Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Lugjet e verdha1

 1. LINDJA E SHPENDIT • Në kohën e Balhutës,atij sundimtari tashpër e të pashpirtë • Në rrafshin e sotshëm të Loparit kishte pasë qenë i ndërtuem katundi i bukur Arrnjet.Oh,sa katund i bukur kishte pasë qenë....Toka pjellore e tij me ara livadhe kopshtije pzje e ujna të kthjellta sikurse ari e kishte pasë ba të pasun e të lumtur shumicën e banorëvet.
 2. Shpendi ishte bashk me ujkun, ai ishte një foshnje që ishte i friksuar dhe i trishtuar nga ujku. Ujku nuk e hëngri Shpendin sepse ai ishte shumë i vogël.Ujku e futi Shpendin në strofullën e tij.Familja e ujkut erdhën që ta shohin zogun e njeriut,ata donin ta hanin Shpendin por ujku nuk i lejoi.Ata e lënë Shpendin që të rritet edhe pak.Ata të nesërmen e lënë Shpendin vet në strofull,i gjori Shpend që rrinte i vetmuar e që qante shumë. ZOGU I NJERIUT
 3. Bishkuqa Xinxare Mengjes.Dielli kishte lindë.Çdo anë kishte kaplue me rrezet e vete ngyrë drandofili. Shpezët ishin çue qysh herët prej çerdheve e fluturojshin hapësinës së kthjellueme.
 4. Na ishte një herë një pyll që të gjithë kafshët e pyllit kishin rregulla. Kush gënjente 1 herë ja pritshin veshet ,kush 2 herë ja pritshin bishtin,kush 3 herë ja pritshin mustaqet. Lepuri gënjeu 1her ja pren veshët dhe ju ritën lepuri gënjeu edhe 1 her edhe ja prenë bishtin dhe prej atëherë lepuri nuk gënjeu më. Lugjet e verdha
 5. Plaka Ugurzezë ishte një grua shumë e keqe, e cila jetonte vetëm në një kasollë të vogël. Plaka Ugurzezë
 6. Qileri i hatashëm Sa i hatashëm ishte Qileri,ku e shtjen Shpendin Ugurzeza...I hatashëm sikurse Ugurzeza...Me ato muret të mbushura me këmisha gjarpërijsh e bollash,me lugë shtrigash,me pupla korbash,e qyqesh.
 7. Vetmia Tevona, në vend t’atij voglushit të Të dikurshëm, tash Shpendi ishte rritë... Ishte rritë e ba kokrra Rrallë Mujshe me ia gjetë ndonji mocanik, që të kishte lëshue shtat sa ai. Me të nanëd pranëvera e jetes së tij, a dini sa dukej?...
 8. BARINJTË THËRRASIN SHPENDIN • Pika e zhegut. • Të gjithë barijt janë mbledhë në mriz.Pushojnë qeshin kuvendojnë e nuk kanë frgë se po u hyjnë gjaja në dam.Delet janë rrasë njana mbas tjetrës nëpër hije shelnjesh e nuk iu duket kryet fare.
 9. TURRECJA Shpendi shkoi tek barinjtë e tjerë që të bisedonin.Atë ditë ishin dy barinjtë që e kishin rahur Shpendin.Barinjtë panë një turrece dhe bënën një shigjetë gati dhe e gjuajtën turrecen.Turrecja shikoi trupin e saj të plagosur dhe rra poshtë,atëherë Loshi dhe Sjapi e morën turrecen që ta hanë.
 10. Sqepkuqi Këtu në këtë tekst bëhet fjalë për një dimën që ishte shumë shumë i ftohtë nuk dilej jashtë nuk kishte kah te shihje krejt borë aq shumë borë sa që nuk ecej dhe nuk mbahej mend.Shpendi doli vetëm të vi çite ushqimë deleve.Sqepkuqi del mbledhë drithërat e bukës melkuqe.Shpendi vonë mer vesh se sqepkuqi e kishte falemnderue ne gjuhën e vetë.
 11. Plaku I liqenit Shpendi u zgjua herët dhe donte të shkojënë qytet me delet rugësa takoi 1 druvar dhe e përshendeti druvari i tha një gjë por shpendi se kuptoi druvari i tha se do ta pyete një plak te liqeni Shpendi kur ariti te liqeni dhe E pa plakun dhe e pyeti se çfar i tha druvari dhe plaku ja tregoi
 12. Nata Në Frashnjet Ishte ba natë. Errsina e saj kishte mbulue çdo anë. Vetëm ndonji dritë e zbetë bishtuku dukej aty-këtu prej dritaresh të shtëpijavet katundare. Errsinë... Heshtje... Kudo. Yjt vërtet xixëllojshin në kupën e qiellit, por drita e tyne ishte shum e vogël me ia tregue rrugën udhtarit, të cilit, edhe çufrrat e pyllit, i dukeshin egërsina...
 13. Shpendi,zogjtë e Havakushës dhe gjarpri Shpendi ishte një djalë shumë i fortë si guri.
 14. -Hej dreq,o bir, - thot Shpendi vetëmevedi rrugës.Po çka më vyejti kjo pupël e kuqe. Pupla e kuqe e thesarët
 15. • Me mbetë pa mend.Habitet prej stolish e bukurish,te krijume prej ari. Shpendin e ulin në krye të vendit. Katiku I trimnisë
 16. Bolla në livadh Kush kishte pae hy mbrenda në të e nxanë bolla.
 17. MRIKA E VOGËL • Të nesërmen me të • Zbardhun të dritës kah bajnë me kalue nëpër nji grzkë qe nji vajzë e vogël e shum shum e bukur.Veç hanë e zll si thonë disa plaka tona nuk kishte në ballë.Ishte ulë mbi nji trup lisi të rrëxuem e vetëm qante.
 18. E disat jetojnë në pallate e disat në kasollë. Shpendi dhe shokët u ndalën në një kështjellë të vjetër shum të vjetër dhe Shpendi mendohet . Shokët e pyesën seç mendonte. Ai u tregoi se disa kan shum e disat pak Kryegritja e Robve
 19. ZOGU KËNGËTAR,FËMIJËT DHE SHPENDI • Dy fëmijë kishin kapur një zog,ata e shtrëngonin dhe donin ta futin në kafaz aty pranë kaloi Shpendi dhe e dëgjoi se si po vajtonte zogu.Ai shkoi aty pranë dhe u tha që ta lironin zogun.Fëmijët e liruan zogun,dhe atëherë zogu ia filloi këngës.
 20. Galoshi, Bardhoshi e Trumoshi Tevona, Shpendi kishe kalue shum rrugë. Qytetin e kishte lanë, hy, kush e din sa larg. Hap mbas hapi gjithnji po i afrohej Grzkës së Pishtahut...
 21. Ujku delengrënës Në këtë tekst bëhet fjalë për Shpendin të cilin Ugurzeza e zgjoi shumë herët dhe e çoi ti kullote delet.Duke kullotur delet i del ujku delengrënës.Por Ugurzeza nuk ia le 3 qent që ti marrë me vete kështu qe Shpendi nuk mundte qe te shpëtohej.Ujku i tha se çfar ka ndodhë me të dhe me babain e tijë Shpendi e luti që të hipte ne një lis ujku e la dhe Shpendi i theretë 3 qentë Galosh Bardhosh Trumosh qent e thyen derën dhe e bënë copa ujkun dhe Shpendi u nisë ti kërkoj prindërit e tijë dhe farefisin.
 22. Thesarë në kasollë Shpendi hyri ne një kasollë ku goga se linte ai kur hyriçka skishte ushqim plot e këto hanin bukë melekuqe Shpendi mori ushqim dhe shkoi ta gjej familjen.

Notes de l'éditeur

 1. Lindja e Shpendit
 2. Barijt thërrasin Shpendin
Publicité