Publicité
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Publicité
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Publicité
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Roma e vjeter
Prochain SlideShare
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
Chargement dans ... 3
1 sur 14
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Roma e vjeter

 1. 1 PUNOI:XHONATAN EKMEKҪIU KLASA :VI A SHKOLLA 9 VJEҪARE”SULË HARRI”
 2. 2 POZITA GJEOGRAFIKE DHE KUSHTET HISTORIKO-SHOQERORE NE ROMEN E LASHTE. Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme. Perandoria Perëndimore ra nga barbaret në vitin 476 pas Krishtit. Perandoria Lindore, e quajtur Perandoria Bizantine (për shkak të emrit të qytetit të tij kapitalit Byzanthium) ra në 1453 pas Krishtit për shkak të pushtimit turk.
 3. 3 Roma e lashtë është një qytetërim që u rrit nga një komunitet I vogël bujqësor, themeluar në Gadishullin italian ne fillim te shekullin te 10 para Krishtit. I vendosur përgjatë Detit Mesdhe, ajo u bë një nga perandoritë më të mëdha në botën e lashtë. Në shekujt e saj të ekzistencës, qytetërimi romak kaloi nga një mbretëri në një republikë oligarkike, në një perandori gjithnjë e më shumë autokratike. Ajo dominoi Europën Jug-Perëndimore, Jug-Lindore / Ballkan dhe në rajonin e Mesdheut nëpërmjet pushtimit dhe asimilimit. Rrënuar nga paqëndrueshmëria e brendshme dhe të sulmuar nga popujt e ndryshëm ne emigrime, pjesa perëndimore e perandorisë, duke përfshirë edhe Italinë, Hispania, Gali, Britani e Madhe dhe Afrikën u shkatërrua duke krijuar mbretëri të pavarur në shekullin e 5 pas Krishtit. Perandoria Lindore Romake, e cila ishte i qeverisur nga Konstandinopoja, që përbëhet nga Greqia, Ballkan, Azi e Vogël, Siri dhe Egjipt, i shpëtoi kësaj krize. Pavarësisht humbjes më vonë të Sirisë dhe Egjiptit, të Perandorisë Islame Arabe, Perandoria Romake Lindore do të jetojë edhe per një mijëvjeçar, deri sa mbetjet e tij të fundit ishin aneksuar së fundi nga Perandoria Otomane Turke. Kjo fazë mesjetare e Perandorisë zakonisht është e referuar si Perandoria Bizantine nga historianët. Qytetërimit romak është grupuar shpesh në antikitetit klasik me Greqinë e lashtë, një qytetërim që frymëzoi shumë kulturen e Romës antike. Roma antike kontriboi shumë në zhvillimin e së drejtës, luftes, artit, letërsise, arkitekturë, teknologji, fene dhe gjuhë në botën perëndimore, dhe historia e saj vazhdon të ketë një ndikim të madh në botën e sotme.
 4. 4 Sipas një legjende, Roma u themelua më 21 prill, 753 BC nga vëllezërit binjake qe zbriten nga Enea, princi trojan. Romulus and Remus ishin nipat e mbretit Latin, Numitor e Alba Longa. Mbreti u dëbua nga froni i tij nga vëllai i tij mizor Amulius .Mbreti i ri nga frika se Romuli and Remi do të marrin përsëri fronin, urdheroi të mbyten ne uje. Një ulkonje i shpëtoi dhe i rriti ata, dhe kur ata u rriten sa duhet, ata kthyen fronin e Alba Longa në Numitor. Binjakët pastaj themeluan qytetin e tyre, por Romuli vrau Remin në një grindje mbi të cilën një prej tyre duhet të mbretëronte si mbret i Romës, edhe pse sipas disa burimeve shtetërore sherri ishte se kush ishte duke ia dhënë emrin e tyre qytetit. Romuli u bë burim i emrit të qytetit. Qyteti ishte privuar ndaj grave, legjenda thotë se Latinet i ftuan Sabinet në një festival dhe i vodhen vajzat e pamartuara te tyre, që edhe quan në integrimin e Latineve dhe Sabineve. Sipas traditës dhe shkrimtarëve më vonë si Livy, Republika Romake u krijua rreth 509 pes, kur i
 5. 5 fundit i shtatë mbretërve të Romës, Tarquin ishte rrëzuar, dhe një sistem i bazuar në magjistratët e zgjedhur çdo vit dhe kuvendet e ndryshme përfaqësues është themeluar . Kushtetuta kishte vendosur një seri të kontrollit dhe balancimit, dhe një ndarje te pushteteve. Magjistratët më të rëndësishem janë dy konsuj, të cilët së bashku ushtronin autoritet ekzekutiv në formën e Imperium, apo komandë ushtarake. Konsujt e kishin per detyre për të punuar me senatin, e cila ishte fillimisht një këshill konsultativ i fisnikërisë se nivelit të larte, por u rrit në madhësi dhe fuqi me kalimin e kohës. Romakët filluan t’i kontrollonin gradualisht popujt e tjerë të gadishullit italian, duke përfshirë Etruscans. Pastaj moren pjesen me te madhe te detit Mesdhe dhe u bene popull dominues.
 6. 6 Në vitin 44 p.e.s, Cezari u vra nga senatoret, të cilët kundërshtuan pushtetin absolut te Cezarit dhe kërkuan për të rivendosur qeverinë kushtetuese, por pas një triumvirati te dytë, i përbërë nga trashëgimtari i caktuar i Cezarit, Oktaviani, dhe përkrahësit e tij te hershem, Mark Antony dhe Lepidus, Oktaviani mori fuqi. Sidoqoftë, kjo aleancë shpejt zbriti në një betejë për dominim. Lepidus ishte në mërgim, dhe kur Oktavian mundi Antonyn dhe Kleopatren e Egjiptit në betejën e Actiumit në 31 pes, ai u bë sundimtari i padiskutueshëm i Romës. Pasi i mundi armiqte e tij, Oktavian Augustus mori emrin dhe mori pothuajse pushtet absolut, duke mbajtur vetëm një shtirje "false" republikane të qeverisjes. Pasardhësi i tij i caktuar, Tiberit, morën pushtetin pa opozitë serioze, duke vendosur dinastine Julio- Claudiane, e cila zgjati deri në vdekjen e Neros në 68. Kishte zgjerim territorial të asaj që tani ishte Perandoria Romake dhe ajo mbeti shtet i sigurt, pavarësisht nga një seri e perandorëve
 7. 7 te korruptuar . Sundimi i tyre u pasua nga dinastia Flavian. Gjatë mbretërimit të "Pesë Perandoreve te mirë" (96-180), Perandoria arriti zhvillimin me te madh te saj :territorial, ekonomik, kulturor. Shteti ishte i siguruar nga kercenimet e brendshme dhe kërcënimet e jashtme. Me pushtimin e Dakias gjatë sundimit të Trajan, Perandoria arriti kulmin e zgjerimit territorial të saj; sundimi i Romës, tani u shtri 2.5 milion milje katrore (6.5 milion km ²). Sëmundja Antonine që përfshiu Perandorinë në 165-180 ,vrau rreth pesë milionë njerëz. Perandoria Perendimore ishte vazhdimisht e ngacmuar nga dyndjet barbare, dhe rënia graduale e Perandorisë perëndimore vazhdoi gjatë shekujve. Në shekullin e 4-t, emigrimi perendimor i Huneve e detyroi Visigothsin për të kërkuar strehim brenda kufijve të Perandorisë Romake. Në vitin 410, Visigoths, nën udhëheqjen e Alaric I, mori qytetin e Romës . Vandalët pushtuan provincat romake në Gali, Hispania, dhe Afrikën veriore, dhe në 455 Romën. Më 4 shtator, 476, shefi Odoacer detyroi perandorin e fundit romak në perëndim, Romulus Augustus, të heq dorë. Pasi ka zgjatur për rreth 1200 vjet, sundimit te Romës në Perëndim i erdhi fundi. Perandoria Lindore do të pësonte një fat të ngjashëm, megjithëse jo dramatik. Justiniani arriti ti rrimare Afriken e Veriut dhe Italine, por pasurite bizantine në Perëndim ishin reduktuar në
 8. 8 Italinë jugore dhe Sicili brenda disa viteve pas vdekjes së Justinianit. Bizanti ishte I kërcënuar nga ngritja e Islamit, ndjekësit e të cilit pushtuan me shpejtësi territoret në Siri dhe Egjipt, dhe së shpejti paraqiti një kërcënim të drejtpërdrejtë për Konstandinopojën. Bizanti, megjithatë, arriti të ndalë zgjerimin islamik në tokat e tyre gjatë shekullit 8, dhe duke filluar në shekullin e 9-te i rimoren pjesë të pushtuara . Në vitin 1000 pas Krishtit Perandoria Lindore ishte në kulmin e saj: Basileios II i rimori Bullgarine dhe Armenine, kultura dhe tregtia filloi te lulëzoje. Megjithatë, së shpejti pas zgjerimit u ndal befas në vitin 1071 në Betejën e Manzikert. Kjo çoi në fundin e perandorisë, në një rënie dramatike. Disa shekuj me grindje të brendshme dhe dyndjet turke në fund të fundit I hapen rrugën perandorit Alexius I Comnenus të dërgojë një thirrje për ndihmë nga Perëndimi në 1095. Perëndimi reagoi me kryqëzatat, përfundimisht duke rezultuar në marrjen e Konstandinopojës nga pjesëmarrësit në kryqëzata e katërt. Pas rimarrjes se Konstandinopojës nga forcat perandorake, perandoria ishte pak më shumë se një shtet grek i mbyllur ne bregdetin Egje. Perandoria Lindore mori fund kur Mehmeti II pushtoi Kostandinopojën më 29 maj, 1453. Qyteti perandorak i Romës ishte qendra më e madhe urbane e kohës së vet, me një popullsi prej rreth një milion njerëz. Shoqëria romake është parë kryesisht si hierarkike, me skllevër (servi) në fund, freedmen (liberti) mbi ta, dhe pa-lindur qytetarëve (cives) në krye. Një ndarje e klasës bazuar fillimisht në shërbimin ushtarak u bë më e rëndësishme. Anëtarësia e këtyre klasave ishte vendosur periodikisht nga Censors, sipas pronësise.Me te pasur ishin senatoret, te cilet dominuan politikën dhe komandën e ushtrisë. Njësi bazë e shoqërisë romake ishin familjet. Familje përfshirë kokën (zakonisht babai) i shtëpisë, Familias baba (baba i familjes), gruaja e tij, fëmijët dhe të afërmit e tjerë. Në klasat e sipërme, skllevërit dhe shërbëtorët ishin gjithashtu pjesë e familjes. Kreu i familjes kishte fuqi të madhe (patria
 9. 9 potestas, pushtet babait ") mbi ata që jetojnë me të:" Ai mund të detyrojë martesën (zakonisht për para) dhe zgjidhjen e saj, të shesë fëmijët e tij në skllavëri, kërkesa pronësore në ngarkim të tij si të vetin, si dhe kishin edhe të drejtën për të ndëshkuar ose të vrarë anëtarët e familjes (edhe pse kjo e drejtë e fundit me sa duket pushoi se ushtruari pas shekullit 1 pes) Roma antike komandoi një zonë te madhe te tokës, me burime të jashtëzakonshme natyrore dhe njerëzore. Si e tillë, ekonomia e Romës mbeti e përqëndruar në bujqësi dhe tregti. Aneksimi i Egjiptit, Sicilise dhe Tunizia në Afrikën e Veriut siguronte një furnizim të vazhdueshëm të drithërave. Nga ana e tij, vaji I ullirit dhe vera ishin të eksporteve kryesore të Italisë.
 10. 10 ARSIMI Në Republikën e hershme, nuk ka pasur shkolla publike, kështu që djemtë ishin të mësuar të lexojnë dhe shkruajnë nga prindërit e tyre, ose nga skllevër të arsimuar, të quajtur paedagogi, zakonisht me origjinë greke. Në rast se prindërit e tyre mund të përballonin arsimin, djemtë dhe disa vajza në moshën 7vjecare u dërguan në një shkollë private jashtë shtëpisë e quajtur ludus, ku një mësues (e quajtur litterator apo ludi Magister, dhe shpesh me origjinë greke) i mësonte lexim themelor, shkrim, aritmetikë, deri në moshën 11vjecare. Duke filluar në moshën 12vjecare, studentët shkonin në shkollat e mesme, ku mësuesi (i quajtur tani grammatikus) i mësonte rreth literaturës greke dhe romake. Në moshën 16, disa studentë vazhdonin në shkollë :retorikë (ku mësuesi, pothuajse gjithmonë grek, u quajt një orator). Edukimi në këtë nivel i përgatiste studentët për karrierë ligjore, dhe kërkohej që studentët te mësonin përmendësh ligjet e Romës. Nxënësit shkonin në shkollë çdo ditë, përveç festivaleve fetare dhe ditëve të tregut. Ka pasur edhe pushime verore
 11. 11 USHTRIA Ushtria e hershme Romake (c. 500 pes) ishte, si ato të qytet-shteteve të tjera bashkëkohore të ndikuar nga civilizimi grek, një milici qytetare e cila praktikonte taktika hoplite. Ushtria ishte e vogël (popullsia e meshkujve e lirë e moshës ushtarake ishte atëherë rreth 9.000) dhe e organizuar në pesë klasa (paralelisht me centuriata comitia, trupi i qytetarëve të organizuar politikisht), me tre hoplites sigurimin dhe ofrimin e dy të lehta të këmbësorisë. Fillimisht ushtria romake ishte e kufizuar taktikisht dhe qëndrimi i saj gjatë kësaj periudhe ishte kryesisht mbrojtës. Nga shekulli 3 pes, Romakët braktisen formimin hoplite ,në favor të një sistemi më fleksibël në të cilin grupe të vogla prej 120 (ose në disa raste 60) burra maniples mund të benin manovrim më të pavarur në fushëbetejë. Tridhjetë maniples organizuar në tre linja me trupa mbështetëse përbënin një ushtri, që arriti në mes 4.000 dhe 5.000 burra.
 12. 12 ARTET, MUZIKA, LETERSIA ,FEJA, ARKITEKTURA Jeta në Romën e lashtë sillej rreth qytetit të Romës, e vendosur mbi shtatë male. Qyteti kishte një numër të madh të strukturave monumentale si Koloseu, Forumi i Trajan dhe Pantheon. Ajo kishte burime me ujë të pijshëm që rifurnizohej nga qindra milje të ujesjellesave, teatro, gjimnaze, komplekse dushesh e plot biblioteka dhe dyqane, sheshe, dhe kanalizime funksionale. Gjatë gjithë territorit nën kontroll të Romës lashtë, arkitektura rezidenciale varionte nga shtëpitë modeste në vila shumë vendeshe. Në kryeqytetin e Romës, ka qenë rezidenca perandorake e Diellit qiellzor elegante, nga e cila rrjedh fjala pallati. Klasat e ulëta dhe të mesme Plebiane jetonin në qendër të qytetit, të mbushura me apartamente, ose Insulae të cilat ishin gati si getot moderne. Gjatë Republikës Romake, feja romake u organizua nën një sistem të rreptë të zyrave priftëror, të cilat u mbajtën nga njerëzit e rangut
 13. 13 senatorial. Kolegji i Pontifices ishte organi me I larte në këtë hierarki, dhe shefi e prifi i saj, Pontifex Maximus, ishte kreu i shtetit fetar. Pikturat e stileve romake tregojnë ndikimet greke, dhe shembuj të mbijetuar janë afresket qe perdoren kryesisht për të zbukuruar muret dhe tavanet e vendit ,vilat, megjithëse letërsia romake përmend pikturat prej druri, fildishi, si dhe materiale të tjera. Letërsia latine ishte nga fillimi i saj shumë e ndikuar kryesisht nga autorë greke. Disa nga veprat më të hershme janë të ruajtur: epikat historike tregojne historinë e hershme ushtarake të Romës. Muzika romake u bazua kryesisht në muzikën greke, dhe luajti një rol të rëndësishëm në shumë aspekte të jetës romake. Inxhinieria romake si dhe inxhinieria ushtarake romake përbënte një pjesë të madhe të epërsisë teknologjike dhe trashëgiminë e Romës, dhe ato kanë kontribuar në ndërtimin e qindra rrugëve, urave, ujesjelles, banja, teatrove dhe
 14. 14 stadiumeve. Shumë monumente, të tilla si Koloseu, Pont du Gard, dhe Pantheon, ende mbeten si Dhiata të inxhinierisë romake dhe kulturës. Romakët ishin njohur veçanërisht për arkitekturën e tyre, e cila është grupuar me traditat greke në "arkitekturë klasike" Në shekullin 1 pes, romakët filluan të përdorin konkreten, gjerësisht. Betoni u shpik në fund të shekullit të 3 para Krishtit. Betoni bëri te mundur të shtroheshin rrugët romake të qëndrueshme, shumë prej të cilave janë ende në përdorim një mijë vjet pas rënies së Romës. Ndërtimi i një rrjeti të gjerë të udhëtimit dhe efikas në të gjithë Perandorinë rriti fuqinë dhe ndikimin e Romës .Romakët ndërtuan kanale (ujesjelles)të shumta të furnizimit me ujë në qytetet dhe vendet industriale dhe për të ndihmuar bujqësine e tyre. Qyteti i Romës u sigurua nga 11ujesjelles kombinuar me një gjatësi prej 350 km .Shumica ishin ndërtuar nën sipërfaqe, me vetëm disa pjesë të vogla mbi toke,mbështetur ne harqe.
Publicité