Ambalazhet..etika..daniela

Menaxhimi I perdorimit te
ambalazheve qe ndotin mjedisin
Lenda:Etike e te Ushqyerit
Klasa:XIIA
Punoi:Daniela Muhaj
• Gjithmonë do të ketë mbeturina mirëpo
këto nuk duhet të jenë të tepruara, toksike
apo jo të riciklueshme. Duhet që të gjitha
përpjekjet të shkojnë në drejtim të parandalimit
të mbeturinave në burim.
• Nëse jo atëherë duhet të insistohet në përdorimin e
materialeve që mund të riciklohen. Hedhja
do të duhej të ishte akti i fundit. Mirëpo,
hedhja e mbeturinave nuk duhet të krijon
situata mjedisore më të rrezikshme se më
parë (djegja dhe groposja e pakontrolluar e
mbeturinave, hedhja e mbeturinave toksike).
• Shprehja "PARANDALO, PAKËSO,
RIPËRDOR,RICIKLO" nuk është vetëm
shprehje për pllakate por tregon edhe
hierarkinë e parandalimit dhe menagjimit të
mbeturinave, të cilën ne duhet ta përcjellim me
përpikëri nëse dëshirojmë të arrijmë një shoqëri
të qëndrueshme, ku fëmijët nuk do të notojnë
në mbeturina dhe ku sasia dhe lloji i
konsumimit është në përputhshmëri me ruajtjen
dhe Shfrytëzimin largpamës të pasurive të
kësaj planete.
Masat Qe Duhet Te Ndermarrim
1.Parandalimi
2.Minimalizimi/pakesimi
3.Riperdorimi
4.Riciklimi/shfrytezimi dytesor
Rrugët kryesore, në të cilat
konsumi i materialeve reduktohet
janë:
• Dematerializimi, që nënkupton përdorimin e më pak lëndës së parë për një
produkt të caktuar.
• Zëvendësimi, që nënkupton përdorimin e një materiali të bollshëm në natyrë
dhe të sigurt për ambientin në vend të një materiali deficitar dhe/ose toksik.
• Ripërdorimi i produkteve/materialeve (përdorimi disa herë i qeseve
plastike).
• Rritja e jetëgjatësisë së produkteve (p.sh. bateri të rikarikueshme).
• Riciklimi.
• Nxjerrja e materialeve të dobishme nga mbeturinat (Komposti i mbetjeve
organike).
-Duke parandaluar materialet të jo-riciklueshme (duke përfshirë këtu
edhe paketimet shumështresore që përbëhen nga materiale tendryshme) dhe
jo të ripërdorshme dhe duke parandaluar përfshirjen e materialeve të
rrezikshme në prodhime (të cilat do të bëhen mbeturina).
-Parandalimi mund të jetë më i suksesshëm nëse prodhohen produkte jetëgjata
në vend të produkteve që do të duhen të hidhen pas një kohe shumë të
shkurtë për shkak të jetëgjatësisë së shkurtër.
-Është e rëndësishme të theksojme se, blerësit mund të kenë ndikim të
madh duke përdorur "fuqinë e kuletës" dheduke mos blerë produkte të
tejpaketuara ose produkte që përmbajnë materiale të rrezikshme.
Prsh:të blejnë pije të gazuara në shishetë ripërdorshme të qelqit në vend të
kanaqeve të aluminit .
- Parandalimi është përgjegjësi e çdokujt dhe prodhimi dhe
teknologjia e pastër duhet të jenë rregull.Nëse nuk mund të parandalohen më
shumë mbeturina në burimin e tyre, hapat e përshkruar në vazhdim duhet
përcillen me përpikmëri:
Duke e zvogëluar përdorimin e materialeve të
rrezikshme kur ato nuk mund të parandalohen (që
nënkupton se nuk ka më alternative të
përshtatshme për mjedis), duke pakësuar
konsumimin dhe duke e pakësuar peshën dhe
sasinë e materialeve përbërëse në artikullin e
prodhuar,mbeturinat e ngurta mund të pakësohen
dukshëm. Më tej, prodhuesit mund të ofrojnë dhe
blerësit mund të zgjedhin të blejnë produkte me
shumicë ose pa paketim.
Në Holandë shishja e lehtë e qelqtë e qumeshtit, që
është edhe e ripërdorshme,është vërtetuar të jetë
shumë efektive.Shembull tjetër është fotokopijimi
në të dy anët e fletës dhe standardizimi i shisheve
nëEvropë (Euro-shishja) ose paketimi që mund të
ripërdoret edhe për transport.
Reduktimi i mbetjeve do
të thotë:
1. Blejrjen në mënyrë të ndërgjegjëshme për
mjedisin
(kursimi i paketimeve);
2. Prodhimin e vet produkte ( p.sh. kos);
3. Zgjedhjen e paketimit të ricikluar;
4. Kursimin e energjisë, ujit, kimikatet;
5. Mos flakjen e artikujve;
6. Zgjedhjen e produkteve me paketim minimal;
7. Reduktimin e qeseve plastike për të hedhur tutje,
duke e zevendesuar me çantë
pazari shumë përdorëmshe në supermarket;
8. Ripërdorimi i poçeve të kosit për të rritur lulet;
• Me ripërdorim nënkuptojmë materialet apo
produktet që përdoren rishtas, përbërësit
material dhe karakteristikat e rrezikshme të të
cilave janë pakësuar, si dhe janë riprodhuar në
mënyrën më të pastër që është e mundshme. Si
shembuj të ripërdorimit mund të marrim
përdorimin e pjesës së prapme të pashkruar të
letrave të përdorura për porosi telefonike ose
në faks, shishet e qelqit për qumësht dhe pije
të gazuara,. Shishet e ripërdorshme të qelqit
për qumësht dhe birrë mund të ripërdoren
mesatarisht rreth 30-35 herë pa u dëmtuar
shumë.
Nënkupton ripërpunimin e materialeve (paketuese) që
janë ripërdorë aq sa ka qenë e mundshme për
produkte të njejta apo për produkte të reja. Por edhe
riciklimi i ka kufizimet e veta. Mbeturinat e letrës
mund të riciklohen dhe të shëndrrohen në letër të
re,por gjithashtu mund të shëndrrohen në apo nuk
është kjo e vërtetë, mund të themi se mbeturinat
janë diçka që ata i shohin çdo ditë dhe për atë arsye
si problem e ka zënë vendin e parë në listat e tyre.
Mbeturinat shtëpiake natyrisht hidhen në fund të
rrugës për shkak të mungesës së ndonjë zgjidhje
tjetër. Edhe në fshatrat më të vogla të Hungarisë,
mbeturinat e paketimeve perëndimore mund të
gjenden gjithkund nëpër rrugë. Mbeturinat e
paketimit janë përbërësit kryesorë të mbeturinave
shtëpiake nëEvropën Perëndimore dhe në Evropën
Qendrore dhe Lindore dhe për atë arsye,mbeturinat
e paketimit do të merren si shembull kryesor në këtë
broshurë.
• Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi
• ‐ Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it;
• ∙ Kursen taksat;
• ∙ Kursen harxhimin e energjinë me 2/3..;
• ∙ Zvogëlon ndotjen;
• ∙ Mbron burimet tona të pamjaftueshme;
• ∙ E bën botën një vënd të këndshëm për të
jetuar;
• Riciklimi kontribuonë në togun e madh të
mbetjeve, duke i ndarë që në shtëpi
Ambalazhet..etika..daniela
• Administrimi Dhe Menaxhimi I Integruar I
Mbetjeve Urbane Përfshinë:
• Reduktim te mbeturinave që në burim;
• Ndarje, vend depozitime familjare;
• Riperdorim te mbeturinave;
• Mbledhjen dhe transportimin e mbeturinave;
• Riciklimin jashtë vendit të grumbullimit;
• Trajtimin primar të mbeturinave (biologjik, kimik/trajtim fizik,
kompostim);
• Verifikimin e sistemit për transportin dhe venddepozitimin e
mbeturinave urbane
• Karakteristikat e mbeturinave urbane
• Vend depozitim përfundimtar (landfill)
1 sur 13

Recommandé

Projekt: Riciklimi par
Projekt: RiciklimiProjekt: Riciklimi
Projekt: RiciklimiAldrin Pashku
2.1K vues30 diapositives
Syprina par
SyprinaSyprina
SyprinaAdelina Fejzulla
12.6K vues12 diapositives
Ekoturizem par
EkoturizemEkoturizem
EkoturizemAnja Cami
5.4K vues11 diapositives
Roli i elementeve ne organizmin tone par
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Klodjan Hoxha
989 vues17 diapositives
Prodhimi i energjise par
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23.1K vues13 diapositives
Projekt ne guide turistike par
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
47.2K vues16 diapositives

Contenu connexe

Tendances

ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM par
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMAltin Emiri
10.2K vues16 diapositives
Projekt Matematike par
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
56K vues21 diapositives
Syprina e trekëndëshit par
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
53.4K vues8 diapositives
Alpet shqiptare par
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptareIsmail Memushaj
19.3K vues15 diapositives
Bioteknologjia par
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjiavalbona cani
19K vues53 diapositives
Fibrat Optike - projekt par
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektalketsula
13K vues23 diapositives

Tendances(20)

ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM par Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K vues
Projekt Matematike par S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi56K vues
Syprina e trekëndëshit par Ramiz Ilazi
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Ramiz Ilazi53.4K vues
Fibrat Optike - projekt par alketsula
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
alketsula13K vues
Ndotja e ujit par ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.3K vues
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme par sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona par #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Revolucioni i pare industrial par FialdoMema
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema8.8K vues
Shkaqet e ndotjes akustike par olinuhi
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36.1K vues
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi par Mirsad - New
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Mirsad - New5.4K vues
Shqiperia e mesme par Arlinda
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K vues
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare par alketsula
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slidesharemuzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare
alketsula3.2K vues

Similaire à Ambalazhet..etika..daniela

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ... par
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
53.3K vues9 diapositives
Riciklmi par
RiciklmiRiciklmi
RiciklmiEsmer Alda
10.4K vues10 diapositives
Riciklimi i mbeturinave par
Riciklimi i mbeturinaveRiciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinaveQendresa Lleshi
7.6K vues7 diapositives
trajtimi ekologjik i mbeturinave par
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinaveornela rama
16.3K vues24 diapositives
Te reciklojme par
Te reciklojmeTe reciklojme
Te reciklojmeAberi Kajo
374 vues16 diapositives
Materialet e riciklueshme par
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Diana Lamaj
9.6K vues31 diapositives

Similaire à Ambalazhet..etika..daniela(8)

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ... par Vilma Hoxha
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Vilma Hoxha53.3K vues
trajtimi ekologjik i mbeturinave par ornela rama
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinave
ornela rama16.3K vues
Materialet e riciklueshme par Diana Lamaj
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme
Diana Lamaj9.6K vues
Cikli jetesor i nje produkti - sylabus par Ibrahim Hajdari
Cikli jetesor i nje produkti - sylabusCikli jetesor i nje produkti - sylabus
Cikli jetesor i nje produkti - sylabus
Ibrahim Hajdari656 vues

Plus de Daniela Muhaj

Ushqimet par
UshqimetUshqimet
UshqimetDaniela Muhaj
971 vues22 diapositives
Sida Shqiperi par
Sida ShqiperiSida Shqiperi
Sida ShqiperiDaniela Muhaj
323 vues23 diapositives
Rilindja,histori..daniela par
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaDaniela Muhaj
261 vues15 diapositives
Publiciteti par
PublicitetiPubliciteti
PublicitetiDaniela Muhaj
109 vues12 diapositives
Ftesa,letersi..daniela par
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaDaniela Muhaj
108 vues2 diapositives
Fjalimi..letersi par
Fjalimi..letersiFjalimi..letersi
Fjalimi..letersiDaniela Muhaj
99 vues5 diapositives

Plus de Daniela Muhaj(17)

Gjenerali i ushtrise se vdekur par Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K vues
Zbulimet e medha gjeografike..histori par Daniela Muhaj
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Daniela Muhaj5K vues
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj par Daniela Muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Daniela Muhaj1.2K vues
Projekti edukim per karriere.daniela xia par Daniela Muhaj
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Daniela Muhaj129 vues
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp par Daniela Muhaj
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Daniela Muhaj8K vues
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par Daniela Muhaj
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Daniela Muhaj164 vues

Ambalazhet..etika..daniela

 • 1. Menaxhimi I perdorimit te ambalazheve qe ndotin mjedisin Lenda:Etike e te Ushqyerit Klasa:XIIA Punoi:Daniela Muhaj
 • 2. • Gjithmonë do të ketë mbeturina mirëpo këto nuk duhet të jenë të tepruara, toksike apo jo të riciklueshme. Duhet që të gjitha përpjekjet të shkojnë në drejtim të parandalimit të mbeturinave në burim. • Nëse jo atëherë duhet të insistohet në përdorimin e materialeve që mund të riciklohen. Hedhja do të duhej të ishte akti i fundit. Mirëpo, hedhja e mbeturinave nuk duhet të krijon situata mjedisore më të rrezikshme se më parë (djegja dhe groposja e pakontrolluar e mbeturinave, hedhja e mbeturinave toksike).
 • 3. • Shprehja "PARANDALO, PAKËSO, RIPËRDOR,RICIKLO" nuk është vetëm shprehje për pllakate por tregon edhe hierarkinë e parandalimit dhe menagjimit të mbeturinave, të cilën ne duhet ta përcjellim me përpikëri nëse dëshirojmë të arrijmë një shoqëri të qëndrueshme, ku fëmijët nuk do të notojnë në mbeturina dhe ku sasia dhe lloji i konsumimit është në përputhshmëri me ruajtjen dhe Shfrytëzimin largpamës të pasurive të kësaj planete.
 • 4. Masat Qe Duhet Te Ndermarrim 1.Parandalimi 2.Minimalizimi/pakesimi 3.Riperdorimi 4.Riciklimi/shfrytezimi dytesor
 • 5. Rrugët kryesore, në të cilat konsumi i materialeve reduktohet janë: • Dematerializimi, që nënkupton përdorimin e më pak lëndës së parë për një produkt të caktuar. • Zëvendësimi, që nënkupton përdorimin e një materiali të bollshëm në natyrë dhe të sigurt për ambientin në vend të një materiali deficitar dhe/ose toksik. • Ripërdorimi i produkteve/materialeve (përdorimi disa herë i qeseve plastike). • Rritja e jetëgjatësisë së produkteve (p.sh. bateri të rikarikueshme). • Riciklimi. • Nxjerrja e materialeve të dobishme nga mbeturinat (Komposti i mbetjeve organike).
 • 6. -Duke parandaluar materialet të jo-riciklueshme (duke përfshirë këtu edhe paketimet shumështresore që përbëhen nga materiale tendryshme) dhe jo të ripërdorshme dhe duke parandaluar përfshirjen e materialeve të rrezikshme në prodhime (të cilat do të bëhen mbeturina). -Parandalimi mund të jetë më i suksesshëm nëse prodhohen produkte jetëgjata në vend të produkteve që do të duhen të hidhen pas një kohe shumë të shkurtë për shkak të jetëgjatësisë së shkurtër. -Është e rëndësishme të theksojme se, blerësit mund të kenë ndikim të madh duke përdorur "fuqinë e kuletës" dheduke mos blerë produkte të tejpaketuara ose produkte që përmbajnë materiale të rrezikshme. Prsh:të blejnë pije të gazuara në shishetë ripërdorshme të qelqit në vend të kanaqeve të aluminit . - Parandalimi është përgjegjësi e çdokujt dhe prodhimi dhe teknologjia e pastër duhet të jenë rregull.Nëse nuk mund të parandalohen më shumë mbeturina në burimin e tyre, hapat e përshkruar në vazhdim duhet përcillen me përpikmëri:
 • 7. Duke e zvogëluar përdorimin e materialeve të rrezikshme kur ato nuk mund të parandalohen (që nënkupton se nuk ka më alternative të përshtatshme për mjedis), duke pakësuar konsumimin dhe duke e pakësuar peshën dhe sasinë e materialeve përbërëse në artikullin e prodhuar,mbeturinat e ngurta mund të pakësohen dukshëm. Më tej, prodhuesit mund të ofrojnë dhe blerësit mund të zgjedhin të blejnë produkte me shumicë ose pa paketim. Në Holandë shishja e lehtë e qelqtë e qumeshtit, që është edhe e ripërdorshme,është vërtetuar të jetë shumë efektive.Shembull tjetër është fotokopijimi në të dy anët e fletës dhe standardizimi i shisheve nëEvropë (Euro-shishja) ose paketimi që mund të ripërdoret edhe për transport.
 • 8. Reduktimi i mbetjeve do të thotë: 1. Blejrjen në mënyrë të ndërgjegjëshme për mjedisin (kursimi i paketimeve); 2. Prodhimin e vet produkte ( p.sh. kos); 3. Zgjedhjen e paketimit të ricikluar; 4. Kursimin e energjisë, ujit, kimikatet; 5. Mos flakjen e artikujve; 6. Zgjedhjen e produkteve me paketim minimal; 7. Reduktimin e qeseve plastike për të hedhur tutje, duke e zevendesuar me çantë pazari shumë përdorëmshe në supermarket; 8. Ripërdorimi i poçeve të kosit për të rritur lulet;
 • 9. • Me ripërdorim nënkuptojmë materialet apo produktet që përdoren rishtas, përbërësit material dhe karakteristikat e rrezikshme të të cilave janë pakësuar, si dhe janë riprodhuar në mënyrën më të pastër që është e mundshme. Si shembuj të ripërdorimit mund të marrim përdorimin e pjesës së prapme të pashkruar të letrave të përdorura për porosi telefonike ose në faks, shishet e qelqit për qumësht dhe pije të gazuara,. Shishet e ripërdorshme të qelqit për qumësht dhe birrë mund të ripërdoren mesatarisht rreth 30-35 herë pa u dëmtuar shumë.
 • 10. Nënkupton ripërpunimin e materialeve (paketuese) që janë ripërdorë aq sa ka qenë e mundshme për produkte të njejta apo për produkte të reja. Por edhe riciklimi i ka kufizimet e veta. Mbeturinat e letrës mund të riciklohen dhe të shëndrrohen në letër të re,por gjithashtu mund të shëndrrohen në apo nuk është kjo e vërtetë, mund të themi se mbeturinat janë diçka që ata i shohin çdo ditë dhe për atë arsye si problem e ka zënë vendin e parë në listat e tyre. Mbeturinat shtëpiake natyrisht hidhen në fund të rrugës për shkak të mungesës së ndonjë zgjidhje tjetër. Edhe në fshatrat më të vogla të Hungarisë, mbeturinat e paketimeve perëndimore mund të gjenden gjithkund nëpër rrugë. Mbeturinat e paketimit janë përbërësit kryesorë të mbeturinave shtëpiake nëEvropën Perëndimore dhe në Evropën Qendrore dhe Lindore dhe për atë arsye,mbeturinat e paketimit do të merren si shembull kryesor në këtë broshurë.
 • 11. • Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi • ‐ Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it; • ∙ Kursen taksat; • ∙ Kursen harxhimin e energjinë me 2/3..; • ∙ Zvogëlon ndotjen; • ∙ Mbron burimet tona të pamjaftueshme; • ∙ E bën botën një vënd të këndshëm për të jetuar; • Riciklimi kontribuonë në togun e madh të mbetjeve, duke i ndarë që në shtëpi
 • 13. • Administrimi Dhe Menaxhimi I Integruar I Mbetjeve Urbane Përfshinë: • Reduktim te mbeturinave që në burim; • Ndarje, vend depozitime familjare; • Riperdorim te mbeturinave; • Mbledhjen dhe transportimin e mbeturinave; • Riciklimin jashtë vendit të grumbullimit; • Trajtimin primar të mbeturinave (biologjik, kimik/trajtim fizik, kompostim); • Verifikimin e sistemit për transportin dhe venddepozitimin e mbeturinave urbane • Karakteristikat e mbeturinave urbane • Vend depozitim përfundimtar (landfill)