Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Trupat dhe vetite e tyre
Lenda e Fizikes
Objektet qe na rrethojne si p.sh uji
,shtepia ,pemet , ajri etj ., jane pjese e
p...
Gjendjet e Lendes . Ndertimi
grimcor I saj


Gjendjet e Lendes

Uji , akulli dhe avulli jane ne tre gjendje te ndryshme a...
Vetite e Lengjeve dhe te gazeve


Veti e perbashket e lengjeve dhe te gazeve
eshte se nuk kane forme te caktuar por
marri...
Matja e madhesive fizike


Ecuria apo menyra qe tregon sesi percaktohet vlera
numerike e madhesise fizike quhet matje . P...
Qdo trup ka mase


Masa paraqet vetine e perhershme te trupave njesia
e mases se trupave eshte kilogrami (kg) . Masat e
m...
Levizja e trupave ne natyre


Ne natyre verejme levizjen e njerzeve , makinave
shtazeve etj , Pra ne natyre verejme leviz...
Veprimi ndermjet trupave


Force quajme kur dy trupa bashkeveprojne me njeri
tjetrin. Ne natyre te gjithe trupat veprojne...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Mesimet ne fizike

24 335 vues

Publié le

Mesime nga lenda e fizikes per klasen e 6

Publié dans : Formation
  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Mesimet ne fizike

  1. 1. Trupat dhe vetite e tyre Lenda e Fizikes Objektet qe na rrethojne si p.sh uji ,shtepia ,pemet , ajri etj ., jane pjese e perberjes ne natyre . Qdo send qe ze vend ne natyre e quajme trup. Trupat mund te dallohen edhe sipas madhesise se tyre apo vellimit. Lapsi eshte me i vogel se libri kurse libri eshte me i vogel se banka . Trupat i dallojme po ashtu edhe nga pesha , forma ,ngjyra etj .
  2. 2. Gjendjet e Lendes . Ndertimi grimcor I saj  Gjendjet e Lendes Uji , akulli dhe avulli jane ne tre gjendje te ndryshme agregate . Keto tri gjendje te ujit ndryshe quhen gjendje agregate : Uji-gjendja e lenget avulli – gjendja e gazte , akulli – gjendja e Ngurte. Ndertimi grimcor I lendes behet duke coptuar kokrren E sheqerit ne grimca grimca keshtu kuptojme se ajo nderron Forme por nuk e humb shijen
  3. 3. Vetite e Lengjeve dhe te gazeve  Veti e perbashket e lengjeve dhe te gazeve eshte se nuk kane forme te caktuar por marrin formen ne enen ku ndodhen . Lengjet nuk e nderrojne vellimin e tyre dhe nuk kane veti . Gazet dallohen me vetine e zgjerimit po ashtu edhe gazet perbehen nga molekulat .
  4. 4. Matja e madhesive fizike  Ecuria apo menyra qe tregon sesi percaktohet vlera numerike e madhesise fizike quhet matje . Pra per ta percaktuar madhesine fizike duhet patjeter ta matim ate p.sh ., kur udhetojme me makine matim shpejtesine e levizjes kur jemi semure matim temperaturen etj. Pra te masesh nje madhessi fizike do te thote te krahasosh ate me nje madhesi tjeter te llojit te njejte e cila eshte marre si njesi per matje , Mdhesia fizike percaktohet me dy te dhena : vleren numerike dhe njesine e saj.
  5. 5. Qdo trup ka mase  Masa paraqet vetine e perhershme te trupave njesia e mases se trupave eshte kilogrami (kg) . Masat e medha psh ngarkesat qe transportohen me kamion , anije , tren etj ,. I shprehim ne njesi te posaqme te cilen e quajme tonelate , 1 tonelate baraz me 1 T baraz me 1000 kg . Ndryshe themi se qdo trup ka mase pa marre parasysh se ne qfar gjendje agregate eshte : te ngurte , te lenget apo te gazte . Masa eshte madhesia kryesore fizike e qdo trupi dhe shenohet me shkronjen m.
  6. 6. Levizja e trupave ne natyre  Ne natyre verejme levizjen e njerzeve , makinave shtazeve etj , Pra ne natyre verejme levizjen e trupave . Pra trupi leviz atehere kur gjate kohes e nderron vendndhodhjen e tij ne krahasim me ndonje trup tjeter. Kur ulemi ne autobus , I cili leviz dhe nuk shikojme anash na duket se nuk po levizim por nese shikojme nga dritarja e autobusit ndertesat te cilat levizin prandaj bindemi se ne jemi duke levizur ose autobusi eshte ne levizje ndaj objekteve .
  7. 7. Veprimi ndermjet trupave  Force quajme kur dy trupa bashkeveprojne me njeri tjetrin. Ne natyre te gjithe trupat veprojne ndermjet vete me forca te ndryshme , nga kjo rrjedhe se kur ne nje trup perdoret forca ai trup do ta nderroje vendin e tij dmth do zhvendoset mirepo edhe duke u zhvendosur ai nderron edhe shpejtesine e tij. Forca matet me njuton N , njutonin e zbuloi Isak Njutoni per kete arsye morri emrin njuton. Po ashtu trupat deformohen kur perdorim force mbi ta , ata deformohen si p.sh goma , lapsi , fletorja etj .

×