Gjergj Fishta

E
GJERGJ FISHTA
ARSIMI
 Gjergj Fishta lindi me 23.10 1871 ne Fishte te
Zadrimes. Shkollen fllore e mbaroi ne
vendlindje,ndersa pas ai vazhdoi kolegjin ne
Troshan. Ai mbaron kolegjen dhe ne 1886
shkon ne Bosnje, ku studioi per filozofi dhe
teologji.
VEPRIMTARIA ATDHETARE
 Fishta u kthye ne kolegjin(Troshan) dhe nisi punen si
mesues.Ai e nderpreu mesuesine dhe u dergua si
famulltar ne Gomisqe te Mirdites.Ai u kthye ne vitin
1894 neTroshan, por si famulltar, ku mbajti meshen
e pare ne gjuhen shqipe. Fishta themeloi ne 1899
shoqerine letrare “Bashkimi” me Preng Doçin, qe ka
gjalleruar jeten artistike ne veri. Po ne kete vit ai
bashkpunoi me F. Konicen e filloi te bashkepunonte
me organin “Albania”, qe dilte ne Bruksel. Ne 1902 u
kthye ne Shkoder dhe u be drejtori I pare I shkolles
fillore franceskane, ku futi me guxim mesimin e
gjuhes shqipe, kurse ne 1908, I njohur tashme si nje
nga personalitetet me te shquar u zgjodh kryetar i
Kongresit te Manastirit.
AKTIVITETET E FISHTES
Fishta ne vitin 1913 themeloi revisten “Hylli i Drites”, te cilen e
drejtoi deri me 1940, e cila ka lene shume mbressa. Ne vitin
1916 hapI shtypshkronjen franceskane ne Shkoder dhe po ne
kete vit me Luigj Gurakuqin, themeloi “Komisinine letrare”, nje
shoqeri gjuhesore-letrare qe synonte propagandimin e vlerave
te letersise shqiptare. Fishta perfaqesoi Shqiperine ne
Konferencen e Paqes ne Paris( 1919), ku mbrojti te drejtat e
shqiptareve te neperkembura nga Fuqite e Medha. Me 1921 u
zgjodh nga populli I Shkodres deputet opozitar ne parlament,
nenkryetar dhe kryetar i komisionit per arsimin dhe bilancin
shteteror. Mori pjese ne revolucionin demokratiko-
borgjeze(’24) qe u quajt Rev. i Qershorit. Pas deshtimit ai shkoi
ne Rome ku mori dhe cmimi “Honoris Causa”. Gjergj Fishta ka
perfaqesuar Shqiperine ne Athine e Stamboll (‘31) dhe ka qene
lider i franceskaneve te Shqiperise. Gjergj Fishta vdiqe me 30
Dhjetor 1940 ne Shkoder dhe u varros po aty me nderime te
jashtezakonshme nga populli qe e kthyen ate ne legjende
bashke me emrin e tij.
VEPRAT ME TE MEDHA
Publicitika e Fishtes eshte botuar ne pjesen me te
madhe ne faqet e “Hyllit te drites”. Fishta ka shkruar
edhe mjaft vepra dramatike si melodramat “
Shqyptari i qyteterum” ose “Shqyptarja e qytetme,
tragjedite “Juda Makabe”, “Ifigjenia n’Aulide” etj. Ka
shkruar edhe vepra satire si poezia “Anzat e
Parnasit” dhe “Gomari i Babatasit”.Ka bere dhe
berkthime, duke bere te flasin shqip Homeri dhe
Molieri.
Por, pa asnje dyshim, ai se pari mbetet nje nga
poetet me te madh te let. Shqipe me dy veprat
madhore: vellimi “Mrizi i zanavet” dhe poema
“Lahuta e malcis”. Pasqyre e mendimeve, idealeve
dhe aspiratave te tij eshte vellimi “Mrizi i zanavet”.
MRIZI I ZANAVET
 “Mrizi i Zanavet” konsiderohet si kryevepra e lirikes se Fishtes.
Vellimi i pare u botua ne 1913 ne Shkoder dhe permbante 8
lirika. Botimi i dyte u be ne vitin 1924 dhe Fishta perfshiu
melodramen “Shqiptari i qytetnuem” si dhe tragjedine “Juda
Makabe”. Me 1930 doli botimi i trete. 1871-1940.Vellimi hapet
me poezine “Shqypnia”, nje nga me te njohurat ne letersine
shqipe.Tema e atdheut, tema e pasqyrimit te bukurive te tij, e
forcimit te ndjenjes se krenarise dhe atdhedashurise eshte
teper e njohur dhe e trajtuar, por Fishta, pa perseritur ato qe
kane thene paraardhesit e tij, gjen elemente te tjera te
fuqishme nga ana poetike, detaje qe krijojne emocione, dhe
me to krijon nje poezi madhore, pasqyre e atdhedashurise,
frymezuese e popullit ne luften per liri. Mbi kete motiv, poeti
shkruan edhe nje poezi tjeter me te njejtin titull “Shqypnia”.
Ndersa poezia e pare ka ritem marcial, ne te dyten, qe eshte
nje tingellime e shkruar ne monokolone, poeti, me nje
intonacion te dukshem krenarie e malli, paraqet
atdhedashurine si ndjenjen me te qenesishme e me te bukur
te shpirtit te shqiptarit.
Vargje nga “Mrizi i Zanavet”
 Edhe hana do ta dije
Edhe dielli do t’kete pa
Se perqark kesaj rrokullie
Si Shqypnia’i vend nuk ka
 Gjergj Fishta gjithashtu ka mbeshtetur
patriotizmin ne qender te poezise “Gjuha
Shqipe”, e cila eshte nje pergjigje e ashper
kunder propagandes antishqiptare. Synimi I
kesaj poezie eshte te paraqese bukurite e kesaj
gjuhe, forcen e saj shprehese, por edhe te
mbjelle dashuri te te gjitha zemrat e shqiptareve
per te. Fishta duke qene prift dhe poet nuk i
lejohet te mallkoje, po zemerimi beri te tijen ne
keto vargje:
Pra, mallkue, njai bir shqiptari
Qi kete gjuhe te Perendise,
Trashegim qe na e la i pari
Trashegim s’ia le ai femise
LAHUTA E MALCIS
 Lahuta e Malcís konsiderohet si kryevepra e Át Gjergj
Fishtës të cilën autori filloi të e shkruante nga vitit 1905
duke e përfunduar në vitin 1937. Lahuta e malcise eshte
poeme epiko-lirike per Shqiperine, shqiptaret dhe luften e
tyre per liri. Ajo merr per teme nje epoke te gjere, dramatike
dhe ne te njejten kohe me rendesi vendimtare per fatin e
Shqiperise nga 1878, koha kur mblidhet dhe deshton pa
arritur te plotesoje detyrat e veta Lidhja e Prizrenit,deri me
1912, kur shpallet Pavaresia. Autori ka patur 3 synime:
 Te tregonte pavaresisht nga humbjet e disfatat e
herepashershme qe populli shqiptar nuk qe gjunjezuar, por
duke nxjerre mesime prej tyre, perpiqej te pergatitej per
cfare do i vinte me pas.
 Te tregonte se nga njeri shekull ne tjetrin historia e popullit
tone pasurohej me ngjarje e heroizma te rinj qe deshmonin
se ne gjirin e tij ishte e gjalle dhe e pavdekshme per ta pare
Shqiperine “Zonje brenda cakut te vet”.
 Duke marre si piknisje Lidhjen e Priznit dhe vitet ne vazhdim
te tregonte se historia ishte nje dhe e pandare dhe Ludja
nuk ishte ngjarje e shkeputur, por deshmi e pjekurise
luftarake dhe morale te popullit tone..
 Qellim tjeter eshte i qarte te tregoje qe
historine nuk e ben nje njeri i vetem dhe ajo
nuk perbehet nga nje ngjarje e vetme, po
historine e ben I gjithe populli i prire nga bijte
e tij te shquar. Autori ka misheruar tiparet me
te mira te popullit tone duke I gdhendur e
perjetesuar ne fig. te besueshme,
jashtezakonisht te gjalla dhe te plotfuqishme
ne kohen ku jetojne. Kjo veper eshte e
vecante se ngjall kureshtje nga studiuesit qe
mendojne se Fishta ka pasur perpara shembuj
ku eshte bazuar dhe te kjo veper.
PJESE NGA LAHUTA E MALCIS
PUNOI: ELIO MEMA
1 sur 12

Recommandé

Gjergj Fishta par
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj FishtaOrgesaIbri
1K vues21 diapositives
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” par
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
50.3K vues24 diapositives
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" par
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Matilda Gremi
62.7K vues17 diapositives
lasgush poradeci par
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
45.1K vues15 diapositives
Analizë e veprës së një autori par
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K vues10 diapositives
Ismail kadare par
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadareEgzona Shabani
26.9K vues27 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Biografia e ismail kadares par
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresActuallyican
6.5K vues29 diapositives
Letersia dhe Folklori !!!! par
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K vues16 diapositives
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67.2K vues5 diapositives
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K vues17 diapositives
Shqiperia ne OKB par
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBDurim Krasniqi
10K vues13 diapositives
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre par
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
30.9K vues9 diapositives

Tendances(20)

Biografia e ismail kadares par Actuallyican
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican6.5K vues
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67.2K vues
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K vues
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre par Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K vues
Komunizmi ne Shqiperi par Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vues
Letersia dhe artet e tjera par EGLI TAFA
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA22.3K vues
Matematik Fillimi i nje biznesi par Admin Nuriu
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
Admin Nuriu21.8K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij par Denisa Caushi
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Denisa Caushi1.2K vues
Pa familje - HEKTOR MALO par FialdoMema
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
FialdoMema9.5K vues

En vedette

LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA par
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTAMarjan DODAJ
19.1K vues728 diapositives
Pater Gjergj Fishta (1871-1940) par
Pater Gjergj Fishta (1871-1940)Pater Gjergj Fishta (1871-1940)
Pater Gjergj Fishta (1871-1940)Marjan DODAJ
6.5K vues31 diapositives
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta par
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaMarjan DODAJ
6.5K vues728 diapositives
Projekt letersi par
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersianndos
67.5K vues11 diapositives
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA par
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTAMarjan DODAJ
18.3K vues728 diapositives
DHL ...MENAXHIMI I SHPERNDARJES DHE LOGJISTIKA par
DHL ...MENAXHIMI I SHPERNDARJES DHE LOGJISTIKA  DHL ...MENAXHIMI I SHPERNDARJES DHE LOGJISTIKA
DHL ...MENAXHIMI I SHPERNDARJES DHE LOGJISTIKA #MesueseAurela Elezaj
2.3K vues20 diapositives

En vedette(20)

LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ19.1K vues
Pater Gjergj Fishta (1871-1940) par Marjan DODAJ
Pater Gjergj Fishta (1871-1940)Pater Gjergj Fishta (1871-1940)
Pater Gjergj Fishta (1871-1940)
Marjan DODAJ6.5K vues
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta par Marjan DODAJ
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Marjan DODAJ6.5K vues
Projekt letersi par anndos
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
anndos67.5K vues
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ18.3K vues
At Gjergj Fishta - Gjuha Shqipe par Marjan DODAJ
At Gjergj Fishta - Gjuha ShqipeAt Gjergj Fishta - Gjuha Shqipe
At Gjergj Fishta - Gjuha Shqipe
Marjan DODAJ11.9K vues
Baresha by Gazmend Freitag, Albanian painter par Gazmend Freitag
Baresha by Gazmend Freitag, Albanian painterBaresha by Gazmend Freitag, Albanian painter
Baresha by Gazmend Freitag, Albanian painter
Gazmend Freitag258 vues
How To Make Potato Salad par bobp0417
How To Make Potato SaladHow To Make Potato Salad
How To Make Potato Salad
bobp0417394 vues
Albanian Traditions Pag par sshemshedini
Albanian  Traditions PagAlbanian  Traditions Pag
Albanian Traditions Pag
sshemshedini4.8K vues
Albanian americans presentation par jessicaresener
Albanian americans presentationAlbanian americans presentation
Albanian americans presentation
jessicaresener4.9K vues
Gjuha shqipe dhe huazimet par Klea Vyshka
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
Klea Vyshka30.7K vues
Biomat tokesore par Enxhi_01
Biomat tokesoreBiomat tokesore
Biomat tokesore
Enxhi_0114.2K vues
Trupat gjeometrik par Esmer Alda
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.8K vues

Similaire à Gjergj Fishta

Koment vepre (1) par
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
1.5K vues5 diapositives
Ndre Mjeda - 2015 par
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K vues43 diapositives
Rilindja Kombetare Shqiptare par
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vues61 diapositives
Shkrimtare te shquar shkrimtar par
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.5K vues4 diapositives
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet par
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetAlbi Muca
11.4K vues25 diapositives
Letersia nen Diktature par
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureOrnela Keçi
22.6K vues23 diapositives

Similaire à Gjergj Fishta(20)

Koment vepre (1) par pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K vues
Ndre Mjeda - 2015 par Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K vues
Rilindja Kombetare Shqiptare par Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vues
Shkrimtare te shquar shkrimtar par Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.5K vues
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet par Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K vues
Letersia nen Diktature par Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K vues
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret par Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K vues
Lasgush par nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K vues
Feja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLI par Marjan DODAJ
Feja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLIFeja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLI
Feja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLI
Marjan DODAJ3.2K vues
Figurat e rilindjes sonë kombëtare par olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K vues
Jeronim De Rada par Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K vues
Naim Frasheri dhe vepra e tij par Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Diana Lamaj10.7K vues

Gjergj Fishta

 • 2. ARSIMI  Gjergj Fishta lindi me 23.10 1871 ne Fishte te Zadrimes. Shkollen fllore e mbaroi ne vendlindje,ndersa pas ai vazhdoi kolegjin ne Troshan. Ai mbaron kolegjen dhe ne 1886 shkon ne Bosnje, ku studioi per filozofi dhe teologji.
 • 3. VEPRIMTARIA ATDHETARE  Fishta u kthye ne kolegjin(Troshan) dhe nisi punen si mesues.Ai e nderpreu mesuesine dhe u dergua si famulltar ne Gomisqe te Mirdites.Ai u kthye ne vitin 1894 neTroshan, por si famulltar, ku mbajti meshen e pare ne gjuhen shqipe. Fishta themeloi ne 1899 shoqerine letrare “Bashkimi” me Preng Doçin, qe ka gjalleruar jeten artistike ne veri. Po ne kete vit ai bashkpunoi me F. Konicen e filloi te bashkepunonte me organin “Albania”, qe dilte ne Bruksel. Ne 1902 u kthye ne Shkoder dhe u be drejtori I pare I shkolles fillore franceskane, ku futi me guxim mesimin e gjuhes shqipe, kurse ne 1908, I njohur tashme si nje nga personalitetet me te shquar u zgjodh kryetar i Kongresit te Manastirit.
 • 4. AKTIVITETET E FISHTES Fishta ne vitin 1913 themeloi revisten “Hylli i Drites”, te cilen e drejtoi deri me 1940, e cila ka lene shume mbressa. Ne vitin 1916 hapI shtypshkronjen franceskane ne Shkoder dhe po ne kete vit me Luigj Gurakuqin, themeloi “Komisinine letrare”, nje shoqeri gjuhesore-letrare qe synonte propagandimin e vlerave te letersise shqiptare. Fishta perfaqesoi Shqiperine ne Konferencen e Paqes ne Paris( 1919), ku mbrojti te drejtat e shqiptareve te neperkembura nga Fuqite e Medha. Me 1921 u zgjodh nga populli I Shkodres deputet opozitar ne parlament, nenkryetar dhe kryetar i komisionit per arsimin dhe bilancin shteteror. Mori pjese ne revolucionin demokratiko- borgjeze(’24) qe u quajt Rev. i Qershorit. Pas deshtimit ai shkoi ne Rome ku mori dhe cmimi “Honoris Causa”. Gjergj Fishta ka perfaqesuar Shqiperine ne Athine e Stamboll (‘31) dhe ka qene lider i franceskaneve te Shqiperise. Gjergj Fishta vdiqe me 30 Dhjetor 1940 ne Shkoder dhe u varros po aty me nderime te jashtezakonshme nga populli qe e kthyen ate ne legjende bashke me emrin e tij.
 • 5. VEPRAT ME TE MEDHA Publicitika e Fishtes eshte botuar ne pjesen me te madhe ne faqet e “Hyllit te drites”. Fishta ka shkruar edhe mjaft vepra dramatike si melodramat “ Shqyptari i qyteterum” ose “Shqyptarja e qytetme, tragjedite “Juda Makabe”, “Ifigjenia n’Aulide” etj. Ka shkruar edhe vepra satire si poezia “Anzat e Parnasit” dhe “Gomari i Babatasit”.Ka bere dhe berkthime, duke bere te flasin shqip Homeri dhe Molieri. Por, pa asnje dyshim, ai se pari mbetet nje nga poetet me te madh te let. Shqipe me dy veprat madhore: vellimi “Mrizi i zanavet” dhe poema “Lahuta e malcis”. Pasqyre e mendimeve, idealeve dhe aspiratave te tij eshte vellimi “Mrizi i zanavet”.
 • 6. MRIZI I ZANAVET  “Mrizi i Zanavet” konsiderohet si kryevepra e lirikes se Fishtes. Vellimi i pare u botua ne 1913 ne Shkoder dhe permbante 8 lirika. Botimi i dyte u be ne vitin 1924 dhe Fishta perfshiu melodramen “Shqiptari i qytetnuem” si dhe tragjedine “Juda Makabe”. Me 1930 doli botimi i trete. 1871-1940.Vellimi hapet me poezine “Shqypnia”, nje nga me te njohurat ne letersine shqipe.Tema e atdheut, tema e pasqyrimit te bukurive te tij, e forcimit te ndjenjes se krenarise dhe atdhedashurise eshte teper e njohur dhe e trajtuar, por Fishta, pa perseritur ato qe kane thene paraardhesit e tij, gjen elemente te tjera te fuqishme nga ana poetike, detaje qe krijojne emocione, dhe me to krijon nje poezi madhore, pasqyre e atdhedashurise, frymezuese e popullit ne luften per liri. Mbi kete motiv, poeti shkruan edhe nje poezi tjeter me te njejtin titull “Shqypnia”. Ndersa poezia e pare ka ritem marcial, ne te dyten, qe eshte nje tingellime e shkruar ne monokolone, poeti, me nje intonacion te dukshem krenarie e malli, paraqet atdhedashurine si ndjenjen me te qenesishme e me te bukur te shpirtit te shqiptarit.
 • 7. Vargje nga “Mrizi i Zanavet”  Edhe hana do ta dije Edhe dielli do t’kete pa Se perqark kesaj rrokullie Si Shqypnia’i vend nuk ka
 • 8.  Gjergj Fishta gjithashtu ka mbeshtetur patriotizmin ne qender te poezise “Gjuha Shqipe”, e cila eshte nje pergjigje e ashper kunder propagandes antishqiptare. Synimi I kesaj poezie eshte te paraqese bukurite e kesaj gjuhe, forcen e saj shprehese, por edhe te mbjelle dashuri te te gjitha zemrat e shqiptareve per te. Fishta duke qene prift dhe poet nuk i lejohet te mallkoje, po zemerimi beri te tijen ne keto vargje: Pra, mallkue, njai bir shqiptari Qi kete gjuhe te Perendise, Trashegim qe na e la i pari Trashegim s’ia le ai femise
 • 9. LAHUTA E MALCIS  Lahuta e Malcís konsiderohet si kryevepra e Át Gjergj Fishtës të cilën autori filloi të e shkruante nga vitit 1905 duke e përfunduar në vitin 1937. Lahuta e malcise eshte poeme epiko-lirike per Shqiperine, shqiptaret dhe luften e tyre per liri. Ajo merr per teme nje epoke te gjere, dramatike dhe ne te njejten kohe me rendesi vendimtare per fatin e Shqiperise nga 1878, koha kur mblidhet dhe deshton pa arritur te plotesoje detyrat e veta Lidhja e Prizrenit,deri me 1912, kur shpallet Pavaresia. Autori ka patur 3 synime:  Te tregonte pavaresisht nga humbjet e disfatat e herepashershme qe populli shqiptar nuk qe gjunjezuar, por duke nxjerre mesime prej tyre, perpiqej te pergatitej per cfare do i vinte me pas.  Te tregonte se nga njeri shekull ne tjetrin historia e popullit tone pasurohej me ngjarje e heroizma te rinj qe deshmonin se ne gjirin e tij ishte e gjalle dhe e pavdekshme per ta pare Shqiperine “Zonje brenda cakut te vet”.  Duke marre si piknisje Lidhjen e Priznit dhe vitet ne vazhdim te tregonte se historia ishte nje dhe e pandare dhe Ludja nuk ishte ngjarje e shkeputur, por deshmi e pjekurise luftarake dhe morale te popullit tone..
 • 10.  Qellim tjeter eshte i qarte te tregoje qe historine nuk e ben nje njeri i vetem dhe ajo nuk perbehet nga nje ngjarje e vetme, po historine e ben I gjithe populli i prire nga bijte e tij te shquar. Autori ka misheruar tiparet me te mira te popullit tone duke I gdhendur e perjetesuar ne fig. te besueshme, jashtezakonisht te gjalla dhe te plotfuqishme ne kohen ku jetojne. Kjo veper eshte e vecante se ngjall kureshtje nga studiuesit qe mendojne se Fishta ka pasur perpara shembuj ku eshte bazuar dhe te kjo veper.
 • 11. PJESE NGA LAHUTA E MALCIS