Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Pershtatja e Shtazeve

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Panelet diellore
Panelet diellore
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 15 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité
Publicité

Pershtatja e Shtazeve

 1. 1. • Në mbretërinë e shtazëve nga të gjitha mënyrat e të jetuarit, ndoshta më e rëndësishmja është zakoni i të jetuarit në një komunitet, në grupe familjesh.Kafshët kanë shumë benefite nga të jetuarit së bashku me speciet e të njëjtit lloj. Ata gjejnë ushqim së bashku, kujdesen për më të vegjlit dhe mbrojnë njëri-tjetrin nga predatorët.
 2. 2. • Nga të gjitha përshtatje të mrekullueshme në mbretërinë e kafshëve, ndoshta më e rëndësishme është zakon të jetojnë së bashku në grupe komunale apo familjare. Kafshët mund të nxjerrin një shumë të përfitojnë nga koha e shpenzimeve me anëtarët e tjerë të të njëjtit lloj. Ata mund të ndihmojnë çdo ushqim tjetër të gjetur, të mbrojtur kundër grabitqarët dhe të kujdesen për të rinjt. Specie të panumërta të angazhohen në grup jetesës, qoftë në tufat, koloni, hareme, shoqëritë komplekse ose shoqatat lirshme.
 3. 3. • Por ndoshta forma më e thjeshtë dhe më e zakonshme e grupit që jetojnë në botën natyrore është ajo e familjeve bërthamore, të cilat mund të përbëhet nga një mashkull - çift femra me të vegjëlit e tyre, një mashkull të vetëm dhe femra të ndryshme dhe të rinj, një grup i femrave dhe të vegjëlit e tyre , ose çfarëdo kombinimi veprat më të mira.
 4. 4. • Fluturimi lejon kafshët të transportohen nga një vend në tjetrin shumë më shpejt se ata që përdorin këmbët por jo vetëm kaq, gjithashtu të fluturosh lejon kafshët të ikin më shpejt nga predatorët, të eksplorojnë terrene të tjera të gjejnë burime të tjera edhe nga vendet më të paarritshme.
 5. 5. • Migrimi eshte një nga përshtatjet me te madhe në mbretërinë e kafshëve dhe një që është përdorur nga një shumëllojshmëri të llojeve të ndryshme. Asgjë në natyrë nuk është më e frymëzuese se lëvizja e një popullsie prej kafshëve përgjatë horizontit si ato migrojnë nga një vend në tjetrin. Arsyet për migrimin janë të ndryshme, por ata zakonisht kanë të bëjnë me gjetjen e ushqimit dhe një vend i mirë për të ardhmen.
 6. 6. • Disa kafshë mbulojnë pjesë të mëdha të globit me rrugët e tyre të migrimit. Për shembull, ne Arktik bëhet një migrim vjetor nga baza e mbarështimit në Arktik për bazat e saj dimërore në Antarktidë, duke mbuluar një distancë prej 25.000 kilometra.
 7. 7. • Disa kafshë fshihen duke përdorur teknika të maskuara. Pra, ata nuk mund të zbulohen në mjedisin e tyre, sepse paraqitja e tyre shkrihet me ngjyrat dhe dizajnet. • Disa krijesa kanë një ngjyrë dhe dizajn që përputhen me mbulojën e tokës së vendit ku ata jetojnë. Për shembull, është shumë e vështirë të vërehet një tigër i fshehur në bar të verdhë.
 8. 8. • Zogu Potoo që jeton në xhunglat e Venezuelës është një mjeshtër i maskimit.Ngjyra e puplave të shpendëve dhe ngjyra e lehut të pemës ku ai ulet janë njësoj. Pema është në të majtë dhe shpendi është në të djathtë me një ngjashmëri të përsosur. • Aluzioni i vetëm që mund të dallojë zogun nga larg është sqepi i tij dhe sytë e tij.Por zogu di si të përdorë dizajnin në trupin e tij dhe fillon të luajë në momente të rrezikut.Ai mbyll sqepin dhe sytë e tij dhe bëhet i ngurtë.
 9. 9. • Duke pasur për tu ngritur nga shtrati në ditët e dimrit të ftohtë mund të jetë e pakëndshme për të bërë letargji duket si një ide mjaft të zgjuar. Pas të gjitha, kjo është një mënyrë e madhe për të shpëtuar nga i ftohti dhe një metodë zgjuar për të mbijetuar në kushte të vështira, ose kur burimet janë të pakta. Një shumë e kafshëve bien ne gjume duke përfshirë Chipmunks-at dhe arinjt.
 10. 10. • Disa kafshë, si ariu i bardh i Amerikes, bie ne gjumë gjatë dimrit, por mund të zgjohet nga gjumi i tyre disi më lehtë.
 11. 11. • Për kafshët që jetojnë në zonat ku burimet e tilla si ushqimi dhe ujë janë të pakta për periudha të gjata kohore, aftësia për të ruajtur yndyrë dhe ujë në trup mund të kuptohet dallimi në mes jetës dhe vdekjes. Një shembull mahnitës e ruajtjes së burimeve vjen nga deveja Bactrian, një deve dy-gungaçe që jeton në rajonet shkëmbore të Azisë Qendrore dhe Lindore, ku temperaturat shkojnë nga -28 C° në dimër kurse ne vere 38 C°.
 12. 12. • Deveja Bactrian ka një çift gungash të përshtatjeve kryesore që i ndihmojnë ata të mbijetojnë këto kushte të veshtira. Së pari, gungat e saj janë të mbushura me yndyra, të cilat mund të konvertohen në energji dhe ujë në kohë të veshtire.
 13. 13. • Disa femra shijojn gëzimin e amësisë, ndërsa të tjerat vetëm sa më shpejt do të le ne dikush tjetër të bëjë punë për ta. Për shembull, disa zogj janë të njohur për zakonin e tyre të folesë parazitizmin, i cili i referohet hedhjen vezët e tyre në folen e te tjerëve , të cilët më pas ushqehen dhe kujdesen për pasardhësit jetimë. Në konkurrencën e dobet për ushqim ato zakonisht vdesin.
 14. 14. • Kjo është një përshtatje e shkëlqyer, por një fole shkatërruese për llojin tjeter.

×