Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Të drejtat e autorit në epokën
dixhitale
• Web 2.0 ofron akses universal në edukim, kërkim, kulturë, argëtim
• Mjete gjithmonë e më të sofistikuara
• Mundësi të pap...
5 R-të
• Retain - Ruaj: Bëj dhe zotëro kopje të materialit
• Reuse - Ripërdorim: Përdor në një mori mënyrash
• Revise - Ri...
• Rregullon kopjimin, adaptimin dhe shpërndarjen e materialeve të
krijuara
• Një paketë të drejtash: riprodhim, punë derivuese, shpërndarje dhe
shfaqje në publik
• Është automatike dhe e vlefshme p...
erikjheels.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Captain_Copyright
Si mund të marrësh leje?
Si mund të mbështesësh personat që kërkojnë vetëm ta shpërndajnë
materialin?
Ka kosto transaksion...
Një set me liçensa që shpjegojnë se si duhet përdorur materiali, pa
cunguar të drejtat e autorit
Thënë ndryshe: Përdor të ...
• Të ndërtuara mbi të drejtën e autorit
• Lejojnë kalimin nga “të gjithë të drejtat e rezervuara” në “disa të
drejta të re...
creativecommons.org
Attribution Share alike No derivatives Non commercial
creativecommons.org
Liçensa të hapura Liçensa kufizuese
creativecommons.org
• Gjatë 10 viteve të fundit, janë publikuar mbi 400 milionë kopje
materiali nën CC: foto, muzikë, kërkime shkencore, madje...
creativecommons.org/who-uses-cc
thepowerofopen.org
CC mund të ndihmojë në rikonceptimin e disa modeleve që tashmë i
marrim të mirëqena.
!
Nordic Creative Commons Film Festiv...
• Qëllimi i NCCFF ishte përqafimi i revolucionit dixhital, mundësive të
reja për shpërndarjen e filmave dhe promovimi i kult...
Faleminderit për vëmendjen!
Të drejtat e autorit në epokën dixhitale
Të drejtat e autorit në epokën dixhitale
Të drejtat e autorit në epokën dixhitale
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Të drejtat e autorit në epokën dixhitale

627 vues

Publié le

Të drejtat e autorit, User Generated Content, Creative Commons, histori suksesi dhe Nordic Creative Commons Film Festival.

 • Soyez le premier à commenter

Të drejtat e autorit në epokën dixhitale

 1. 1. Të drejtat e autorit në epokën dixhitale
 2. 2. • Web 2.0 ofron akses universal në edukim, kërkim, kulturë, argëtim • Mjete gjithmonë e më të sofistikuara • Mundësi të papreçedent për të krijuar dhe shpërndarë informacion
 3. 3. 5 R-të • Retain - Ruaj: Bëj dhe zotëro kopje të materialit • Reuse - Ripërdorim: Përdor në një mori mënyrash • Revise - Rishiko: Adapto, modifiko dhe përmirëso • Remix: Kombino me materiale të tjetra • Redistribute - Rishpërndaj: Ndaje sërisht materialin me të tjerët David Wiley - The Power of Open Edicational Resoursces
 4. 4. • Rregullon kopjimin, adaptimin dhe shpërndarjen e materialeve të krijuara
 5. 5. • Një paketë të drejtash: riprodhim, punë derivuese, shpërndarje dhe shfaqje në publik • Është automatike dhe e vlefshme për çdo krijim, në çdo medium • Zgjat për shumë kohë (jetën e autorit + 50-70 vjet) • Shkelja është mund të jetë e kushtueshme
 6. 6. erikjheels.com
 7. 7. http://en.wikipedia.org/wiki/Captain_Copyright
 8. 8. Si mund të marrësh leje? Si mund të mbështesësh personat që kërkojnë vetëm ta shpërndajnë materialin? Ka kosto transaksioni? Mund të duhet një kontratë përdorimi? Ekziston një proçes i standartizuar? Sa kohë mund të duhet?
 9. 9. Një set me liçensa që shpjegojnë se si duhet përdorur materiali, pa cunguar të drejtat e autorit Thënë ndryshe: Përdor të drejtën e autorit për të aktivizuar shpërndarjen e materialit
 10. 10. • Të ndërtuara mbi të drejtën e autorit • Lejojnë kalimin nga “të gjithë të drejtat e rezervuara” në “disa të drejta të rezervuara” • I japin zgjedhje krijuesit se cilat të drejta kërkon të japë dhe cila kërkon të mbajë • Minimizon kostot e transaksionit dhe/ose kohët e shpërndarjes duke dhënë automatikisht të disa nga të drejtat
 11. 11. creativecommons.org
 12. 12. Attribution Share alike No derivatives Non commercial creativecommons.org
 13. 13. Liçensa të hapura Liçensa kufizuese creativecommons.org
 14. 14. • Gjatë 10 viteve të fundit, janë publikuar mbi 400 milionë kopje materiali nën CC: foto, muzikë, kërkime shkencore, madje edhe kurse shkollore • Mbi 40% e materialeve janë publikuar nën liçensa të hapura thepowerofopen.org
 15. 15. creativecommons.org/who-uses-cc
 16. 16. thepowerofopen.org
 17. 17. CC mund të ndihmojë në rikonceptimin e disa modeleve që tashmë i marrim të mirëqena. ! Nordic Creative Commons Film Festival - një festival i krijuar përmes crowdsourcing ku audienca ishte edhe vetë kinemaja.
 18. 18. • Qëllimi i NCCFF ishte përqafimi i revolucionit dixhital, mundësive të reja për shpërndarjen e filmave dhe promovimi i kulturës së hapur. • Vetë organizatorët e festivalit kishin krijuar një platformë shpërndarjeje të filmave bazuar mbi CC • Koncepti i festivalit është përshtatur për ti lënë publikut iniciativën për të organizuar shfaqjet e filmave
 19. 19. Faleminderit për vëmendjen!

×