Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

krvtijebem3

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Бубрези
Бубрези
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (18)

Publicité

Plus récents (13)

Publicité

krvtijebem3

 1. 1. СИСТЕМ ОРГАНА ЗА ИЗЛУЧИВАЊЕ УРИНАРНИ СИСТЕМ
 2. 2. • Уринарни систем регулише састав и запремину телесних течности. • Помоћу овог система се елиминишу све штетне материје (крајњи продукти метаболизма,токсини и сл.) као и вишак воде и соли. При томе настаје мокраћа (урин). • Уринарни систем чине: Бубрези, мокраћоводи, мокраћна бешика и мокраћна цев. Излучивање (екскреција) је избацивање непотребних, често и штетних супстанци које настају у процесима метаболизма, као и у избацивању вишка воде и јона. Из организма се излучују само оне супстанце које настају унутар ћелије! Бубрег Мокраћовод (уретер) Мокраћна бешика Мокраћна цев (уретра)
 3. 3. Бубрези су парни органи пасуљастог облика. Налазе се у слабинском делу кичме, испод дијафрагме са обе стране кичменог стуба. Тамно црвене су боје, обложени чврстом опном. Тешки су око 150 грама, дужине око 12 центиметара.
 4. 4. ГРАЂА БУБРЕГА Споља се налази омотач, опна(капсула) од везивног и масног ткива Бубрежна кора се налази испод омотача Бубрежна срж се налази у центру Бубрежна артерија Бубрежна вена
 5. 5. Срж има облик обрнутих пирамида које се наставлјају на бубрежне чашице. Бубрежне чашице се настављају на бубрежну карлицу која се даље наставља на мокраћовод који се улива у мокраћну бешику.
 6. 6. • Основна јединица грађе бубрега је нефрон. • Нефрон се налази у бубрежној кори и сржи. Постоји око милион нефрона. ГРАЂА НЕФРОНА Нефрон почиње Малпигијевим телашцем које се састоји од омотача (Боуманова чаура) и сплета капилара који чини гломерул и полази из КОРЕ. Омотач се наставља у бубрежни каналић који се у кори неколико пута увија а потом прелази у СРЖ. Малпигијево телашце Омотач (Бауманова чаура) Сплет капилара - гломерул Бубрежни каналић
 7. 7. • Завршни део бубрежног каналића се заједно са каналићима осталих нефрона улива у САБИРНИ КАНАЛИЋ који се налази у СРЖИ. • Садржај сабирних каналића се улива у бубрежну чашицу (око 20 бубрежних чашица), а из ње у бубрежну карлицу.
 8. 8. Формирање мокраће (урина) • Из АОРТЕ полази БУБРЕЖНА АРТЕРИЈА и улази у Малпигијево телашце. Грана се на мање крвне судове и на крају на капиларе која чини мрежу капилара и у којима настаје висок крвни притисак. • Процес стварања урина започиње у Малпигијевом телашцу где под деловањем крвног притиска долази до филтрирања КРВНЕ ПЛАЗМЕ кроз зидове капилара и настаје ПРИМАРНА МОКРАЋА. Садржи: 99% воде, затим соли, шећере,хормоне, витамине и штетне материје. Од крвне плазме се разликује јер не садржи беланчевине. Као што се може видети из састава примарне мокраће, она садржи велику количину корисних супстанци (вода,соли, глукоза,аминокиселине,протеини). Оне се процесом реапсорпције поново враћају у крв путем капилара. И то тако што примарна мокраћа одлази у бубрежне каналиће где се корисне супстанце реапсорбују а потом у сабирне каналиће. Тако се примарни урин концентрује и настаје СЕКУНДАРНА (ДЕФИНИТИВНА) МОКРАЋА. Она садржи око 95% воде, затим киселине, соли и штетне материје. Управо због оваквог процеса формирања урина, бубрези дневно прераде око 1500 литара крви а излучи се свега 1,5литара урина.
 9. 9. Састав дефинитивне мокраће
 10. 10. • Са удубљених страна бубрега полазе парни канали изграђени од глатке мускулатуре, мокраћоводи (уретери) који проводе мокраћу од бубрега до мокраћне бешике. Дугачки су око 25 центиметара. • Мокраћна бешика је непарни орган, на дну трбушне дупље, изграђена од глатке мускулатуре. Пражњење мокраћне бешике врши се под контролом наше воље. У зидовима се налазе рецептори који обавештавају ЦНС да је бешика пуна и да је треба испразнити. При дну бешике се налази мишић, сфинктер, који који спречава изливање урина и под утицајем је наше воље. • Мокраћна цев (УРЕТРА) одводи мокраћу из мокрећне бешике у спољашњу средину. • Код мушкараца уретра је дужа и део је полног органа. Мокраћовод Мокраћна бешика
 11. 11. БОЛЕСТИ СИСТЕМА ОРГАНА ЗА ИЗЛУЧИВАЊЕ ОБОЉЕЊЕ УЗРОК ЗНАЦИ БОЛЕСТИ Упала мокраћне бешике бактерије пецкање, отежано или онемогућено мокрење Камен или песак у бубрегу таложење соли у бубрежним цевчицама, чашици или карлици јаки болови, па чак и крварење Рак бубрега тешка оштећења бубрега и смањење њихове функције Камен Рак Здрава мокраћна бешика Упала мокраћне бешике
 12. 12. ДИЈАЛИЗА Дијализа је поступак одстрањивања штетних супстанци из организма помоћу апарата – вештачког бубрега. Трансплантација је поступак пресађивања бубрега. Ова интервенција се обавља код особа којима су бубрези престали да врше функцију.

×