Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Krishterimi

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 5 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (14)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Similaire à Krishterimi (20)

Plus récents (20)

Publicité

Krishterimi

  1. 1. UNIVERSiTETI ALEKSANDER MOISIU DURRES Krishtërimi Punoi : _____________ PRANOI ___________________
  2. 2. 2014 KRISHTERIMI Krishterimi është fe e ngritur sipas mësimeve dhe të dhënave nga Jezus Krishti i cili predikonte se Perëndia është një krijuese dhe shpëtimtare e botës dhe Jezusi, biri i tij. Fjala " Krisht" rrjedh nga greqishtja që do të thotë "i mirosuri, i vajisuri" dhe, barasvlerësi i saj në hebraisht është titulli «mesia», që shpreh veprimin nëpërmes të cilit Perëndia është shndërruar në shpëtimtare e njerëzmit mbi tokë nga e keqja dhe vdekja. Sipas të krishterëve, Jezu Krishti, ishte mesia i paralajmëruar apo i pritur mbi tokë që bëri një "Kurorëzim të Ri" (Besëlidhje të Re) në mes njerizimit dhe Perëndisë. Krishterimi është fe e ngritur në bazat e judaizmit duke shpallur se Krishti do t`i përmbushë veprat e Abrahamit, Moisiut e të profetëve, duke fuqizuar vazhdimin e Besëlidhjes së Vjetër dhe Besëlidhjes së Re. Numri i të krishterëve vlerësohet të arrijë në 2,1 miliardë njerëz, apo 33 % të popullsisë botërore në vitin 2007. Krishterimi është feja më e madhe në botë me mbizotërim në Evropë, Amerikën e Jugut dhe të Veriut, Afrikën e Jugut, Filipinet dhe Oqeani. Ai po rritet shpejt gjithashtu në Azi, veçanërisht në Kinë dhe Korenë e Jugut, Afrikë dhe në Lindjen e Mesme. Ardhja e Jezus Krishtit Historia e Krishterimit - me Kete sfond kulturor dhe opinione nga redaktorët fetar , filloi edhe shërbesa e Jezusit . Jezusi ishte hebre . Ai ndiqte besimin hebraik dhe opinione nga redaktorët e njihte Mire ligjin e gomave . NE Fillim urdhërohen urdhërohen tridhjetave , Jezusi filloi QE urdhërohen shkonte NGA Njeri Fshat NE tjetrin , duka mësuar neper sinagoga dhe opinione nga redaktorët duka shëruar ATA QE vuanin . Mësimet e Jezusit ishin revolucionare . Ai i sfidoi ( Grishi , ftoi ) autoritetet e vendosura fetare QE urdhërohen pendoheshin NGA Vete - drejtësia dhe opinione nga redaktorët hipokrizia ( shtirja ) e tyre dhe opinione nga redaktorët urdhërohen kuptonin QE " Mbretëria e Perëndisë " Fillon e bazuar ne shërbim dhe opinione nga redaktorët Dashuri . Mësimet e Jezusit i trazonin zemrat e njerëzve dhe opinione nga redaktorët krijonin paqëndrueshmëri , diçka crnilishta.islam QE i shqetësonte autoritetet fetare urdhërohen kohës . Shume shpejt Nje GRUP burrash filluan Qe ta ndiqnin Jezusin dhe opinione nga redaktorët Qe ta quanin mësues . Keta Burra u bene dishepujt e Tij . Jezusi i mësoi dishepujt e Tij ne lidhje me vullnetin e Perëndisë dhe opinione nga redaktorët ne lidhje me " besëlidhjen e re " TE cilën Perëndia bëjë ta vendoste me njerëzit nëpëmjet Tij . Jezusi i ndihmoi ATA QE urdhërohen shihnin QE njerëzimi Fillon i lidhur NGA vuajtjet dhe opinione nga redaktorët kotësitë e Jetes si rezultat i mëkatit . Përshkak urdhërohen mëkatit , njerëzimi e humbi mardhënien e vet me Perëndinë . Qëllimi i kësaj " besëlidhje urdhërohen ri " Fillon Qe ti rikthejë ATA QE e pranojnë ATE NE Nje marrdhënie urdhërohen përtërirë faljeje dhe opinione nga redaktorët dashurie me Perëndinë . POR çfarë Fillon crnilishta.islam besëlidhje e re ? Jezusi Vete bëni Te paguante për mëkatet e e Te gjithë njerëzimit Duka u kryqëzuar padrejtësisht NE Nje kryq romak . Tre dite me vone , Ai të bëjë TE ringjallej , duka vdekjen e mundur , për ti dhënë Shpresë Nje Bote urdhërohen Shpresë pa. E pra , gjithcka ndodhi ashtu sic Jezusi u kishte thene , dhe opinione nga redaktorët dishepujt e Tij ishin dëshmitarë urdhërohen Nje mrekullie urdhërohen mahnitshme .
  3. 3. 2014 CLASS NAME KRISHTERIMI Historia e Krishterimit në Shqipëri Shqipëria ka qenë, në fakt, një nga vendet e Evropës që u has më hershëm me krishterimin dhe ka një histori të gjatë me këtë besim fetar. Dihet se përgjatë bregut ilir ka pasur ngulime relativisht të hershme të krishterësh. I pari që predikoi (parathŕ) ungjillin në Shqipëri mund të ketë qenë vetë Shën Pali i cili shprehet, "Nga Jeruzalemi e rrethinat deri në Iliri plotësova predikimin e Ungjillit të Krishtit" (Romakëve 15:19). Edhe apostulli Shën Andrea besohet se ka predikuar në Epir. Një numër i papërcaktuar të krishterësh ka jetuar në portin e Durrësit në vitin 58 e. r., dhe aty nga shekulli i katërt deri në të pestin krishterimi kishte lënë gjurmë të dallueshme anembanë vendit. Peshkopët e krishterë nga Dardania dhe THIS SECTION: Maqedonia Salutare, dmth zyrtaret e lartë nga Shqipëria lindore dhe Kosova e sotme, dihet se kanë marre pjesë në Këshillin e parë Ekumenik që u mblodh në Nikea në vitin erës së re nga (sundoi në List your contentstëhere325 tëtë tjerash ishte Perandori KonstandinArianizmit 307-337 e. r.) qëllimi i cilit mes të pengonte ngritjen e brenda perandorisë. Gjithashtu, pesë a gjashtë peshkopë nga Dardania, Epiri i Ri dhe Epiri i Vjetër morën pjesë në Këshillin e Sardikës në vitet 343-344 e. r.). Gjysmë List your contentsmë vonë, në 395, Shqipëria Ilire e ndjeu çarjen fillestare midis Perandorisë shekulli here Romake të Lindjes dhe asaj të Perëndimit, pasi gjendej që në krye të herës në kufirin kulturor dhe politik mes Lindjes Bizantine dhe Perëndimit Italian. Ajo mori List your contents here të dyja kulturat por njëkohësisht e pësoi keqas në shekuj nga dhe përfitoi nga konfliktet mes dy gjysmave të perandorisë. Hë për hë, pak të dhëna ka mbi Kishën e Krishterë të hershme në Shqipëri, ngaqë strukturat kishtare u fshinë me pushtimin dhe List your contents herengulimet sllave të Shqipërisë aty nga viti 600. Fjala angleze për Mesjetën e hershme "Dark Ages" (Kohë të Errëta), e përshkuan më së miri errësirën e plotë të Shqipërisë së asaj kohe. LESSON NOTEBOOK Tab 2 IN Në monografinë e tij Geografia Ecclesiastica dell'Albania, botuar në 1934, studiuesi jezuit dhe albanologu i madh Fulvio Cordignano (1887-1951) renditi në një listë rreth 275 kisha katolike që ekzistonin në Shqipëri aty nga mesi i dhjetëvjeçarëve të fundit të shekullit të gjashtëmbëdhjetë dhe mesi i të shtatëmbëdhjetit. Këto kisha ishin emërtuar sipas një radhe shenjtorësh të krishterë, mbi dyzet në tërësi, por po të vërehet me më kujdes lista, shihet se mëse gjysma e kishave të asaj periudhe mbante emrat e vetëm katër shenjtorëve : Shën Mëria, Shën Kolli, Shën Premtja dhe Shën Gjergji. Nga 275 kisha katolike të renditura nga Cordignano, 42 i kushtoheshin Shën Mërisë, më shumë se cilitdo shenjti tjetër. Kishte kisha historike katolike në Ulqin (sot në Mal të Zi), Shurdhah (Shkodër), Dejë (Shkodër) dhe Drisht (Shkodër) që ishte capitulum ecclesie S. Marie de Drivasto e shënuar në 1353, Naraç (Shkodër), Hajmel (Shkodër), Renc (Lezhë), Fishtë (Lezhë), Troshan (Lezhë), Kalivaç (Lezhë), Lezhë, Mërtur (Pukë), Surroj (Kukës), Shpërdhaze (Mirditë), Malaj (Mirditë), Ndërshene (Mirditë), Ndërfanë (Mirditë), Lurë (Dibër), Çidhne (Dibër), Gur i Bardhë (Mat), Sebasta (Laç), Mbret (Laç), Kurcaj (Krujë), Kepi i Rodonit (Durrës) shënuar në 1418, Brar (Tiranë) që prej shekullit të dymbëdhjetë, Skuterrë (Tiranë), Pëllumbas (Tiranë), Buçimas (Tiranë), Linzë (Tiranë), dhe Bishqem (Peqin).
  4. 4. 2014 CLASS NAME KRISHTERIMI Kishte gjithashtu mjaft kisha dhe manastire ortodokse përkushtuar Virgjëreshës së Bekuar midis të cilëve ata në: Berat që nga viti 1797, Peshtan (Berat), Elbasan që nga viti 1833, Ardenicë (Lushnjë), Apolloni (Pojan, Fier), që nga fillimi i shekullit të trembëdhjetë, Dhërmi (Vlorë) nga shekulli i trembëdhjetë tek i katërmbëdhjeti, Dhivër (Sarandë) e vitit 1604, Peca (Sarandë) e vitit 1770, Piqeras (Sarandë) e vi tit 1672, Nivicë-Bubar (Sarandë) e shekullit XVII, Malçan (Sarandë) aty nga viti 1600, Marmiro pranë Orikumit (Vlorë) që nga fillimi i shekullit të dhjetë, Kameno në verilindje të Delvinës, Zvërnec (Vlorë) nga shekujt XIII-XVIV, Goranxi (Gjirokastër) aty nga viti 1600, Vllaho Goranxi (Gjirokastër) që nga viti 1622, Koshovicë (Gjirokastër) që nga viti 1669, THIS SECTION: Saraqinishtë (Gjirokastër) që nga viti 1634, Nivan (Gjirokastër) që nga viti 1702, Konicka (Gjirokastër) që nga viti 1789, Dhuvjan (Gjirokastër) Llongo here List your contents(Gjirokastër), Treneshishta (Gjirokastër), Vanistër (Gjirokastër), Peshkëpi (Gjirokastër) që nga fillimi i shekullit të dhjetë, Zervat (Gjirokastër) e hapur që nga fillimi i i shekullit të dhjetë, Labovë Kryqit List your contents ehere (Gjirokastër) që nga fundi i shekullit të dh jetë, Skora (Gjirokastër) që nga viti 1773, Sopik (Gjirokastër) që nga viti 1770, Leusa (Përmet) që nga viti 1812, Kosinë (Përmet) nga shekulli i dymbëdhjetë te i katërmbëdhjeti, Seranjperat (Përmet)nga shekulli List your contents here (Ersekë), Barmash (Ersekë) që nga viti 1616, Postenan XVII, Leskovik (Ersekë) që nga shekulli i shtatëmbëdhjetë te i tetëmbëdhjeti, Lashovë (Ersekë) që nga shekulli i tetëmbëdhjetë, Voskopojë (Korçë) nga viti List your contents here (Korçë) nga shekulli i shtatëmbëdhjetë te i tetëmbëdhjeti, 1712, Vithkuq Maligrad në Liqenin e Prespës që nga viti 1345, Pogradec, Niçe (Pogradec) që nga shekulli i tetëmbëdhjetë, dhe në Lin (Pogradec). LESSON NOTEBOOK IN Tab 3 Shën Mëria adhurohej sidomos gjatë shtegtimeve në ditën e përkujtimit të saj, 15 gushti, Dita e Ngritjes në Qiell, e njohur në Shqipëri si Shën Mëria e Gushtit. Për ortodoksët kjo ditë festohet si Fjetja e Shën Mërisë, dikur e shënuar më 27 gusht sipas kalendarit bizantin, por tani më 15 gusht sipas kalendarit latin. Shtegtime në nderim të Shën Mërisë përfshinin edhe ngjitjen në male të larta, mb eturinë e kulteve të hershme të para-krishtera : në malin e Tomorrit, në malin e Gjalicës pranë Kukësit, në malin e Shën Lleshit pranë Krujës, në malin e Kundrevicës të Kurveleshit, në malin Pashtrik në kufirin mes Shqipërisë dhe Kosovës. Pjetër Bogdani (r reth 1630-1689) e përshkruan festimin në malin e fundit në 1681 si vijon : "E kalojnë aty gjithë natën, me daulle, bilbila, duke kërcyer e kënduar. Pas mesnate fillojnë një procesion të përzier myslimanët, serbët dhe grekët me qirinj të ndezur dylli, me g jatësi të ndryshme sipas moshës së personit që i mban në dorë. I sillen rrotull majës së malit më të lartë për tre orë me këmbët zbathur (disa nga myslimanët që prijnë janë kalëruar.)"
  5. 5. 2014 CLASS NAME KRISHTERIMI LESSON Në Shqipërinë qendrore, gratë shterpë udhëtonin për në plazhet e Kavajës dhe të Durrësit për t'u larë në ujërat e detit. Ky zakon, me të cilin gratë shpresonin të mbeteshin shtatzëna, u ndoq në heshtje e pa bujë edhe gjatë diktaturës komuniste. Në Seltë, në zonën e Shpatit të Shqipërisë qendrore, gjatë kësaj NOTEBOOK dite flijohej një lopë. Në fshatin e Bibajt të Rekës së Epërme (Maqedoni), shqiptarët ortodoksë festonin më 4 dhjetor Shën Mërinë e Dimrit. Edhe shqiptarët ortodoksë të IN THIS SECTION: Shqipërisë e shënojnë këtë festë, e njohur edhe me emrin "Festa e Paraqitjes së Shën Mërisë në Tempull", duke e festuar më 21 nëntor sipas kalendarit latin. List your contents heregjatë kësaj feste ndizeshin qirinj dhe piqej bukë e cila, pasi Sipas traditës, bekohej nga prifti, hahej. List your contents here Po ne Reken e Epërme, ne fshatin e Sences kryhej festa e Shën Mërisë se List your Tab 4 List your Vogël, (rumanisht Sfanta Maria Mica, vllahçe St|marie N'ic) e cila përkujton lindjen e Shën Mërisë me 21 shtator sipas kalendarit bizantin dhe tani me contents here 8 shtator sipas kalendarit latin. Kjo dite njihet edhe si Dita e përgjithësisht me Bletëve, meqë përkon me periudhën e vitit kur kryhet shitblerja e bletëve. Fisi i Grudajve dhe qyteti i Shkodrës e festonin ditën e Shën Mërisë me 8 shator, contents here e Vuklit dhe te Nikçes e nderonin Virgjereshen me 24 maj. Shën ndërsa banoret Meria përnderohej ne veçanti brenda kishës katolike te Shqipërisë si Zoja e Shkodrës (La Madonna di Scutari) ose Zoja e Bekueme, e njohur edhe si Zoja e Këshillit te Mire (La Madonna del Buon Consiglio). Festa e Zojes se Shkodrës shënohej nga te gjithë fiset katolike te veriut. Këshilli i katërt i peshkopëve shqiptare, i mbajtur ne vitin 1895, e shpalli Zojen e Shkodrës APajtore te Shqipërisë <at>. Zoja e Shkodrës ka edhe një legjende te veten :

×