Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Apple Company Punim Seminarik

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Universiteti “Haxhi ZEKA” Pejë
Fakulteti i Biznesit
Punim Seminarik
Tema(Menaxhimi Stratexhik I Apple inc.)
Peje 2014
Prof...
Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014
2
Përmbajtja
Hyrje.........................................................
Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014
3
Hyrje
Apple Inc, kompania e të ndjerit Steve Jobs është lider në tregu...
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 16 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Apple Company Punim Seminarik

 1. 1. Universiteti “Haxhi ZEKA” Pejë Fakulteti i Biznesit Punim Seminarik Tema(Menaxhimi Stratexhik I Apple inc.) Peje 2014 Profesor: Jahja Lata Asistent: Veton Zeqiraj Punan: Albiana Shoshi Emine Husaj Leonita Berisha
 2. 2. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 2 Përmbajtja Hyrje...............................................................................................Error! Bookmark not defined. Historiku.........................................................................................Error! Bookmark not defined. Background-i i kompanisë .............................................................................................................. 4 Vizioni I Apple................................................................................................................................ 5 Misioni ............................................................................................................................................ 5 Slogani ............................................................................................................................................ 5 Qellimi dhe synimi.......................................................................................................................... 5 Burimet e kompanise ...................................................................................................................... 6 Sakeholders te brendshem............................................................................................................... 6 Sakeholders te jashtëm.................................................................................................................... 6 Struktura organizative e Apple Inc. ................................................................................................ 7 Menaxhimi I prodhimit në kompaninë apple.................................................................................. 8 Strategjite e shprendarjes ................................................................................................................ 9 Etika ne Apple............................................................................................................................... 10 Megamjedisi.................................................................................................................................. 11 Faktoret ekonomike................................................................................................................ 11 Faktoret teknologjike:............................................................................................................ 11 Faktoret sociale-kulturore...................................................................................................... 11 Analiza SWOT.............................................................................................................................. 12 Strategjia e marketingut të kompanisë Apple ............................................................................... 13 Marketingu mix i apple................................................................................................................. 14 Shitjet ............................................................................................................................................ 15 Përfundim...................................................................................................................................... 16
 3. 3. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 3 Hyrje Apple Inc, kompania e të ndjerit Steve Jobs është lider në tregun kompjuterik, me produktet e saj më të fundit si iPod apo iPhone. Pavarësisht bumit të sotëm të shitjeve, fitimeve marramendëse dhe hedhjes në treg të fjalës më të fundit të teknologjisë, fillimet e saj ajo i ka në 1 prill të 1976. Por në atë kohë kompania mbante emrin Apple Computer dhe u themelua nga dy shokë të ngushtë, Steve Jobs dhe Stephen Wozniak, dy të rinj të apasionuar pas zbulimeve teknologjike. Ishte Steve ai që bindi shokun e tij të nisnin të prodhonin dhe shisnin kompjuter. Për të vënë në jetë idenë e tyre ata u detyruan të shisnin furgonin dhe një makinë llogaritëse HP-65 për të siguruar rreth 1.300 dollarë, të nevojshëm për realizimin e kompjuterit të parë. Wozniak dizenjoi kompjuterin e parë Apple. Tashmë, kur produktet e kësaj kompanie janë me qindra, PC-ja i parë i saj mban emrin Apple I. Ai u prezantua për herë të parë në Homebrew Computer Club, në Kaliforni, në 11 prill të 1976. Në pamje të parë, Apple I ngjason shumë me një makinë shkrimi. Prodhimin e tyre të parë Wozniak dhe Jobs e shitën në korrik të 1976 për 666 dollarë amerikanë, një shumë kjo që përkon me numrin e djallit. I pyetur vite më vonë lidhur me këtë Wozniak është shprehur se nuk e dinte kuptimin e numrit 666, por e zgjodhi pasi pëlqente përsëritjen e shifrave. Pas prodhimit të parë të suksesshëm dy shokët ndërtuan 200 kopje të Apple I. Apple I ishte një pajisje inovative për kohën kur u krijua. Në prill të 1977, një vit pas hedhjes në treg, çmimi i saj ra deri në 475 dollarë, por vazhdoi të shitej deri në gusht të po atij viti, pavarësisht se Jobs dhe Wozniak kishin nxjerrë tashmë në treg Apple II. duke arritur shitjen mbi 100.000 copë. Në vitin 1982 Apple bëhet kompania e pare në botë e teknologjisë së kompjuterave qe arrin shitje prej 1 bilion $ në vit. Në vitin 2007-iPhone
 4. 4. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 4 Background-i i kompanisë Emri Apple,Inc. Logo Produktet e ofruara Pajisje fizike te kompjutereve Computer software (iOS, OS X, Safari, iLife, iWork, iMovie, iPhoto) Elektronikës të konsumit (iPod, iPhone, iPad, Apple TV dhe produktet e Mac) Shpërndarja Digital (dyqan iTunes, iCloud, App StoreSM, Mac App Store) Zonat gjeografike ka shërbyer Në mbarë botën (dyqane me pakicë në 444 në 16 vënde dhe nje dyqan online në dispozicion per 39 shtete) Selia Cupertino, California, Shtetet e Bashkuara CEO I tanishem Tim Cook Të ardhurat 170.910 miliardë $ (2013), rritja 9,2% mbi 156.508 miliardë $ (2012) Fitimi 37.037 miliardë $ (2013) rënie 12,26% mbi $ 41,733 (2012) Të punësuarit 80.300 Konkurrentët kryesorë Samsung Electronics Co, Ltd, Amazon.com, Inc, International Business Machines Corporation, Cisco Systems, Inc., Google Inc., Microsoft Corporation, Dell Inc, LG Electronics, Lenovo Group Limited, Hewlett- Packard Company, Sony Korporata dhe shumë kompani të tjera të teknologjisë.
 5. 5. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 5 Vizioni I Apple Njeriu është krijuesi i ndryshimit në këtë botë. Si i tillë ai duhet të jetë mbi sistemet dhe strukturat, dhe jo në varësi të tyre. " Misioni Apple është e angazhuar për të sjellë përvojën më të mirë personale ne informatikë për studentët, mësuesit, profesionistët, krijuesit dhe konsumatorët rreth botës përmes risive hardwerike, softwarike dhe ofertave te saj ne internet Slogani Te ndryshojme boten nepermjet teknologjise. Qellimi dhe synimi Te jete lider ne industrine e kompjuterave. Te kete standarte te larta cilesie dhe besueshmerie. Te ofroje sisteme operative te besueshme. Rritje e angazhimit te individit. Permiresim i jetes ne komunitet.
 6. 6. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 6 Burimet e kompanise Burimet fizike (kampusi kryesor i Apple Inc.) Burimet financiare (shitjet) Burimet njerezore (staf i kualifikuar) Sakeholders te brendshem Sakeholders te jashtëm Klientet Konkurentet SindikatatQeveria Mediat
 7. 7. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 7 Struktura organizative e Apple Inc. Eksperienca si e firmave të mëdha,ashtu edhe atyre të vogla,tregon që vlerësimi I plotë I mjedisit të brendshëm të firmës,ka rëndësi të madhe në hartimin me sukses të një strategjie. Eksperienca e kompanisë “Apple Computer “ ilustron rëndësin e analizës së mjedisit të brenshëm në krijimin e strategjive të së ardhmës. Strategjistët duhet të njohin fuqit dhe dobësitë e mjedisit të brenshëm për t’ju përgjigjur në mënyrë optimale shansave dhe kërcnimeve të mjedisit të jashtëm. Apple ka dal sepse është një kompani tepër bashkëpunuese, nuk ka komisione dhe punonjësit e ndajnë mendimin dhe idetë për progresin dhe suksesin e kompanisë së tyre. Funksionet Apple nën një strukturë bashkëpunuese. Një strukturë bashkëpunuese të biznesit është projektuar për të sjellë së bashku palët në një marrëdhënie afat-gjatë për të arritur një qëllim të përbashkët (George, R. 2012). Një mjedis bashkëpunues punë përkrah
 8. 8. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 8 njerëzit në e tyre individuale dhe bashkëpunuese punë. Në punë një bashkëpunuese profesionistëve mjedisin e punës 'së bashku për të arritur qëllimet e pavarura e vendndodhjen e tyre, dhe praktika të tilla mundëson një bashkëpunim efikas dhe efektiv ndërmjet talente të ndryshme. Bashkëpunimi çon në më shumë ide dhe risi, si duke thënë se "dy kryetarët mendoj më mirë se një", me arritjen e kësaj strukture të re Apple ka hapur dyert për risi dhe ide të reja nga Menaxhimi I prodhimit në kompaninë apple Angazhimi i Apple për përgjegjësinë e mjedisit shtrihet thellë në zinxhirin e furnizimit dhe prodhimit. Furnizuesit duhet të mbështesin të gjitha standardet mjedisore të Applë - duke përfshirë menaxhimin e rrezikshëm të mbeturinave, ujërave të zeza, ujrave të stuhive, menaxhimin e emetimeve në ajër, dhe menaxhimin e zhurmës kufitare – kjo vlen kudo që produktet Apple realizohen.
 9. 9. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 9 Strategjite e shprendarjes Kanalet Shperndarja ne shume dyqane qe operojne me aparate dixhitale dhe paisje teknologjike. Apple Store 5th Avenue - Zhvillim i produktit duke u bazuar ne diferencim. - Shperndarja ne dyqanet ekskluzive Apple ne kryeqytetet kryesore te botes. - Shperndarja online ne te gjithe boten.
 10. 10. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 10 Etika ne Apple Apple e zhvillon biznesin e saj ne menyre etike, me ndershmeri dhe ne perputhje te plote me te gjitha ligjet dhe rregulloret. Parimete etikes Ndershmeria: Trajto te tjeret si ke deshire qe te tjeret te te trajtojne ty. Serioziteti: Konsumatori duhet te llogarise qe ju dhe produkti apo sherbimi juaj do te jene ne rregull. Miresjellja: Behu i sjellshem, miqesor dhe i dashur. Respekti: Konsideroji njerezit e tjere si te vlefshem dhe te rendesishem. Komunikimi: Trego respekt per te tjeret dhe vetveten duke perdorur gjuhen e duhur. Perfitimetnga sjellja etike Pelqimi nga konsumatoret Rritja e besimit te investitoreve Rritja e besimit te punetoreve Rritja e moralit te kolegeve
 11. 11. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 11 Megamjedisi Faktoret politike Apple ka shtrire tregjet e saj ne Amerike, Evrope, Japoni. Politikat e ketyre vendeve influencojne veprimtarine e kompanise nepermjet ligjeve te nje tregtie te ndershme, programit te taksave, legjislacionit per pagen minimale etj. Faktoret ekonomike Kriza ekonomike ka rezultuar ne tregje te ngushta kredish, te ardhura fikse te paqendrueshme. Nga njera ane, me pak shitje; nga ana tjeter, kosto qeraje me e ulet, me shume dyqane te hapura. Faktoret teknologjike: Kombinimi i software-ve superiore me printerat laser dhe paisjet e tjera. Futja e sistemit MAC OSX me baze UNIX. Perdorimi i internetit ne shitjet elektronike. Faktoret sociale-kulturore Dizajni i Apple fokusohet ne deshirat dhe nevojat e klienteve, duke patur primare thjeshtesine dhe lehtesine ne perdorim. Ne kete rast, logjika e shprehjes "Thjeshtesia eshte bukuri" vleresohet shume anembane.
 12. 12. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 12 Analiza SWOT FUÇITË DOBESITË Inovacioni është çelësi i suksesit të kompanisë. Apple ka krijuar produkte unike të cilat kanë qenë për herë të parë në treg. Besnikëria ndaj markës është e pabesueshme. Njerëzit rreshtohen me ditë të tëra para dyqaneve të Apple vetëm për të pasur në dorë një iPhone të ri. Lehtësia gjatë përdorimit Është një markë e akredituar universale, e njohur gjithandej, e cila solli revolucion me smartphonët e saj. Disponon teknologji të lartë Nga vështimi i anti-kapitalistëve, pajisjet si iPhone i shohin si luks, ata mendojnë se ajo shumë e të hollave mund të shpenzohet diku tjetër më jetike. Përdorimi i teknologjisë dhe cilësisë së lartë në të vërtet paraqet një produkt të kushtueshëm që shumica nuk mund ta përballojnë. iPhone punon vetëm me sistemin e vet operativ iOS që është një kanal i mbyllur pa shumë diapazone dhe që lejon vetëm përdoruesit e Apple të shkakrojnë aplikacione nga AppStore, ndërsa rivali i saj Android ka më tepër kanale të shpërndarjes. Apple është një brend i madh dhe përgjegjësitë e saja janë akoma më të mëdha, një gabim i vogël në aplikacionin për harta në iPhone i kushton shumë. MUNDESITË KËRCNIMET Mundësi për krijimin e produkteve të reja me çmime më të ulta, të tilla që mund të pranohen nga pjesa tjetër e njerëzve – iPhone 6. Rritja e kërkesës për tablet dhe smartphone. Marrjen e patentave nëpërmjet blerjeve. Kërkesa të larta për iphone 5 dhe iPad mini. Lancimi i iTV. Ndryshimet rapide teknologjike. Presioni i çmimeve nga Samsung për komponentët kryesor . Rritja e taksave në v.2013. Rritja e vazhdueshme e sistemit Andorid.
 13. 13. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 13 Strategjia e marketingut të kompanisë Apple Suksesi I Jobs në sferen e marketingut bazohet në tre shtylla: “Marketingu rrotollohet rreth vlerave. Kjo është një botë shumë e komplikuar dhe e zhurmshme. Ne nuk do të kërkojmë një shans për ti bërë njerëzit të kujtohen rreth nesh – asnjë kompani nuk e bën këtë – prandaj ne duhet të jemi të qartë (FOKUSI) për atë se çfarë duam ne që ata të dijnë (KOMUNIKIMI), mënyra për ta bërë atë nuk do të thotë të flitet mbi shpejtësit apo megahercët, dhe nuk është të flasim përse Mac është më e mirë se Windows… ne kurrë nuk e kemi parë veten në një platformë lufte me Mircosoft-in. Por ne e shohim veten në ndërtimin e një kompjuteri më të mirë që mundemi (BESIMI).” Steve Jobs
 14. 14. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 14 Marketingu mix i apple Produkti Kompania Apple është mjaft tërheqëse në këtë drejtim, ajo ofron një shumëllojshmëri produktesh kualitative dhe në trend, në fakt është vetë ajo kompania që sjell trendet e reja në tregun e teknologjisë. Impakt më të madh ka në shitjen e iPhon-ëve. Çmimi Apple është një kompani e tillë që nuk e ka si fokus të sajin kryesor konkurrencën në çmim. Kompania i zbret çmimet pas lancimit të disa serive të produktit të ri në treg. Distribuimi Zyrat qendrore të saj janë me lokacion në Cupertino, Kalifroni, ndërsa disponon me mbi 200 dyqane zyrtare në mbarë botë. Kompania për të qenë sa më afër konsumatorëve përdorën këto metoda: - shitjet me shumicë dhe pakicë palëve tjera; - shitjet online; - shitjet nëpërmjet magazini në vende të ndryshme; - transportim të shpejtë. Promocioni Kryesisiht përdorin dy metoda kryeore: 1. Reklamat; 2. Shiitjet personale.
 15. 15. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 15 Shitjet Duke pasur paraysh kolapsin ekonomik të viteve të fundit, Apple përkundër kompanive të tjera pëson rritje dhe jo humbje. Këtë Apple e justifikon me:  produkte të shkelqyera kualitative,  vlera të mëdha të brendit,  komunikime të zgjuara dhe të pazakonta etj. Dizajni i Apple është një pikë shumë e fortë e kompanisë që mendoj se e bën të dalloj këtë kompani nga të tjerat dhe shton kërkesën për blerje ndërsa produktin e bën shum të dëshirueshëm. Produktet e apple kanë cilësi majft të lartë ata nuk përbëhen nga plastika të dobta apo materiale që prishen lehtë, në këtë mënyrë shtohet jetëgjatësia e produkteve duke ndikuar kështu në dëshirën për blejren e tyre. Prodhimi me moton gjelbërt, për mbrojtje të ambientit jetësor mendoj se është një pikë shumë e fortë e kompanisë për arsye se sot duke parrë ndryshimet drastike klimatike çdonjëri nga ne dëshiron të kontriboj me pak “gjelbërim” në botë. Kjo mendoj se është një ide shumë e mirë për të tërheq konusmator të cilët kanë përgjegjësi për ambijentin jetësor. Duke marrë parasyshë tregun agresiv, sidomos në sferën e teknologjisë, Apple arrin të pozicionohet shumë mire, kjo mendoj se është për vetë faktin se Apple është kompani e cila nuk dëshiron të kopjoj produkte që veç më ekzistojnë në treg, por të krijoj produkte inovative dhe këtë gjë ajo e bën në lancimin e çdo verizioni të ri të produkteve të saja. Kompania Apple rezulton me konsumatorët më besnik të saj, kjo për faktin që ata mund të jenë zhgënjyer shumë rallë nga produktet e saja.
 16. 16. Menaxhimi stratexhik ne kompaninë Apple Inc. 2014 16 Përfundim Mendoj se Apple duhet të ketë një fabrikë të veten në Europë. Përveç funksioneve të shumta që Apple dhe softeri i saj iOs posedojnë, mendoj se duhet të ketë edhe një përparim në këtë aspekt- matjet e sheqerit apo shtypjes në gjak do ta bëj akoma më të kërkuar. Ndryshimet në dizajn do të ishin një pikë e fortë për veriozonet e reja, në mënyrë që njerëzit mos ndjehen sikur blejnë celularin e njëjtë në cdo verzion të saj. Duhet të bëj zvoglimin e kostove në mënyrë që të ketë cmimit shitës më të ulët për arsye se çmimi i produkteve të saja nuk mund të arrihet nga një shumicë e madhe e popullatës. Ndryshimet në dizajn do të ishin një pikë e fortë për veriozonet e reja, në mënyrë që njerëzit mos ndjehen sikur blejnë celularin e njëjtë në cdo verzion të saj.

×