Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
El rugby
El rugby
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 39 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité
Publicité

El rugbi

 1. 1. TEMA 3: EL RUGBI
 2. 2. 3.1. UNA MICA D´HISTÒRIA…
 3. 3. Per trobar els antecedents del rugbi ens hem de remuntar a l´antiga Roma. L´harpastrum era un joc d´entrenament militar que consistia en portar una pilota a l´altre extrem del terreny de joc. Estava permès el contacte entre els participants. Es tractava d´una pràctica vilolenta a la qual només estava prohibit donar mort als teus contrincants.
 4. 4. Amb el pas del temps, l´ harpastrum va evolucionar fins a convertir-se en la soule: Es jugava a França i Anglaterra, cap al s. XIV i es practicava en plena natura. Enfrontava dos pobles veïns. S´iniciava des d´ una plaça, una font, una esglèsia… La pilota (podia ser una bufeta de porc, una pilota de fusta o tela, …) s´havia de conduir fins a un punt concret. Estava prohibit per les autoritats.
 5. 5. Però hi ha una altre versió romàntica sobre el naixement d´aquest esport: Explica la llegenda que aquest noi, William Webb Ellis, estudiant de l´escola pública de la ciutat de Rugbi, l´any 1823, contradient les normes dels futbol del seu temps, va agafar la pilota amb les mans i va córrer fins la porteria contrària per deixar- la darrera la línia de gol.
 6. 6. Cada escola o ciutat tenia les seves pròpies regles, fins que la Federació anglesa, fundada el 1871, les va unificar. Aquell mateix any, es va jugar el primer partit sota aquestes regles, enfrontant la selecció anglesa i escocesa.
 7. 7. La Federació Espanyola de Rugbi es va fundar el 1923, després que Baldiri Aleu, estudiant de medicina de Montpeller, portés aquest esport de França i fundés la Unió Esportiva Santboiana, l´any 1920.
 8. 8. 3.2. REGLAMENT
 9. 9. PRINCIPIS BÀSICS OBJECTIU Aconseguir més punts que l´equip adversari TERRENY DE JOC Les dimensions del camp de rugbi són de 100 x 70 m DURADA Dues parts de 40 minuts amb 5 minuts de descans
 10. 10. PRINCIPIS BÀSICS Aquest és el terreny de joc del rugbi amb les mides i posicions dels jugadors: o Alçada pal trans.: 3 m o Alçada postes: 15 m o Amplada: 5’6 m
 11. 11. PRINCIPIS BÀSICS JUGADORS Cada equip està format per 15 jugadors. Cada entrenador pot fer un màxim de 4 canvis. DAVANTERS TRES QUARTS Els jugadors de rugbi es divideixen en dos grans grups:
 12. 12. PRINCIPIS BÀSICS DAVANTERS Tenen les característiques següents: • Són els responsables directes en la lluita per la possessió de la pilota • Són jugadors/es forts i corpulents • Es diferencien per les funcions que fan a les melés i tocs
 13. 13. PRINCIPIS BÀSICS DAVANTERS • El taloner (núm. 2) és l´encarregat de guanyar la pilota en la melé i de llançar el toc. • Els segones línies (núms. 4 i 5) són jugadors alts, i bàsics per guanyar el joc • Els terceres (núms. 6, 7 i 8) són els més enderrerits i donen suport als jugadors tres quarts. • Els dos pilars (dret i esquerre) formen la primera línia de la melé i s´identifiquen amb els números 1 i 3. Són jugadors molt forts.
 14. 14. PRINCIPIS BÀSICS TRES QUARTS Tenen les característiques següents: • Són els responsables de jugar les pilotes aconseguides pels davanters • Són jugadors/es àgils i veloços • Es diferencien per les funcions que fan a les fases dinàmiques
 15. 15. PRINCIPIS BÀSICS TRES QUARTS • Els mitjos (9 i 10) són el mig de melé i mig obertura. Organitzen el joc de l´equip i són especialistes en el joc al peu. • Els dos centres (12 i 13) són ràpids i forts. Dominen els passes i els placatges. • Els ales (11 i 14) i el darrer (15) són molt ràpids i àgils. Dominen el xut i la recepció de pilota.
 16. 16. PRINCIPIS BÀSICS PUNTUACIÓ • L´Assaig: deixar la pilota a terra a la zona de marca de l´equip contrari val 5 punts. • La transformació: xutar la pilota per sobre de la porteria adversària després d´un assaig val 2 punts. • El cop de càstig: xutar la pilota per sobre de la porteria després d´una infracció val 3 punts • El xut de rebot: passar la pilota per sobre de la porteria amb un xut de rebot en una fase dinàmica val 3 punts
 17. 17. REGLES PRINCIPALS AVANT Falta que es produeix quan la pilota es passa cap endavant, en direcció a la zona d´assaig adversària. Se sanciona amb una melé.
 18. 18. REGLES PRINCIPALS COP DE CÀSTIG Sanció que s´aplica sobre l´equip que ha comès la falta. La pilota es pot xutar o jugar a la mà.
 19. 19. REGLES PRINCIPALS RETENCIÓ Es produeix quan un jugador/a amb possessió de la pilota, és placat i no la deixa anar. Se sanciona amb un cop de càstig.
 20. 20. 3.3. ACCIONS TÈCNIQUES I TÀCTIQUES
 21. 21. LA TÈCNICA _____________________________ ATAC • Passada • Xut • Contrapeu • Percussió DEFENSA • Recepció • Placatge EQUIP • Melé • Toc
 22. 22. LA TÈCNICA DE L´ATAC ___________________________ _____________________________ La passada És la forma de traslladar la pilota entre els jugadors. Normalment s´utilitzen les dues mans i podem fer servir diferents tècniques.
 23. 23. El xut És l´acció d´impulsar la pilota amb el peu. Hi ha diferents maneres de xutar: VOLEA SOBREBOT PLANTAT LA TÈCNICA DE L´ATAC ___________________________
 24. 24. XUT DE VOLEA S´utilitza per allunyar el joc o guanyar metres i es realitza durant una fase dinàmica del joc.
 25. 25. XUT DE SOBREBOT S´utilitza per passar la pilota entre els pals durant una fase dinàmica del joc. Es colpeja just després del contacte amb el terra. També es coneix com xut de rebot o drop.
 26. 26. XUT PLANTAT S´utilitza per guanyar punts a la transformació (després d´un assaig) o bé durant un cop de càstig.
 27. 27. El contrapeu Canvi brusc de direcció que realitza l´atacant amb pilota per desfer-se del seu defensor. Podríem dir també que és una finta de desplaçament. LA TÈCNICA DE L´ATAC ___________________________
 28. 28. La percussió És una tècnica que realitza l´atacant amb pilota quan entra en contacte amb un adversari que l´està placant. Consisteix a xocar amb l´espatlla de l´adversari. LA TÈCNICA DE L´ATAC ___________________________
 29. 29. LA TÈCNICA DE LA DEFENSA ______________________ Recepció És l´acció de recollir una polota alta que prové d´un xut Placatge Acció en que un jugador/a defensor frena l´avanç d´un jugador adversari amb pilota, agafant-lo. Està prohibit fer-ho per sobre de les espatlles. Pot ser frontal, per darrere o lateral.
 30. 30. LA TÈCNICA D´EQUIP ____________________________ LA MELÉ És una fase estàtica que porten a terme els 8 davanters, distribuits en tres línies (1ª, 2ª i 3ª) i serveix per posar en joc la pilota després d´una infracció lleu. Per ex.: un avant. El mig de melé (9) de l´equip no infractor iniciarà el joc introduint la pilota en el passadís format per les dues primeres línies. A partir d´aquí, els dos taloners (2) lluitaran per guanyar la possessió de la pilota, amb el peu.
 31. 31. LA TÈCNICA D´EQUIP ____________________________ EL TOC (TOUCHE) Fase estàtica que té lloc quan la pilota o qui la porta surten per la línia de banda. Els davanters formen dues línies perpendiculars a la línia de banda, separades per 1 metre. El taloner de l´equip que no ha tret la pilota serà el jugador/a responsable de llançar-la entre el passadís de les dues línies de davanteres.
 32. 32. LA TÈCNICA D´EQUIP ____________________________ Durant les fases dinàmiques del joc, hi ha situacions en que es troben diversos jugadors que, per mantenir o recuperar la possessió de la pilota, fa que s´organitzin col.lectivament. Són els agrupaments. Tenim dos tipus: • Un jugador/a amb pilota és envoltat per un o més jugadors Mol o Maul • Una pilota que es troba al terra és envoltada per un o més jugadors Melé espontània o Ruck
 33. 33. MOL
 34. 34. MELÉ ESPONTÀNIA
 35. 35. LA TÀCTICA ______________________________ Algunes tàctiques bàsiques, en funció del joc de la defensa, són les següents: DEFENSA Agrupada Desplegada Pressionant ATAC Cap a fora En penetració Xutar
 36. 36. 3.4. SABIES QUÈ?
 37. 37. Hi ha jugadors, sobretot els davanters, que porten proteccions per no fer-se mal quan hi ha contacte entre ells, com orelleres o protectors bucals.
 38. 38. El calçat que s´utilitza per jugar són botes de tacs similars a les botes de futbol. En el cas dels davanters, són més altes per protegir els tormells de les trepitjades.
 39. 39. El Torneig de les Sis Nacions és la més famosa i tradicional de les competicions internacionals. Hi participen els següents països: ANGLATERRA ITÀLIA FRANÇA IRLANDA ESCÒCIA GAL.LES

×