Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Kanceri i gjirit

 1. kanceri i gjirit
 2. fakte te rendesishme qe duhet ti dini 1. ne adoleshencen e vone & ne fillimet te njezetave ju keni noduj,fryrje dhe dhimbje ne gjoks sepse trupi juaj eshte ne rritje 2.kokerra mund te formohen nga ndryshimet hormonale gjate ciklit menstrual dhe zakonisht zhduken ne fund te asaj periudhe te muajit 3.fibroadenoma eshte nje shkak i shfaqes se nodujve ne rinin e hershme . nuk eshte kanceroze.
 3. nje mas e palpueshme ne gji/mosha ● mosha<30 vjec fibroadenoma biopsi ekscizionale ● mosha:30-45vjec semundja fibrocistike . u/s ● mosha>50 vjec kancer shkaqet me te shpeshta te mases per cdo grupmoshe.
 4. te gjtha grate jane ne risk ● incidenca rritet me moshen ● kanceri i dyte per nga nr i vdekjeve ( tek femrat qe pijne duhan) ● i pari tek femrat qe nuk pijne duhan ● mund te prek edhe meshkujt ● risku per zhvillimin e kancerit rritet shume nese nje femer trashegon mutacionin BRCA1 & BRCA2.(5 - 10%)
 5. TIPET E KANCERIT TE GJIRIT krcinoma duktale ● shtrirja 1. i lokalizuar (intraduktal) 2. invaziv ● zakonisht zbulohet me mamografi. ● me i shpeshte karcinoma lobare ● shtrirja 1. i lokalizuar ( intralobar) 2. invaziv ● takohet rralle
 6. klasifikimi 1. inflamator 2. medular 3. mucinoz 4. semundja paget 5. tumori phyllodes 6. tubular 7. sarkoma 8. limfoma
 7. faktoret e rriskut ● gjinia: femer (meshkujt 1%) ● rraca: preken me shume te bardhet ● mosha:rrisku rritet me moshen ● te afer me kancer:motra,nena ● histori menstruale:menarke e hershme , menopauze e vone. ● lindjet:femija ipare pas 30 vjec ose te qenit nulipare , rrit rriskun shtatezania dhe ushqimi me gji i femijes jane mbrojtese
 8. ulin riskun per kancer
 9. faktore te tjere rrisku ● obeziteti ● dieta:alkoli, yndyrnat ● mungesa e aktivitetit fizik ● stresi ● ekspozimi ndaj radiacionit ● histori per kancer:gjiri, mitre, qafes se mitres, ovarit. ● hormonet:estrogjeni(KO;TZH) ● gjenetika me shume se 70% nuk kane faktore rrisku
 10. simptomat shfaqen ne kancerin e avancuar. keto simptoma perfshijne ndryshime te gjirit, lekures, thithit gjiri i semuregjiri i semure ● me i vogel ● me larte ● i fiksuar ne paret (kur eshte infiltruar muskuli pektoral ose pareti torakal lekura ● gropezim ● fiksim ● ulcerim ● simptomi i kores se portokalles ● noduj satelit thithi ● rrafshim ● futje brenda ● spostim ● ulcerim ● sekrecione
 11. KANCERI I GJIRIT MUND TE ZBULOHET KUR ESHTE I LOKALIZUAR DHE NE STAD TE AVANCUAR. MBIJETESA NDRYSHON NE MENYRE DOMETHENESE.
 12. 1. stadi 0 ● gjendje prekanceroze ● karcinoma duktale in situ ● semundja paget 2.stadi 1 ● tumor<2cm ● pa perfshirje te limfonodujve 3.stadi 2 ● A:< 2cm me prekje te 1-3 limfonodujve axilar <5cm pa perfshirje te limfonodujve axilar ● B:>2cm me prekje te 1-3 limfonodujve axilar >5cm paperfshrje te limfonodujve axilar stadet
 13. stadi 3 A <5cm 4-9 limfonoduj aksilar >5cm 1-9 limfonduj B murin parietal dhe lekuren (te infiltruara) 9 limfonoduj aksilar C tumor i cdo permase 10 ose me shume limfonoduj aksilar 1 limfonodul regjional ca inflamator stadi 4 tumor i cdo permase metastaza ne largesi
 14. testet diagnostike ● vetekzaminimi i gjirit ● mamografi ● biopsi kirurgjikale/ ● ultrasonografi ● ct scaner i kockave ● vleresim i prezences se receptoreve te progesteronit dhe estrogjenit
 15. vetekzaminimi(cdo muaj) fillon qe ne moshen 20 vjec. behet pas menstruacioneve shikohet per simetrine e gjirit. palpohet gjiri nga periferia ne qender ne forme rrethore.( kur zbulohet ne palpim kanceri eshte nje nodul afersisht 2cm,i forte, i padhimbshem.) eshte i keshillueshem ne menyre qe kanceri te kapet sa me heret. megjithate: studime te ndryshme ne SHBA kane treguar qe vetekzaminimi nuk ndikon ne mortalitet.
 16. MAMOGRAFIA ● perdorimi i rrezeve X me energji te ulet per examinimin e gjirit. ● perpara moshes 35 vjec gjiri eshte shume i pasur me ind adipoz . kjo ul ne maksimum cilesine e mamografise ndaj ajo nuk perdoret para kesaj moshe. ● si test depistues:1.zbulon kancerin ne stade fllestare( nodul me pak se 1 cm)2. ul mortalitetin.3. pas moshes 40 vjec indikohet te behet cdo vit ● vendos dignozen ne paciente asimptomatike ● ne paciente simptomatike: zbulon nese kanceri eshte1. bilateral.2multifokal
 17. biopsi : 1. sakteson dianozen.2. percakton graden3. ndihmon ne stadifikim
 18. diagnoza paciente simptomatike ● examinimi fizik ● mamografia ● biopsi/fine needle aspiration vertetohet/perjashtohe t kanceri i gjirit si shkak i ankesave. paciente asimptomatike ● vetekzaminimi ● ekzaminim fizik ● mamografia zbulon kancerin e gjirit ne faze paraklinike
 19. ● depistimi fillon ne moshen 30- 35 vjec ● perdorimi i tamoxifenit ne keto paciente ka dhene rezultate pozitive ● mastektomi bilaterale ● oophoroektomi(keto paciente kane nje rrisk me te larte se rrisku i pergjithshem per shfaqen e kancerit te ovareve.) profilaksi(paciente BRCA1&BRCA2)
 20. trajtimi kanceri i gjirit eshte: semundje lokale semundje sistemike ● kirurgji ● radioterapi ● kemioterapi ● hormonoterapi
 21. trajtimi trajtimi kirurgjikal synon te jete sa me konsevativ mastektomia radikale e modifikuar kursen muskujt pektorale kuadrantektomi/lumpektomi(heqja e tumorit) kirurgji konservative. biopsia e limfonodulit sentinel ● pozitive = diseksion i limfonodujve&kemioterapi adiuvante ● negative= nuk behet diseksion i limfonodujve aksilare.
 22. pacientet qe nuk kerkojne kemioterapi ● paciente ne post menopauze ● tumor primar<1cm ● ER/PR pozitiv ● pacientet pa prekje te limfonodujve ER/PR pozitv: keta paciente perfitojne nga trajtimi sistemik me tamoxifen, letrozole tamoxifeni/kemioterapia/kirurgjia ulin mortalitetin
Publicité