Publicité

Stresi

3 Feb 2015
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Stresi

 1. Mentori/ja : Edita Selaj- Berisha Punoi: Fatmira Maliqaj
 2. Përkufizimi I Stresit Stresi është një gjendje e pakëndshme e zgjimit emocional dhe fiziologjik që njerëzit provojnë në situata që ata i perceptojnë si të rrezikshme apo kërcënuese për mirëqenien e tyre. Fjala “stres” do të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa njerëz e përcaktojnë stresin si ngjarje apo situata që shkaktojnë tek ata ndjenjën e tensionit, presionit, apo emocionet negative të tilla si ankthi dhe zemërimi . Të tjerët e shohin stresin si reagim ndaj këtyre situatave. Kjo përgjigje përfshin ndryshimet fiziologjike - të tilla si rritjen e rrahjeve të zemrës dhe tensionin muskulor, si dhe ndryshimet emocionale dhe të sjelljes. Megjithatë, shumica e psikologëve konsiderojnë stresin si një proces që përfshin interpretimin dhe përgjigje e një personi ndaj një ngjarje kërcënuese.
 3. Pasojat nga stresi
 4. Stresi tek nxënësit • Bartja e qantës së rëndë Stresi tek adoleshentët • Dashuria , droga, alkooli Stresi tek prindërit • Nervozat e përditshme
 5. Stresi tek nxënësit
 6. Stresi tek adoleshentët Shumë te rinj në ditët e sotme përballen me strese te ndryshme dhe probleme të shumta . (Pagjumësia) Pamja për tu dukur sa më bukur fizikisht është nje problem shum i madh , e veqanërisht nga Gjina Femërore .
 7. Stresi tek prindërit
 8. Studim I përgjithshëm 0 1 2 3 4 5 Provime të shkollës Probleme të dashurisë Presion I kolegëve Detyrat e shtëpisë Djemtë Vajzat
 9. Të përballesh me stresin do të thotë të përdorësh mendimet dhe të veprosh për të luftuar me situatat stresuese dhe për të ulur nivelin e stresit tonë . Shumë njerëz kanë një mënyrë karakteristike për ta përballuar stresin bazuar në personalitetin e tyre . Njerëzit që e përballojnë mirë stresin kanë tendencë të besojnë se mund të influentojnë mbi atë çka I ndodh atyre . Ata zakonisht kanë një vetëbesimtë lartë , I rezistojnë zhgënjimeve , qëndrojnë optimistë dhe këmbëngulin edhe nën rrethana jo të favorshme . Më e rëndësishmja , ata zgjedhin strategjinë e duhur për të përballuar stresorët me të cilët përballen . Në të kundërt , njerëzi që përballojnë dobët me stresin kanë tendencë të kenë pak a shumë karakteristika të ndryshme të personalitetit , si vetëbesim të ulët dhe një vështrim pesimist mbi jetën .
 10. Ndikimi I stresit ne trupin e njeriut Kur njeriu perjeton nje stres , ai ka menjëherë çrregullime me disa hormone : - Pështyma : Bën rrjedhë e ngadalshme ; -Sytë :zmadhim I bebëzës; -Lëkura: ngushtim I enëve të gjakut, të dridhura , djersitje ; -Mushkëritë : ngadalësohen,frymëmarrja thellësohet -Zemra : rrah më shpejt , dhe më vështirë -Stomaku: zvogëlimin I enzimeve , prodhim I tretjes së ushqimit -Zorrët: ngadalësohet lëvizja e ushqimit -Muskujt : bëhen më të tensionuar , dridhjet shpeshtohen -Enët e gjakut : Rritet tensioni i gjakut si zmadhimi I enëve të mëdha .
 11. Stresi ndahet në tri kategori : Fizike-si reagon trupi juaj Psikike :si mendoni dhe si ndjeheni Sjellja: se si veproni
 12. Këshilla ime 
Publicité