Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Turbekulozi.

2 426 vues

Publié le

https://www.facebook.com/infermieriepergjithshme

Publié dans : Santé & Médecine
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Turbekulozi.

 1. 1. Tema: Turbekulozi pulmonarTema: Turbekulozi pulmonar ShkaktaretShkaktaret KlinikaKlinika DiagnozatDiagnozat MjekimiMjekimi Kujdesi infermierorKujdesi infermieror
 2. 2. TBCTBC -Turbekulolozi eshte nje semundje infektive qe me shpesh prek mushkerite por qe mund te preke edhe sisteme te tjera. Shkaktari me i shpeshte i TBC eshte mycobacterium turbeculosis ndersa mycobacterium bovis e myco. africanum jane me te rralle.
 3. 3. Sistemi respirator.
 4. 4. Simptomat e TBC. Kolle persistente ose te vazhduar Anoreksi Lodhje Djersitje gjate nates Temperature
 5. 5. Simptomat ose klinika e TBC.
 6. 6. Si transmetohet turbekulozi? Menyra me e shpeshte eshte ajo nepermjet ajritajrit
 7. 7. Menyra te tjera transmetimi:
 8. 8. Ndryshimet qe ndodhin ne pulmone.
 9. 9. Kush jane te predispozuar per TBC Personat qe kane qene me pare te infektuar. Personat tek te cilet bacilli I turbekulozit ka qene jo aktiv. Personat te cilet jane ne kontakt me personat e infektuar. Personat me rezistence te ulet per shkak te faktoreve te tille si alkoolizmi. Personat te cilet marrin terapi me kortikosteroide ose imunosuppresive. Mund te merret nga kafshet ( mykobakterium bovis ) merret me anen e qumeshtit te lopes.
 10. 10. Zonat me te prekura me TBC E kuqe- mbi 300/100 000 Jeshile-50-100
 11. 11. Sipas (OBSH) organizates boterore te shendetesise
 12. 12. Statistika mbi TBC: Rreth 2 miliarde ose 1/3 e popullsise se globit jane te ekspozuar nga bacili I turbekulozit. Nga keto 2 miliarde, cdo vit 8 milion njerez preken nga turbekulozi ndersa 2 milion prej tyre vdesin.  Nje individ me turbekuloz aktiv dhe te patrajtuar infekton mesatarisht 10-15 njerez ne vit. Vetem me nje te teshtire hidhen ne ajer 40 000 grimca dhe te gjitha permbajne brenda bacilin e turbekulozit.
 13. 13. Diagnozat infermierore Mungese njohurish mbi semundjen, mbi medikamentet dhe teknikat per tu vetekujdesur. Mundesi per infeksione. Mospajtim me terapine. Dehidratim. Prishje te komfortit
 14. 14. Ne vleresimet diagnostikuese infermieri konsiston ne: Marrjen e kompioneve te sputumit dhe dergimi ne laburator (me masa mbrojtese). Kryerjen e testit te turbekulines. Leximin e testit te turbekulines. Interpretimin I testit.
 15. 15. Marrja e kampionit te sputumit
 16. 16. Testi I turbekulines
 17. 17. Leximi I testit
 18. 18. Interpretimi I testit se turbekulines Mbi 10 mm- pozitv 5-10 mm- pozitiv (tek femijte ose familjaret) Nen 5 mm- negativ.
 19. 19. Vleresimi infermieror Anamneza vitae Anamneza morbi Vleresimi fizik/manifestimi klinik Vleresime diagnostikuese Dokumentimi I te dhenave
 20. 20. Planifikimi/nderhyrja infermierore Pacienti te pervetesoje njohuri Te kuptoj semundjen dhe trajtimin Parandalimi I perhapjes se infeksioneve tek te tjeret Miratimi I rregjimit terapeutik. Edukimi shendetsor Pregatitja psikologjike Nderhurja inferierore konsiston sipas etapave te planifikimit.
 21. 21. Edukimi shendetsor mbi terapine medikamentoze.
 22. 22. Infermieri dhe familjaret duhet te mbajne maska mbrojtese.

×