Publicité

7. KANDIDOZA.pptx

6 Feb 2023
Publicité

Contenu connexe

Publicité

7. KANDIDOZA.pptx

 1. KANDIDOZA Dr. Sidita Vitoja
 2. KANDIDOZA eshte nje semundje mykotike siperfaqesore e lekures, mukozave dhe thonjve. ** Candida albicans
 3. EPIDEMIOLOGJIA: Kandidoza eshte nje semundje e shpeshte ne mbare boten. Shfaqet ne te dy sekset njelloj. Me te predispozuar jane moshat e reja dhe pleqte.
 4. ETIOLOGJIA: * Candida albicans eshte specia me frekuente pergjegjese per patologjine humane. * Ne mukozen orale, siperfaqen vulvo-vaginale, traktin gastrointestinal, regionin perianal C. albicans jeton si saprofite, pa dhene ndryshime te dukshme. * C. Albicans mund te kolonizoje lekuren ne menyre te heshtur, por nuk eshte nje flore permanente dhe shpeh eleminohet nga lekura e individeve normal.
 5. FAKTORET FAVORIZUES: C. Albicans behet pergjegjese per patologjite humane kur kalon nga gjendja saprofite ne ate patogjene. Kjo favorizohet nga faktore te ndryshem duke nderhyre ne raportin qe ekziston midis virulences se mykut dhe aftesive mbrojtese te organizmit. - FAKTORET LOKAL: hiperhidroza, nxehtesia kutane, maceracionet, irritimi kronik kutan, okluzionet lokale, protezat e dhembeve. - GJENDJA FIZIOLOGJIKE: Semundja vihet re me teper ne te porsalindurit, shtatezenat, pleqte, obezet. - SEMUNDJET ENDOKRINE+METABOLIKE: Diabeti (ne rastet e lokalizimeve genitale apo orale), Sindroma Cushing, Hypovitaminoza, mungesa e Fe, Malnutricioni.
 6. - DEFICIENA IMUNITARE: hemopatite, HIV, semundjet maligne, semundjet kronike, semundjet infektive, nderhyrjet kirurgjikale. - MEDIKAMENTET: Perdorimi I zgjatur I antibiotikevee, kortizonikeve, imunosupresoreve. - FAKTORET IMUNOLOGJIKE: Defektet e neutrofileve dhe funksioneve te makrofageve jane faktore ne kandidozen invazive. Diagnostifikimi i kandidozave duhet te jete gjithmone i konfirmuar me ekzaminimin mykologjik. Duhen kerkuar gjithashtu faktoret ekologjik qe favorizojne zhvillimin e kerpudhes.
 7. LLOJI VENDI KLINIKA Vendet e okluduara Plikat e trupit Aksilare, inframamare, femorale, intergluteale, panikuli abdominal. Hapesirat ndermjet gishtave ne duar dhe kembe. Keilit angular, shpesh i shoqeruar me kandidoze orofaringeale. Genitalet Balanit Vulvit, vulvo-vaginit Lekura e okluduar Nen veshje okluzive, nen allci, ne shpine ne pacientet e hospitalizuar Folliculitis Ne shpine ne pacientet e hospitalizuar Zona e pelenave Dermatiti nga pelenat KLASIFIKIMI
 8. LLOJI VENDI KLINIKA Aparati I thonjve Paronychium Paronychia kronike Pllaka e thoit Onychia Hyponychium Onycholysis
 9. LLOJI VENDI KLINIKA Muko- kutane kronike Ekstensive, prekje multiple ose e te 20 thonjve. Individet me crregullime kongenitale te imunitetit (defekte te qelizave T) ose endokrine (hipoparatiroidizem, hipoadrenalizem, hipotiroidizem, diabetes mellitus) zhvillojne infeksione persistente ose rekurente mukozale, kutane dhe/ose paronychiale/thonjve. Genitale Vulva, vagina, sulkusi prepucial Eriteme, erozione, pllaka te bardha te kolonive te kandidas Mukozale Orofaring Kandidoza atrofike, kandidoza hiperplazike Ezofagu Pllaka te inflamuara, te erozionuara Trakea, bronket Pllaka te inflamuara, te erozionuara Kandidemia Lekura, viscera Lekure: papula eritematoze, +/- hemoragji
 10. KLINIKA * KANDIDOZA INTERTRIGINOZE: vihet re ne hapesirat midis gishtave, ne regionin submamar, aksilar, femoral, perineal, intergluteal. Lageshtia, nxehtesia dhe avullimi I dobet I ketyre siperfaqeve krijon kushte te favorshme per zhvillimin e infeksionit. Shenjat klinike te intertrigos kandidozike jane pustulat filestare ne periferi (pustula satelite) mbi nje baze eritematoze, qe erozionohen dhe konfluojne. Kjo simptomatologji shoqerohet me prurit dhe djegie.
 11. Candida ne regionin submamar
 12. Candida ne regionin aksilar
 13. Candida interdigitalis
 14. DERMATITI I PELENAVE: Te foshnjat kandida e siperfaqeve perigenitale, perianale, pjeses se brendshme te kofsheve dhe regioneve gluteale paraqitet klinikisht me skuqje, edeme, elemente papulo-pustuloze te cilet erozionohen, shoqerohen me lengesim dhe deskuamim.
 15. DERMATITI I PELENAVE
 16. KANDIDOZA ORALE: • Klinikisht paraqitet si nje njolle e bardhe e tipit psudomembranoz qe te jep pamjen e qumeshtit te koaguluar. • Perbehet nga qeliza epiteliale, fibrine, leukocite, pseudohife te ngjitur me epitelin dhe qe mund te hiqen me lehtesi me ane te nje spatule duke lene nje siperfaqe roze. • Me teper preket mukoza e gjuhes, gingives, faqeve, dhe ne raste te renda per shkak te imunodeficiences (HIV) patologjia mund te perhapet ne farinks dhe ezofag. • Kandidoza orofaringeale ne latante sidomos ne javet e para te lindjes shkaktohet nga vaginiti kandidozik i nenes.
 17. Candida albicans (kandidoza orale)
 18. Candida e ezofagut (pamje endoskopike)
 19. KANDIDOZA E KENDEVE TE GOJES (candidosis angularis, perleche) Kjo forme e kandidiozes eshte mjaft e shpeshte, sidomos tek te rriturit. Faktoret nxites: protezat e dhembeve, crregullimet gastrointestinale, anemia pernicioze etj. Shenjat klinike: shtresa te bardha ne kendet e buzeve, nje skuqje e lehte qe shoqerohet me plasaritje, macerime, gjakosje te herepashershme. Te semuret ankohen per dhimbje dhe djegie gjate ushqyerjes.
 20. PERLECHE (KANDIDOZA E KENDEVE TE GOJES)
 21. KANDIDOZA GENITALE Kandidozat genitale jane shkaku kryesor i vulvovaginiteve dhe balanopostiteve. FAKTORET E RISKUT: zakonisht nuk ka, por permendet shtatezania, aktiviteti seksual, meshkujt pa circumcizio. TRANSMETIMI: nepermjet mardhenieve seksuale, ne neonatet nepermjet traktit genital te nenes. KLINIKA: • Vulvitis/Vulvovaginitis: fillimi I menjehershem (1jave para mens), simptomat mund te perseriten para cdo cikli mens. Semptomat: prurit, sekrecione vaginale te bardha, dhimbje vaginale, djegie vulvare, dispareuni, dizuri, eriteme+edeme vaginale+pllaka te bardha. • Balanopostitis/Balanitis: shfaqet ne glans dhe ne sulkusin prepucial me eriteme difuze, papula, pustula, pllaka te bardha.
Publicité