HTA

Eriola Gjeka
Eriola GjekaAlbacall
HTA
tensioni arterial I rritur eshte
  nje nder shkaqet me
  madhore te semundjeve
  vaskulare qe cojne ne iktus
  cerebral, semundje ishemike
  te zemres, dhe semundje
  periferike vaskulare.
.
  Vrases I heshtur – nderlikime te
  padhimbshme
  Pergjegjes per numrin me te madh te
  vizitave tek mjeku.
  Arsyeja kryesore per marjen e
  medikamenteve.
  25% e popullsise
  Nderlikimet cojne ne diagnoze por vone…
BP = debiti kardiak x rezistenca
 periferike
 Faktore endokrine
  • Renin, Angiotensin, ANP, ADH, Aldosterone.
  Faktore neural
  • Sistemi nervor autonom(simpatik dhe
   parasimpatik)
  Vellimi qarkullues I gjakut
  • natriumi, Mineralokortikoidet, ANP
  Faktore kardiake
  • Frekuenca kardiake & kontraktiliteti.
Faktoret humoral
                Vasokonstriktoret
                 Angiotensina II     vasodilatatoret
  Vellimi gjakut        katekolaminat      Pg & Kinins
  Na+, Aldosterone

                        rezistenca
   TA=    Deb. kardiak
                        periferike
   Faktoret kardiak
frekuenca & kontraktiliteti   Faktoret neural     Faktoret lokale
               αAdrenergic – Cons     pH, Hypoxia
                ß Adrenergic - Dil
1- ESENCIAL:
Ne me shume se 95% te rasteve nuk
 mund te gjendet shkaku. mekanizmat e
 propozuar
perfshjne:
 Retension I shtuar I natriumit
 Hiperaktivizim I sistemit nervor
 simpatik
 Renin angiotenzin e shtuar
 Hiperinsulinemia
 Alteracione ne endotelin vaskular
Faktore qe kontribuojne ne shfaqjen e HTA esencial•gjenetik: hipertensioni
eshte me I zakonshem ne
disa familjedhe grupe
etnike si afro-amerikanet.
•Mjedisor:
obeziteti;alkoli;jeta
sedentare; marja e tepruar e
kripes
 Renal.
 Endokrin
 Medikamentet  dhe toxinat
 Hiertensioni I shtatzanise
 Vaskular
Ka nje shkak ,trajtimi I te cilit
 trajton hipertensionin
Semundjet
 cerebrovaskulare
 dhe semundja
 koronare perbejne
 shkaqet madhore te
 vdekjes ne te
 semuret
 hipertensive.keta
 paciente perballen
 gjthashtu me nje
 shpeshtesi te larte te
 insuficiences renale
 dhe semundjeve
 vaskulare periferike.
Klasifikimi (sipas shoqerise britanike te hipertensionit)
kategoria   presioni sistolik  presioni diastolik
Optimal        < 120          < 80
Normal        < 130          < 85
normal I larte    130-139         85-89
Hipertension
Grada I (I lehte)       140-159         90-99
Grada 2 (I moderuar) 160-179          100-109
Grada 3 (I rende)       ≥180          ≥110
Hipertensioni sistolik I izoluar
Grada 1        140-149         < 90
Grada 2        ≥160          < 90
  Hipertensioni malinj ose I akseleruar
  ndodh kur tensioni rritet sume shpejt
  dhe shkon ne vlera shume te larta .
  (prsioni diastolik > 120 mmHg).
  Nese nuk trajtohet, mund te coje ne
  vdekje nga insuficienca renale
  progresive , insuficienca kardiake,
  diseksion I aortes ose iktusi cerebral.
  Ndryshimet renale prezantohen me :
  hematuri dhe proteinuri.edema dhe
  hemoragjia dhe edema cerebral
  eventuale cojne ne encefalopati, dhe
  ne retine shaqe hemoragjike.
Pacientime hipertension te lehte eshte
 zakonisht asimptomatik.
 vlera me te larta te tensionit mund te
 shoqerohen me dhimbje koke, epistaxis;
 urinim te shpeshte naten..
Dipnea shfaqet nese eshte zhvilluar
 hipertrofia e ventrikulit te majte apo
 isuficienca kardiake.
 hipertension malinj mund te presantohet
 me: dhmbje kokete forta;crregullime te
 shikimit ;humbje transitore e ndergjegjes
 ose simptoma te insuficiences renale..
  VLERAT E LARA TE TA JANE GJETJA E
  VETME NE RASTET ME HTA ESENCIAL
  Examinimi kardiak mund te zbuloje
  shenja te hipertrofise se ventrikulit te
  majte..
  Grada I – trashje
  arterioles.
  Grada II – spasma
  Arteriolare fokale.
  Ngushtim venoz.
  Grada III –
  Hemorragji dhe
  exudat.
  Grada IV -
  Papiledema
investigimet rutine te pacientit
 hipertensive :


I. EKG
II.Percaktimi I hematurise apo
  proteinurise
III.Lipidet dhe glukozen ne gjak
IV.Kreatinemi, uren etj.
Renia ne peshe - BMI < 25 kg/m2
 diet me pak yndyrna
 diet me pak kripe - < 6 g NaCl ne dite
Perdorim I kufizuar I alkolit - ≤ 21 unite/jave
 per meshkujt dhe ≤ 14 unite/jave per femrat
Te pakten 30 minuta ecsje e shpejte ne dite
Perdorim I shtuar I frutave dhe perimeve
Ulim rriskun kardiovaskular duke ndaluar
 duhanin dhe duke shtuar perdorimin e vajit
 te peshkut .
  Fillimi I terapis ne subjekte me TA sistolik te
  qendrueshem (TA) ≥ 160 mmHg, ose TA diastolik ≥ 100
  mmHg.
  Ne pacientet me diabet mellitus, fillimi I terapise
  hipertensive nese TA sistolik qendron ≥ 140 mmHg, ose
  TA diastolik qendron ≥ 90 mmHg.
  Ne subjektet jodiabetik, qellimi I trajtimit: TA < 140/85
  mmHg. .
  PER TE ARRITUR VLERAT E SYNUARA DISA PACIENTE
  KANE NEOJE PER DISA MEDIKAMENTE.
  Statna de asperine per te reduktuar rriskun
  kardiovaskular. Kontrolli I glicemise ne paciente
  diabetik (HbA1c < 7%).
(a)  ACE inhibitoret ose Angiotensin
   receptor antagonistet
(b)  Beta-bllokuesit
(c)  Calci-bllokuesit
(d)  Diuretiket
(e)  Te tjera: α-blokues, vasodilator
   direkt, etj
Zgjedhja e terapis
Zgjedhja e terapis varet:kostoja;konvenienca; pergjigja
 ndaj trajtimit dhe efektet anesore.

Comorbid iteti luan nje rol te renesishem ne
 medikamentin e zgjedhjes se pare.
 Β-blokues ne angine
 diuretiket tiazid dhe calcium antagonistet ne te
 moshuarit
 ACE ne insuficience kardiake, post MI, nepfropatin e
 diabetit tip 1
 ARBs ne nefropatin e diabet tip2, intoleranca ndaj
 ACE
 α-bllokues benign hipertrofin beninje te prostates
HTA
prognosa e hipertensionit varet :
 Grada e HTA
 Presenca e ndryshimeve ne organet target
 (retinale, renale, kardiake ose vaskulare)
 Faktoret e tjere te riskut per semundje
 kardiovaskulare, si hiperlipidemia, diabet,
 duhani, obesiteti, gjini mashkullare
 Mosha ne presantim.
• Ushehuni shendetshem

• Beni aktivitet fizik

• Thojini jo duhanit dhe alkolit

• Kujdesuni per veten
HTA
1 sur 23

Recommandé

Semundja e hipertensionit par
Semundja e hipertensionitSemundja e hipertensionit
Semundja e hipertensionitZajmira Thanasi
2.8K vues23 diapositives
Hipertensioni par
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni Dani Muhaj
4.8K vues21 diapositives
Sfida hipertension ne kujdesin paresor. par
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Hysni Dida
104 vues48 diapositives
medikamentet antihipertensive par
medikamentet antihipertensivemedikamentet antihipertensive
medikamentet antihipertensiveUniversiteti 'Aleksander Moisiu' Durres
8.8K vues20 diapositives
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror par
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
8.9K vues36 diapositives
Evaluation and treatment of hypertensive emergencies in adults up todate par
Evaluation and treatment of hypertensive emergencies in adults  up todateEvaluation and treatment of hypertensive emergencies in adults  up todate
Evaluation and treatment of hypertensive emergencies in adults up todateMOHAMED GAMAL ALBAHNSAWY
1.8K vues16 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Весели цифри par
Весели цифриВесели цифри
Весели цифриMarusya Eneva
75.6K vues10 diapositives
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitHysni Dida
762 vues18 diapositives
Hipertensión arterial par
Hipertensión arterialHipertensión arterial
Hipertensión arterialAraceli Lopez
795 vues61 diapositives
Shtypja e gjakut par
Shtypja e gjakut Shtypja e gjakut
Shtypja e gjakut Suad Bajrami
7K vues19 diapositives
поздравителна картичка par
поздравителна картичкапоздравителна картичка
поздравителна картичкаСУ "Проф. д-р Асен Златаров"
12.2K vues14 diapositives
АВТОРСКИ ИГРИ ЗА 3-7 ГОДИШНИ ДЕЦА par
АВТОРСКИ ИГРИ ЗА 3-7 ГОДИШНИ ДЕЦААВТОРСКИ ИГРИ ЗА 3-7 ГОДИШНИ ДЕЦА
АВТОРСКИ ИГРИ ЗА 3-7 ГОДИШНИ ДЕЦАПетя Керемедчиева
953 vues7 diapositives

Tendances(20)

Весели цифри par Marusya Eneva
Весели цифриВесели цифри
Весели цифри
Marusya Eneva75.6K vues
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par Hysni Dida
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Hysni Dida762 vues
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par Hysni Dida
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Hysni Dida748 vues
Bazat e Elektrokardiografise par Kaakaaa
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
Kaakaaa10.1K vues
Правопис на глаголите. Правопис на -м и -ме par roryace
Правопис на глаголите. Правопис на -м и -меПравопис на глаголите. Правопис на -м и -ме
Правопис на глаголите. Правопис на -м и -ме
roryace12.1K vues
Periudha preoperatore par Hysni Dida
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
Hysni Dida1.6K vues
Ishujt britanike par An An
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanike
An An9.8K vues
Infarkti i miokardit par Mentor Toli
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
Mentor Toli9.1K vues
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx par Zoja Demaj
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxMARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
Zoja Demaj3K vues
Подвижни игри - характеристика par Galina Beldeva
Подвижни игри - характеристикаПодвижни игри - характеристика
Подвижни игри - характеристика
Galina Beldeva6.9K vues

En vedette

Fiziologija kardiovaskularnog sistema par
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaMilica Sekelji
15.9K vues21 diapositives
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem par
 ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistemAnatomija dr Šarac
24.3K vues44 diapositives
Arterijska hipertenzija par
Arterijska hipertenzijaArterijska hipertenzija
Arterijska hipertenzijadr Šarac
3.4K vues12 diapositives
Fiziologija kardiovaskularnog sistema par
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemadr Šarac
10.9K vues50 diapositives
Srce (Heart) par
Srce (Heart)Srce (Heart)
Srce (Heart)Milan Taradi
13.2K vues71 diapositives
Srce (cor) par
Srce (cor)Srce (cor)
Srce (cor)Antonio Kobaš
13.1K vues13 diapositives

En vedette(7)

HTA

 • 2. tensioni arterial I rritur eshte nje nder shkaqet me madhore te semundjeve vaskulare qe cojne ne iktus cerebral, semundje ishemike te zemres, dhe semundje periferike vaskulare. .
 • 3. Vrases I heshtur – nderlikime te padhimbshme  Pergjegjes per numrin me te madh te vizitave tek mjeku.  Arsyeja kryesore per marjen e medikamenteve.  25% e popullsise  Nderlikimet cojne ne diagnoze por vone…
 • 4. BP = debiti kardiak x rezistenca periferike  Faktore endokrine • Renin, Angiotensin, ANP, ADH, Aldosterone.  Faktore neural • Sistemi nervor autonom(simpatik dhe parasimpatik)  Vellimi qarkullues I gjakut • natriumi, Mineralokortikoidet, ANP  Faktore kardiake • Frekuenca kardiake & kontraktiliteti.
 • 5. Faktoret humoral Vasokonstriktoret Angiotensina II vasodilatatoret Vellimi gjakut katekolaminat Pg & Kinins Na+, Aldosterone rezistenca TA= Deb. kardiak periferike Faktoret kardiak frekuenca & kontraktiliteti Faktoret neural Faktoret lokale αAdrenergic – Cons pH, Hypoxia ß Adrenergic - Dil
 • 6. 1- ESENCIAL: Ne me shume se 95% te rasteve nuk mund te gjendet shkaku. mekanizmat e propozuar perfshjne:  Retension I shtuar I natriumit  Hiperaktivizim I sistemit nervor simpatik  Renin angiotenzin e shtuar  Hiperinsulinemia  Alteracione ne endotelin vaskular
 • 7. Faktore qe kontribuojne ne shfaqjen e HTA esencial •gjenetik: hipertensioni eshte me I zakonshem ne disa familjedhe grupe etnike si afro-amerikanet. •Mjedisor: obeziteti;alkoli;jeta sedentare; marja e tepruar e kripes
 • 8.  Renal.  Endokrin  Medikamentet dhe toxinat  Hiertensioni I shtatzanise  Vaskular Ka nje shkak ,trajtimi I te cilit trajton hipertensionin
 • 9. Semundjet cerebrovaskulare dhe semundja koronare perbejne shkaqet madhore te vdekjes ne te semuret hipertensive.keta paciente perballen gjthashtu me nje shpeshtesi te larte te insuficiences renale dhe semundjeve vaskulare periferike.
 • 10. Klasifikimi (sipas shoqerise britanike te hipertensionit) kategoria presioni sistolik presioni diastolik Optimal < 120 < 80 Normal < 130 < 85 normal I larte 130-139 85-89 Hipertension Grada I (I lehte) 140-159 90-99 Grada 2 (I moderuar) 160-179 100-109 Grada 3 (I rende) ≥180 ≥110 Hipertensioni sistolik I izoluar Grada 1 140-149 < 90 Grada 2 ≥160 < 90
 • 11. Hipertensioni malinj ose I akseleruar ndodh kur tensioni rritet sume shpejt dhe shkon ne vlera shume te larta . (prsioni diastolik > 120 mmHg).  Nese nuk trajtohet, mund te coje ne vdekje nga insuficienca renale progresive , insuficienca kardiake, diseksion I aortes ose iktusi cerebral.  Ndryshimet renale prezantohen me : hematuri dhe proteinuri.edema dhe hemoragjia dhe edema cerebral eventuale cojne ne encefalopati, dhe ne retine shaqe hemoragjike.
 • 12. Pacientime hipertension te lehte eshte zakonisht asimptomatik.  vlera me te larta te tensionit mund te shoqerohen me dhimbje koke, epistaxis; urinim te shpeshte naten.. Dipnea shfaqet nese eshte zhvilluar hipertrofia e ventrikulit te majte apo isuficienca kardiake.  hipertension malinj mund te presantohet me: dhmbje kokete forta;crregullime te shikimit ;humbje transitore e ndergjegjes ose simptoma te insuficiences renale..
 • 13. VLERAT E LARA TE TA JANE GJETJA E VETME NE RASTET ME HTA ESENCIAL  Examinimi kardiak mund te zbuloje shenja te hipertrofise se ventrikulit te majte..
 • 14. Grada I – trashje arterioles.  Grada II – spasma Arteriolare fokale. Ngushtim venoz.  Grada III – Hemorragji dhe exudat.  Grada IV - Papiledema
 • 15. investigimet rutine te pacientit hipertensive : I. EKG II.Percaktimi I hematurise apo proteinurise III.Lipidet dhe glukozen ne gjak IV.Kreatinemi, uren etj.
 • 16. Renia ne peshe - BMI < 25 kg/m2  diet me pak yndyrna  diet me pak kripe - < 6 g NaCl ne dite Perdorim I kufizuar I alkolit - ≤ 21 unite/jave per meshkujt dhe ≤ 14 unite/jave per femrat Te pakten 30 minuta ecsje e shpejte ne dite Perdorim I shtuar I frutave dhe perimeve Ulim rriskun kardiovaskular duke ndaluar duhanin dhe duke shtuar perdorimin e vajit te peshkut .
 • 17. Fillimi I terapis ne subjekte me TA sistolik te qendrueshem (TA) ≥ 160 mmHg, ose TA diastolik ≥ 100 mmHg.  Ne pacientet me diabet mellitus, fillimi I terapise hipertensive nese TA sistolik qendron ≥ 140 mmHg, ose TA diastolik qendron ≥ 90 mmHg.  Ne subjektet jodiabetik, qellimi I trajtimit: TA < 140/85 mmHg. .  PER TE ARRITUR VLERAT E SYNUARA DISA PACIENTE KANE NEOJE PER DISA MEDIKAMENTE.  Statna de asperine per te reduktuar rriskun kardiovaskular. Kontrolli I glicemise ne paciente diabetik (HbA1c < 7%).
 • 18. (a) ACE inhibitoret ose Angiotensin receptor antagonistet (b) Beta-bllokuesit (c) Calci-bllokuesit (d) Diuretiket (e) Te tjera: α-blokues, vasodilator direkt, etj
 • 19. Zgjedhja e terapis Zgjedhja e terapis varet:kostoja;konvenienca; pergjigja ndaj trajtimit dhe efektet anesore. Comorbid iteti luan nje rol te renesishem ne medikamentin e zgjedhjes se pare.  Β-blokues ne angine  diuretiket tiazid dhe calcium antagonistet ne te moshuarit  ACE ne insuficience kardiake, post MI, nepfropatin e diabetit tip 1  ARBs ne nefropatin e diabet tip2, intoleranca ndaj ACE  α-bllokues benign hipertrofin beninje te prostates
 • 21. prognosa e hipertensionit varet :  Grada e HTA  Presenca e ndryshimeve ne organet target (retinale, renale, kardiake ose vaskulare)  Faktoret e tjere te riskut per semundje kardiovaskulare, si hiperlipidemia, diabet, duhani, obesiteti, gjini mashkullare  Mosha ne presantim.
 • 22. • Ushehuni shendetshem • Beni aktivitet fizik • Thojini jo duhanit dhe alkolit • Kujdesuni per veten