Bardha e temalit

“Bardha e Temalit”
Lenda:Letersi
Klasa:XIIA
Punuan:Daniela Muhaj,Lediana
Sulaj,Andi Hymeri,Hedor
Fejzaj,Xhoni Stefa,Kevin Gega
Permbajtja
• 1.Te dhena mbi autorin.
• 2.Veprat e autorit
• 3.Te dhena mbi romanin.
• 4.Analiza e vepres:
 Subjekti
 Struktura e vepres
 Vendi
 Personazhet
 Tema
 Linja kryesore - Nyja lidhëse e ngjarjeve - Drama lirike
 Mesazhi që përcillet
“Bardha e Temalit” është një roman në
gjuhën franceze që Pashko Vasa e
botoi në Paris me pseudonimin
Albanus Albano. Edhe pse vepra e
Vasës nuk është shkruar në shqip,
mbahet si romani më i vjetër me temë
shqiptare, i shkruar nga një shqiptar.
Qëllimi i autorit ishte që t’u bënte të
njohur të huajve të vërtetën për
Atdheun e tij, në një kohë kur çështja
shqiptare ishte sensibilizuar midis
fuqive evropiane prej jehonës së
Lidhjes së Prizrenit.
 Edhe pse “Bardha e Temalit” që botuar frëngjisht një qind e
ca vjët më parë, edhe pse iu dha lexuesit me një shekull
vonesë, si një nga romanet e parë të letërsisë sonë, ai ishte
dhe mbetet një nga krijimet më interesante të traditës.
 Ky roman, ndër më të parët e llojit, dëshmonte se autorët e
Rilindjes po ngriheshin dhe formoheshin nga ana e
mjeshtërisë artistike dhe po nisnin, ashtu, edhe gjininë e
prozës së gjatë.
Romani “Bardha e Temalit” është një
pasqyrë e gjallë e jetës shqiptare në
shekullit të XIX. Me frymëzimin e tij
pasionant autori ka pasqyruar skena të
jashtëzakonshme familjare dhe sociale
në ambjente tipike shqiptare, përmes
një sfondi të theksuar romantik. Po në
këtë roman nuk mungojnë edhe pamjet
realiste si edhe situatat sentimentale
me një dramacitet të ndjerë, që mund të
shpjegohen me depërtimin në
bodrumin e vetëdijës, pra në
subkoshiencën e karaktereve.
Pashko Vasa lindi në vitin 1825 në qytetin 
e Shkodrës dhe vdiq me 29 qershor 1892 në 
Beirut të Libanit, ishte veprimtar i shquar I 
Rilindjes Kombëtare, shkrimtar, poet, publicist 
dhe guvernator i Libanit derisa vdiq.
Të parët e fisit të tij, nga i ati, ishin shpërngulur 
prej Mirdite dhe ishin shvendosur në qytet, n'atë 
shtëpí ku sot është shtëpia-muzé e Pashko 
Vasës. Pasi kreu mësimet e para në vendlindje, 
shërbeu si sekretar i konsullatës britanike nga 
1842 gjer më 1847, ku pati mundësinë me 
përmirësuar dijet e tij në gjuhët e 
huaja: Italisht,Frëngjisht, Turqisht dhe Greqisht. 
Gjithashtu kishte njohuri ne Anglisht e Serbisht. 
•Nga disa të dhëna që nxirren prej përmbledhjeve me vjersha italisht "Rose e 
spine"-"Trëndafila e gjemba", botua në Stamboll më 1873, mësojmë se Pashko 
Vasa ka qenë i martuar me nje shqiptare (rreth 1855), që vdiq më 1872.
• Pashko Vasa hyri që herët në lëvizjen patriotike, por veprimtari të dendur për 
çështjen kombëtare zhvilloi në vitet ’70, kur bashkë me Kostandin Kristoforidhin, u 
përpoq për krijimin e një shoqërie për përhapjen e shkrimit shqip dhe ngjalljen e 
ndërgjegjies kombëtare. Në vitet 1878-1882 krahas Abdyl Frashërit u shqua si një 
nga figurat kryesore të Komitetit të Stambollit për mbrojtjen e Shqipërisë.
•Pashko Vasa zuri një vend edhe në historinë e letërsisë shqiptare që po krijohej; 
ai është autor i vjershës së njohur «Moj Shqypni, e mjera Shqypni!» (1880), e cila 
u botua si fletë fluturuese. Me dashurinë e flaktë për atdheun që dergjej nën 
thundrën e të huajit, me notën e dhimbjes për të, me grishjen drejtuar 
bashkatdhetarëve për të kapërcyer dasitë fetare dhe për t'u bashkuar në emër të 
çlirimit të vendit, vjersha luajti rol për zgjimin kombëtar të shqiptarëve.
Disa nga veprat e tij:
• «Bosnja dhe Hercegovina gjatë misionit të Xhevdet Efendiut» 
        («Bosnie et Hercegovine pendant la mission de Djevdet Effendi», Constantinopole 
1865).
•  «Skicë historike mbi Malin e Zi sipas traditave të Shqipërisë 
         («Esquisse historique sur le Monténégro d'après les traditions de l'Albanie», 
Constantinopole, 1872)
• Përmbledhje me vjersha italisht «Rose e spine» (1873).
• «Alfabeti latin i zbatuar në gjuhën shqipe» 
        («L'alphabet latin appliqué à la langue albanaise», Constantinopole 1878, 
• «E vërteta mbi Shqipërinë dhe shqiptarët» (
        «La vérité sur l'Albanie et les Albanais», Paris 1879)
• Botoi më 1887 veprën frëngjisht "Gramatikë e shqipes“
•  Gramatika shqipe për të u përdorur nga ata që dëshirojnë ta nxënë këtë gjuhë pa 
ndihmën e një mësuesi» («Grammaire albanaise à l'usage de ceux qui désirent 
apprendre cette langue sans l'aide d'un maître», London 1887).
•  «Bardha e Temalit» («Barda de Témal», Paris 1890)
Bardha e temalit
Bardha e temalit
• Protagonistja, Bardha, vajza e nje familjeje të pasur katolike martohet kundër dëshirës
së saj me Lulin, djalin e një familjeje të pasur bajraktaresh.
• Kthimi në Shkoder tek familja e saj për vizitë e bën të mundur takimin (njohjen) me
Aradin, 17 vjecarin, të cilit i pëlqente të studionte, e donte letërsinë, gjuhët e huaja, etj.
Njihte autore italiane si: Petrarka. Shpirti i tij ishte poetik dhe plot fantazi.
• Aradi vihej në tallje për shpirtin e tij poetik nga Sulejman Cafi, një mysliman maskara,
që e provokonte dhe e shtynte për të luftuar. Pas shumë provokimesh do ta vriste edhe
pse nuk donte të përfshihej në vrasje. Por kodi i nderit e parashikon një gjë të tillë për
provokime të këtilla.
• Bardha i rrëfen nënës së saj trishtimin pasi i shoqi nuk e do, as e perfill dhe do të donte
ta linte, por nëna i kujton detyrimet dhe e paralajmëron për pasojat. Pasojat do të ishin
të mëdha pasi gruaja shqiptare nuk merrej parasysh. Duhet të jetë e lenë pas dore,
smund ti kundërvihet gjendjes së saj si grua, as ta lërë të shoqin.Martesa nuk mund të
zgjidhet sepse duhet të respektohet si e kërkon kodi i kanunit. Familja e saj ka pranuar
unazën e fejesës që përbëhet prej bakrit apo argjendit, që lidh fatin e djalit me vajzën
derisa ky të ishte gjallë.
• Fundi i romanit është tragjik. Bardha vendos të vrasë të shoqin. Ndërhyn nëna e Lulit, e
cila, për të mbrojtur nderin e të birit, i cli nuk mund të duroje tekat e të shoqes, e vret
Bardhën në gjumë.
Vendi : Skena hapet me lagjën e Shkodrës, ku jetonte Bardha dhe ku ishin mbledhur
shumë persona për të parë e përshëndetur nusen e Lulit te Temalit.
• Lagjia përshkruhet si një vend i hareshëm, plot jetë dhe e pasur me ngjyra.
Personazhet : Gratë përcaktohen në dy lloje, katolike dhe myslimane.
• 1.Luli është një luftetar trim, krenar dhe gjaknxehtë. Ai s’ishte i kulturuar, i studiuar, e
vetmja gjë që dinte ishte të fliste për betejat.
• 2.Bardha ishte një vajzë nga qyteti e cila nuk shihej me sy të mirë nga malsorët. Ajo
konsiderohej si e huaj në vend. Bardha vishej me rroba të shtrenjta, shumë larg
traditave malsore. Ajo përshkruhet si një grua shumë e bukur, leshverdhë, me shikim
të fortë, por të trishtuar sepse e dinte se i shoqi nuk e donte dhe respektonte.
• 3.Aradi ishte i kulturuar dhe kishte një shpirt poetik dhe plot fantazi.
• 4.Më mizore nga të gjitha gratë konservatore është e ëma e Lulit.
Ajo nuk e do dhe e urren Bardhën. Ajo nuk e do nusen e djalit para
së gjithash, epse brenda vitit nuk lidhi fëmijë me të birin e saj. Por
problemi ishte se Luli për arsye fetare nuk mund ta linte Bardhën,
pra ta ndante, dhe të martohej me një tjetër. Ndër kohë, nëna e Lulit
kishte menduar një zgjidhje gjakatare. Ajo vendosi ta vriste Bardhën
me pisqollë natën, kur të ishte duke fjetur gjumë në shtrat.E ëma e
Lulit, si plak zemërgure, sapo ia doli që ta vriste nusen e djalit të saj
fshehurisht, tek po flinte si engjëll , shfryjti me përbuzje për të: “E
lava m e gjakun e sajgabimin e tim biri”.
• 5.Po vend të veçantë midis dy anëvë të konfliktit zë Mhilli i Vlashajve. Ai ështe
dhënë në roman si një figurë kontradiktore. Nga një anë e shohim atë si një
qytetar shkodran të ndershëm dhe patriot, që e urren sundimin turk . Ai jo
vetëm mban lidhje me malësorët kryengritës, po edhe përpiqet t`i ndihmojë
ata. Kurse në jëtën familjare ai nuk i bën lëshim të resë, nuk është aspak
tolerant, gjë që e bën karakterin e tij kompleks e të trazuar sidomos lidhur me
konceptin e nderit dhe të ndjenjave lirike të të rinjve. Ai u tmerrua kur pa se
pas drurëve të kopshtit, një djalë puthi vajzën e tij , Dranden. Me prapanizmin
e vetë lidhur me mendimin për dashurinë, dhe “nderin” ai bëhett shkak për
tragjedinë e dhimbshme të të bijës.
• Po për jëtën sociale të Mhillit te Vlashajve autori shkruan me admirim fjalë aq
të mira për të. Ai del në vëpër si një burrë fisnik nga derë e pasur, njeri me
shpirt të gjërë, i gjendshëm për t`iu ndodhur pranë njerzëvë të vuajtur. I
gatshëm ta shoqërojë fjalën me sjelljen dhe veprimin e tij, për të zgjidhur
probleme të vështira për jetën e njerzëve.
• Struktura e këtij romani:
• Struktura është ajo e romanit historik pasi
veprohet në një sfond historik real (marrin
pjesë personazhe të epokës).Ka edhe pjesë
të krijuara. Zgjidhet një epokë e së kaluarës
dhe autori atje vendos ngjarjen e vet, ku
përzjen fantazinë me realen. Kemi kthime të
shpeshta në kohë për të ilustruar fakte që
kanë ndodhur me përpara të cilat janë të
njohura për lexuesin.
• Linja kryesore e subjektit të veprës ka të bëjë me dashurinë fatkeqe
të Bardhës.
• Nyja lidhëse e ngjarjeve subjektore të romanit është takimi i parë i
Aradit me Bardhën. Ky djalosh, në lulën e moshës , qysh në çastin
kur iu dha rasti të shihtë Bardhën, ndjeu sikur iu muarr mendja.
• Drama lirike e romanit mbështetet tek konflikti shoqëror midis të
rinjve të kohës, të cilët kërkojnë dashurinë e tyre të vërtetë nga
njëra anë dhe njerëzve konservatorë dhe fanatikë nga ana tjetër.
Me brezin e ri, që ëndërron për një jëtë të çliruar nga doket dhe
zakonet kanunore, janë Bardha, Aradi, Drandja, Anuli, ndërsa
prfaqësues të konservatorizmit më regresiv janë Liuli dhe e ëma e
tij.
• Tema bazë:”Dashuria e dy të rinjve që nuk mund
të realizohet ashtu sic ata dëshirojnë,por në linja
të kundërta,prandaj ka përfundim tragjik”
• Tema dytësore:Konfrontimet mes shqipëtarëve
dhe sundimtarëve
• Tema tretësore:Konfrontimet mes të rinjve që
janë kundër të resë dhe të rinjve që janepër të
renë ngaqë janë lodhur nga zakonet egra dhe
nga fanatizmi.
Cfarë të përcjell romani dhe cili
është mesazhi I tij?
• Autori dënon patriarkatin, gjendjen e inferioritetit të
gruas pasi i mohoen të gjitha të drejtat. Bardha ishte
një grua e shtypur nga një prapambetje dhe mbyllje
shumë më e madhe se pjesa tjetër e Evropës.
• Gruaja e nënshtruar ndaj vullnetit të familjes.
• Fataliteti i saj është të jetë e dënuar me një diskriminim
absolut.
• I vetmi akt që u lejohej grave shqiptare ishte lufta.
• Gratë pësonin një shtypje të dyfishtë: brenda dhe
jashtë shtëpie.
“...Me Bardhën e Temalit Pashko Vasa kërkonte ndër më të parët
mendimtarë të Rilindjes emancipimin e femrës shqiptare, të paktën të
kishte të drejtën e dashurisë dhe të vendoste vetë për fatin e saj. “Nga
idetë e shprehura në këtë roman del se çdo përparim shoqëror do të ishte
iluzion pa pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë të gruas dhe pa ndrrimin e
mentalitëtit primitivë të shoqërisë shqiptare”
1 sur 19

Recommandé

Figurat e rilindjes sonë kombëtare par
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
20.8K vues9 diapositives
Projekt par
ProjektProjekt
ProjektOrgest Balliu
13.4K vues12 diapositives
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” par
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
50.2K vues24 diapositives
Letersia dhe Folklori !!!! par
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K vues16 diapositives
PROJEKT : SKENDERBEU par
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU #MesueseAurela Elezaj
72.9K vues35 diapositives
Llojet e teksteve par
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
113.7K vues10 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Rilindja Kombetare Shqiptare par
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vues61 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.8K vues9 diapositives
Trashegimia natyrore e shqiperise par
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
23.4K vues20 diapositives
iliada analize , Analize e Iliades par
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
106.1K vues23 diapositives
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta par
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaValmir Nuredini
250.3K vues15 diapositives
Projekt histori par
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiAdi Hoxha
13.1K vues16 diapositives

Tendances(20)

Rilindja Kombetare Shqiptare par Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.8K vues
Trashegimia natyrore e shqiperise par melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K vues
iliada analize , Analize e Iliades par ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.1K vues
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta par Valmir Nuredini
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Valmir Nuredini250.3K vues
Projekt histori par Adi Hoxha
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Adi Hoxha13.1K vues
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi par Alimerko Brunilda
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda27.2K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE par Anja Cami
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
Anja Cami9.3K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Komunizmi ne shqiperi par Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.3K vues
Mjedisi yne-lokal par olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K vues
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67K vues
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K vues
Fizika ne jeten e perditshme par An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K vues

Similaire à Bardha e temalit

prilli i thyer BISEDA LETRARE par
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
90.9K vues10 diapositives
Shkrimtare te shquar shkrimtar par
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K vues4 diapositives
Kenget E milosaos par
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Ulpian Allaraj
37.7K vues12 diapositives
Analizë e veprës së një autori par
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K vues10 diapositives
Don Kishoti par
Don Kishoti Don Kishoti
Don Kishoti Denis Lezo
7.1K vues37 diapositives
Ndre Mjeda - 2015 par
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K vues43 diapositives

Similaire à Bardha e temalit(20)

prilli i thyer BISEDA LETRARE par manomano46
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano4690.9K vues
Shkrimtare te shquar shkrimtar par Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K vues
Analizë e veprës së një autori par Ertil EB
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
Ertil EB5.5K vues
Don Kishoti par Denis Lezo
Don Kishoti Don Kishoti
Don Kishoti
Denis Lezo7.1K vues
Ndre Mjeda - 2015 par Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K vues
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K vues
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta par Marjan DODAJ
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Marjan DODAJ6.5K vues
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ19.1K vues
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ18.3K vues
Daniel azulli kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja par Marjan DODAJ
Daniel azulli  kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadejaDaniel azulli  kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
Daniel azulli kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
Marjan DODAJ429 vues
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja par Marjan DODAJ
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre ZadejaDaniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Marjan DODAJ279 vues
Don kishoti i mances power point par jurgenveizi1
Don kishoti i mances power pointDon kishoti i mances power point
Don kishoti i mances power point
jurgenveizi121.4K vues
Zonja Bovari par Dani Muhaj
Zonja BovariZonja Bovari
Zonja Bovari
Dani Muhaj28.2K vues

Plus de Daniela Muhaj

Ushqimet par
UshqimetUshqimet
UshqimetDaniela Muhaj
971 vues22 diapositives
Sida Shqiperi par
Sida ShqiperiSida Shqiperi
Sida ShqiperiDaniela Muhaj
322 vues23 diapositives
Rilindja,histori..daniela par
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaDaniela Muhaj
261 vues15 diapositives
Publiciteti par
PublicitetiPubliciteti
PublicitetiDaniela Muhaj
109 vues12 diapositives
Ftesa,letersi..daniela par
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaDaniela Muhaj
108 vues2 diapositives
Fjalimi..letersi par
Fjalimi..letersiFjalimi..letersi
Fjalimi..letersiDaniela Muhaj
99 vues5 diapositives

Plus de Daniela Muhaj(16)

Gjenerali i ushtrise se vdekur par Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K vues
Zbulimet e medha gjeografike..histori par Daniela Muhaj
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Daniela Muhaj5K vues
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj par Daniela Muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Daniela Muhaj1.1K vues
Projekti edukim per karriere.daniela xia par Daniela Muhaj
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Daniela Muhaj129 vues
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp par Daniela Muhaj
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Daniela Muhaj8K vues
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par Daniela Muhaj
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Daniela Muhaj164 vues

Bardha e temalit