Iluminizmi

F
Iluminizmi
ÇFARË ISHTE ILUMINIZMI?
Iluminizmi ishte një lëvizje kulturore dhe
filozofike që u përhap në Evropë nga fillimi i
qindvjeçarit të XVIII gjer në Revolucionin
francez, që u skalit nga përpjekja e çlirimit
nëpërmjet arsyes nga mendimi, nga
këmbëngulja dhe përfytyrimi, paragjykimet
dhe ideologjitë e trashëguara dhe pranimi i
diturisë së re të fituar.Ky shekull u quajt
"Shekulli i arte".Iluministet ishin dijetare dhe
thirreshin filozofe.Iluminizmi lindi ne Angli e
France, e me vone u perhap ne te gjithe
evropen.Fjala iluminizem do te thote ndricim.
ILUMINISTTET
DENIS DIDERO
Gjatë punës mbi "Enciklopedinë" u krijua një bërthamë
bashkëpunëtorësh të rëndësishëm, një rreth "enciklopedistësh",
qendra e të cilit ishte Didroi. Përveç atyre që morën përsipër
hartimin e veprës, Didroit dhe D'Alamberit, ra në sy, mes të
tjerëve, prania e Melshior Grimit publicist i shoqërisë së lartë dhe
diplomat me prejardhje gjermane, si dhe e një ithtari të moralit
materialist të mbështetur mbi egoizmin, filozofit Klod Adrian
Helvetius veç të tjerash edhe fermer.
Enciklopedistët e kishin zakon të mblidheshin në shtëpinë e
baronit të pasur dhe me influencë Holbak , gjithashtu filozof.
Pa dyshim që Didroi bashkëpunoi për përmirësimin e veprës së tij
Sistemi i natyrës , gjuha fillestare e së cilës ishte disi e ashpër.
Kjo vepër e ngjizur si "bibla e materializmit", përmbledh
arsyetimet e fizikës dhe të fiziologjisë së kohës kundër idealizmit
dhe dualizmit të shpirtit dhe të materies: shpirti është gjithmonë
veçse shprehje e veprimtarisë së nervave të trurit.
FRANSUA MARI ARUA (VOLTERI)
Volteri, edhe filozofi dhe juristi Monteskjë qëndroi për një kohë
më të gjatë në Angli. I ndikuar thellë nga Loku, por edhe i
impresionuar nga realiteti i Kushtetutës angleze, ai riformuloi
një teori të së drejtës natyrore dhe përpunoi atë të ndarjes së
pushteteve midis pushtetit ligjvënës, ekzekutiv dhe juridik.
Mendimi antiabsolutist i Monteskjësë, paraqitur te Për shpirtin
e ligjeve pati një jehonë të madhe në gjithë Evropën. Për
Volterin, progresi i iluministëve nuk u kufizua në shkencat e
natyrës. Iluministët duhej gjithashtu të kryesonin betejën për
lirinë e shpirtit dhe në luftën kundër obskurantistëve fetarë,
sidomos atyre të Kishës Katolike, që kërkonin të pengonin
idenë e vizionit modern të botës.Volteri goditi me force
paditurinë, privilegjet e kishës dhe të klerit. Ai mbrojti lirinë
dhe mendimin e lirë të qytetarve. Volteri ishte krijues I shume
veprave poetike, tregimeve, vepra historike që kundërshtonin
fort padrejtesinë ndaj qytetarëve.
SHARL MONTESKJE
Sharl Monteskje ishte jurist, filozof dhe shkrimtar
francez. Ai theksont se një vend nuk duhej të
qeverisej nga një ose disa persona por nga
organe të pavarura nga njëra-tjetra.
1. Pushteti Legjislativ i cili nxjerr ligjet.
2. Pushteti Ekzekutiv i cili I zbaton ligjet.
3. Pushteti Gjyqësor i cili dënon shkelësit e ligjit.
Monteskje me idetë që hodhi për qeverisjen e
nje vendi ai hodhi bazat e shteteve
demokratike
ZHAN-ZHAK RUSO
Zhan Zhak Ruso është filozof,sociolog,shkrimtar dhe
pedagog francez. Ështe njëri ndër pedagogët më të shquar
botëror të shek. XVIII. Paraprirës I Revolucionit qytetar
francez. Ai njihet si themelues i teorisë së edukatës së lirë
dhe natyralizimit pedagogjik, për shkak se vëmendje të
madhe i kushton teorisë së të drejtave të natyrshme të
njeriut ku për qëllim kishte të edukoj njeriun e lirë, të
natyrshëm, të përgatitur si qytetar të njerëzimi. Ai shpjegont
me idetë e tij se si njeriu lindte I barabartë nga natyra, ai
gjithashtu goditi monarkinë dhe kishën katolike pasi ishte
mbështetës i republikes.
Iluminizmi
1 sur 7

Recommandé

Komunizmi ne Shqiperi par
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K vues18 diapositives
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK par
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
5.4K vues10 diapositives
Energjia dhe Burimet e Energjisë par
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
28.1K vues10 diapositives
turizmi ne shqiperi par
 turizmi ne shqiperi  turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K vues8 diapositives
Prodhimi i energjise par
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23.1K vues13 diapositives
Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles Mirsad - New
9.9K vues16 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Energjia, llojet dhe perdorimi par
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
34.8K vues7 diapositives
Monarket e ndricuar par
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuarAdoraHallunej
14.5K vues18 diapositives
Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K vues30 diapositives
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike) par
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Denisa Caushi
2K vues5 diapositives
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
19.4K vues13 diapositives

Tendances(20)

Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K vues
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike) par Denisa Caushi
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi2K vues
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par elvakastrati
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
elvakastrati19.4K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
prilli i thyer BISEDA LETRARE par manomano46
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano4691.5K vues
Lufta e dyte boterore! par Zana_Ana
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana43.4K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
Pasurite natyrore ne shqiperi par Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.3K vues
shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.5K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Kequshqyerja dhe semundjet par Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues

Similaire à Iluminizmi

GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise par
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseGJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseSHKOLLA "ALBANET"
2.5K vues17 diapositives
Kei Ushe par
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe lira kuca
3.6K vues8 diapositives
Humanizmi par
HumanizmiHumanizmi
HumanizmiAldrin Pashku
15.3K vues9 diapositives
Projekt "Filozofi": Filozofia Moderne par
Projekt "Filozofi": Filozofia ModerneProjekt "Filozofi": Filozofia Moderne
Projekt "Filozofi": Filozofia ModerneAldrin Pashku
959 vues1 diapositive
Karl Raimund Popper par
Karl Raimund Popper Karl Raimund Popper
Karl Raimund Popper Amdi Nuredini
796 vues14 diapositives
Humanizmi dhe Renesansa par
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaShkollë
1.4K vues9 diapositives

Similaire à Iluminizmi(20)

GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise par SHKOLLA "ALBANET"
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseGJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
SHKOLLA "ALBANET"2.5K vues
Kei Ushe par lira kuca
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
lira kuca3.6K vues
Projekt "Filozofi": Filozofia Moderne par Aldrin Pashku
Projekt "Filozofi": Filozofia ModerneProjekt "Filozofi": Filozofia Moderne
Projekt "Filozofi": Filozofia Moderne
Aldrin Pashku959 vues
Humanizmi dhe Renesansa par Shkollë
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
Shkollë1.4K vues
Projekt Histori XIb Ervis Cara par Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Ervis Cara788 vues
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq par Lingua culture
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Lingua culture509 vues
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013 par SHKOLLA "ALBANET"
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
sistemi komunzmit vs demokrati par anteasela
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
anteasela103 vues
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi par Shkumbim Jakupi
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe VehabizmiDr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Shkumbim Jakupi1.1K vues
Demokracia liberale dhe diktaturat par titi kallajxhiu
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
titi kallajxhiu3.2K vues
Krahasimi midis Moisiut Jezusit dhe Muhamedit a.s par amarstafa
Krahasimi midis Moisiut Jezusit dhe Muhamedit a.sKrahasimi midis Moisiut Jezusit dhe Muhamedit a.s
Krahasimi midis Moisiut Jezusit dhe Muhamedit a.s
amarstafa60 vues
Ardhja e nazisteve ne pushtet par Ergi Nushi
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi2.8K vues

Plus de FialdoMema

aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone par
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneFialdoMema
5.9K vues5 diapositives
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore par
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreShqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreFialdoMema
1.1K vues10 diapositives
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar] par
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]FialdoMema
4.9K vues15 diapositives
Revolucioni i pare industrial par
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialFialdoMema
8.8K vues12 diapositives
Pa familje - HEKTOR MALO par
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOFialdoMema
9.5K vues10 diapositives
Zhvillimi i teknologjise par
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseFialdoMema
2.9K vues5 diapositives

Plus de FialdoMema(8)

aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone par FialdoMema
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
FialdoMema5.9K vues
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore par FialdoMema
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreShqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore
FialdoMema1.1K vues
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar] par FialdoMema
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
FialdoMema4.9K vues
Revolucioni i pare industrial par FialdoMema
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema8.8K vues
Pa familje - HEKTOR MALO par FialdoMema
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
FialdoMema9.5K vues
Zhvillimi i teknologjise par FialdoMema
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjise
FialdoMema2.9K vues
Mikrogjallesat par FialdoMema
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
FialdoMema10.1K vues
Shnderrimet e energjise (uji) par FialdoMema
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema15.6K vues

Iluminizmi

  • 2. ÇFARË ISHTE ILUMINIZMI? Iluminizmi ishte një lëvizje kulturore dhe filozofike që u përhap në Evropë nga fillimi i qindvjeçarit të XVIII gjer në Revolucionin francez, që u skalit nga përpjekja e çlirimit nëpërmjet arsyes nga mendimi, nga këmbëngulja dhe përfytyrimi, paragjykimet dhe ideologjitë e trashëguara dhe pranimi i diturisë së re të fituar.Ky shekull u quajt "Shekulli i arte".Iluministet ishin dijetare dhe thirreshin filozofe.Iluminizmi lindi ne Angli e France, e me vone u perhap ne te gjithe evropen.Fjala iluminizem do te thote ndricim.
  • 3. ILUMINISTTET DENIS DIDERO Gjatë punës mbi "Enciklopedinë" u krijua një bërthamë bashkëpunëtorësh të rëndësishëm, një rreth "enciklopedistësh", qendra e të cilit ishte Didroi. Përveç atyre që morën përsipër hartimin e veprës, Didroit dhe D'Alamberit, ra në sy, mes të tjerëve, prania e Melshior Grimit publicist i shoqërisë së lartë dhe diplomat me prejardhje gjermane, si dhe e një ithtari të moralit materialist të mbështetur mbi egoizmin, filozofit Klod Adrian Helvetius veç të tjerash edhe fermer. Enciklopedistët e kishin zakon të mblidheshin në shtëpinë e baronit të pasur dhe me influencë Holbak , gjithashtu filozof. Pa dyshim që Didroi bashkëpunoi për përmirësimin e veprës së tij Sistemi i natyrës , gjuha fillestare e së cilës ishte disi e ashpër. Kjo vepër e ngjizur si "bibla e materializmit", përmbledh arsyetimet e fizikës dhe të fiziologjisë së kohës kundër idealizmit dhe dualizmit të shpirtit dhe të materies: shpirti është gjithmonë veçse shprehje e veprimtarisë së nervave të trurit.
  • 4. FRANSUA MARI ARUA (VOLTERI) Volteri, edhe filozofi dhe juristi Monteskjë qëndroi për një kohë më të gjatë në Angli. I ndikuar thellë nga Loku, por edhe i impresionuar nga realiteti i Kushtetutës angleze, ai riformuloi një teori të së drejtës natyrore dhe përpunoi atë të ndarjes së pushteteve midis pushtetit ligjvënës, ekzekutiv dhe juridik. Mendimi antiabsolutist i Monteskjësë, paraqitur te Për shpirtin e ligjeve pati një jehonë të madhe në gjithë Evropën. Për Volterin, progresi i iluministëve nuk u kufizua në shkencat e natyrës. Iluministët duhej gjithashtu të kryesonin betejën për lirinë e shpirtit dhe në luftën kundër obskurantistëve fetarë, sidomos atyre të Kishës Katolike, që kërkonin të pengonin idenë e vizionit modern të botës.Volteri goditi me force paditurinë, privilegjet e kishës dhe të klerit. Ai mbrojti lirinë dhe mendimin e lirë të qytetarve. Volteri ishte krijues I shume veprave poetike, tregimeve, vepra historike që kundërshtonin fort padrejtesinë ndaj qytetarëve.
  • 5. SHARL MONTESKJE Sharl Monteskje ishte jurist, filozof dhe shkrimtar francez. Ai theksont se një vend nuk duhej të qeverisej nga një ose disa persona por nga organe të pavarura nga njëra-tjetra. 1. Pushteti Legjislativ i cili nxjerr ligjet. 2. Pushteti Ekzekutiv i cili I zbaton ligjet. 3. Pushteti Gjyqësor i cili dënon shkelësit e ligjit. Monteskje me idetë që hodhi për qeverisjen e nje vendi ai hodhi bazat e shteteve demokratike
  • 6. ZHAN-ZHAK RUSO Zhan Zhak Ruso është filozof,sociolog,shkrimtar dhe pedagog francez. Ështe njëri ndër pedagogët më të shquar botëror të shek. XVIII. Paraprirës I Revolucionit qytetar francez. Ai njihet si themelues i teorisë së edukatës së lirë dhe natyralizimit pedagogjik, për shkak se vëmendje të madhe i kushton teorisë së të drejtave të natyrshme të njeriut ku për qëllim kishte të edukoj njeriun e lirë, të natyrshëm, të përgatitur si qytetar të njerëzimi. Ai shpjegont me idetë e tij se si njeriu lindte I barabartë nga natyra, ai gjithashtu goditi monarkinë dhe kishën katolike pasi ishte mbështetës i republikes.