Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Arcul electric în aparatele de comutație.pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
PLASMA
PLASMA
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Arcul electric în aparatele de comutație.pptx

 1. 1. Arcul electric în aparatele de comutație Efectuat elevul gr. En-0120: Borș Ion Verificat profesor: Damian Leonid Ministerul Educației din Republicii Moldova Centru de excelență în Energetică și Electronică Catedra :Electrotehnică
 2. 2. Cuprins:  Generalități;  Arcul electric în aparatele de comutație;  Locul arcului electric in cadrul descarcarilor in gaze;  Formarea arcului electaparatele de comutatie; - Arcul electric la separarea pieselor de contact; -Arcul electric la inchiderea pieselor de contact; - Regimul dinamic al arcului electric;  Camere de stingere cu hexaflorură de sulf (SF6)  Tipuri de dispozitive cu rupere în SF6 si domeniile lor de aplicare -Ruperi cu autocompresie; -Autoexpansiunea; -Ghidarea mecanica; - Ghidarea magnetica .
 3. 3. Un arc electric este o descărcare electrică continuă produsă într-un mediu gazos. Se poate produce prin apropierea cablurilor de înaltă tensiune deoarece prin acestea trece o tensiune electrică suficient de mare pentru a cauza acest fenomen. Generalități:
 4. 4.  Arcul electric în aparatele de comutație La deconectarea circuitelor electrice in sarcina, intre elementele de contact ale aparatelor de comutatie (intreruptoare, contactoare, etc.) apare un arc electric ai carui parametri (tensiune, densitate de curent, durata) depind de conditiile locale din camera de stingere. Arcul electric conduce la o solicitare suplimentara cauzata de transferul de energie din coloana arcului electric catre piesele componente conductoare sau izolante ale aparatului. Aceasta solicitare se manifesta prin supratemperaturi care pot solicita elementele de contact pana la vaporizare. Si la inchiderea unui aparat electric de comutatie poate apare un arc electric intre elementele de contact , dar daca viteza de inchidere este suficient de ridicata efectul termic al acestui proces este nesemnificativ.
 5. 5.  Locul arcului electric in cadrul descarcarilor in gaze Arcul electric din aparatele de comutatie este o descarcare intr-un gaz (aer, SF6, N2, etc.), caracterizata prin temperatura ridicata si densitate mare de curent la electrod. In conditii normale si la intensitati reduse ale campului electric, gazele, in general, sunt perfect izolante. Dar chiar la intensitati reduse ale ale campului electric, un gaz poate deveni sediul unei vehiculatii de purtatori de sarcina sub actiunea ionizatorilor, cum sunt razele Röntgen, radiatiile corpurilor radioactive, razele cosmice, radiatiile in domeniul ultraviolet. Gaze electronegative. Sunt unele gaze, printre care si SF6, mult folosite in constructia aparatelor electrice de comutatie si a unor instalatii electrice, care se numesc electronegative. Molecula unui astfel de gaz formeaza prin fixarea unui electron un ion negativ stabil. Energia potentiala a unui astfel de ion este mult inferioara energiei unui electron. Formarea ionilor negativi diminueaza numarul de electroni care pot fi accelerati in camp electric si deci care provoaca ionizarea prin soc. Afinitatea moleculelor gazelor electronegative fata de electroni poate fi definita printr-o cifra de captare . Prin procesul de captare, electronii isi pierd energia lor cinetica, respectiv pentru formarea ionilor negativi este nevoie de o energie. Aceasta energie de formare Wf, masurata in eV, se numeste afinitate fata de electroni (pentru SF6, Wf = 0.6 eV).
 6. 6.  Formarea arcului electaparatele de comutatie In aparatele de comutatie (contactoareric in, intreruptoare) arcul electric apare la separarea pieselor de contact, in procesul de deconectare al aparatului si inainte de atingerea pieselor de contact in procesul de conectare. Arcul electric la separarea pieselor de contact Formarea arcului electric la sepa-rarea pieselor de contact se poate urmari schematic pe Fig. 1. Pana in momentul t1 piesele de contact sunt in atingere fiind apasate una asupra celeilalte cu o forta suficienta pentru a obtine o tensiune rezonabila pe contact: In intervalul t1 – t2 forta de apasare scade, aparatul se deschide, aria punctului de contact se diminueaza, rezistenta electrica creste, metalul se incalzeste ridicandu-si temperatura pana la temperatura de topire. In aceasta situatie, tensiunea pe contact este: Rezultatul este formarea de plasma in locul format anterior de puntea metalica. Dupa formarea plasmei are loc vehicularea purtatorilor de sarcina care, din cauza sarcinilor spatiale, in fata catodului mai ales, dar si in fata anodului, distorsioneaza puternic campul electric. Diagrama de principiu la formarea arcului electric
 7. 7. Arcul electric la inchiderea pieselor de contact La apropierea pieselor de contact una fata de cealalta, are loc, daca tensiunea este ridicata, o strapungere. La aparatele in vid intensitatea campului critic este de (6 . 10) 109 V/m iar initierea dscarcarii apare ca urmare a emisiei de electroni prin efectul de camp electric. La aparatele cu SF6 are loc, dupa aparitia de electroni prin emisie datorita campului, o strapungere a spatiului disruptiv la generarea unui numar critic de electroni n = 108, pentru formarea streamerului de strapungere. Regimul dinamic al arcului electric Arcul electric in aparatele de comutatie, ca fenomen de descarcare electrica intr-un gaz, este puternic influentat de conditiile locale din camera de stingere, cum sunt lungimea arcului, cedarea de caldura, intensitatea curentului si felul curentului (alternativ, continuu). In tehnica intreruperii se urmareste limitarea duratei arcului electric in scopul reducerii la minimum a efectelor curentilor de scurtcircuit in instalatiile protejate de aparat.
 8. 8. Camere de stingere cu hexaflorură de sulf (SF6) Folosirea gazului hexaflorura de sulf (SF6), la stingerea arcului electric si apoi la asigurarea izolatiei intre piesele de contact, se justifica prin proprietatile fizice ale acestui gaz. SF6 este un gaz electronegativ si isi pastreaza aceasta proprietate pana la cateva mii de grade. Aceasta proprietate determina tensiuni de strapungere mult superioare celor in aer, la aceasi presiune. Hexaflorura de sulf nu ataca materiale de constructie, cu exceptia celor cu continut de hidrogen si de aceea piesele izolante se construiesc din teflon. Modelul stingerii arcului electric in SF6 Tehnica de rupere care foloseste acest gaz a fost prima data dezvoltata în anii 1970 asemenea tipului de rupere în vacuum.
 9. 9. Tipuri de dispozitive cu rupere în SF6 si domeniile lor de aplicare Tipurile de dispozitive SF6, se diferentiaza prin metodele de racire a arcului , fiecare având diferite caracteristici si domenii de aplicare. Ruperi cu autocompresie În acest tip de întreruptor, arcul este stins prin eliberarea unui volum de SF6 compresat de actiunea unui piston: când aparatul deschide, un cilindru atasat la contactul mobil se misca si compreseaza volumul de SF6 O duza directioneaza gazul pe directia arcului actionand transversal sau longitudinal La curenti mari, arcul implica un efect de blocare care contribuie la acumularea de gaz compresat. Când curentul se apropie de zero, arcul este în primul rând racit apoi stins datorita injectiei cu molecule ale noului SF6. Aceasta tehnologie permite ca toti curentii pâna la capacitatea de rupere sa fie întrerupti fara nici o problema si fara curent critic, atâta timp cât energia necesara ruperii arcului este produsa pe cale mecanica care este independenta de curentul care trebuie întrerupt.
 10. 10. Autoexpansiunea Ruperile prin autoexpansiune folosesc energia termica disipata de arc ca sa creasca presiunea în volumul de SF6 Efectul de pompa depinde de valoarea curentului, care permite o energie de control mica si o rupere usoara, dar cu riscul aparitiei curentilor critici. Pentru ca presiunea gazului sa actioneze asupra coloanei arcului , jetul de gaze trebuie ghidat. Ghidarea mecanica (tipul autocompresiei) Arcul este mentinut centrat între doua contacte prin pereti izolati condensând fluxul gazos într-un mod asemanator duzelor folosite la auto-compresie. Aceasta tehnica este sigura si simpla dar creste energia necesara controlului. De fapt, prezenta acestor mecanisme în zona arcului reduce performanta dielectrica a SF6 în timpul fazei de restabilire, care conduce la o crestere a intervalului dintre electrozi si a vitezelor de deplasare ale contactelor, si chiar a presiunii SF6.
 11. 11. Ghidarea magnetica (tipul arcului rotitor) În aceasta tehnologie contactele sunt mentinute in SF6 la o anumita presiune . Deschiderea contactului conduce la aparitia arcului ce creste temperatura in camera de stingere , implicit presiunea gazului . Bobina creaza un camp magnetic ce interactioneaza cu curentul din arc , conducand la miscarea coloanei de arc .Arcul se raceste la miscarea lui prin SF6. Viteza mare de rotatie a arcului este datorata fortei la produse de câmpul magnetic creat de curentii care trec prin bobina si curentul din coloana arcului , forta ce accelereaza arcul într-o miscare circulara. Arcul este astfel racit uniform în SF6. Capacitatea de racire a dispozitivului depinde direct de valoarea curentului de scurtcircuit, care da acestui dispozitiv o capacitate de rupere blânda folosind o energie de operare mica: energia necesara la rupere este suplimentata complet de arc si curentii mici sunt întrerupti fara ciopârtiri sau supratensiuni.
 12. 12. Bibliografie:  https://www.rasfoiesc.com/inginerie/electronica/Arc ul-electric-in-aparatele-de81.php  https://zdocs.mx/doc/capv-arcul-electric-in- aparatele-de-comutatie-e12lz0j9y2pv  https://www.scritub.com/tehnica-mecanica/Arcul- electric31951.php  https://biblioteca.regielive.ro/referate/energetica/a rcul-electric-de-curent-alternativ-86988.html  https://www.rasfoiesc.com/inginerie/electronica/INT RERUPATOARE-CU-HEXAFLORURA-39.php  https://www.scritub.com/tehnica-mecanica/Camere- de-stingere-ale-arcului95382311.php

×