Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

дидакт. игри 2

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
дидакт.игри
дидакт.игри
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 13 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

дидакт. игри 2

 1. 1. Дидактически игри по четене за І клас (при съотнасяне на звук с буква) Методическо пособие за начални учители
 2. 2. „Сръчни ръце" Децата конструрират и и изработват букви от подръчни материали: копчета, квадратчета, семенца, листенца, въженца, лентички, пръчици, химикалки, моливи. Някои проекти могат да бъдат по-трайни, като буквите се апликират, а други – по-нетрайни.
 3. 3. "Тяло-буква" Идеята на играта е децата да запомнят графичната форма на буквата, като я свържат с определена човешка поза.
 4. 4. "На какво ми прилича буквата?" Играта се прилага при запознаването с новата буква. У първокласниците възникват различни асоциации, свързани с приликата между графичното начертание на буквата и даден предмет. Те могат да преоткриват буквата в различни предмети, в които са „вписани” конкретни букви или сами да създават свои картинки, с които може да се направи изложба.
 5. 5. «Буквени пъзели» Буквите се разрязват на няколко елемента. Целта е да се подреди пъзелът от букви и да се назове буквата. В процеса на играта се натрупва практически опит и познания за общите елементи в буквите. Варианти: А) Учениците подреждат елементи от една буква; В) Съчетават се елементи от 2-3 букви и се конструира друга буква.
 6. 6. „Коя е буквата?” Целта на играта е да се открие буквата и да се прочете, но буквата е скрита, маскирана или повредена по някакъв начин. Буквите са задраскани, като са добавени различни линии, щрихи, рисунки, пресичащи се букви. Целта е да се запомни и затвърди цялостната форма на онези букви, които са изучавани най-скоро.
 7. 7. „Коя е буквата?” Варианти: А) Преоткриване на буква, скрита по различен начин: под линии или фигури; върху нея има други букви; изтрити са елементи или части от нея, зацапана е с петно; Б) "Буква на прозореца".
 8. 8. „Коя е буквата?” Варианти: Г) Състезателна игра. Пред всяка група има пръснати картончета с изучените букви. При съобщаване на буквата целта е тя да бъде намерена и показана възможно най-бързо; Д) Изучените букви се рисуват върху лист с различен шрифт и цвят и при подаден старт се огражда с даден цвят конкретна буква, а с друг цвят - друга и т. н.
 9. 9. "Печатна или ръкописна?" Някои ученици бъркат печатните и ръкописните букви и ги заменят. На един лист с различна големина и наклон са написани ръкописни и печатни букви. След подаден сигнал по най-бързия начин трябва да се оцветят буквите: печатните - в зелено, а ръкописните - в жълто.
 10. 10. "Довърши буквата" Написан е елемент на буквата, а децата възстановяват цялата буква. Варианти: А) Даденият елемент е част не от една, а от няколко изучени букви, които трябва да се напишат, а задачата е да се открият всички букви, съдържащи този елемент; Б) Изтрита е част от буквата, която не е отделен неин елемент, а например: вертикалната или хоризонтална половинка, изтриване по диагонал или някаква произволна част. Децата възстановят липсващата част.
 11. 11. "Открий буквата" Играта е подходяща при запознаване с буквата, която се намира сред други букви. Варианти: А) Буквата е написана в редичка от изучени букви и децата казват между кои букви се намира тя;
 12. 12. "Открий буквата" Варианти: Б) Буквата се търси и се огражда в изрезка от вестник или списание; В) Буквата се открива в дадена дума и се подчертава; Г) Буквата се открива и зачертава в лента от букви и с останалите букви се прочита дума или изречение;
 13. 13. - КРАЙ -

×