Ndotja akustike ne Shqiperi

NDOTJA AKUSTIKE NE SHQIPERI
PUNOI: ERVIS LECI
KLASA: 11-I
ÇFARE ËSHTË NDOTJA AKUSTIKE?
 Është çdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e cila arrin
shkallën mbi 85 decibel, e cila mund të lë pasoja afatgjate tek
shëndeti I njeriut, dhe pengon jetën normale.
 zhurmat nën 50 decibel nuk mund të thuash që japin
dëmtime. Kur këto zhurma kalojnë mbi 50-60 decibel, atëherë
rritet edhe mundësia për të pësuar dëmtime në dëgjim.
Zhurmat mbi 50 decibel janë zakonisht zhurma që mund t’i
gjesh në ambientet e punës, si: në zdrukthëtari, gjatë punës
me makineri, në fabrika, uzina dhe sidomos në kohët e sotme
zhurmat e larta të ambienteve të argëtimit, të cilat mund të
shkojnë mbi 70-80 decibel.
Ndotja akustike ne Shqiperi
KUSH E SHKAKTON KËTË NDOTJE?
 Burim kryesor I kësaj ndotje është zhvillimi I industrisë dhe
sistemi I transporteve ku përfshihet zhurma e automjeteve
motorike, zhurma nga avionet dhe hekurudhat.
 Zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtimë permanente të
shëndetit tonë. Njerëzit që janë subjekt i niveleve të larta të
zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund
të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të
shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të
lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i
fishekzjarreve dhe i të shtënave me armë.
Ndotja akustike ne Shqiperi
EFEKTET QË SHKAKTON N.AKUSTIKE
 Ndotja akustike në nivel të lartë mund të shkaktojë
humbjen e dëgjimit qoftë përnjë kohë të shkurtër apo
edhe për tërë jetën.
 Tingujt me intensitet të ulët mund të mos kërcënojnë të
dëgjuarit në mënyrë të drejtpërdrejtë megjithatë, si në
shtëpi ashtu edhe në punë, ato mund të ndikojnë në
shëndetin tonë fizik dhe mendor.
 Zhurmat e padëshirueshme rritin presionin, shkaktojnë
lodhje, ulin gjumin, rritin stresin, ndikojnë negativisht në
tretje dhe pengoj në përqëndrimin.
 Njerëzit që banojnë në zona me ndotje të lartë akustike
si p.sh aeroportet, kanë një rrezik më të madh për
hipertension krahasuar me ata që jetojnë larg tyre.
 Ndotja akustike :
 Rrit depresionin
 Rrit aksidentet
 Pengon përqendrimin
 Shkakton lodhje
 Ul produktivitetin
 Rrit rrezikshmërinë nga hipertensioni
 Rrit mundësinë e marrjes së lëndëve
narkotike
 Largon gjumin… etj
Ndotja akustike ne Shqiperi
EDHE ZHURMAT E ULËTA NA DËMTOJNË
 Zhurmat që kanë intensitetin e ulët që ne
vazhdimisht jemi nën presionin e tyre mund
të na shkaktojnë lëndime.
 Të tilla si :
 Pajisjet elektroshtëpiake
 Kositësja e barit
 Alarmi I orës
 Kondicioneri
 Muzika etj
 Tirana, qyteti më i zhurmshëm
 Ndotja akustike në kryeqytet është disa herë më e lartë sesa standardi i Bashkimit
Evropian. Në disa zona në kryeqytet dhe kryesisht tek sheshi "Ataturku", i cili njihet
si kryqëzimi i '21 Dhjetorit' dhe 'Zogu i Zi', niveli i ndotjes shkon në 80 decibel, nga
35 deri në 50 decibel që është norma e lejuar evropiane. Ndotje të lartë akustike ka
edhe në disa zona të tjera ku qarkullimi i automjeteve është i lartë.
 Tiranë, 24 prill -Ndotja akustike në kryeqytet është disa herë më e lartë sesa standardi i
Bashkimit Evropian. Në disa zona në kryeqytet dhe kryesisht tek sheshi "Ataturku", i cili
njihet si kryqëzimi i '21 Dhjetorit' dhe 'Zogu i Zi', niveli i ndotjes shkon në 80 decibel, nga
35 deri në 50 decibel që është norma e lejuar evropiane. Ndotje të lartë akustike ka edhe
në disa zona të tjera ku qarkullimi i automjeteve është i lartë.
 Një element tjetër që rrit nivelin e ndotjes akustike janë lokalet e natës, të cilët jo vetëm që
qëndrojnë hapur thuajse gjatë gjithë natës, por nuk respektojnë as parametrat e izolimit.
Sipas specialistëve në Ministrisë së Mjedisit nga rreth 100 lokale nate që ka kryeqyteti me
muzikë live vetëm 10 prej tyre respektojnë normat. Ndaj gjatë kontrolleve të ushtruara janë
gjobitur rreth 50 lokale, ndërsa për 15 prej tyre është vendosur pezullim aktiviteti. Alfred
Deshati kreu i Kontrolleve në Ministrinë e Mjedisit ka bërë të ditur se problemet më të
madha përsa i përket ndotjes akustike janë në Tiranë, dhe kjo jo vetëm nga lokalet e
natës, por edhe nga zhurmat që shkaktohen nga automjetet si dhe boritë e tyre.
STUDIM
 Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri
studim dhe konstatoi se:
 Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë
negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe
mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike
nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në
krahasim me studentët e klasave të tjera të
së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike.
 Niveli i zhurmave në qytet e mëdha,
statistika
 Tirana regjistron 71.1 decibel nga 55 (norma e
lejuar prej BE-së)
 Durrësi regjistron 64.2
 Fieri regjistron 62.9
 Shkodra regjistron 64.8
 Vlora regjistron 61.8
 Saranda regjistron 63.9
 Korçë regjistron 62.7
NDOTJA AKUSTIKE, SITUATA NË VEND
 Raporti në lidhje me ndotjen akustike në vend, i bërë publik nga Instituti i Shëndetit Publik në vitin 2011,
mbetet ende sot e kësaj dite i vetmi burim zyrtar i të dhënave. ISHP-ja nuk ka realizuar asnjë studim
tjetër që lidhet me ndotjen akustike përsa i takon viteve 2012-2013. Duke iu referuar raportit të dy viteve
më parë, ndotja akustike në vend dhe sidomos në Tiranë, përbën problem serioz, pasi kjo ndotje i
tejkalon disa herë normat e vendosura nga Bashkimi Evropian dhe ligji shqiptar, duke e renditur kështu
Shqipërinë të parën në rajon me nivelin më të lartë të zhurmave urbane.
 Kryeqyteti është ai që regjistron shifrat më të larta të ndotjes akustike, përkatësisht 71.1 decibel nga 55
decibel që është norma e lejuar prej Bashkimit Evropian. Sipas këtij raporti, pikat më të ndotura të
kryeqytetit janë Rruga e Elbasanit, kryqëzimi “Vasil Shanto”, kryqëzimi i Zogut të Zi, Ushtari i Panjohur,
Stacioni i Trenit dhe Lapraka. Duke iu referuar raportit i i cili vë të dhënat e fundit përballë atyre të 4
viteve të kaluara, nuk ka pasur asnjë ndryshim apo përmirësim përsa i takon ndotjes akustike.
 Në Tiranë niveli i ndotjes akustike nuk ndryshon nga dita në mbrëmje. Kështu Tirana regjistron si ndotje
gjatë ditës shifrën 71.1 decibel, ndërsa natën 59.3 decibel.
 Sipas ISHP-së, burimet kryesore të zhurmave urbane janë: trafiku urban, trafiku rrugor, trafiku
hekurudhor, trafiku ajror, industria (zhurmat profesionale dhe mjedisore), aktivitetet argëtuese (koncertet
e hapura, diskoteka lokale dite apo nate) etj.
 Faktor tjetër me një peshë shumë të konsiderueshme është lëvizja e mjeteve të rënda mbi 10 ton,
prania e tyre në nyje të tilla problematike vështirëson shpejtësinë e lëvizjes, manovrimin dhe rrit në rreth
30% nivelet e zhurmave.
Ndotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne Shqiperi
FALEMINDERIT
 Punoi: Ervis Leci
 Klasa: 11-I
 Gjimnazi “Ali Demi”
1 sur 16

Recommandé

Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatty S
31.5K vues13 diapositives
Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatyrë Ramusholli
5.1K vues12 diapositives
Ndotja akuustike par
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Klodjan Hoxha
11.6K vues15 diapositives
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? par
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
28.7K vues14 diapositives
Shkaqet e ndotjes akustike par
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
36.1K vues11 diapositives
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT par
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATeraldzyberaj
3.6K vues8 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Kujdesi ndaj zhurmave par
Kujdesi ndaj zhurmaveKujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmaveBlerinaMuobega
9.2K vues7 diapositives
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.8K vues7 diapositives
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K vues23 diapositives
Rendesia dhe elementet e zhurmave par
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
2.3K vues6 diapositives
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme par
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
23.4K vues19 diapositives
Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.2K vues12 diapositives

Tendances(20)

Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.8K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Rendesia dhe elementet e zhurmave par olinuhi
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmave
olinuhi2.3K vues
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme par Erhan Luma
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma23.4K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vues
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut par irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.3K vues
Rajonet e Europes par Kejti Cela
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela51.5K vues
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK par KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K vues
Pasurite natyrore ne shqiperi par Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.3K vues
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta par Valmir Nuredini
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Valmir Nuredini250.4K vues
Mutacionet gjenetike par amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues

En vedette

Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeegzona1
44.7K vues12 diapositives
Ndotja akustike par
Ndotja akustike Ndotja akustike
Ndotja akustike Internet VloraAlb
5.1K vues10 diapositives
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor par
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorTefik Rika
32K vues21 diapositives
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit par
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitNdotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitMartinGega98
5K vues20 diapositives
Levizja e trupave...Kinematika par
Levizja e trupave...KinematikaLevizja e trupave...Kinematika
Levizja e trupave...KinematikaIlva Balliu
31.9K vues40 diapositives
Elektroteknikë par
Elektroteknikë Elektroteknikë
Elektroteknikë Burim Guri
19.1K vues38 diapositives

En vedette(10)

Ndotja akustike par egzona1
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
egzona144.7K vues
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor par Tefik Rika
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Tefik Rika32K vues
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit par MartinGega98
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitNdotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit
MartinGega985K vues
Levizja e trupave...Kinematika par Ilva Balliu
Levizja e trupave...KinematikaLevizja e trupave...Kinematika
Levizja e trupave...Kinematika
Ilva Balliu31.9K vues
Elektroteknikë par Burim Guri
Elektroteknikë Elektroteknikë
Elektroteknikë
Burim Guri19.1K vues
Leksione te elektroteknikes par Xhelal Bislimi
Leksione te elektroteknikesLeksione te elektroteknikes
Leksione te elektroteknikes
Xhelal Bislimi17.8K vues
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa... par lira kuca
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
lira kuca20.8K vues

Ndotja akustike ne Shqiperi

 • 1. NDOTJA AKUSTIKE NE SHQIPERI PUNOI: ERVIS LECI KLASA: 11-I
 • 2. ÇFARE ËSHTË NDOTJA AKUSTIKE?  Është çdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e cila arrin shkallën mbi 85 decibel, e cila mund të lë pasoja afatgjate tek shëndeti I njeriut, dhe pengon jetën normale.  zhurmat nën 50 decibel nuk mund të thuash që japin dëmtime. Kur këto zhurma kalojnë mbi 50-60 decibel, atëherë rritet edhe mundësia për të pësuar dëmtime në dëgjim. Zhurmat mbi 50 decibel janë zakonisht zhurma që mund t’i gjesh në ambientet e punës, si: në zdrukthëtari, gjatë punës me makineri, në fabrika, uzina dhe sidomos në kohët e sotme zhurmat e larta të ambienteve të argëtimit, të cilat mund të shkojnë mbi 70-80 decibel.
 • 4. KUSH E SHKAKTON KËTË NDOTJE?  Burim kryesor I kësaj ndotje është zhvillimi I industrisë dhe sistemi I transporteve ku përfshihet zhurma e automjeteve motorike, zhurma nga avionet dhe hekurudhat.  Zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtimë permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë subjekt i niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarreve dhe i të shtënave me armë.
 • 6. EFEKTET QË SHKAKTON N.AKUSTIKE  Ndotja akustike në nivel të lartë mund të shkaktojë humbjen e dëgjimit qoftë përnjë kohë të shkurtër apo edhe për tërë jetën.  Tingujt me intensitet të ulët mund të mos kërcënojnë të dëgjuarit në mënyrë të drejtpërdrejtë megjithatë, si në shtëpi ashtu edhe në punë, ato mund të ndikojnë në shëndetin tonë fizik dhe mendor.  Zhurmat e padëshirueshme rritin presionin, shkaktojnë lodhje, ulin gjumin, rritin stresin, ndikojnë negativisht në tretje dhe pengoj në përqëndrimin.  Njerëzit që banojnë në zona me ndotje të lartë akustike si p.sh aeroportet, kanë një rrezik më të madh për hipertension krahasuar me ata që jetojnë larg tyre.
 • 7.  Ndotja akustike :  Rrit depresionin  Rrit aksidentet  Pengon përqendrimin  Shkakton lodhje  Ul produktivitetin  Rrit rrezikshmërinë nga hipertensioni  Rrit mundësinë e marrjes së lëndëve narkotike  Largon gjumin… etj
 • 9. EDHE ZHURMAT E ULËTA NA DËMTOJNË  Zhurmat që kanë intensitetin e ulët që ne vazhdimisht jemi nën presionin e tyre mund të na shkaktojnë lëndime.  Të tilla si :  Pajisjet elektroshtëpiake  Kositësja e barit  Alarmi I orës  Kondicioneri  Muzika etj
 • 10.  Tirana, qyteti më i zhurmshëm  Ndotja akustike në kryeqytet është disa herë më e lartë sesa standardi i Bashkimit Evropian. Në disa zona në kryeqytet dhe kryesisht tek sheshi "Ataturku", i cili njihet si kryqëzimi i '21 Dhjetorit' dhe 'Zogu i Zi', niveli i ndotjes shkon në 80 decibel, nga 35 deri në 50 decibel që është norma e lejuar evropiane. Ndotje të lartë akustike ka edhe në disa zona të tjera ku qarkullimi i automjeteve është i lartë.  Tiranë, 24 prill -Ndotja akustike në kryeqytet është disa herë më e lartë sesa standardi i Bashkimit Evropian. Në disa zona në kryeqytet dhe kryesisht tek sheshi "Ataturku", i cili njihet si kryqëzimi i '21 Dhjetorit' dhe 'Zogu i Zi', niveli i ndotjes shkon në 80 decibel, nga 35 deri në 50 decibel që është norma e lejuar evropiane. Ndotje të lartë akustike ka edhe në disa zona të tjera ku qarkullimi i automjeteve është i lartë.  Një element tjetër që rrit nivelin e ndotjes akustike janë lokalet e natës, të cilët jo vetëm që qëndrojnë hapur thuajse gjatë gjithë natës, por nuk respektojnë as parametrat e izolimit. Sipas specialistëve në Ministrisë së Mjedisit nga rreth 100 lokale nate që ka kryeqyteti me muzikë live vetëm 10 prej tyre respektojnë normat. Ndaj gjatë kontrolleve të ushtruara janë gjobitur rreth 50 lokale, ndërsa për 15 prej tyre është vendosur pezullim aktiviteti. Alfred Deshati kreu i Kontrolleve në Ministrinë e Mjedisit ka bërë të ditur se problemet më të madha përsa i përket ndotjes akustike janë në Tiranë, dhe kjo jo vetëm nga lokalet e natës, por edhe nga zhurmat që shkaktohen nga automjetet si dhe boritë e tyre.
 • 11. STUDIM  Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri studim dhe konstatoi se:  Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike.
 • 12.  Niveli i zhurmave në qytet e mëdha, statistika  Tirana regjistron 71.1 decibel nga 55 (norma e lejuar prej BE-së)  Durrësi regjistron 64.2  Fieri regjistron 62.9  Shkodra regjistron 64.8  Vlora regjistron 61.8  Saranda regjistron 63.9  Korçë regjistron 62.7
 • 13. NDOTJA AKUSTIKE, SITUATA NË VEND  Raporti në lidhje me ndotjen akustike në vend, i bërë publik nga Instituti i Shëndetit Publik në vitin 2011, mbetet ende sot e kësaj dite i vetmi burim zyrtar i të dhënave. ISHP-ja nuk ka realizuar asnjë studim tjetër që lidhet me ndotjen akustike përsa i takon viteve 2012-2013. Duke iu referuar raportit të dy viteve më parë, ndotja akustike në vend dhe sidomos në Tiranë, përbën problem serioz, pasi kjo ndotje i tejkalon disa herë normat e vendosura nga Bashkimi Evropian dhe ligji shqiptar, duke e renditur kështu Shqipërinë të parën në rajon me nivelin më të lartë të zhurmave urbane.  Kryeqyteti është ai që regjistron shifrat më të larta të ndotjes akustike, përkatësisht 71.1 decibel nga 55 decibel që është norma e lejuar prej Bashkimit Evropian. Sipas këtij raporti, pikat më të ndotura të kryeqytetit janë Rruga e Elbasanit, kryqëzimi “Vasil Shanto”, kryqëzimi i Zogut të Zi, Ushtari i Panjohur, Stacioni i Trenit dhe Lapraka. Duke iu referuar raportit i i cili vë të dhënat e fundit përballë atyre të 4 viteve të kaluara, nuk ka pasur asnjë ndryshim apo përmirësim përsa i takon ndotjes akustike.  Në Tiranë niveli i ndotjes akustike nuk ndryshon nga dita në mbrëmje. Kështu Tirana regjistron si ndotje gjatë ditës shifrën 71.1 decibel, ndërsa natën 59.3 decibel.  Sipas ISHP-së, burimet kryesore të zhurmave urbane janë: trafiku urban, trafiku rrugor, trafiku hekurudhor, trafiku ajror, industria (zhurmat profesionale dhe mjedisore), aktivitetet argëtuese (koncertet e hapura, diskoteka lokale dite apo nate) etj.  Faktor tjetër me një peshë shumë të konsiderueshme është lëvizja e mjeteve të rënda mbi 10 ton, prania e tyre në nyje të tilla problematike vështirëson shpejtësinë e lëvizjes, manovrimin dhe rrit në rreth 30% nivelet e zhurmave.
 • 16. FALEMINDERIT  Punoi: Ervis Leci  Klasa: 11-I  Gjimnazi “Ali Demi”