Article eclipse bloc

632 vues

Publié le

  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Article eclipse bloc

  1. 1. ECLIPSI SOLAR Durant aquest curs la classe dels enciams hem estat investigant temes relacionats amb la lluna i un dels aspectes que ens va cridar l’atenció van ser els eclipsis. Justament aquest divendres 20 de març es produirà aquest fenomen, un fet que des de la nostra situació geogràfica no acostumem a veure gaire sovint. Però aquest any ens passarà molt de prop, en el sentit figurat de la paraula. Ja que sabem que per arribar a lluna es trigarien uns tres dies utilitzant el coet com a mitjà de transport per tant al sol, que està més o menys al doble de distància, trigaríem aproximadament una setmana en arribar. -El sol es veu però està molt lluny, més que Barcelona. -És impossible apropar-nos molt, ja que ens cremaríem! Sabem que el sol és l’estel més proper al nostre planeta, la terra, que fa llum i produeix escalfor. I que la seva presència i claror ens fa diferenciar el dia i la nit. -És com una bola de foc gegant. Estem molt lluny del sol però els seus rajos, si no es prenen mesures, poden ser molt perjudicials. Expliquem que quan estem molta estona a la platja, hem de protegir-nos la pell amb crema i els ulls amb ulleres. També hem vist en el diari, una font d’informació i recerca per les nostres investigacions, com preparar-nos per a veure un eclipsi i no fer-nos mal als ulls.
  2. 2. Des de la classe farem un seguiment de l’eclipsi via online per assegurar-nos que ningú prendrà mal. Descobrim que hi ha diferents tipus d’eclipsi solar: Quan la lluna tapa totalment el sol i es fa de nit de cop, o bé quan només el tapa un tros. En aquest cas la lluna s’ha posat entremig del sol i la terra però no l’ha tapat del tot. En aquest cas es diu que l’eclipsi Hem fet una pràctica de com es produeix un eclipsi.
  3. 3. CONVERSA I HIPÒTESIS SOBRE QUE PASSARÀ AMB L’ECLIPSI. QUÈ ÉS UN ECLIPSI SOLAR? -És un eclipsi solar perquè surt el sol i la Terra i la lluna tot a la vegada. QUÈ CREIEM QUE PASSARÀ DIVENDRES AMB L’ECLIPSI? -Què sortirà el sol. PERÒ EL SOL SURT MOLTS DIES NO? -El sol serà diferent. -S’ajuntarà amb la lluna. -El sol dóna la llum a la lluna. -La lluna tapa els rajos del sol. - A terra hi haurà ombres i es veurà com es tapa el dia. -I com podrem veure la terra si està al voltant nostre? -Com veiem la Terra? -Amb un telescopi. -No, no la veiem perquè nosaltres estem a la Terra. -veurem només el sol o la lluna. - la lluna no només el sol. -Però no podem mirar a dalt (el cel) perquè si no ens faran mal els ulls. -Mirarem només les ombres. -Què passarà si es barregen el sol i la lluna? -Doncs... si és de nit i és fosc... i de dia clar... es farà de nit de dia, barrejat mig i mig. -Serà fosc i clar. -Canviaran les ombres dels companys i es veurà la del company del costat. -Es veurà el sol amb color lluent de la lluna.

×