilveren in een webshop.

  Schaamteloze zelfpromotie: Mediaweb werkt samen met Mobile Bridge om dergelijke oplossingen te bedenken en te realiseren. Neem contact op als je hierover meer wilt weten.
  In 2015 is online of offline eigenlijk geen keuze meer. Klanten willen het allebei. Ze kiezen vaak voor online vanwege het grote productenaanbod en lage prijzen. En ze kiezen vaak juist voor offline vanwege de beleving.
  Voor pure online spelers zijn er zeker kansen genoeg, maar een puur offline strategie is voor de meeste formules kansloos. Consumenten oriënteren nu eenmaal steeds vaker online via search en social media. De toekomst is multi-channel. Bedien de klant altijd en overal optimaal.

  8) Betalen zonder moeite
  Een van de belangrijkste afhaakmomenten in het online bestelproces is de betaling. Natuurlijk bedenkt een deel van de potentiële klanten zich zodra ze de ‘pijn’ van het betalen gaan voelen. Maar de belangrijkste reden is dat online betalen vaak nog erg ingewikkeld is. Zeker op een smartphone.

  Volgens een enquête van Harris haakt maar liefst 47% van de klanten af wanneer het afrekenproces te moeilijk is op een smartphone. Daar komt nog bij dat 63% van de consumenten aangeeft dat de kans dat ze bij hetzelfde bedrijf via een ander kanaal alsnog de aankoop doen minder groot is wanneer ze een mobiele transactie hebben afgebroken, omdat die te moeilijk was.
  Gemiddeld heeft een mobiele gebruiker 140 schermaanrakingen nodig om een online bestelling te plaatsen. Paypal is erin geslaagd dit getal te verlagen naar 19. In het Verenigd Koninkrijk, waar Paypal veel wordt gebruikt, geeft 47% van de Paypal gebruikers aan een product niet te kopen als het niet via Paypal kan.

  Payment providers die in 2015 niet in staat zijn de mobiele bezoeker een frictieloze ervaring te bieden, gaan het moeilijk krijgen.
  Business Insider Intelligence: "frictieloze betaalmogelijkheden zijn een belangrijke reden waarom bedrijven als Uber, OpenTable en GrubHub/Seamlesszo hard zijn gegroeid". Deze bedrijven leggen gelijk ook de lat een stuk hoger voor andere e-commerce bedrijven. Klanten gaan dit gemak namelijk ook verwachten van andere webwinkels. Wanneer deze dergelijke gemakken niet bieden, zullen consumenten op zoek gaan naar concurrenten die dat wel doen.
  Het zoveel mogelijk verminderen van frictie in het betaalproces - zeker bij mobiel - moet dan ook een hoge prioriteit hebben bij elke online retailer in 2015.
  Ter inspiratie is het leerzaam om naar deze video te kijken waarin Luke Wroblewski laat zien hoe je een betaalformulier op een smartphone enorm kunt simplificeren.

  9) Intelligentere retargetting
  Het percentage winkelmand verlatingen is de laatste jaren behoorlijk gestegen: van 69% in 2011 naar 74% in 2013. Aan die trend lijkt in 2015 geen einde te komen. Voor webshops en zeker ook voor fysieke winkels met een website, betekent een verlaten winkelmandje nog niet een verloren klant.

  Het blijkt dat consumenten winkelmandjes vaak gebruiken als een soort wensenlijstje. Wanneer een bezoeker een product in het winkelmandje plaatst, is dat een sterk koopsignaal. Volgens onderzoek van Worldpay heeft namelijk 63% van de afhakers wel de intentie om te kopen. Maar haken ze om wat voor reden dan ook vooralsnog af.

  De volgende technieken om verlaten winkelmandjes alsnog te converteren worden in 2015 belangrijker, maar vooral ook intelligenter:
  Exit targetting. Daarbij herkent een algoritme aan het gedrag van een bezoeker dat die op het punt staat te vertrekken. Op dat moment kun je hem of haar een aanbieding doen.
  Retargetting. Bezoekers die hun winkelmandje hebben verlaten kun je gericht advertenties tonen op andere websites en social media, om ze weer terug te halen.
  E-mail retargetting. Zorg dat in het bestelformulier de naam en e-mail velden de eersten zijn die men moet invullen en sla deze gegevens gelijk op. Dit kan veel opleveren, want een van de beste manieren om een bezoeker die is afgehaakt alsnog over te halen om de aankoop af te ronden is door middel van e-mail retargetting.

  10) Video sells
  Video gaat in 2015 een grotere rol spelen bij e-commerce. Video’s om producten te tonen zien we al langer. Bijvoorbeeld om kleding te presenteren in een runway-achtige setting. En ook om uitleg te geven over meer complexe producten, zoals een router of een semi-professionele camera.
  In 2015 zullen we steeds meer gaan zien dat bezoekers van e-commerce sites direct vanuit een video kunnen bestellen. Pioniers op dat gebied zijn Gucci en L’Oreal.

  11) De consument heeft de macht
  Consumenten hebben tegenwoordig te allen tijde toegang tot informatie over jouw prijs- en serviceniveau. En ze hebben honderden vrienden die ze ieder moment om advies kunnen vragen. Als je niet consequent de klant centraal stelt, keert dat zich uiteindelijk tegen je. En dan is er meestal geen redden meer aan.

  Vergeet daarom niet om te praten met echte klanten! Ja, data is geweldig en heel belangrijk. Maar als je niet regelmatig praat met echte klanten, van vlees en bloed, zul je de klant nooit echt kunnen begrijpen. Je zult geen beeld krijgen van wat de klant denkt, voelt, wil of nodig heeft. Je dringt niet door tot de kern van hun interactie met je merk.
  Stel jezelf voor 2015 de volgende vragen (als je dat nog niet hebt gedaan):
  Wie is de klant?
  Welke content past bij de klant?
  Wanneer bereik je de klant?
  Hoe bereik je de klant?
  Kijk eens kritisch naar de website van je organisatie. Stelt die de gebruiker, de klant, centraal? Nog beter dan er zelf naar kijken, is om mee te kijken met je (potentiële) klanten terwijl ze je website bezoeken. Dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten. 

  12) Social shopping
  De belofte van social shopping hangt al jaren in de lucht. Maar het afgelopen jaar lijken de ontwikkelingen op dit vlak ineens heel hard te gaan. Zo introduceren Twitter en Facebook buy buttons. Wij verwachten dan ook dat social commerce in 2015 een behoorlijke vlucht zal maken.

  Komend jaar kun je als (r)etailers je online en offline verkopen flink stimuleren door in te zetten op social commerce.
  Het grootste voordeel van social commerce is dat je de consument al veel vroeger in het aankooptraject kunt beïnvloeden. Daardoor kun je klanten wegkapen voor je concurrenten die zich beperken tot search en display advertising.
  Aangezien sociaal verkeer voor het grootste deel mobiel verkeer is, is het essentieel dat je website geschikt is voor smartphones voordat je serieus investeert in social commerce en social marketing.

  13) SEO krijgt een hele nieuwe betekenis
  Een ontwikkeling waar e-commerce bedrijven mee te maken krijgen is de concurrentie die vergelijkingssites gaan krijgen van Google. De zoekmachinegigant heeft al een zogenaamde ‘vertical’ opgezet voor vliegreizen:Google Flights. Ze zijn bezig met hotels. Het is niet ondenkbaar dat Google nog meer ‘tussenpersonen’ gaat overslaan om een nog directere schakel te worden tussen producent en consument. Websites als beslist.nl en booking.com kunnen hier weleens de dupe van worden.

  Voor webwinkels betekent het dat SEO een nieuwe betekenis gaat krijgen. Zo wordt het goed gestructureerd koppelen van metadata aan je content belangrijk. Want alleen wanneer je content is voorzien van de juiste metadata, kan Google jouw aanbod direct als data in de zoekresultaten tonen. 

  14) Traditionele retailers winnen terrein
  Traditionele retailers in de VS hebben grote stappen gezet op het gebied van e-commerce. Ketens als Nordstrom, Gap, Best Buy en JCPenney groeien harder dan de e-commerce industrie als geheel. Dat hebben ze grotendeels te danken aan de opkomst van tablets en smartphones. Traditionele winkelketens spelen hier vaak goed op in en hebben vanwege het voetverkeer van smartphone dragende consumenten een voordeel.

  In Nederland zie je dat AH en Jumbo online duidelijk met een inhaalslag bezig zijn via mobiel. Opmerkelijk daarbij is dat het nieuwe AH.nl een stuk vriendelijker voor mobiele gebruikers is dan het e-commerce paradepaardje van Ahold Bol.com.

  15) Portemonnee om je pols?
  Er is heel veel hype omtrent wearables. En we verwachten ook wel dat we straks allemaal als het ware een portemonnee om onze pols dragen. Maar voor de komende paar jaar zien wij die rol toch vooral weggelegd voor de smartphone.

  Wearables zijn daar een extentie van. In 2015 kun je beter je aandacht op mobiel focussen en misschien wat experimenteren met wearables als je dat interessant of leuk vindt.
 • 3D printen toekomst
  Hoewel de techniek op zichzelf dus allesbehalve revolutionair is, zijn de uiteenlopende toepassingen dat wel. 3D printen luidt een nieuw tijdperk in door gebruikers in staat te stellen objecten van elke denkbare vorm op basis van hun specifieke wensen ter plekke uit te printen.
  Nu de toepassingen van 3D printen alsmaar diverser worden en de prijzen voor 3D printers en materialen zakken, kunnen goederen voor een lagere of dezelfde prijs worden geproduceerd als ze in de winkel kosten. In sommige gevallen is 3D printen zelfs fors goedkoper.
  Experts verwachten dan ook dat Nederlanders in de toekomst veel huishoudelijke artikelen zelf thuis uitprinten met hun eigen 3D printer. De enige kosten die dan worden gemaakt, zijn de eenmalige aanschafprijs van de gebruikte 3D printer en de kosten voor het benodigde materiaal. Veel 3D modellen om populaire objecten te printen kunnen online gratis worden gedownload.
  Massaproductie versus 3D printen
  Goederen die nu alleen nog kostenefficiënt geproduceerd kunnen worden door grootschalige productiemethoden in gespecialiseerde fabrieken, zullen in de toekomst lokaal geprint worden met 3D printers. Zelfs wanneer de productiekosten per artikel hoger liggen, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de besparing op zaken als verzendkosten en voorraadbeheer.
  Daar waar auto’s nu bijvoorbeeld nog gemaakt worden in enkele honderden fabrieken over de hele wereld, komt het moment steeds dichterbij dat ze in elk willekeurig stadje gefabriceerd worden met behulp van 3D printing. Onderdelen worden dan geprint door handelaars en reparatiespecialisten, wat assemblagefabrieken een hoop logistieke zorgen scheelt.
  Een ander gevolg van de opmars van 3D printen is dat producten in de toekomst veel vaker op maat gemaakt worden. Terwijl een fabriek nieuw gereedschap nodig kan hebben of de hele opstelling moet veranderen voor enkele kleine aanpassingen aan een product, hoeft bij 3D printen alleen het 3D model aangepast te worden in de software. De nadruk komt hierdoor te liggen op creativiteit om in de individuele wensen van klanten te voorzien, net zoals kwaliteitscontrole een belangrijke rol speelde in het tijdperk van de massaproductie in fabrieken.
  Politieke en economische gevolgen van 3D printen
  Door de snelle ontwikkelingen rondom 3D printing, zijn bedrijven die zich bezighouden met de levering, productie of verkoop van bepaalde productgroepen genoodzaakt hun strategieën en bedrijfsactiviteiten te heroverwegen. Met name bedrijven in China, een land waarvan de exportsector in belangrijke mate drijft op goedkope massaproductie in fabrieken, wordt bedreigd door de opkomst van 3D printen.

  De kans is groot dat China hierdoor zijn rol als werkplaats van de wereld in de toekomst zal verliezen. Een ineenstorting van de Chinese economie hoeft echter niet direct te worden verwacht. Ook tegen die tijd beschikt China nog altijd over een gigantische binnenlandse markt om te bedienen. Daarnaast leent niet elk product zich voor 3D printing, waardoor er voor massaproductie in de nabije toekomst nog steeds een belangrijke rol is weggelegd.
  De economische machtspositie die China heeft opgebouwd in de afgelopen decennia is voor een groot deel toe te schrijven aan de voorlopersrol die het land mondiaal vertolkt op het gebied van massaproductie. Nu 3D printen de toekomst vormt, is het niet ondenkbaar dat de economische machtsverhoudingen wederom zullen verschuiven. En dat allemaal vanwege die ene, veelbelovende techniek!

×