Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Dhimbja e gjoksit

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 48 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Dhimbja e gjoksit

 1. 1. E ZAIMI 6/15/2012 E. Zaimi
 2. 2. Dhimbja e gjoksit  Dhimbja e gjoksit eshte nje simptom i shpeshte ne te semuret qe paraqiten ne Departamentet e Urgjences (DU), qe shkaktohet nga disa semundje jete-kercenuese dhe perfshin nje game te gjere diagnozash diferenciale.  Dallimi i sakte i diagnozes korrekte dhe trajtimi i pacienteve me dhimbje gjoksi, mbetet nje nga detyrat me te veshtira per mjekun e urgjences 6/15/2012 E. Zaimi
 3. 3. SHKAQET  Shkaqe kardiake  Shkaqe jo kardiake 6/15/2012 E. Zaimi
 4. 4. Shkaqe kardiake Shkaqe jo kardiake  Infarkti i  Trakti gastrointestinal (Esofagu, pankreasi, temthi dhe miokardit stomaku )  Angina pectoris  Pulmonare (Pnx, pleurizia)  Perikarditi  Emboli pulmonare  Diseksioni i aortës  Dhimbja muskulo skeletike  Spazma e  Kostokondritis arterieve koronare  Herpesi  Atake paniku 6/15/2012 E. Zaimi
 5. 5. Shkaqet e dhimbjes se gjoksit me pasoja katastrofike  Sindromi koronar akut (SKA) – diag. me e mundeshme, 50% e vdekjeve, 3-5% e rasteve te padiag. te IAM  Disekacioni i aortes – 0.5-1 per 100 000, vdekshmeri 90% ne rastet e keqdiagnostikuara  Embolia pulmonare – 650 mije vdekje, 400 000 te pakapura  Pneumotoraksi – Pnx 2.5-18/100 000  Perikarditi me tamponade te zemres – 1 ne 1000 shtrime dhe  Ruptura e ezofagut – 12.5/100 000 E. Zaimi 6/15/2012
 6. 6. QENDRIMI DIAGNOSTIK  Vleresimi i Menjehershem dhe Stabilizimi  Pyetja e pare qe duhet te mendoje mjeku eshte, “sa eshte rreziku kercenues per jeten dhe a duhet te nderhyje menjehere?”  Nepermjet vleresimit te pamjes dhe shenjave vitale te pacientit, mjeku percakton nevojen e nderhyrjes  Ne pacientet me crregullime serioze te shenjave vitale eshte e nevojshme te stabilizohet gjendja…  Pacientet me distres respirator kane nevoje per nderhyrje te menjehershme dhe e bejne mjekun te mendoje per nje shkaqe me te renda te dhimbjes. 6/15/2012 E. Zaimi
 7. 7. 6/15/2012 E. Zaimi
 8. 8. Diagnoza Diferenciale e Dhimbjes se Gjoksit Sistemi Diagnoze Diagnoze Diagnoze organet kritike emergjente joemergjente Infarkti akut Angina e Semundjet i miokardit paqendrueshme valvulare te zemres Kardio Ishemia Spazma Stenoza e vaskular akute e koronare: Aortes miokardit -Sindr Prinzmetal - Nga kokaina Prolapsi i Disekacioni valvules i aortes Mitrale Perikarditi Kardiomiopatia Miokarditi hipertrofike 6/15/2012 E. Zaimi
 9. 9. Diagnoza Diferenciale e Dhimbjes se Gjoksit Sistemi Diagnoze Diagnoze Diagnoze organet kritike emergjente joemergjente Embolia Pneumothoraksi Pneumonia Pulmonare Pulmonar Pneumotho Mediastinitis Pleuriti raksi tensiv Tumoret Pneumo mediastinum 6/15/2012 E. Zaimi
 10. 10. Diagnoza Diferenciale e Dhimbjes se Gjoksit Sistemi Diagnoze Diagnoze Diagnoze organet kritike emergjente joemergjente Gastro- Ruptura e Carjet e esofagut Spasmat intestinal Esofagut (Mallory-Weiss) Esofagut (Boerhaave) Kolecistiti Refluksi Esofagal Pankreatiti Ulcera peptike Kolika biliare 6/15/2012 E. Zaimi
 11. 11. Diagnoza Diferenciale e Dhimbjes se Gjoksit Sistemi Diagnoze Diagnoze Diagnoze organet kritike emergjente joemergjente Terheqjet muskulare Muskulo- skeletal Frakturat e brinjeve Artritet Kostokondriti Dhimbjet jo specifike te gjoksit 6/15/2012 E. Zaimi
 12. 12. Diagnoza Diferenciale e Dhimbjes se Gjoksit Sistemi Diagnoze Diagnoze Diagnoze organet kritike emergjente joemergjente Komprimimi i rrenjeve te nervave Neurologjike Herpes zoster Neuralgjia interkostale Neuralgjia postherpetike Te tjera Psikologjike Hiperventilimi 6/15/2012 E. Zaimi
 13. 13. Menaxhimi Empirik  Te gjithe pacientet, cohen menjehere ne zonen e trajtimit.  Pacienti lidhet ne monitor kardiak, fillohet oksigjen terapia dhe hapet nje rruge intravenoze.  Nqs pacienti ka shenja dhe simptoma te Pnx tensiv, behet menjehere torakostomia me age/tube.  Nqs shenjat vitale jane te alteruara, behet trajtimi perkates sipas simptomave.  Nqs shenjat vitale jane te stabilizuara, merret nje histori e shpejte e semundjes dhe behet ekzaminimi fizik. 6/15/2012 E. Zaimi
 14. 14. Menaxhimi Empirik  Nqs pacienti ploteson kriteret e moshes (m > 33vj, f> 40 vj) behet menjehere nje EKG.  Shume paciente gjithashtu kane te nevojshme nje RdgToraksi per vleresimin e DhGj.  Nqs dyshohet per shkak kardiak dhe shenjat vitale jane te qendrueshme, qetesohen dhimbjet me  trinitrine (0.4 mg sublingual cdo 3 - 5 minuta)  Aspirina (81 deri ne 325 mg) duhet dhene tek te gjithe ata qe s’kane crregullime hemostaze apo alergji prej saj.  P. eksudativ me tamponade-perikardiocenteze  Sapo vendoset diagnoza, behet trajtimi i pershtatshem per ate diagnoze. 6/15/2012 E. Zaimi
 15. 15. Gjetjet kryesore  Nje qendrim i caktuar ndaj pacienteve me DhGj eshte themelor per te vleresuar sic duhet te gjitha shkaqet e mundshme.  Historia e semundjes dhe ekzaminimi fizik (EF), jane pikat kyce te diagnozes.  Ne pergjithesi, 80% deri 90% e informacionit qe lidhet me diagnozen diferenciale, merret nga anamneza, EF dhe ekzaminimet ndihmese 6/15/2012 E. Zaimi
 16. 16. Historia e semundjes  Pacientit i kerkohet te pershkruaje karakterin e dhimbjes apo te shqetesimit qe ka.  “shtrengim” , “ngjeshje,” ose “shtypje” ne gjoks e bejne mjekun te dyshoje per nje sindrom ishemie kardiake.  “shqyerje” e gjoksit eshte pershkrimi klasik per disekacionin e aortes.  “therese” ose “shpuese” shihet me teper ne diagnozat pulmonare dhe gastrointestinale.  “djegese” ose “renduese ne stomak” e bejne mjekun te mendoje per shkak gastrointestinal te saj.  Megjithate per shkak te natyres viscerale te DhGj, pershkrimet e mesiperme mund te jene per cilindo shkak te saj. 6/15/2012 E. Zaimi
 17. 17. Historia e semundjes  Te dhena te tjera lidhur me aktivitetin e te semurit ne kohen e shfaqjes se dhimbjes  Fortesia e dhimbjes matet duke perdorur shkallen e dhimbjes nga 1 ne 10.  Pershkrimi i lokalizimit te shqetesimit apo dhimbjes  Cdo pershkrim i perhapjes se dhimbjes eshte domethenes.  Kohezgjatja e dhimbjes dhe ecuria ne kohe e fortesise se saj, jane element te rendesishem te historise se semundjes. 6/15/2012 E. Zaimi
 18. 18. Historia e semundjes  Faktoret acarues ose lehtesues te dhimbjes duhet te merren ne konsiderate.  Simptoma te tjera shoqeruese, te cilat fillimisht mund te shfaqen edhe si ankesa kryesore  Diaforeza e forcon dyshimin e mjekut per nje shkak serioz ose natyre viscerale te dhimbjes  Hemoptizia, nje simptom klasik por qe shihet ralle, e ben mjekun te mendoje nje TP.  Gjendjet sinkopale ose presinkopale  Dispnea  Nausea dhe te vjellat 6/15/2012 E. Zaimi
 19. 19. Historia e semundjes  Prania e episodeve te maparshme te dhimbjes, te cilat jane diagnostikuar, e lehtesojne punen e mjekut  Prania e faktoreve te riskut per semundje te vecanta e perforcon dyshimin klinik per to. Faktoret e riskut llogariten per popullaten dhe jo per individe te vecante, prandaj duhet kujdes ne vleresimin e tyre. 6/15/2012 E. Zaimi
 20. 20. Faktoret e riskut qe shoqerohen me shkaktar te mundshem katastrofik te dh.gj Sindromet koronar akut  Kolesteroli (LDL)/  Histori e kaluar per SAK trigliceridet te rritura  Histori familjare per SAK  Jeta sedentare  Mosha  Obeziteti  Meshkuj >33 vjec  Postmenopausa  Femra > 40 vjec  Hipertrofia e ventrikulit  Diabeti melitus te majte  Hipertensioni  Perdorimi i kokaines  Perdorimi i duhanit/ekspozimi pasiv 6/15/2012 E. Zaimi
 21. 21. Faktoret e riskut qe shoqerohen me shkaktar te mundshem katastrofik te dh.gj Embolia pulmonare  Imobilizimi i zgjatur  Nderhyrjet kirurgjikale >30 min, 3 muajt e fundit  Tromboze e venave te thella ose EP te meparshme  Shtatzani e tanishme ose e afert  Trauma te pelvisit ose te ekstremiteteve te poshteme  Perdorimi i kontraceptiveve oral dhe duhanpirja  Insuficienca Kardiake Kongjestive  Semundje Pulmonare Obstruktive Kronike (SPOK)  Obeziteti  Histori personale te meparshme ose familjare per hiperkuagulim E. Zaimi 6/15/2012
 22. 22. Faktoret e riskut qe shoqerohen me shkaktar te mundshem katastrofik te dh.gj Disekacioni i aortes  Hipertensioni  Semundje kongenitale te aortes ose valvules aortale  Semundje inflamatore te aortes  Semundje te indit lidhor  Shtatzania  Arterioskleroza  Duhanpirja 6/15/2012 E. Zaimi
 23. 23. Faktoret e riskut qe shoqerohen me shkaktar te mundshem katastrofik te dh.gj Perikarditi/miokarditi  Infeksionet  Semundjet autoimune (p.sh LED)  ER  Infarkt i miokardit ose kirurgji e zemres kohet e fundit  Semundjet malinje  Radioterapi e mediastinit  Uremia  Perdorimi i drogave  Perikardit i meparshem 6/15/2012 E. Zaimi
 24. 24. Faktoret e riskut qe shoqerohen me shkaktar te mundshem katastrofik te dh.gj Pneumotoraksi  Pneumotoraks i meparshem  Kryerja e manovres Valsalva  Semundjet kronike te mushkrive  Duhanpirja 6/15/2012 E. Zaimi
 25. 25. Ekzaminimi Fizik  Pamja e jashteme  Distres akut respirator  Diaforetik  Shenjat jetesore  Hypotensioni  Takikardia  Bradikardia  Hipertension  Temperature  Hypoksia 6/15/2012 E. Zaimi
 26. 26. Ekzaminimi Fizik  Diference TA ne ekstremite  Ekzaminimi  Presion i dobet pulsi kardio vaskular  Zhurme e re  Galop atrial/ventrikular  Ferkim perikardi  “Gervishje” sistolike ne auskultim (shenja Hamman)  Fryrje e venave jugulare  Ekzaminimi  Dobesim/mungese e njeanshme e respiracionit pulmonar  Ferkime pleurale  Emfizema subkutane 6/15/2012 E. Zaimi  Rale
 27. 27. Ekzaminimi Fizik  Ekzaminimi  Mbrojtje ne epigaster abdominal  Mbrojtje kuadrati siperm majtas  Mbrojtje kuadrati siperm djathtas  Ekzaminimi anesive  Kembe e enjtur ne nje ane, e ngrohte, e dhimbshme ose e skuqur  Deficite ne puls  Ekzaminimi  Shenja fokale neurologjik  Stroke 6/15/2012 E. Zaimi
 28. 28. Ekzaminimet Ndihmese Dy ekzaminimet me te zakonshme ne pacientet me DhGj jane :  EKG-ja dhe  Rdg e toraksit 6/15/2012 E. Zaimi
 29. 29. Ekzaminimet Ndihmese  EKG-ja - sa me  Kryerja e shpejte e EKG-se shpejte te jete e lehteson diagnozen e IAM mundur ne te gjithe dhe ndihmon ne fillimin e shpejte te trajtimit me pacientet me DhGj trombolitik te ketyre qe dyshohen per pacienteve (“dere- fillim i ishemi te miokardit. mjekimit” < 30 minuta)  RdgT ne rastet  Jep te dhena per nje sere shkaqesh serioze te DhGj kritike kryhet ne DU me aparate te levizshme 6/15/2012 E. Zaimi
 30. 30. Ekzaminimet Ndihmese  Testet laboratorike kane vlere ne diagnostikimin e SKA. Klinike dhe Biokimike  Kreatine kinaza (CK) sensitiviteti i saj pergjithshem per IM eshte 95%, ne 4 oret e para eshte me pak se 40%. Ka fals- positivitet te larte. CK-MB, eshte me specifike per ishemine kardiake.  Myoglobin ka sens. te larte (90% ne 4 oret e para), false- positivitet 50%.  Asnjeri nga keta markues nuk eshte i vlefshem per diagnozen e APP-se.  Troponinat (I & T), nqs rriten, identifikojne pacientet me APP me risk te larte per ngjarje te padesherueshme. 6/15/2012 E. Zaimi
 31. 31. Ekzaminimet Ndihmese  Studimet tregojne qe matja ne dinamike e enzimave cdo 2 - 4 ore eshte me rezultative. Nje ngritje e rendesishme (2 - 3 here nga vlerat bazale) eshte me sensitive se matjet e vecanta te cdo enzime.  CT skaner - Cdo pozitivitet apo dyshim i larte ne pacientet me te dhena klinike (TEP)  Astrupograma - nuk rekomandohet per vleresimin rutine te pacienteve me DhGj, ka njefare vlere ne diagnozen e embolise pulmonare 6/15/2012 E. Zaimi
 32. 32.  Shpesh here ne fund te ekzaminimit nuk mund te vendoset nje diagnoze e sakte.  Mjeku i urgjences ne vleresimin e pacientit me dhimbje gjoksi duhet te perqendrohet ne mundesine e natyres ishemike te saj.  Cdo pacient me pothuaj te njejtin tip te DhGj, mund te kete ishemi koronare, emboli pulmonare apo disekacion aorte.  Nqs paterni klinik nuk eshte i qarte, qe mjeku te vendosi nje diagnose alternative, shtrimi ne spital ose observacioni, per vleresimin e te semurit ne dinamike, jane zgjidhja me e mire 6/15/2012 E. Zaimi
 33. 33. Kritere për shtrim Në çdo kohë  Dhimbje të përsëritura sugjeruese për IAK  Ndryshime në EKG sugjeruese për IAK  Alterim i markuesve kardiake, sugjerues për IAK ( troponina I, vlera normale < 0.1 ng/l) Rishikimi final  Prania e cilitdo nga treguesit e mësipërm  Diagnoza alternative dhe nevoja per ekzaminime te metejshme 6/15/2012 E. Zaimi
 34. 34. Kritere për dalje nga spitali  Markuesit kardiake ne norme;  Asnjë ndryshim në EKG;  Pa dhimbje ;  Rregullimi i ndjekjes se metejshme (MP apo kardiologu);  Kushtet e jetesës. 6/15/2012 E. Zaimi
 35. 35. 1. Diskomfort ne gjoks dyshues per ischemi 2. Ndihma e pare, kujdesi dhe pergatitja per ne spital Monitoron dhe qendron ne gadishmeri per ABC, RZM dhe defibrilim; Administro O2, aspirine, nitroglicerine dhe morfine po te nevojitet; EKG (nese ke mundesi), nese ka ngritje te ST njofto spitalin per transferim ose interpretim te EKG, Fillo fibrinolize Spitali i njoftuar pergatitet per tú perballur me nje STEMI 3a. Vleresimi i menjehershem ne DU (<10 min) Kontrolli i sh vitale; kontrollo O2 sat 3b. Trajtimi i menjehershem ne DU Hapja e rruges venoze; Fillo O2 me 4l/min, mbaj O2 sat mbi 90%; Bej/rishiko EKG; Aspirine 160-325 mg, nese s’eshte dhene me pare; Ekzaminim i shpejte (anamneze, ekz. fizik) Nitroglicerine sub lingual, spray ose iv Rishiko/kompleto fibrinolizen, shiko per kunderindikiacione; Morfine iv nese nuk eshte qetesuar dhimbja nga NTG Merr markuesit kardiake fillestare, elektrolite dhe analizat e koagulimit Bej Ro-grafi gjoksi portabel (<30’) 4. Rishiko EKG fillestare 13 5 9 PO 14 6 10 JO >12 h 15 7 11 PO 16 < 12 h JO 8 12 6/15/2012 E. Zaimi 17
 36. 36. 2. Ndihma e pare, kujdesi dhe pergatitja per ne spital  Monitoro dhe qendro ne gadishmeri per ABC, RZM dhe defibrilim;  Administro O2, aspirine, nitroglicerine dhe morfine nese nevojitet;  EKG (nese ke mundesi), nese ka ngritje te ST njofto spitalin per transferim ose interpretim te EKG,  Fillo fibrinolize  Spitali i njoftuar pergatitet per tú perballur me nje STEMI. 6/15/2012 E. Zaimi
 37. 37. 3  3a. Vleresimi i menjehershem  3b. Trajtimi i menjehershem ne DU (<10 min) ne DU  Kontrolli i sh vitale;  Fillo O2 me 4 l/min, mbaj O2 kontrollo O2 sat sat mbi 90%; (O)  Hapja e rruges venoze;  Aspirine 160-325 mg, nese  Bej/rishiko EKG; s’eshte dhene me pare; (A)  Ekzaminim i shpejte  Nitroglicerine sub lingual, (anamneze, ekz. fizik) spray ose iv (N)  Rishiko/kompleto  Morfine iv nese nuk eshte fibrinolizen, shiko per qetesuar dhimbja nga NTG kunderindikiacione; (M)  Merr markuesit kardiake (MONA) fillestare, elektrolite dhe analizat e koagulimit  Bej Ro-grafi gjoksi portabel (<30’) 6/15/2012 E. Zaimi
 38. 38. 5.  Ngritje e ST ose BDM i ri, apo qe mendohet i tille, dyshues per demtim te miokardit (STEMI) 6/15/2012 E. Zaimi
 39. 39. 6 7 Fillo trajtimet sipas indikacioneve.  Koha nga fillimi i Mos vono simptomave < 12 h riperfuzionet:  Β-bllokues;  Clopidogrel;  Heparine (UFH ose LMWH) 6/15/2012 E. Zaimi
 40. 40. 8. Strategjia e riperfuzionit Terapia percaktohet nga pacienti (pt)  Ki parasysh synimet e riperfuzionit  Nga hyrja ne dere, deri tek fryrja e balonit (PCI) 90 min;  Nga hyrja ne dere, deri tek injeksioni (fibrinolize) 30 min.  Vazhdo terapite shtese  ACEI/ ARB  Statina 6/15/2012 E. Zaimi
 41. 41. 9.  Ulje e ST ose invertim dinamik i T;  Dyshim i forte per ishemi miokardi;  APP me rrezik te larte/ IM pa ngritje te ST. 6/15/2012 E. Zaimi
 42. 42. 10. 11. Fillo trajtimet sipas indikacioneve: •Dergo ne shtrat te  Nitroglicerine; monitoruar;  Β-bllokues; •Vlereso nivelin e  Clopidogrel; riskut.  Heparine (UFH ose LMWH)  Inhibitor te glikoproteines IIb/IIIa. 6/15/2012 E. Zaimi
 43. 43. 12. Paciente me risk te larte:  Pt me dhimbje gjoksi ishemike refraktare;  Devijacion i ST rekurent, persistent  TV  Instabilitet hemodinamik;  Sh. te insuficiences kardiake;  Strategji invazive e hershme, perfshi kateterizimin dhe revaskularizimin ne shok, brenda 48 h qe ka ndodhur IAM; Vazhdo aspirine, heparine dhe terapite e tjera sipas indikacionit:  ACEI/ARB;  Statina. Kur nuk eshte me risk te larte, dergoje ne kardiologji per saktesim te riskut dhe trajtim 6/15/2012 E. Zaimi
 44. 44. 13. 14.  Segmenti ST ose vala  A paraqet kriteret e T jane normale, ose pa riskut te ≠ diagnostike. larte/intermediate ose troponina eshte  AP me risk te ulet/te pozitiv ? mesem. 6/15/2012 E. Zaimi
 45. 45. 15. Konsidero shtrimin ne NO ose ne nje shtrat te monitoruar ne DU. Ndiq:  Markuesit kardiake (perfshi troponinen);  Perserit EKG (monitorim i vazhdueshem i ST-T)  Konsidero proven e efortit. 6/15/2012 E. Zaimi
 46. 46. 16. 17.  A paraqet kriteret e  Nese s’ ka shenja riskut te ishemie apo infarkti, larte/intermediate mund te nxirret nga ose troponina eshte spitali dhe te ndiqet pozitiv? ambulatorisht. 6/15/2012 E. Zaimi
 47. 47. Faleminderi t 6/15/2012 E. Zaimi
 48. 48. Recent onset chest pain is a common presentation, which most doctors treating adults will encounter. Chest pain is a very common symptom - 20% to 40% of the general population will experience chest pain in their lives. In the UK, up to 1% of visits to a GP are due to chest pain. Approximately 5% of visits to the emergency department are due to a complaint of chest pain, and up to 40% of emergency hospital admissions are due to chest pain. The 2006 Health Survey for England found that approximately 8% of men and 3% of women aged 55 to 64, and about 14% of men and 8% of women aged 65 to 74 have or have had angina. Using the combined age specific prevalence rates, it has been estimated that there are about 726 000 men aged between 35 and 75 living in the UK who have had angina and about 393 000 women giving a total of over 1.1 million. From these prevalence rates it has been estimated that there are about 619 000 men aged between 55 and 75 living in the UK who have or have had angina and about 336 000 women giving a total of just over 955 000. For all people older than 35 there are about 1 132 000 men living in the UK who have had angina and about 849 000 women giving a total of more than 1.98 million. A recent systematic review of observational data (six studies) found that the total mortality rate in angina patients was 2.8% to 6.6% per annum, compared with 1.4% to 6.5% per annum mortality rate for cardiovascular disease, and 0.3% to 5.5% per annum for non-fatal myocardial infarction. 6/15/2012 E. Zaimi

×