01 p e d i a t r i a - Hyrje

D
Universiteti Tiranës
Fakulteti i Mjekësisë
QSUT “Nënë Tereza”
  PEDIATRIA
      Prof. D uimB eei
          r bç
Fëmijtë janë një e treta e
popullatës dhe e gjithë e
   ardhmja jonë
 Rreth 3 shekuj me pare shenjat e para te
 veçimit te PEDIATRISE si dege e re e
 mjekesise.

 Semundje te tilla si pneumonia, difteria,
 dysenteria, fruthi, lija, pertussi, skarlatina, gripi
 e tuberkulozi, plus helmimet, djegiet e
 aksidentet benin “kerdine” nder femije.
01 p e d i a t r i a - Hyrje
 Malnutricioni, diarreja, rakiti, skorbuti –
 nga patologjite qe kapnin ne mase femijte
 me ndikim te madh ne vdekshmerine e
 tyre
01 p e d i a t r i a - Hyrje
 Shekulli XIX shenon lindjen e mirefillte te
 PEDIATRISE
 Botimet e para, spitalet e pare per femije
 Prodhimi i qumeshtit te “sigurt”!!!
 Sukseset e medha te mjekesise me
 ndikim te veçante ne femije:
 Vaksinat, antimikrobiket, perkujdesjet e
 nivelit te larte (neonatologjia e specialitetet
 e ndryshme)
 Fusha e PEDIATRISE
 Shendeti fizik, mendor dhe psikosocial i
 femijeve
 Shkalle-shkalle ajo po shndrrohet nga
 shkence mjekuese ne shkence me teper
 parandaluese
 (imunizime, depistime e keshillime)
Megjithate, ne vendet ne zhvillim (perfshi dhe
vendin tone) problemet jane ende shume te
medha
Lufta kunder varferise qe sjell shume pasoja –
nga prirjet me serioze te shoqerise sone
Femijte te paret qe ndjejne mangesite – me
ndikim ne shendet
PEDIATRIA
Shkence mjekesore sa dhe shoqerore
Shoqerore

Femija i nenshtrohet dukurive qe e
rrethojne me shume se moshat e tjera.
Niveli ekonomik i shoqerise, emancipimi,
menyra e jeteses, te lidhura ngushte me
politiken, sa shoqeria i siguron familjeve
mundesine per te jetuar normalisht
(shtepi, ushqim, uje, drita, shkollim etj).
Femija eshte pasqyrues i drejtperdrejte i
ketij niveli ne te gjitha dukurite e veta.
Rendesi e veçante i jepet arsimimit te
popullates

Dukuria:~ Te dish e Te kesh~
Veshtiresite e perkujdesjes ndaj
 femijeve

 Duhet te formohesh:
 Njeri me dijeni te shumeaneshme
 Qytetar e psikolog
 Plus mjek i pergatitur
Vdekshmeria foshnjore

IMR – Infant Mortality Rate

Vdekjet e femijeve ne vitin e pare te jetes
krahasuar me 1000 femije te lindur ne nje
vit, ne nje vend te caktuar.
Eshte tregues i zhvillimit te nje vendi.

 Vendet e zhvilluara e kane ulur ate nen
 10 per mije.
 Vendi yne ndonese me ulje te dukeshme
 mbetet rreth 20 per mije.
Struktura e IMR

Ne vendet e zhvilluara   Ne vendin tone

 Semundje te       Semundjet e sistemit
  trasheguara      te frymemarrjes.
              Semundjet e sistemit
   SVPF         tretes.

 Aksidentet        Semundjet ngjitese
PEDIATRIA


    Parandaluese  MjekueseParandaluese – Te gjitha masat per
permiresimin e jetes se femijeve

Keshillimoret
Mjekuese
 Ambulancat periferike dhe ne qytete
 Poliklinikat
 Repartet pediatrike ne spitalet e
 pergjithshem
 Repartet e te te porsalindurve ne shtepite
 e lindjes
 Spitalet pediatrike
Moshat pediatrike


I porsalinduri           Latanti
 28 ditet e para         28 dite – 1 vjeë
    Mosha parashkollore
          a-1-3 vjeë
          b- 3-6 vjeë
Ekzaminimi i fëmijës
     Anamneza (Historia e sëmundjes)
- Nga pjesët më të rëndësishme të punës së mjekut pediatër
  - Përfitimi i të dhënave sa më të shumta e të vlefëshme
              Merret nga:
    - Prindërit, kujdestarët, të afrmit ose vetë fëmija (i rritur
            sa të komunkojë)
   Në urgjencat mund të merret e shpejtë, por që duhet
        detyrimisht të plotësohet më vonë
       Të dhënat të rregjistrohen me kujdes
Ekzaminimi i fëmijës
       Marrja e të dhënave të përgjithëshme
Ankesat kryesore – Ndoshta ndonjëherë si shkak ardhje nuk është
            vlerësuar ai kryesori
Historia e sëmundjes duhet marrë në rend kronologjik – shenjat e
  ndryshme, ecuria e tyre, vizitat e bëra dhe mjekimi i marrë
 Me rëndësi është marrja e të dhënave për periudhën e barrës,
  sëmundjet që mund të ketë kaluar nëna, ekzaminimet dhe
  mjekimet e bëra, pirja e duhanit, alkoolit, mbajtja e kafshëve
        shtëpiake, shtatzanitë e tjera etj
Ekzaminimi i fëmijës
  Periudha përreth lindjes, zgjatja e barrës,
  Lindja, lloji i saj (spontane, Sectio Caesarea,
  vakum, forceps), pesha, gjatësia etj në lindje
  Periudha e të porsalindurit, 28 ditët e para
Mënyra e të ushqyerit, me gji, shtesa, përdorimi i
qumështrave të tjerë, përgatitja e tyre, shtesat e
tjera, mënyra e gatimit, dhënia e vakteve. Ecuria
          në peshë e gjatësi.
Ekzaminimi i fëmijës
  Në historinë e jetës – zhvillimi fizik dhe neuro-psikik
           Fletorja shoqëruese
             Vaksinimet
 Sëmundjet e kaluara, mjekimet e bëra, ecuria, përfundimi
           Mbindjejshmëritë
  Mund të mbahet një listë kërkesash sipas sistemeve
Në dyshim për sëmundje të trashëguara – Pema farefisnore
Ekzaminimi i feëmijës
Ekzaminimi objektiv
-Kushte të përshtatëshme mjedisi, dhomë e pershtatëshme,
ngrohje, dritë
-Raporte normale mjek – fëmijë e prind
    - Inspeksioni – shikimi xhveshur. Mund të fillohet dhe pa e
prekur- marrja e të dhënave për shpeshtinë e frymëmarrjes,
vështirësinë ose jo, cianoza, pulsi.
    - Ekzaminim i plotë, përfshi palpacionin, perkusionin
(veçoritë te fëmija), auskultacionin
    - Ekzaminimi sipas sistemeve.
    - Ekzaminimi i gojës e veshëve
1 sur 26

Recommandé

Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseKaakaaa
10.1K vues35 diapositives
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyremagnumi
22.4K vues23 diapositives

Contenu connexe

Similaire à 01 p e d i a t r i a - Hyrje

Kanceri dhe gjenetikaKanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetikaKasandra Bilali
2.7K vues4 diapositives
ShtatzeniaShtatzenia
ShtatzeniaRamadan Lohaj
2K vues19 diapositives
Reparti i gjinekologjisëReparti i gjinekologjisë
Reparti i gjinekologjisëlinditasadrija
4.3K vues18 diapositives
MalnutricioniMalnutricioni
MalnutricioniEgzon Idrizaj
205 vues9 diapositives

Similaire à 01 p e d i a t r i a - Hyrje(12)

Plus de Drmedicine

Temp ekstremeTemp ekstreme
Temp ekstremeDrmedicine
3.1K vues67 diapositives
SakSak
SakDrmedicine
6.8K vues88 diapositives
ObservimiObservimi
ObservimiDrmedicine
5.6K vues47 diapositives
Mjeksia e urgjences vecoriteMjeksia e urgjences vecorite
Mjeksia e urgjences vecoriteDrmedicine
7.6K vues53 diapositives

Plus de Drmedicine(9)

Temp ekstremeTemp ekstreme
Temp ekstreme
Drmedicine3.1K vues
SakSak
Sak
Drmedicine6.8K vues
ObservimiObservimi
Observimi
Drmedicine5.6K vues
Mjeksia e urgjences vecoriteMjeksia e urgjences vecorite
Mjeksia e urgjences vecorite
Drmedicine7.6K vues
Fatkeqsite Fatkeqsite
Fatkeqsite
Drmedicine2.5K vues
Dhimbja e gjoksitDhimbja e gjoksit
Dhimbja e gjoksit
Drmedicine13K vues
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorike
Drmedicine10.5K vues

01 p e d i a t r i a - Hyrje

 • 1. Universiteti Tiranës Fakulteti i Mjekësisë QSUT “Nënë Tereza” PEDIATRIA Prof. D uimB eei r bç
 • 2. Fëmijtë janë një e treta e popullatës dhe e gjithë e ardhmja jonë
 • 3.  Rreth 3 shekuj me pare shenjat e para te veçimit te PEDIATRISE si dege e re e mjekesise.  Semundje te tilla si pneumonia, difteria, dysenteria, fruthi, lija, pertussi, skarlatina, gripi e tuberkulozi, plus helmimet, djegiet e aksidentet benin “kerdine” nder femije.
 • 5.  Malnutricioni, diarreja, rakiti, skorbuti – nga patologjite qe kapnin ne mase femijte me ndikim te madh ne vdekshmerine e tyre
 • 7.  Shekulli XIX shenon lindjen e mirefillte te PEDIATRISE Botimet e para, spitalet e pare per femije Prodhimi i qumeshtit te “sigurt”!!!
 • 8.  Sukseset e medha te mjekesise me ndikim te veçante ne femije: Vaksinat, antimikrobiket, perkujdesjet e nivelit te larte (neonatologjia e specialitetet e ndryshme)
 • 9.  Fusha e PEDIATRISE Shendeti fizik, mendor dhe psikosocial i femijeve Shkalle-shkalle ajo po shndrrohet nga shkence mjekuese ne shkence me teper parandaluese (imunizime, depistime e keshillime)
 • 10. Megjithate, ne vendet ne zhvillim (perfshi dhe vendin tone) problemet jane ende shume te medha Lufta kunder varferise qe sjell shume pasoja – nga prirjet me serioze te shoqerise sone Femijte te paret qe ndjejne mangesite – me ndikim ne shendet
 • 12. Shoqerore Femija i nenshtrohet dukurive qe e rrethojne me shume se moshat e tjera. Niveli ekonomik i shoqerise, emancipimi, menyra e jeteses, te lidhura ngushte me politiken, sa shoqeria i siguron familjeve mundesine per te jetuar normalisht (shtepi, ushqim, uje, drita, shkollim etj).
 • 13. Femija eshte pasqyrues i drejtperdrejte i ketij niveli ne te gjitha dukurite e veta.
 • 14. Rendesi e veçante i jepet arsimimit te popullates Dukuria:~ Te dish e Te kesh~
 • 15. Veshtiresite e perkujdesjes ndaj femijeve Duhet te formohesh:  Njeri me dijeni te shumeaneshme  Qytetar e psikolog  Plus mjek i pergatitur
 • 16. Vdekshmeria foshnjore IMR – Infant Mortality Rate Vdekjet e femijeve ne vitin e pare te jetes krahasuar me 1000 femije te lindur ne nje vit, ne nje vend te caktuar.
 • 17. Eshte tregues i zhvillimit te nje vendi.  Vendet e zhvilluara e kane ulur ate nen 10 per mije.  Vendi yne ndonese me ulje te dukeshme mbetet rreth 20 per mije.
 • 18. Struktura e IMR Ne vendet e zhvilluara Ne vendin tone  Semundje te  Semundjet e sistemit trasheguara te frymemarrjes.  Semundjet e sistemit  SVPF tretes.  Aksidentet  Semundjet ngjitese
 • 19. PEDIATRIA Parandaluese Mjekuese Parandaluese – Te gjitha masat per permiresimin e jetes se femijeve Keshillimoret
 • 20. Mjekuese  Ambulancat periferike dhe ne qytete  Poliklinikat  Repartet pediatrike ne spitalet e pergjithshem  Repartet e te te porsalindurve ne shtepite e lindjes  Spitalet pediatrike
 • 21. Moshat pediatrike I porsalinduri Latanti 28 ditet e para 28 dite – 1 vjeë Mosha parashkollore a-1-3 vjeë b- 3-6 vjeë
 • 22. Ekzaminimi i fëmijës Anamneza (Historia e sëmundjes) - Nga pjesët më të rëndësishme të punës së mjekut pediatër - Përfitimi i të dhënave sa më të shumta e të vlefëshme Merret nga: - Prindërit, kujdestarët, të afrmit ose vetë fëmija (i rritur sa të komunkojë) Në urgjencat mund të merret e shpejtë, por që duhet detyrimisht të plotësohet më vonë Të dhënat të rregjistrohen me kujdes
 • 23. Ekzaminimi i fëmijës Marrja e të dhënave të përgjithëshme Ankesat kryesore – Ndoshta ndonjëherë si shkak ardhje nuk është vlerësuar ai kryesori Historia e sëmundjes duhet marrë në rend kronologjik – shenjat e ndryshme, ecuria e tyre, vizitat e bëra dhe mjekimi i marrë Me rëndësi është marrja e të dhënave për periudhën e barrës, sëmundjet që mund të ketë kaluar nëna, ekzaminimet dhe mjekimet e bëra, pirja e duhanit, alkoolit, mbajtja e kafshëve shtëpiake, shtatzanitë e tjera etj
 • 24. Ekzaminimi i fëmijës Periudha përreth lindjes, zgjatja e barrës, Lindja, lloji i saj (spontane, Sectio Caesarea, vakum, forceps), pesha, gjatësia etj në lindje Periudha e të porsalindurit, 28 ditët e para Mënyra e të ushqyerit, me gji, shtesa, përdorimi i qumështrave të tjerë, përgatitja e tyre, shtesat e tjera, mënyra e gatimit, dhënia e vakteve. Ecuria në peshë e gjatësi.
 • 25. Ekzaminimi i fëmijës Në historinë e jetës – zhvillimi fizik dhe neuro-psikik Fletorja shoqëruese Vaksinimet Sëmundjet e kaluara, mjekimet e bëra, ecuria, përfundimi Mbindjejshmëritë Mund të mbahet një listë kërkesash sipas sistemeve Në dyshim për sëmundje të trashëguara – Pema farefisnore
 • 26. Ekzaminimi i feëmijës Ekzaminimi objektiv -Kushte të përshtatëshme mjedisi, dhomë e pershtatëshme, ngrohje, dritë -Raporte normale mjek – fëmijë e prind - Inspeksioni – shikimi xhveshur. Mund të fillohet dhe pa e prekur- marrja e të dhënave për shpeshtinë e frymëmarrjes, vështirësinë ose jo, cianoza, pulsi. - Ekzaminim i plotë, përfshi palpacionin, perkusionin (veçoritë te fëmija), auskultacionin - Ekzaminimi sipas sistemeve. - Ekzaminimi i gojës e veshëve