Kanceri i mushkrive

Donjet Bislimi
Donjet BislimiMedical Student
SEMINAR NGA LENDA E ETIKES MJEKSORE ME TEMEN :
KANCERI I MUSHKRIVE
Student : Profesor:
Donjet Bislimi Prof.Dr. Naser Ramadani
Asistent:
Ass.Dr.Sci. Sefedin Muçaj
• Pershkrim I pergjithshem mbi semundjen
• Kanceri i mushkërive është një sëmundje qe karakterizohet
nga rritja e pakontrolluar e qelizave në indet e mushkërive.
Nëse nuk trajtohet, kjo rritje mund të përhapet përtej
mushkërive në një proces të quajtur metastazë në indet
afër dhe, përfundimisht, në pjesë të tjera të trupit. Shumica
e kancereve që fillojnë në mushkëri, janë karcinoma që
rrjedhin nga qelizat epiteliale.
• Llojet kryesore të kancerit të mushkërive janë: tumoret e
vogla kanceroze ne qeliza të mushkërive (i quajtur kanceri i
qelizave tërshërë), dhe tumoret jo te vogla kanceroze te
qelizave të mushkërive. Shkaku më i zakonshëm i kancerit
të mushkërive është ekspozimi afatgjatë ndaj tymit të
duhanit, i cili shkakton 80-90% të kancerit të mushkërive.
Simptomat më të zakonshme janë: kollitja (përfshirë
edhe peshtyarjen e gjakut), humbje peshe dhe gulçim.
Kanceri i mushkërive mund të shihet në radiografi
gjoksi dhe CT scan. Diagnoza konfirmohet me një
biopsi. Trajtimi dhe Prognoza varen nga lloji histologjik
i kancerit, fazës (shkalles se përhapjes)​​, dhe
mirëqenies së përgjithshme te pacientit. Trajtimet e
përbashkëta përfshijnë kirurgjine, kimioterapi, dhe
radioterapi.
• Në përgjithësi, 15% e njerëzve në Shtetet e Bashkuara
të diagnostikuar me kancer të mushkërive mbijetojnë
pesë vjet pas diagnozës. Në të gjithë botën, kanceri i
mushkërive është shkaku më i zakonshëm I vdekjeve te
lidhura me kancerin si në burra ashtu dhe ne gra, dhe
është përgjegjës për 1.38 milion vdekje çdo vit, që nga
viti 2008.
Kanceri i mushkrive
• Shenjat dhe simptomat
• Simptomat dhe shenjat që mund të sugjerojnë kancerin e
mushkërive përfshijnë:
• simptomat respiratore: kollitja e rende dhe peshtyerja e
gjakut, gulqimi etj.
• Simptomat sistemike: humbje peshe, ethe, dhembje gjoksi,
dhimbje të kockave, lodhje etj.
• Shumë nga simptomat e kancerit të mushkërive (oreks të
dobët, humbje peshe, ethe, lodhje) nuk janë specifike. Në
shumë pacientë, kanceri mund te jete përhapur tashmë
përtej faqes origjinale gjate kohes që ata të kenë simptome
dhe kërkojnë kujdes mjekësor. Rreth 10% e njerëzve me
kancer të mushkërive nuk kanë simptoma në diagnozë.
Këto kancere janë gjetur rastësisht gjate Radiografise
rutinore te gjoksit.
Kanceri i mushkrive
• Nga qka shkaktohet kanceri I mushkrive ?
• Pirja e duhanit, veçanërisht të cigareve, është
nder kontribuesit kryesore të kancerit të
mushkërive. Tymi i cigareve përmban mbi 60
karcinogjen te njohur. Në të gjithë botën e
zhvilluar, 90% e vdekjeve nga kanceri i
mushkërive në meshkuj gjatë vitit 2000 u
atribuohet pirjes së duhanit (70% për gratë).
Pirja e duhanit llogaritë për 80-90% të rasteve
të kancerit të mushkërive.
• Pirja e duhanit pasiv, inhalimi i tymit nga pirja e
duhanit te tjetrit është gjithashtu një shkaktar i
kancerit të mushkërive. Një duhanpirës pasiv mund të
klasifikohet si dikush që jeton ose punon me një
duhanxhi. Studimet ne SHBA, Evrope, Britani te
Madhe, dhe Australi kanë treguar vazhdimisht një
rrezik të rritur në mënyrë të konsiderueshme në mesin
e atyre të ekspozuar ndaj tymit pasiv. Hetimet tregojnë
se kjo është më e rrezikshme se tymi i drejtpërdrejtë.
Pirja pasive e duhanit shkakton rreth 3,400 vdekje nga
kanceri i mushkërive çdo vit në SHBA.
• Pastaj shkaktare te tjere shume te demshem jane edhe:
gazi radon, asbesti, ndotja e ajrit, predispozicioni
gjenetik, disa metale, radiacioni jonizues, disa gaze
toksike etj…
• Diagnoza
• Kryerja e radiografis se gjoksit është një nga
hapat e parë të hetimit, nëse te një pacient
raportohet se ka simptoma që mund të
sugjerojnë kancerin e mushkërive. Gjithashtu
edhe CT imazhet te cilat përdoren zakonisht
për të siguruar më shumë informacion në
lidhje me llojin dhe shkallen e sëmundjes.
• Kanceri i mushkërive shpesh duket si një
rruzull e vetmuar pulmonare në një radiografi
gjoksore. Megjithatë, diagnoza diferenciale
është e gjerë. Shumë sëmundje të tjera
gjithashtu mund të japin këtë pamje, duke
përfshirë tuberkulozin, infeksionet fungale,
kanceri metastatic, apo pneumonia
organizuese. Per kete shkak diagnoza
definitive e kancerit të mushkërive është e
bazuar në ekzaminimin histologjik te indit të
dyshimtë në kontekstin e karakteristikave
klinike dhe radiologjike.
Kanceri i mushkrive
• Parandalimi
• Gjersa në shumicën e vendeve industriale
karcinogjene te ndryshem janë identifikuar dhe
ndaluar, pirja e duhanit është ende i përhapur.
Eliminimi i pirjes së duhanit është një synim
parësor në parandalimin e kancerit të
mushkërive, dhe ndërprerja e duhanit është një
mjet i rëndësishëm parandalues në këtë proces.
• Ndërhyrjet e politikës për uljen pirjes pasive te
duhanit në vende publike të tilla si restorante dhe
vendet e punës janë bërë më të zakonshme në
shumë vende perëndimore.
• Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bërë
thirrje qeverive për të institucionalizuar një
ndalim të plotë të reklamimit të duhanit dhe për
të parandaluar të rinjtë nga marrja dhe pirja e
duhanit. Ata vlerësojnë se ndalesat e tilla kanë
reduktuar konsumin e duhanit me 16%.
• Gjithashtu edhe te ushqyerit dhe aktiviteti kane
rendesi te madhe ne parandalimin e kanceri te
mushkrive. Disa studime sugjerojnë se njerëzit që
hanë dietat me një proporcion të lartë të
perimeve dhe frutave kanë tendencë të kenë një
rrezik më të ulët te paraqitjes se kancerit.
Kanceri i mushkrive
• Menaxhimi I semundjes
• Trajtimi për kancer të mushkërive varet nga
lloji specifik I kancerit, sa larg ajo është
përhapur etj. Trajtimet e përbashkëta
përfshijnë kujdesin paliativ, kirurgji,
kimioterapi dhe rrezatim- terapia.
• Kirurgjia
• Se pari duhet përcaktuar nëse sëmundja është
lokalizuar dhe e përshtatshme për kirurgji apo
nëse ajo është përhapur në pikën ku ajo nuk
mund të shërohet me operacion.
• Testet e gjakut dhe testimi i funksionit pulmonar
janë gjithashtu të nevojshme për të vlerësuar
nëse pacienti është mjaft mirë për kirurgji.
• Në shumicën e rasteve të hershme, largimi i
një lobi të mushkërive (lobectomy) është
trajtimi kirurgjik i zgjedhjes. Në pacientët të
cilët janë të papërshtatshëm për një
lobectomy të plotë, mund të kryhet një prerje
e vogël sublobar (heqje pykë). Megjithatë,
heqje pykë ka një rrezik më të lartë te
sëmundjeve të përsëritura se lobectomy.
• Kirurgjisë mund tiu përmirësohen rezultatet,
kur shtohet kimioterapia dhe rrezatimi në fazë
të hershme.
• Radioterapia
• Radioterapia është dhënë shpesh së bashku me
kimioterapi, dhe mund të përdoret per qëllime
kurative në pacientët të cilët nuk kanë të drejtë
për kirurgji. Kur nje doze e larte e radioterapise
ipet per nje periudh te shkurte kohore kemi te
bejme me radioterapin radikale. Radioterapia nuk
duhet te perdoret pas nderhyrjes kirurgjike per
arsye kurimi.
• Doza të vogla të rrezatimit në gjoks mund të
përdoren për kontrollin e simptomave
(radioterapi paliativ).
.
Kanceri i mushkrive
• Kimioterapia
• Regjimi me kimioterapi varet nga lloji tumorit.
Nëse tumoret gjenden ne fazë relativisht të
hershme,tumoret trajtohen kryesisht me
kimioterapi dhe rrezatim. SCLC, cisplatin dhe
etoposide janë më të zakonshëm që përdoret.
• Kimioterapia perdoret gjithashtu edhe pas
operacioneve kirurgjikale per te permisuar
rezultatin e operacionit.
• Epidemiologjia
• Në mbarë botën, kanceri i mushkërive është
shkaktari me i zakonshem i vdekjeve nga kanceret
e tjere. Në vitin 2008, ka pasur 1.610.000 raste të
reja, dhe 1.38 milion vdekje për shkak të kancerit
të mushkërive. Normat më të larta janë në Evropë
dhe Amerikën e Veriut.Pjesa e popullsise me me se
shumti gjasa për zhvillimin e kancerit të
mushkërive është e njerëzve mbi 50 vjeç të cilët
kanë një histori të pirjes së duhanit. Në kontrast
me normën e vdekshmërisë në meshkuj, e cila
filloi në rënie më shumë se 20 vjet më parë,
normat e kancerit të mushkërive te grave kanë
qenë në rritje gjatë dekadave të fundit, dhe vetëm
kohët e fundit ka filluar të stabilizohet.
• Evropa Lindore e ka më të lartë shkallen e
vdekshmërisë prej kancerit të mushkërive në mesin e
burrave, ndërsa Europa veriore dhe SHBA kanë
vdekshmërinë më të lartë në mesin e grave. Incidenca
e kancerit të mushkërive është aktualisht më pak e
zakonshme në vendet në zhvillim. Me rritjen e pirjes së
duhanit në vendet në zhvillim, incidenca pritet të rritet
në vitet e ardhshme, sidomos në Kinë dhe Indi.
• Nga 1960, incidenca e adenocarcinomes se mushkërive
filloi të rritet në krahasim me llojet e tjera të kancerit të
mushkërive. Kjo është pjesërisht për shkak të futjes së
cigareve filtër. Përdorimi i filtrave largon grimcat e
mëdha të tymit të duhanit, duke reduktuar kështu
depozitimin në rrugët ajrore.
• Historia
• Kanceri i mushkërive ishte i pazakontë para ardhjes së
pirjes së duhanit. Ajo nuk ishte e njohur edhe si një
sëmundje e veçantë deri në 1761 ndersa aspekte të
ndryshme të kancerit të mushkërive janë përshkruar
më tej në vitin 1810. Tumoret malinje të mushkërive
përbënin vetëm 1% e të gjithëve. Në Gjermani në vitin
1929, mjeku Fritz Lickint njohi lidhjen midis pirjes së
duhanit dhe kancerit të mushkërive, e cila çoi në një
fushatë agresive antismoking. Mjekët britanikë pas nje
studimi te publikuar në vitin 1950, dhane dëshmi të
forta epidemiologjike te lidhjes midis kancerit të
mushkërive dhe pirjes se duhanit. Si rezultat I kesaj ,
ne vitin 1964 u rekomandua ndalimi I pirjes se duhanit.
• Lidhja me gaz radonit u njoh së pari në mesin
e minatorëve në Malet Ore pranë Schneeberg,
Saksonisë. Argjendi ka qenë i minuar aty nga
viti 1470, dhe këto janë të pasura me minierat
e uraniumit, me radiumin saj shoqërues dhe
gazit të radonit. Minatorët zhvilluan një sasi
disproporcionale të sëmundjeve të
mushkërive, e njohur përfundimisht si kanceri
i mushkërive në 1870. Radoni u konfirmua si
një shkaktar i kancerit të mushkërive në 1960.
• Dilemat etike
• Sa i perket kesaj semundje egzistojne dilemat etike ne
aspektin e perkohshem dhe ne aspektin afatgjate.
• Sa i perket dilemave te perkohshme kemi te bejme me
kujdesin ndaj pacientit, komunikimin me te ne
menyren me te duhur te mundshme, te qendruarit afer
pacientit etj.
• Dilemat afatgjata kane te bejne me ate se pacienti a
eshte i diagnostifikuar me kohe me semudjen ne fjale,
dhe sa eshte pergjegjsia jone nese pacienti vuan per
shkak te pakujdesise tone.
• Dilema me e madhe eshte se pacienti a duhet te
informohet per semundjen qe ka apo ai duhet te
mbushet me informata te rreme rreth gjendjes se tij
fizike per ta ruajtur gjendjen e tij psiqike.
• Kater kendveshtrimet etike jane:
Indikacionet mjekesore
Preferencat e pacientit
Kualiteti I jetes
Qeshtjet e pergjithshme
Indikacionet mjekesore
• Diagnoza- percaktohet pas perfundimit te
analizave te kryera dhe te kontrolluara nga
mjeku pergjegjes
• Opcionet e trajtimit- mjeku pas kontrollimit te
analizave percakton menyren e trajtimit te
pacientit
Preferencat e pacientit
• Qellimi I pacientit- eshte qe te sherohet dhe te
arrij nje kualitet sa me te mire te jetes
• Perceptimi- pacienti permes aftesise se
perceptimit deshiron te dije per realitetin e
semundjes se tij, ne kete raste kancerin e
mushkrive
• Informimi- pacienti ka te drejte te informohet
rreth gjendjes se tij shendetsore dhe qka
permban dokumentacioni I tij mjekesor.
• Demtimi- personeli mjekesor perpara se te
filloj punen rreth pacientit se pari duhet te
kujtoje detyren primare :te mos demtohet
pacienti.
• Limiti etik dhe juridik- baza juridike dhe etike
perkufizohet me se miri ne Kodeksin etik,
dokument I dal nga Shoqata e Mjekeve Te
Kosoves.
• Diagnoza- me diagnoze percaktojme
semundjen dhe shkaktarin e kancerit te
mushkrive te I semuri.
• Terapia- me terapi nenkuptojme
mendikamentet e pershkruara nga personeli
mjeksore per trajtimin e kancerit.
• Rehabiltimi- me rehabilitim nenkuptohet
fillimi I trajtimit te semundjes dhe akomodimi
I pacientit.
• Te drejtat- e drejt e qdo pacienti eshte te
informohet rreth semundjes se tij dhe sipas
deshires se te vendos a ti tregoj te tjereve apo
jo.
Kualiteti I jetes
• Lendimet- gjate kuptimit se per qfar semundje
behet fjale ka mundsi qe pacienti te lendohet
psiqikisht per kete arsye informimi duhet te
behet me takt dhe kujdes te veqante.
• Fatkeqsia- mund te ndodhe nese I semuri
semundjen e tij e perkeqson si rezultat I
ndodhive te ndryshme natyrore ose te
qellimshme nga ana e tij psh. Prija e duhanit.
• Perceptimi I lendimit- pacienti permes
perceptimit don te dije gjendjen e tij
shendetsore dhe shkallen e zhvillimit te
semundjes
• Kthimi ne jeten normale- nese pacienti ka fat
sherimi ai duhet te inkurajohet te kthehet
punes aktive, mirpo kanceri eshte shumicen e
rasteve I pasherueshem per kete shkak ai
duhet te inkurajohet qe edhe gjate semundjes
te mos dorzohet.
Qeshtjet e pergjithshme
• Personi me kancer te mushkrive ka te drejte te
marre pjese aktive ne qeshtjet e pergjithshme
te rehabilitimit dhe trajtimit te semundjes.
• Institucioni mjekesor duhet te jete I gatshem
per pranimin e te semureve me kancer te
mushkrive
• Profesionistet shendetsore duhet te jene te
gatshem per qdo pacient qe ju drejtohet per
ndihme.
• Hulumtimi klinik- gjate qendrimit te pacientit
ne klinik personeli mjekesore eshte I detyruar
te beje hulutime klinike rreth kanceri te
mushkrive ne institucionin perkates
• Personeli mjekesor duhet te kete kujdes per
familjet me kushte te veshtira sociale.
• Qeshtjet fetare, kulturore, etike dhe juridike-
duhet te trajtohen ne menyren me te mire te
percaktuar sipas betimit te Hipokratit dhe te
mos ndikojne ne diskriminime per ndryshme
ndaj pacienteve.
Kanceri se fal askend
As diktatoret
As ikonat me te medha te artit
As gjeniun dhe miliarderin
Andaj mos pini duhan por….
Hani molla !!!
Ju faleminderit…..
punoi:
Donjet BISLIMI
1 sur 39

Recommandé

Kanceri i Mushkerise par
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseArdian Z. Kryeziu
2.3K vues12 diapositives
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.7K vues17 diapositives
Djemtë e rrugës Pal par
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal#MesueseAurela Elezaj
137.3K vues13 diapositives
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
19.4K vues13 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K vues34 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K vues9 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara par
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Ervis Cara
8.7K vues16 diapositives
Kimia ne jeten e perditshme par
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K vues14 diapositives
Letersia dhe artet e tjera par
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
22.3K vues9 diapositives
Dyndjet barbare par
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbareGencRashiti
12.6K vues13 diapositives
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. par
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
21.1K vues11 diapositives
Inxhinieringu gjenetik par
Inxhinieringu gjenetikInxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetikArdian Hyseni
13.3K vues15 diapositives

Tendances(20)

Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara par Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Ervis Cara8.7K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vues
Letersia dhe artet e tjera par EGLI TAFA
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA22.3K vues
Dyndjet barbare par GencRashiti
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbare
GencRashiti12.6K vues
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. par Fjorelo
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Fjorelo21.1K vues
Lidhja e matematikes me lendet e tjera par olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.4K vues
Elementet kimike par Dritan Baha
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5.1K vues
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1] par Luljeta
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
Luljeta46.3K vues
Llojet e shkrimit par Menaxherat
Llojet e shkrimitLlojet e shkrimit
Llojet e shkrimit
Menaxherat26.8K vues
Biodiversity projekt par Facebook
Biodiversity projektBiodiversity projekt
Biodiversity projekt
Facebook9.2K vues
Biografia e ismail kadares par Actuallyican
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican6.5K vues
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre par Klevi Hoxha
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Klevi Hoxha26.6K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.6K vues
gjenet dhe semundjet gjenetike par Dajana Gjini
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini6.7K vues

En vedette

Turbekulozi Pulmonar! par
Turbekulozi Pulmonar!Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!Ardit Kote
5.1K vues44 diapositives
Semundjet kanceri par
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceriMelissa Cani
3.8K vues15 diapositives
Tuberkulozi par
TuberkuloziTuberkulozi
TuberkuloziUniversiteti 'Aleksander Moisiu' Durres
6.9K vues25 diapositives
Kanceri,forme e rebelimit qelizor par
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKlevi Hoxha
4.5K vues23 diapositives
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami par
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragamiTeme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragamifatoams
26.1K vues23 diapositives
Karcinomat e pankreasit par
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitDonjet Bislimi
1.1K vues15 diapositives

En vedette(20)

Turbekulozi Pulmonar! par Ardit Kote
Turbekulozi Pulmonar!Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!
Ardit Kote5.1K vues
Kanceri,forme e rebelimit qelizor par Klevi Hoxha
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Klevi Hoxha4.5K vues
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami par fatoams
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragamiTeme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
fatoams26.1K vues
Kanceri par sara7991
Kanceri Kanceri
Kanceri
sara79914.5K vues
Tuberculosis par victoria
TuberculosisTuberculosis
Tuberculosis
victoria1K vues
Epidemiologjia e poliomielitit par Mentor Toli
Epidemiologjia e poliomielititEpidemiologjia e poliomielitit
Epidemiologjia e poliomielitit
Mentor Toli430 vues
jovan ranin - overview of HCV and HBV co-infections in patients with HIV in S... par Partnerships in Health
jovan ranin - overview of HCV and HBV co-infections in patients with HIV in S...jovan ranin - overview of HCV and HBV co-infections in patients with HIV in S...
jovan ranin - overview of HCV and HBV co-infections in patients with HIV in S...
Epidemiologjia e semundjeve periodontale par Nderim Shefkiu
Epidemiologjia e semundjeve periodontaleEpidemiologjia e semundjeve periodontale
Epidemiologjia e semundjeve periodontale
Nderim Shefkiu5.3K vues

Similaire à Kanceri i mushkrive

Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor par
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorsindi idnis
1.2K vues24 diapositives
Projekt.docx 2.. par
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
2.2K vues12 diapositives
Projekt biologji par
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji Xhoana Pepa
3.1K vues13 diapositives
Kanceri par
KanceriKanceri
KanceriDonikaLici
1.2K vues37 diapositives
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor par
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
20.4K vues60 diapositives
Biologjia par
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
3.1K vues36 diapositives

Similaire à Kanceri i mushkrive (20)

Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor par sindi idnis
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
sindi idnis1.2K vues
Projekt biologji par Xhoana Pepa
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
Xhoana Pepa3.1K vues
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor par D. Sh
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
D. Sh20.4K vues
Biologjia par nida63
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K vues
Kanceri i gjirit par Muhamed01
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
Muhamed012.1K vues
Bio par gili14
BioBio
Bio
gili14526 vues
Projekti Biologji par ErjonaHaka
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
ErjonaHaka211 vues
COVID 19 PPt. .pptx par EmiraHysa
COVID 19 PPt. .pptxCOVID 19 PPt. .pptx
COVID 19 PPt. .pptx
EmiraHysa4 vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues
Projekt biologji xc par Google
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
Google3.9K vues
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... par AndiRabiaj21
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
AndiRabiaj21517 vues

Kanceri i mushkrive

 • 1. SEMINAR NGA LENDA E ETIKES MJEKSORE ME TEMEN : KANCERI I MUSHKRIVE Student : Profesor: Donjet Bislimi Prof.Dr. Naser Ramadani Asistent: Ass.Dr.Sci. Sefedin Muçaj
 • 2. • Pershkrim I pergjithshem mbi semundjen • Kanceri i mushkërive është një sëmundje qe karakterizohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave në indet e mushkërive. Nëse nuk trajtohet, kjo rritje mund të përhapet përtej mushkërive në një proces të quajtur metastazë në indet afër dhe, përfundimisht, në pjesë të tjera të trupit. Shumica e kancereve që fillojnë në mushkëri, janë karcinoma që rrjedhin nga qelizat epiteliale. • Llojet kryesore të kancerit të mushkërive janë: tumoret e vogla kanceroze ne qeliza të mushkërive (i quajtur kanceri i qelizave tërshërë), dhe tumoret jo te vogla kanceroze te qelizave të mushkërive. Shkaku më i zakonshëm i kancerit të mushkërive është ekspozimi afatgjatë ndaj tymit të duhanit, i cili shkakton 80-90% të kancerit të mushkërive.
 • 3. Simptomat më të zakonshme janë: kollitja (përfshirë edhe peshtyarjen e gjakut), humbje peshe dhe gulçim. Kanceri i mushkërive mund të shihet në radiografi gjoksi dhe CT scan. Diagnoza konfirmohet me një biopsi. Trajtimi dhe Prognoza varen nga lloji histologjik i kancerit, fazës (shkalles se përhapjes)​​, dhe mirëqenies së përgjithshme te pacientit. Trajtimet e përbashkëta përfshijnë kirurgjine, kimioterapi, dhe radioterapi. • Në përgjithësi, 15% e njerëzve në Shtetet e Bashkuara të diagnostikuar me kancer të mushkërive mbijetojnë pesë vjet pas diagnozës. Në të gjithë botën, kanceri i mushkërive është shkaku më i zakonshëm I vdekjeve te lidhura me kancerin si në burra ashtu dhe ne gra, dhe është përgjegjës për 1.38 milion vdekje çdo vit, që nga viti 2008.
 • 5. • Shenjat dhe simptomat • Simptomat dhe shenjat që mund të sugjerojnë kancerin e mushkërive përfshijnë: • simptomat respiratore: kollitja e rende dhe peshtyerja e gjakut, gulqimi etj. • Simptomat sistemike: humbje peshe, ethe, dhembje gjoksi, dhimbje të kockave, lodhje etj. • Shumë nga simptomat e kancerit të mushkërive (oreks të dobët, humbje peshe, ethe, lodhje) nuk janë specifike. Në shumë pacientë, kanceri mund te jete përhapur tashmë përtej faqes origjinale gjate kohes që ata të kenë simptome dhe kërkojnë kujdes mjekësor. Rreth 10% e njerëzve me kancer të mushkërive nuk kanë simptoma në diagnozë. Këto kancere janë gjetur rastësisht gjate Radiografise rutinore te gjoksit.
 • 7. • Nga qka shkaktohet kanceri I mushkrive ? • Pirja e duhanit, veçanërisht të cigareve, është nder kontribuesit kryesore të kancerit të mushkërive. Tymi i cigareve përmban mbi 60 karcinogjen te njohur. Në të gjithë botën e zhvilluar, 90% e vdekjeve nga kanceri i mushkërive në meshkuj gjatë vitit 2000 u atribuohet pirjes së duhanit (70% për gratë). Pirja e duhanit llogaritë për 80-90% të rasteve të kancerit të mushkërive.
 • 8. • Pirja e duhanit pasiv, inhalimi i tymit nga pirja e duhanit te tjetrit është gjithashtu një shkaktar i kancerit të mushkërive. Një duhanpirës pasiv mund të klasifikohet si dikush që jeton ose punon me një duhanxhi. Studimet ne SHBA, Evrope, Britani te Madhe, dhe Australi kanë treguar vazhdimisht një rrezik të rritur në mënyrë të konsiderueshme në mesin e atyre të ekspozuar ndaj tymit pasiv. Hetimet tregojnë se kjo është më e rrezikshme se tymi i drejtpërdrejtë. Pirja pasive e duhanit shkakton rreth 3,400 vdekje nga kanceri i mushkërive çdo vit në SHBA. • Pastaj shkaktare te tjere shume te demshem jane edhe: gazi radon, asbesti, ndotja e ajrit, predispozicioni gjenetik, disa metale, radiacioni jonizues, disa gaze toksike etj…
 • 9. • Diagnoza • Kryerja e radiografis se gjoksit është një nga hapat e parë të hetimit, nëse te një pacient raportohet se ka simptoma që mund të sugjerojnë kancerin e mushkërive. Gjithashtu edhe CT imazhet te cilat përdoren zakonisht për të siguruar më shumë informacion në lidhje me llojin dhe shkallen e sëmundjes.
 • 10. • Kanceri i mushkërive shpesh duket si një rruzull e vetmuar pulmonare në një radiografi gjoksore. Megjithatë, diagnoza diferenciale është e gjerë. Shumë sëmundje të tjera gjithashtu mund të japin këtë pamje, duke përfshirë tuberkulozin, infeksionet fungale, kanceri metastatic, apo pneumonia organizuese. Per kete shkak diagnoza definitive e kancerit të mushkërive është e bazuar në ekzaminimin histologjik te indit të dyshimtë në kontekstin e karakteristikave klinike dhe radiologjike.
 • 12. • Parandalimi • Gjersa në shumicën e vendeve industriale karcinogjene te ndryshem janë identifikuar dhe ndaluar, pirja e duhanit është ende i përhapur. Eliminimi i pirjes së duhanit është një synim parësor në parandalimin e kancerit të mushkërive, dhe ndërprerja e duhanit është një mjet i rëndësishëm parandalues në këtë proces. • Ndërhyrjet e politikës për uljen pirjes pasive te duhanit në vende publike të tilla si restorante dhe vendet e punës janë bërë më të zakonshme në shumë vende perëndimore.
 • 13. • Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bërë thirrje qeverive për të institucionalizuar një ndalim të plotë të reklamimit të duhanit dhe për të parandaluar të rinjtë nga marrja dhe pirja e duhanit. Ata vlerësojnë se ndalesat e tilla kanë reduktuar konsumin e duhanit me 16%. • Gjithashtu edhe te ushqyerit dhe aktiviteti kane rendesi te madhe ne parandalimin e kanceri te mushkrive. Disa studime sugjerojnë se njerëzit që hanë dietat me një proporcion të lartë të perimeve dhe frutave kanë tendencë të kenë një rrezik më të ulët te paraqitjes se kancerit.
 • 15. • Menaxhimi I semundjes • Trajtimi për kancer të mushkërive varet nga lloji specifik I kancerit, sa larg ajo është përhapur etj. Trajtimet e përbashkëta përfshijnë kujdesin paliativ, kirurgji, kimioterapi dhe rrezatim- terapia.
 • 16. • Kirurgjia • Se pari duhet përcaktuar nëse sëmundja është lokalizuar dhe e përshtatshme për kirurgji apo nëse ajo është përhapur në pikën ku ajo nuk mund të shërohet me operacion. • Testet e gjakut dhe testimi i funksionit pulmonar janë gjithashtu të nevojshme për të vlerësuar nëse pacienti është mjaft mirë për kirurgji.
 • 17. • Në shumicën e rasteve të hershme, largimi i një lobi të mushkërive (lobectomy) është trajtimi kirurgjik i zgjedhjes. Në pacientët të cilët janë të papërshtatshëm për një lobectomy të plotë, mund të kryhet një prerje e vogël sublobar (heqje pykë). Megjithatë, heqje pykë ka një rrezik më të lartë te sëmundjeve të përsëritura se lobectomy. • Kirurgjisë mund tiu përmirësohen rezultatet, kur shtohet kimioterapia dhe rrezatimi në fazë të hershme.
 • 18. • Radioterapia • Radioterapia është dhënë shpesh së bashku me kimioterapi, dhe mund të përdoret per qëllime kurative në pacientët të cilët nuk kanë të drejtë për kirurgji. Kur nje doze e larte e radioterapise ipet per nje periudh te shkurte kohore kemi te bejme me radioterapin radikale. Radioterapia nuk duhet te perdoret pas nderhyrjes kirurgjike per arsye kurimi. • Doza të vogla të rrezatimit në gjoks mund të përdoren për kontrollin e simptomave (radioterapi paliativ). .
 • 20. • Kimioterapia • Regjimi me kimioterapi varet nga lloji tumorit. Nëse tumoret gjenden ne fazë relativisht të hershme,tumoret trajtohen kryesisht me kimioterapi dhe rrezatim. SCLC, cisplatin dhe etoposide janë më të zakonshëm që përdoret. • Kimioterapia perdoret gjithashtu edhe pas operacioneve kirurgjikale per te permisuar rezultatin e operacionit.
 • 21. • Epidemiologjia • Në mbarë botën, kanceri i mushkërive është shkaktari me i zakonshem i vdekjeve nga kanceret e tjere. Në vitin 2008, ka pasur 1.610.000 raste të reja, dhe 1.38 milion vdekje për shkak të kancerit të mushkërive. Normat më të larta janë në Evropë dhe Amerikën e Veriut.Pjesa e popullsise me me se shumti gjasa për zhvillimin e kancerit të mushkërive është e njerëzve mbi 50 vjeç të cilët kanë një histori të pirjes së duhanit. Në kontrast me normën e vdekshmërisë në meshkuj, e cila filloi në rënie më shumë se 20 vjet më parë, normat e kancerit të mushkërive te grave kanë qenë në rritje gjatë dekadave të fundit, dhe vetëm kohët e fundit ka filluar të stabilizohet.
 • 22. • Evropa Lindore e ka më të lartë shkallen e vdekshmërisë prej kancerit të mushkërive në mesin e burrave, ndërsa Europa veriore dhe SHBA kanë vdekshmërinë më të lartë në mesin e grave. Incidenca e kancerit të mushkërive është aktualisht më pak e zakonshme në vendet në zhvillim. Me rritjen e pirjes së duhanit në vendet në zhvillim, incidenca pritet të rritet në vitet e ardhshme, sidomos në Kinë dhe Indi. • Nga 1960, incidenca e adenocarcinomes se mushkërive filloi të rritet në krahasim me llojet e tjera të kancerit të mushkërive. Kjo është pjesërisht për shkak të futjes së cigareve filtër. Përdorimi i filtrave largon grimcat e mëdha të tymit të duhanit, duke reduktuar kështu depozitimin në rrugët ajrore.
 • 23. • Historia • Kanceri i mushkërive ishte i pazakontë para ardhjes së pirjes së duhanit. Ajo nuk ishte e njohur edhe si një sëmundje e veçantë deri në 1761 ndersa aspekte të ndryshme të kancerit të mushkërive janë përshkruar më tej në vitin 1810. Tumoret malinje të mushkërive përbënin vetëm 1% e të gjithëve. Në Gjermani në vitin 1929, mjeku Fritz Lickint njohi lidhjen midis pirjes së duhanit dhe kancerit të mushkërive, e cila çoi në një fushatë agresive antismoking. Mjekët britanikë pas nje studimi te publikuar në vitin 1950, dhane dëshmi të forta epidemiologjike te lidhjes midis kancerit të mushkërive dhe pirjes se duhanit. Si rezultat I kesaj , ne vitin 1964 u rekomandua ndalimi I pirjes se duhanit.
 • 24. • Lidhja me gaz radonit u njoh së pari në mesin e minatorëve në Malet Ore pranë Schneeberg, Saksonisë. Argjendi ka qenë i minuar aty nga viti 1470, dhe këto janë të pasura me minierat e uraniumit, me radiumin saj shoqërues dhe gazit të radonit. Minatorët zhvilluan një sasi disproporcionale të sëmundjeve të mushkërive, e njohur përfundimisht si kanceri i mushkërive në 1870. Radoni u konfirmua si një shkaktar i kancerit të mushkërive në 1960.
 • 25. • Dilemat etike • Sa i perket kesaj semundje egzistojne dilemat etike ne aspektin e perkohshem dhe ne aspektin afatgjate. • Sa i perket dilemave te perkohshme kemi te bejme me kujdesin ndaj pacientit, komunikimin me te ne menyren me te duhur te mundshme, te qendruarit afer pacientit etj. • Dilemat afatgjata kane te bejne me ate se pacienti a eshte i diagnostifikuar me kohe me semudjen ne fjale, dhe sa eshte pergjegjsia jone nese pacienti vuan per shkak te pakujdesise tone. • Dilema me e madhe eshte se pacienti a duhet te informohet per semundjen qe ka apo ai duhet te mbushet me informata te rreme rreth gjendjes se tij fizike per ta ruajtur gjendjen e tij psiqike.
 • 26. • Kater kendveshtrimet etike jane: Indikacionet mjekesore Preferencat e pacientit Kualiteti I jetes Qeshtjet e pergjithshme
 • 27. Indikacionet mjekesore • Diagnoza- percaktohet pas perfundimit te analizave te kryera dhe te kontrolluara nga mjeku pergjegjes • Opcionet e trajtimit- mjeku pas kontrollimit te analizave percakton menyren e trajtimit te pacientit
 • 28. Preferencat e pacientit • Qellimi I pacientit- eshte qe te sherohet dhe te arrij nje kualitet sa me te mire te jetes • Perceptimi- pacienti permes aftesise se perceptimit deshiron te dije per realitetin e semundjes se tij, ne kete raste kancerin e mushkrive • Informimi- pacienti ka te drejte te informohet rreth gjendjes se tij shendetsore dhe qka permban dokumentacioni I tij mjekesor.
 • 29. • Demtimi- personeli mjekesor perpara se te filloj punen rreth pacientit se pari duhet te kujtoje detyren primare :te mos demtohet pacienti. • Limiti etik dhe juridik- baza juridike dhe etike perkufizohet me se miri ne Kodeksin etik, dokument I dal nga Shoqata e Mjekeve Te Kosoves. • Diagnoza- me diagnoze percaktojme semundjen dhe shkaktarin e kancerit te mushkrive te I semuri.
 • 30. • Terapia- me terapi nenkuptojme mendikamentet e pershkruara nga personeli mjeksore per trajtimin e kancerit. • Rehabiltimi- me rehabilitim nenkuptohet fillimi I trajtimit te semundjes dhe akomodimi I pacientit. • Te drejtat- e drejt e qdo pacienti eshte te informohet rreth semundjes se tij dhe sipas deshires se te vendos a ti tregoj te tjereve apo jo.
 • 31. Kualiteti I jetes • Lendimet- gjate kuptimit se per qfar semundje behet fjale ka mundsi qe pacienti te lendohet psiqikisht per kete arsye informimi duhet te behet me takt dhe kujdes te veqante. • Fatkeqsia- mund te ndodhe nese I semuri semundjen e tij e perkeqson si rezultat I ndodhive te ndryshme natyrore ose te qellimshme nga ana e tij psh. Prija e duhanit.
 • 32. • Perceptimi I lendimit- pacienti permes perceptimit don te dije gjendjen e tij shendetsore dhe shkallen e zhvillimit te semundjes • Kthimi ne jeten normale- nese pacienti ka fat sherimi ai duhet te inkurajohet te kthehet punes aktive, mirpo kanceri eshte shumicen e rasteve I pasherueshem per kete shkak ai duhet te inkurajohet qe edhe gjate semundjes te mos dorzohet.
 • 33. Qeshtjet e pergjithshme • Personi me kancer te mushkrive ka te drejte te marre pjese aktive ne qeshtjet e pergjithshme te rehabilitimit dhe trajtimit te semundjes. • Institucioni mjekesor duhet te jete I gatshem per pranimin e te semureve me kancer te mushkrive • Profesionistet shendetsore duhet te jene te gatshem per qdo pacient qe ju drejtohet per ndihme.
 • 34. • Hulumtimi klinik- gjate qendrimit te pacientit ne klinik personeli mjekesore eshte I detyruar te beje hulutime klinike rreth kanceri te mushkrive ne institucionin perkates • Personeli mjekesor duhet te kete kujdes per familjet me kushte te veshtira sociale. • Qeshtjet fetare, kulturore, etike dhe juridike- duhet te trajtohen ne menyren me te mire te percaktuar sipas betimit te Hipokratit dhe te mos ndikojne ne diskriminime per ndryshme ndaj pacienteve.
 • 35. Kanceri se fal askend As diktatoret
 • 36. As ikonat me te medha te artit
 • 37. As gjeniun dhe miliarderin
 • 38. Andaj mos pini duhan por…. Hani molla !!!