Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Bezbednost na internetu, prezentacija

prezentacija "Bezbednost na Internetu"
-opšte napomene...

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Bezbednost na internetu, prezentacija

 1. 1. Mr Vladimir Stanković Kancelarija za mlade Bor AEPIMS Bor11.08.2012. Bor, Studentski centar
 2. 2.  Mogu da budu ugroženi vaša privatnost i reputacija, opljačkan vaš novac na bankarskim računima, potrošeno vaše vreme kod Internet provajdera, onesposobljen vaš računar... Čak i lična i porodična bezbednost mogu da budu ugroženi ako se neoprezno ponašate na Internetu.
 3. 3. Ko? da zaraze vaš računar špijunskim softverom kako bi vam ukrali identitet ili pratili vaše Internet i životne navike da vas opljačkaju krađom vaših lozinki za pristup nekim onlajn servisima (npr: e-banking) da naprave probleme u funkcionisanju vašeg računara pomoću virusa i drugog zlonamernog softvera da preuzmu kontrolu nad vašim računarom i da ga koriste za napad na druge korisnike širom sveta da vas navedu da posetite lažni sajt nekog od onlajn servisa koje koristite i tamo ostavite lične podatke da upadnu u vašu bežičnu mrežu i besplatno koriste vašu Internet konekciju da ukradu i potom koriste vaše naloge za slanje e-pošte i četovanje
 4. 4.  Zaštitni softver: anti-virus, anti-spajver i fajervol ili zaštitni set koji sadrži sva tri sigurnosna sistema. Ažuriranje računara, blokiranje e-pošte neželjenog sadržaja (spam) i korišćenje savremenih pretraživača. Redovno kopiranje fajlova (back-up). Ako ste neiskusan korisnik, bolje je da ne koristite svoj računar kao administrator (administrator mode). Zaštitite se od prisluškivanja i uljeza primenom kriptovanja u svojoj bežičnoj mreži.
 5. 5.  Zaštitite se od uzimanja podataka na prevaru (phishing) i uhođenja (spoofing). Blokirajte neželjenu e-poštu (spam). Koristite novije verzije Internet pretraživača koje će vas upozoriti na poznate lažne veb sajtove. Ne otkrivajte svoju lozinku i druge lične podatke.
 6. 6.  Zapamtite da na Internetu nema opcije "undo" - u najvećem broju slučajeva šta ste uradili, uradili ste. Ukoliko, na primer, objavite svoju fotografiju na nekoj od društvenih mreža, nećete moći da kontrolišete način na koji se ona dalje koristi, kopira ili arhivira.
 7. 7.  Ukoliko kupujete preko Interneta, potražite jasne znakove da je reč o pouzdanoj firmi: Da li postoje i u "stvarnom" svetu? Da li možete da pronađete njihovu adresu i broj telefona? Da li im je veb sajt bezbedan? Da li postoji "https://" i oznaka "sigurnosnog katanca". Da li imaju jasna pravila u vezi sa privatnošću i vraćanjem robe? Ukoliko niste sasvim sigurni, pozovite ih kako biste se detaljnije informisali.
 8. 8.  Ukoliko koristite onlajn sajt za aukcije, dovoljno je nekoliko jednostavnih koraka kako biste se dodatno obezbedili: Pre nego što počnete, upoznajte se sa procedurom aukcije i pravilima sajta. Upoznajte kupca, odnosno prodavca, postavite pitanja i proverite odgovore.
 9. 9.  Trebalo bi da naučite da prepoznajete slučajeve koji bi potencijalno mogli da dovedu do toga da budete prevareni: Obećavaju velike nagrade: dobitke na lutriji, izgubljena nasledstva... Lažni utisak hitnosti. Neobični, suvišni detalji. Zahtevaju plaćanje unapred ili davanje ličnih podataka.
 10. 10.  Ova prezentacija napravljena je na osnovu saveta RNIDS-a – Registra nacionalnog domena Srbije (http://www.rnids.rs/lat/), i na savetima Digitalne agende (http://digitalnaagenda.rs/)  Mr Vladimir Stanković  @DedaBor  www.dedabor.com  Ljubav, muzika i sve nešto lepo...

×