Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Positioneren is keuzes maken

186 vues

Publié le

Het producten- en dienstenaanbod is ontzettend toegenomen. Klanten hebben heel veel keuze. En bijna geen enkel product of geen enkele dienst is nog uniek. Door een goede positionering te kiezen, valt jouw bedrijf op in het enorme aanbod. Je maakt een aantal fundamentele keuzes en die keuzes draag je consequent uit.

  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Positioneren is keuzes maken

  1. 1. Positioneren is keuzes maken In 12 stappen naar de basis Een goed begin is het halve werk. Zonder een goede basis moet je als ondernemer steeds opnieuw keuzes maken. Keuzes in wat je wil bereiken, in wie je wil bereiken en met welke boodschap. Positioneren dus. In 12 stappen naar een heldere positionering. 1. Doelstelling: wat zijn je concrete bedrijfsdoelstellingen in termen van omzet en klanten. Met het formuleren van doelstellingen voeg je richting en ambitie toe. Waar wil je de komende jaar naar toe werken? 2. Doelgroep: voor welke klanten werk je? Natuurlijk mag iedereen je product of dienst kopen. Toch? Maar wie wil je echt aanspreken? Zoals je weet is het aanbod enorm dus is het goed om helder voor ogen te hebben wie je doelgroep is. Je kunt die doelgroep dan goed aanspreken. 3. Sterktes: waar is je bedrijf écht goed in? Sta je er weleens bij stil dat je ergens heel goed in bent? Dat je bijvoorbeeld heel goede service levert, heel snel levert of dat je heel veel verstand heb van je vak. Die sterktes zijn uitermate belangrijk bij het bepalen van de positionering. De combinatie van sterktes en behoeftes en de keuze die je daarin maakt, is je onderscheidende vermogen ten opzichte van de concurrentie. Niet alle sterktes zijn namelijk onderscheidend. 4. Behoeftes: wat hebben je klanten echt nodig? Vraag het ze eens. Wat zijn de behoeftes van de doelgroep, ook die waar je met je bedrijf niet aan kunt voldoen. Nog belangrijker is om een match te maken tussen jouw sterktes en de relevante behoeftes van de doelgroep. 5. Waarom: wat is je doel? Waarom doe je dit werk? Als je dat helder hebt, kun je consequent aan je overtuigingen vasthouden. Ook de ontstaansgeschiedenis van je bedrijf moet je hierbij betrekken. Wat zijn de mythes en verhalen uit verleden? Wat zijn belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van het bedrijf? Dit geeft een zinvol inkijkje in de drijfveren. 6. Visie: wat is de toekomstwens van je bedrijf? Over visies en missies zijn boekwerken vol geschreven. Hier ga je op zoek naar jouw beeld van de markt over pakweg 5 jaar. Wat is jouw punt op de horizon?
  2. 2. 7. Missie: wat is de primaire functie van je bedrijf? Met de missie beschrijven we welke rol jouw bedrijf wil spelen in de markt. Wat doet je bedrijf en voor wie? 8. Hoe: Dit gaat over je strategie. op welke manier wil je je missie uitvoeren. Hoe zorg je ervoor dat je klanten altijd krijgen wat je ze belooft? 9. Kernwaarden: wat is de manier van werken binnen het bedrijf? Met de kernwaarden veranker je de sterktes in het bedrijf. Dat zijn geen holle termen zoals jong en ambitieus maar actieve woorden die je helpen om je positionering goed in de praktijk te brengen. 10. Belofte: wat is jouw antwoord op de behoefte van de klant? Dit is waar het om draait, waar je het allemaal voor doet. De belofte houd je elke dag weer scherp. 11. Elevator Speech: hoe luidt de centrale kernboodschap? Het laatste onderdeel van de positionering is de eerste stap in de communicatie-inzet. Hoe vertel je kort maar krachtig waar je voor staat? Als je de vorige stappen al gezet hebt, is het schrijven van een goede elevator speech helemaal niet zo moeilijk meer. 12. Pay Off: een creatieve slogan voor het bedrijf. Je positionering vertaald ook in een krachtige one liner over je bedrijf. Je pay off zegt bijvoorbeeld iets over wat je doet of hoe je het doet. Ook een onderscheidende positionering? Kijk op onze website voor meer informatie. instant-communicatie.nl/aanbod/positionering

×