Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj

Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
C’jane crregullimet e gjendjes
shpiterore?
• Kur nje person provon nje prishje te theksuar te humorit
dhe te ekuilibrit emocional, ne e
quajme crregullim te gjendjes shpirterore ( me pare eshte
quajtur crregullim afektiv). Kur emocionet qendrojne ne nje
pike te ulet gjate gjite kohes dhe ne humbasim
interesin per jeten, kjo do te thote se po kalojme
ne gjendje depresioni.Ekstremi tjeter I
gjendjes shpirterore eshte mania qe perfaqeson nje
gjendje teper te eksituar,teper aktive,jo realiste dhe optimiste
Depresioni
Nje individ me depresion
nuk mund te pershtatet me
problemet e jetes.Ai eshte
zakonisht I trishuar,e
mundojne mendimet,dhe
ndenja e fajit dhe e te qenit
te pavlefshem.
Shkencetaret kane disa
teori qe perpiqen te
shpjegojne bazen
emocionale te ketij
crregullimi.
DSM-III-R trajton dy crregullimet baze te gjendjes shpirterore.
Depresioni madhor qe karakterizohet nga nje gjendje e rende
shpirterore dhe trishtim qe shoqerohet me ndjenjen e fajita apo te qenit
I pavlefshem.
Crregullimi bipolar ( te cilit nganjehere I referohemi si maniake-
depresive) dhe qe karakteriozhet prej kapercimeve
ekstreme nga depresioni i trishtuar ne manine e te qenuri i
gezuar, mania shfaqet rralle e vetme.
**DSM-III-R ->Manuali Diagnostik dhe statistikor te Cregullimeve Mendore I
ripunuar ne vitin 1987
Depresioni mund te varioje ne menyre te dukshme  nga pikpamja e 
serioziteti  te gjendjes. Ne forme te lehte eshte normale qe njerzit te ndihen 
depresive, kur ato deshtojne ne arritjen e nje qellimi, apo kur u vdes ndonje I afert. 
Nje studim nga Vinokur (Vinokur 1985), vinte re se njerzit kalojne  ne gjendje  
depresive ku ato kane probleme ne pune,probleme bashkeshortore, 
ose kur ndjehen te pazote per dicka qe duan te bejne. 
Seligman(psikolog 
amerikan) eshte  i mendimit 
qe depresioni eshte shpesh 
zgjatje e gjendjes pa 
shprese te fituar. Depresioni i 
lehte zakonisht zgjat 
jo shume dhe pasohet nga per
misimi. Nje problem me serioz 
eshte distimia, ne te cilen pers
oni kalon ne gjendje depresive 
shpirterore ne pjesen me te ma
dhe te nje intervali 
kohe te pakten 2 vjecare.
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Simptomat e dismitise perfshijne nje 
ndyshim  te madh  ne shprehite e te ngrenit dhe te fjeturit 
(humja e oreksit ose mbingrenie, pagjumsia  ose gjumi i 
tepert), keputje, vetvlersim i ulet, perqendrim i 
dobet dhe ndjenjen e te qenurit i pashprese (DSM-III-R 
1987).
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Trajtimi i depresionit
 
Që nga zbulimi i barnave që ndriçojnë disponimin, të ashtuquajturat 
antidepresivë, depresionet e çdo lloji, munden të trajtohen edhe në mënyrë 
mjekesore. Kjo është njëra nga mundësitë e trajtimit që veprojnë më intensivisht 
dhe më shpejtë. Antidepresivët e ndryshëm ndikojnë në mënyra të ndryshme 
tek njerëzit e ndryshëm Depresioni nuk është një pjesë normale e jetës, por 
është një sëmundje që duhet kuruar sa më shpejt. Ka lloje të ndryshme në 
dispozicion për trajtime të depresionit. Megjithatë dizpozicioni i disa trajtimeve 
mund të jetë i kufizuar, varet se ku jetoni. Njerëzit që e përjetojnë depresionin 
duhet te zgjedhin lirisht në mes të llojeve të trajtimeve ose kombinimeve të 
trajtimeve. Praktikisht shumica e njerëzve që shkojnë te mjeku i tyre i 
përgjithshëm, atyre ju ofrohen ilace kundër depresionit si zgjidhje e parë. 
Kombinimi i trajtimeve në formë të bisedës dhe ilaceve (medikamenteve 
antidepresive) kundër depresionit për shumë njerëz është mënyra më efektive 
për ta përballuar depresionin.
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Crregullimi Dipolar
• Crregullimi dipolar ose depresioni maniak,karakterizohet nga luhatje 
te skajshme  dhe te paparashikuara te gjendjes shpirterore:nga nje 
eksitim I madh ne nje melankoli te skajshme.Gjate fazes 
maniake,pacienti mund te behet tej mase I 
eksituar,llafazn,mburravec,I papermbajtur dhe ndoshta 
destruktiv.Ne kete faze ekstimi dhe energjie,ai mudn te flase per 
projekte krejt te parealizueshme.Pastaj,krejt papritur,pacienti me 
crregullim bipolar behet aq I zymte dhe perjeton ndenja aq te thella 
pavlefshmeria sa nuk do te haje,fle me veshtiresi dhe nuk do te 
levize.
• Disa njerez provojne crregullimin bipolar te quajtur 
Ciklotimia,qe eshte nje problem relativisht shume I rende 
e qe lidhet me luhatjet e gjendjes shpirterore nga 
episode hipomaniake tek depresioni.Nje episod 
hipomaniak karakterizohet nga nje gjendje shpirterore e 
permiresuar ose qe irrothet shpejt,por nuk eshte aq 
serioze sa te shkaktoje nderprerje te dukshme te 
funksionimit normal.
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
1 sur 15

Recommandé

Crregullimet e gjendjes shpirterore par
Crregullimet e gjendjes shpirteroreCrregullimet e gjendjes shpirterore
Crregullimet e gjendjes shpirteroreDani Muhaj
5.3K vues15 diapositives
Shendeti mendor par
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendorMenada Petro
11.2K vues17 diapositives
Projekt Kimi - Karbohidratet par
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
14K vues8 diapositives
Ushqyerja par
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja ornela rama
13K vues30 diapositives
droga par
drogadroga
drogaIzaura Xhumari
3.2K vues25 diapositives
Perberja e qumeshtit te lopes par
Perberja e qumeshtit te lopesPerberja e qumeshtit te lopes
Perberja e qumeshtit te lopesshpresadevaja
634 vues7 diapositives

Contenu connexe

Tendances

NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE par
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K vues42 diapositives
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet par
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
41.5K vues22 diapositives
Biosinteza e ac.nukleike dhe proteinave par
Biosinteza e ac.nukleike dhe proteinaveBiosinteza e ac.nukleike dhe proteinave
Biosinteza e ac.nukleike dhe proteinaveOrgesaIbri
833 vues20 diapositives
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. par
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
126.8K vues33 diapositives
Kimia Acidet par
Kimia  AcidetKimia  Acidet
Kimia AcidetAjlinda Idrizi
18K vues30 diapositives
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59K vues29 diapositives

Tendances(20)

Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet par Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K vues
Biosinteza e ac.nukleike dhe proteinave par OrgesaIbri
Biosinteza e ac.nukleike dhe proteinaveBiosinteza e ac.nukleike dhe proteinave
Biosinteza e ac.nukleike dhe proteinave
OrgesaIbri833 vues
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. par An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59K vues
Kshillim ne karrier par avniv
Kshillim ne karrierKshillim ne karrier
Kshillim ne karrier
avniv9.3K vues
Si te shkruajm artikull shkencor par AnitaKrasniqi4
Si te shkruajm artikull shkencorSi te shkruajm artikull shkencor
Si te shkruajm artikull shkencor
AnitaKrasniqi41.3K vues
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit. par Vilson Shehu
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Vilson Shehu58.4K vues
Truri i njeriut ne teresi par Sara Rama
Truri i njeriut ne teresiTruri i njeriut ne teresi
Truri i njeriut ne teresi
Sara Rama8K vues
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina par #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Hidrokarburet dhe vetite e tyre par irida_2000
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
irida_200037.1K vues
Alumini dhe komponimet e tij par Erhan Luma
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
Erhan Luma19.2K vues
Kequshqyerja dhe semundjet par Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K vues
Stresi par Fatmiraa
Stresi Stresi
Stresi
Fatmiraa3.9K vues

Similaire à Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj

stresi par
stresistresi
stresikoralda
5.2K vues27 diapositives
Stressi ne jeten e perditeshme par
Stressi  ne  jeten e perditeshme Stressi  ne  jeten e perditeshme
Stressi ne jeten e perditeshme #MesueseAurela Elezaj
2.9K vues15 diapositives
Depresioni psikiatri par
Depresioni psikiatriDepresioni psikiatri
Depresioni psikiatriSoNì KaJa
3.6K vues10 diapositives
Stresi par
StresiStresi
StresiOndi Driza
5.6K vues10 diapositives
Stresi dhe Trauma par
Stresi dhe TraumaStresi dhe Trauma
Stresi dhe TraumaAjla996
954 vues23 diapositives

Plus de Daniela Muhaj

Ushqimet par
UshqimetUshqimet
UshqimetDaniela Muhaj
972 vues22 diapositives
Sida Shqiperi par
Sida ShqiperiSida Shqiperi
Sida ShqiperiDaniela Muhaj
325 vues23 diapositives
Rilindja,histori..daniela par
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaDaniela Muhaj
261 vues15 diapositives
Publiciteti par
PublicitetiPubliciteti
PublicitetiDaniela Muhaj
109 vues12 diapositives
Ftesa,letersi..daniela par
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaDaniela Muhaj
108 vues2 diapositives
Fjalimi..letersi par
Fjalimi..letersiFjalimi..letersi
Fjalimi..letersiDaniela Muhaj
99 vues5 diapositives

Plus de Daniela Muhaj(17)

Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj